Hva leter du etter?
Irak

Lyden av Irak

Bli kjent med musikken fra Irak

Irakisk musikk har en lang historie og omfatter en rekke etniske grupper og sjangre.

Musikkulturen går tilbake til det gamle Mesopotamia og videre til Assyria og Babylonia. Irak har vært et musikalskt sentrum som strakte seg fra Sentral-Asia til Spania i den islamske storhetstiden (750-1258).

Mangfoldet er stort og det samme er innslag av flere etniske grupper, de viktigste er mesopotamisk arabisk, assyrisk, kurdisk og musikken til turkmenske folk.

Oud er kanskje det viktigste instrumentet i Irak. Den kanskje viktigste oud instrumentalisten var irakisk assyriske Munir Bashir (1930 – 1997), sammen med Nasser Shamma og Ahmed Mukhtar.

Santur (hakkebrett) er hovedinstrumentet som brukes i klassisk irakisk maqama, sammen med Joza/Rebab som er irakernes «fiolin».

بلادي وان جارت علية عزيزة - محمد القبانجي

On the Banks of the Tigris

Filmen forteller historien om Majid Shokor, som oppdager en skjult historie – den jødiske rollen i irakisk musikk. Vi følger Majids reise fra Australia til Israel, Europa og Irak, for å møte musikere i eksil som blir forenet i en konsert på Londons Barbican Centre, der musikk og kultur overskrider religion og politikk.

I moderne tid har imidlertid Irak vært preget av politisk uro og konflikt, og musikken har ikke vært immun mot dette. Under Saddam Husseins regime ble irakisk musikk kontrollert og sensurert, og mange musikere ble tvunget til å flykte fra landet. Etter invasjonen av Irak i 2003 og påfølgende uro har musikere fortsatt å kjempe for å opprettholde og utvikle musikkscenen i landet.

En spilleliste med et bredt utvalg av Irakisk musikk:

Give Me Love: Songs of the Brokenhearted: Baghdad, 1925-1929

Det er dansemusikk med arabiske folkesangere fra landsbygda, støttet av profesjonelle jødiske musikere i irakisk stil som ble perfeksjonert på nattklubber der de kvinnelige sangerne som oftest også var prostituerte.

Choubi Choubi! En fantastisk samling med folk/pop plukket fra irakiske kassetter og LP. Det meste av musikken fra denne samlingen ble produsert under Saddam-perioden – mellom 1980 og 2002.

I dag finnes det fortsatt en livlig musikkscene i Irak, både i hovedstaden Bagdad og andre byer, og mange irakiske musikere har klart å gjøre seg bemerket internasjonalt. Artister som Kadim Al Sahir og Ilham al-Madfai har oppnådd stor suksess både i Midtøsten og ellers i verden.

كاظم الساهر

إلهام المدفعي

Basim Mardan har disse som favoritter:

Guttorm Andreasen anbefaler musikk fra hele Arabia:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙