Hva leter du etter?
Sierra Leone

Lyden av Sierra Leone

En kort introduksjon til musikken fra Sierra Leone

Dette skal ikke handle om Sergio Leone, Spaghetti Westen eller Ennio Morricone, men musikken i Sierra Leone.

Folkemusikken i Sierra Leone er en rik og variert blanding av lokale tradisjoner og påvirkninger fra ulike kulturer som har påvirket landet gjennom historien. Sierra Leone ligger på vestkysten av Afrika og er hjem til flere etniske grupper, inkludert Mende, Temne, Krio og andre mindre grupper. Hver av disse gruppene har sin egen musikktradisjon som har blitt videreført gjennom generasjoner.

Bubu-musikk er tradisjonell musikk spilt av Temne-folket i Sierra Leone. Musikken blir oftest spilt på fløyter laget av bambusrør/metallrør og trommer.

Under borgerkrigen i Sierra Leone ble Ahmed Janka Nabay den første musikeren som spilte inn Bubu-musikk. Han moderniserte musikken ved å bruke elektriske instrumenter.

Mende-folket er en av de to største etniske gruppene i Sierra Leone. Den vanlige sangformen er solo med refreng, sunget av både menn og kvinner. Hovedinstrumentene som gir rytmisk variasjon er trommene kelei og sangbei og ranglen segbure.

Palmevinmusikk som de kaller Maringa i Sierra Leone, er en vestafrikansk musikk sjanger. Musikken utviklet seg blant Kru-folket i Liberia og Sierra Leone, som brukte portugisiske gitarer brakt av sjømenn, kombinert med lokale melodier sammen med Calypso rytmer fra Trinidad.

Gumbe, er en kreolsk musikalsjanger som har eksistert lenge i Sierra Leone. Gumben, en firkantet tromme med ben, var et viktig kulturelt symbol for de jamaicanske nybyggerne som skulle bli en del av det kreolske etniske samfunnet i Sierra Leone.

Israel Olorunfeh Cole (1944 – 2007) en legende og innovatør innen gumbe og milo jazzmusikk. Han er bedre kjent under artistnavnet Dr. Oloh regnes som en av de største musikerne fra Sierra Leone. Hitsinglene hans var veldig populære i Sierra Leone på 1970-, 1980- og begynnelsen av 1990-tallet.

Afropop
Under 70-tallet ble rumba, kongolesisk musikk, funk og soul mikset sammen til en populær sjanger som kan kalles afropop. De største stjernene fra denne perioden er Sabannoh 75, Orchestra Muyei, Super Combo og Afro-National.
Artister med opphav fra Sierra Leone har skapt sin egen stil og karriere i utlandet. Noen av de mest toneangivende er: Seydu, Ansoumana Bangura, Abdul Tee-Jay, Bosca Banks, Daddy Rahmanu, Patricia Bakarr og Sidike Diabate og Mwana Musas African Connexion.

Her er en spilleliste med en mix av det meste fra Sierra Leone:

Orchestre Muyei, også kjent som Muyei Power, var ett av de mest suksessrike bandene i Sierra Leone på 1970-tallet. Komposisjonene var forankret i tradisjonell musikk fra Vest-Afrika, men Muyei Power blandet også ulike stiler som rock, pop og funk i sin musikk. Muyei Power ble oppløst rundt 1976 før de rakk å gi ut et fullstendig album. Denne låten er fra "Sierra Leone in 1970s USA"

Seydu:

Filmen Sweet Salone er en intro til den nye urbane musikken til Sierra Leone:

Tasha:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙