Hva leter du etter?

Lyden av Kurdistan

Kurdere bor hovedsakelig i Tyrkia, Iran, Irak og Syria. De har ikke en egen nasjonalstat men har en samlende musikkskatt som er viktig for dette folket. 

Området som kalles Kurdistan består for en stor del av fjell og er vanskelig tilgjengelig, det er også de ulike kurdiske dialektene som har stor variasjon.

Kurdere har blitt diskriminert både når det gjelder språk og kultur, men forholdene har blitt bedre de seneste årene. Mange kurdiske musikere har bodd i eksil på grunn av sine politiske tekster og muligheten til å opptre å utgi musikk. Şivan Perwer er kanskje den mest kjente, men i Stavanger har vi også hatt en av de største kurdiske stjernene - Ciwan Haco - som bodde her i 11 år.

  • Kurdernes kanskje største musikkstjerne Ciwan Haco. Her er en samling med hans kanskje aller beste sanger.

Store Norske Leksikon sier dette om den kurdiske folkemusikken:

Vokale former dominerer musikkulturen. Sangskalder har tradisjonelt høy status og er velkomne til å opptre for klanledere, selv om de vanligvis ikke får betaling, mens instrumentalutøvere med musikk som levebrød har lavere anseelse. Sangstilen har en viril og uttrykksfull karakter, og det eksisterer et stort repertoar av kjærlighetssanger, ballader, innhøstingsviser, arbeidsviser, bryllupssanger og klagesanger.

Vokalmusikken er ofte preget av en fallende trinnvis melodikk, med omfang opptil noe over en oktav. Dansevisene er gjerne strofiske og utføres ofte som vekselsang av to sangere eller grupper, slik at det oppstår overlapping med enkel tostemmighet. Liturgiske sanger på arameisk lever blant kristne kurdere, mens de fleste muslimske kurdere har religiøse sanger knyttet til sunnitradisjonen.

Dans er utbredt, til sang og instrumentalmusikk. De viktigste instrumentene er tanbur (to- eller trestrenget langhalslutt), zurna (skalmeietype), dola eller dawul (sylindrisk tofelltromme).

  • Den Kurdistanske kulturforeningen i Stavanger tipset oss om denne musikken:

  • Her er en spilleliste som jeg har satt sammen, om du ønsker har du muligheten til å legge til sanger som du synes mangler
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙