Hva leter du etter?

Plateprat med Even Johan Ottersland

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med Even Johan Ottersland

Hei!

Om noen spanderer i baren. Hva drikker du?

Mai Tai.

Beskriv deg selv med minst 5 ord.

Nøyaktig, effektiv, pålitelig, engasjert og kreativ.

Om du skulle valgt et pseudonym/artistnavn?

DJ Lemon Fogg (som jeg allerede har valgt).

Hva blir tittelen på din selvbiografi?

«Fremdeles noe å glede seg til».

Om du ønsker å få folk ut på dansegulvet, hvilken låt spiller du?

Minako Yoshida – Town.

Hva er ditt forhold til Bibliotek?

Jeg jobber som lærer på videregående, og jeg forholder meg nok mer til biblioteket som en kulturell arena/samarbeidspartner enn et sted jeg selv låner bøker. Jeg samarbeider for tiden med Frogn bibliotek om å bygge et retro arkadekabinett med historiske dataspill som skal stå i lokalet der, slik at barn og unge kan komme og spille. Med meg på laget har jeg Oslo-designeren Hypnotistdesign og en bedrift fra Kristiansand som heter Arkadekongen. Elevene mine på Salg, service og reiseliv skal på sin side stå for spill-arrangementer på biblioteket med underholdning og bevertning. Spill er på mange måter blitt det mediet som kanaliserer kulturelle referanser for unge mennesker. Det er også viktig å ta spillhistorie på alvor.

Musikkbiblioteket på Sølvberget ønsker å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser.

Tre favorittalbum?

The Left Banke – Too, The Zombies - Odessey And Oracle og The Beach Boys – Sunflower.

Tre favorittlåter?

Gracious – Once On A Windy Day, Prefab Sprout – A Prisoner of the Past og Leon Ware – Phantom Lover.

Hva har du hørt på de siste dagene?

Save The World – Miss Muse, Derya Yıldırım and Grup Şimşek – The Trip og The Sonic Executive Sessions – Someday Maybe.

Undervurdert plate?

Michel Polnareff – Volume 2 (Le bal des laze).

En klassiker som du aldri har forstått deg på?

R.E.M. – Out Of Time.

Tre favoritt platecover?

Les Baxter – Space Escapade, Willie Colon & Hector Lavoe – Cosa Nuestra og Woodoo – Taikakulkunen.

Hva betyr det visuelle ved et platekjøp?

Omslag betyr ikke noe spesielt, men det kan vekke nysgjerrigheten. Det er også litt gøy når en knallplate har et skikkelig teit cover. Lytting er lett tilgjengelig, så jeg gjør nesten aldri et kjøp i blinde. Jeg er ikke så streng på om et albumcover er slitt, hvis det er en LP. Det viktigste er at disken er i god stand, så jeg holder den gjerne opp mot lyset for å avdekke riper. Når det gjelder CD ønsker jeg gjerne at alt er i tipp topp stand.

Samler du på plater? Hvorfor?

Jeg elsker musikk, og jeg har mange plater. Jeg ser mer på meg selv som en «ansamler» enn en samler. Det er ikke noe mål og mening med det hele. Jeg har bare tilfeldigvis endt opp med mye musikk, fordi jeg ønsker å eie det jeg liker.

Hva er den viktigste forskjellen fra da du begynte å samle på plater og hvordan det er nå?

Jeg begynte for alvor å bli musikkinteressert rundt år 2000, så da gikk det for det meste i CD-formatet. Jeg har fremdeles flere CD-er enn LP-er, men jeg kjøper mange færre nå. Jeg får riktignok mange CD-er tilsendt av Teensville Records, fordi jeg designer omslagene deres. Jeg var ellers mer interessert i ny musikk før. Etter hvert ble jeg helt oppslukt av fortiden, og i dag hører jeg ny musikk først og fremst på strømmetjenester. Jeg har litt dårlig samvittighet for det, for jeg tenker at det er viktig å støtte nye artister. På den andre siden – det finnes heldigvis andre mennesker som digger ny musikk, så får jeg heller være som jeg er. Men det skjer noen unntak av og til.

Favoritt blant fysiske platebutikker?

Oslo er en bra by å handle brukte plater i synes jeg. Du kan gjøre noen kupp i billigbunkene på Råkk & Rålls. Det gjelder å ikke prise alt etter Discogs, for da mister musikk-nerden insentivet for å tråle platebutikker og skitne til fingrene. På Råkk & Rålls er de så smarte at de sniker inn noen godbiter til de som gidder å lete, for da kommer de tilbake. Ellers besøkte jeg en kul platesjappe i Nice i sommer som het «The Electric Monk». Der gikk det kun i kontanter, men jeg sikret meg en fet bunke med yé-yé pop singler for en veldig hyggelig pris.

Sist kjøpte plate?

Vanity Mirror – Puff (på kassett).

Ditt beste plate kjøp noensinne?

Jeg kom over deler av samlingen til Lars-Helge Myklebust på et loppemarked på Heer, utenfor Drøbak for noen år siden. Alle platene kostet 10 kr stk. Lars jobbet tidligere i NRK Radio, så det var mange kule promoer der og mye norsk musikk. Den mest dyrebare skiva der var The Hollywood Brats - Whatever Happened To, som jeg solgte for 3000 kr til en amerikansk fan.

Tre plater som er på din Wantlist?

Alessandro Alessandroni - A Trip Around The World, Cocteau Twins – Treasure og Idris Muhammad - Powers Of Soul.

Den beste gitarsoloen som noen gang er spilt inn?

Jeg er ingen ekspert på dette området, men Ernie Isleys gitarsolo på The Isley Brothers «That Lady, Pts. 1 & 2» er kul.

Om du måtte velge:

Beatles vs. Rolling Stones

Penger vs. Berømmelse

Talent vs. Flaks

By vs. Bygd

Favoritt sang på dialekt (ikke din egen dialekt)?

Det finnes lite musikk på Arendalsdialekt, så det skulle være lett å unngå.«Ein under altet» med Vårsøg er fin, men den er dessverre alt for kort. Jeg er litt usikker på om de synger på nynorsk der, som strengt tatt ikke er en dialekt. Ellers synes jeg albumet Æ med Terje Nilsen fra Bodø er en glemt prog-funk-kulturskatt, som fortjener en gjenutgivelse. Jeg synes låta «Tidlig søndags morra» er nydelig.

Norges beste tekstforfatter/din favoritt?

Jan Eggum.

Favoritt film/TV-serie?

Batman (1966-1968).

Vinyl, CD, kassett eller strømming når du spiller musikk hjemme? 

Vinyl 60 %, CD 20 %, kassett 5 % og strømming 15 %.

Er du en lyd-freak/audiofil?

Nei.

Hva spiller du musikk på hjemme?

Jeg spiller plater på en billig Audio-Technica. CD-ene går i en gammel DVD-spiller fra Samsung som aksepterer HDCD. Kassettene går i en gammel walkman fra Sony. Strømmingen skjer for det meste via iPhone eller Mac.

En mixtape/spotifyliste for å hylle kjærligheten, hvilke tre låter må være med?

Hans Petter Hansen – Jeg elsker aldri slik igjen, Bread – Everything I Own og Badfinger – Know One Knows.

Hvilke tre plater har påvirket/inspirert deg mest de siste tre årene?

Eiko Ishibashi – Drive My Car (soundtracket), Ike White – Changing Times og Suzanne Ciani – Seven Waves.

En bra spilleliste du vil dele?

Brasiliansk musikk får jeg nesten aldri nok av. Jeg har laget en liste med noen godbiter på Spotify som heter «Brazilian Buttlift», for de som er interessert.

Musikkbøker som du vil anbefale?

Jeg foretrekker å lese om andre ting enn musikk, men Wouldn’t It Be Nice (Brian Wilson/Todd Gold‎), om livet til Brian Wilson i The Beach Boys, gjorde sterkt inntrykk på meg i sin tid, selv om boka senere har blitt sterkt kritisert for å være delvis skrevet av Brians psykolog Eugene Landy. Det er godt driv i boka, og den er både morsom og trist. Mitt favoritt-øyeblikk er episoden hvor Brian prøver seg på noe karategrep på Elvis. Hollywood Eden av Joel Selvin kan anbefales. Den omhandler musikklivet i L.A. på tidlig 60-tall. Boka er skrevet som skjønnlitteratur, men omhandler virkelige hendelser i livet til Nancy Sinatra, Jan & Dean, Kim Fowley med flere. Ellers liker jeg The Dirt om Mötley Crüe. Den boka trenger ingen videre introduksjon.

En roman som gjorde inntrykk på deg?

Joris-Karl Huysmans – Mot strømmen. Denne boka ble skrevet i 1884, men den er egentlig ganske aktuell, føler jeg. Den omhandler en velstående mann, Des Esseintes, som har drukket for mye og for raskt av livets beger. I stedet for å rømme ut i naturen, som i Thoreaus Walden, er løsningen hans å isolere seg i sin egen leilighet med alt han elsker av egne eiendeler. Dette driver han så til vanvidd.

Sakprosa du vil anbefale?

Action Park av Andy Mulvihill og Jake Rossen er en svært underholdende bok om en av USAs farligste fornøyelsesparker.

Favorittsitat?

“To learn to die is to be liberated from it.” – Bruce Lee

Musiker/DJ som du har stor respekt for?

Andrew Sandoval er både musiker og DJ. Han har servert meg utrolig mange gode musikktips gjennom podcasten «Come to the Sunshine». I tillegg er han kurator og manager i en klasse for seg, og han har blant annet jobbet for Rhino Records.

Minneverdig musikk øyeblikk?

Jeg danset på konsert til Marcos Valle (Parkteateret, 30. oktober 2015).

Beste konsertopplevelse?

Ìxtahuele (Oslo Tiki Weekend, Aku Aku, 10. juni 2023).

Favorittfestival?

Oslo World.

Hvor vil du reise for å oppleve musikk?

Jeg skulle gjerne vært på arrangementet Always and Forever (Toyota Arena, Ontario, California) 18. november i år. Der spiller The Chi-Lites, Dramatics, The Manhattans, Heatwave, The Emotions, The Intruders, Bloodstone, Blue Magic, The Jones Girls, Persuaders og The Temprees. Du får ikke silkemyk soul som dette i Norge.

Drømmejobb nå og da du var 13?

Lærer.

Har du noen hobbyer eller interesser utenom musikk?

Film.

Hvordan tror du dine venner oppfatter din musikksmak?

Det varierer. De som interesserer seg for musikk synes den er god, for jeg liker stort sett musikk som burde kunne likes av alle, hvis de bare hadde hørt den ofte nok.

Er det en musikksjanger som du gjerne skulle brukt mer tid på?

AOR.

Om du kunne ta med deg en person på en øde øy, hvem/hvorfor?

Gene Simmons. Han hadde nok flyttet til den andre siden av øya og latt meg være i fred.

Hvor gammel var du når du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?

Jeg fikk min første kassettspiller da jeg var tre og hørte på kassetter som jeg fikk av storebror og storesøster, med David Bowie, Paul McCartney og Sheena Easton og andre ting som var populært på begynnelsen av 80-tallet. Jeg tok ofte opp fra Ti i skuddet på radio. Jeg har alltid likt musikk, men jeg fikk en dypere interesse for det da jeg møtte en fyr i Trondheim som het Thomas. Han introduserte meg for ting som var ti ganger bedre enn det jeg hadde hørt fra før. Jeg ble hekta da jeg hørte «Feel» med Big Star. Da tenkte jeg – dette er saker.

Hva slags musikk hørte du på i ungdomstiden?

Jeg likte ikke så godt musikken på 90-tallet, i hvert fall ikke den jeg ble eksponert for. Hadde jeg bare visst! Jeg hørte på Genesis, Supertramp, Queen, Billy Joel, ZZ Top og Barclay James Harvest. Det var helt tilfeldige ting som jeg kom over og som jeg likte å høre på.

Har musikksmaken din endret seg?

Den har blitt videre og mer nyansert. Det er lite som jeg ser tilbake og skammer meg over å ha likt.

Blir du lei musikk? Hva gjør du om du blir?

Tvilsomt. Det måtte være hvis jeg ble døv. Da ville jeg kanskje begynt å lese flere bøker.

Et musikalsk tiår som du ville reise til om du hadde en tidsmaskin?

Hvis vi kunne si 1965-1975 hadde jeg blitt fornøyd. Hvis de en gang laster hjernen min opp i skyen, kan de sende meg dit.

Er du nostalgisk?

På alle måter, både for min egen tid og tider jeg aldri har opplevd.

Er det noe du har lyst til å lære deg?

Jeg har lyst til å lære meg å seile, men det framstår som nokså krevende.

Den best kledde musikeren?

Michael Bolton.

Er du forfengelig?

På enkelte områder. Jeg bruker hårføner, men jeg har hovedsakelig to par sko.

Har du en tatovering du ønsker å vise?

Nei.

Er du en maximalist eller minimalist?

Maximalist.

Er du introvert eller ekstrovert?

Introvert.

Hva begeistrer deg?

Sunshine pop.

Hva er du redd for?

Pinlig stillhet.

Har du hatt en interessant drøm i det siste? Om hva?

Jeg drømte at sommerferien begynte, men så ble jeg påkjørt av Sputnik og skadet meg.

Favorittdyr?

Hunden min.

Favorittmat?

Egg.

Favoritt sport?

Bowling.

Favoritt kjøretøy/transportmiddel?

Sykkel.

Din livsfilosofi?

“You must be shapeless, formless, like water. When you pour water in a cup, it becomes the cup. When you pour water in a bottle, it becomes the bottle. When you pour water in a teapot, it becomes the teapot. Water can drip and it can crash. Become like water my friend.” ― Bruce Lee (igjen)

Bruce Lee

Har du et forhold til religion?

Jeg er agnostiker.

Noe som du irriterer deg over?

Ting som henger skjevt.

Noe du angrer på?

Da jeg var liten plaget jeg ei nabojente fordi foreldrene var med i Jehovas vitner.

Hvilket forhold har du til musikkjournalistikk? Hvor oppdaterer du deg på musikk?

Jeg leste alt jeg kom over av musikkanmeldelser før. Nå finner jeg ting flere uker før det snappes opp av norske musikkjournalister, så det føles ikke lenger like relevant. Jeg abonnerer riktignok på musikkmagasinet Shindig! og titter litt i det fra tid til annen. Det hender jeg finner noen tips der. Ellers går det mest i skjerm. Jeg får de fleste tipsene via feeden min på sosiale medier og ved å rote rundt på YouTube og Discogs.

Har du noe forhold til platebransjen?

Egentlig ikke. Jeg kjenner noen som har gitt ut plater, men føler ikke at jeg har en fot innenfor bransjen akkurat.

Har du noen personer som har viktig for din musikksmak?

Ved siden av de som allerede har vært nevnt, har jeg en god venn i Bergen som jeg utveksler tips med. Ellers burde jeg nevne Jörgen Johansson, som blant annet står bak Fading Yellow.

En mentor som du har lært noe spesielt av?

Jeg har møtt mange på min vei som har gitt meg gode råd, men jeg har aldri hatt en mentor. Jeg har riktignok samarbeidet med mentorer når mine elever har drevet med ungdomsbedrift. Min beste samarbeidspartner var Åsmund Gylder fra organisasjonen Líf laga. Han ga meg ideer til å plante epletrær og plukke bær.

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg når du lager eller spiller musikk?

Jeg lager ikke musikk, men jeg bruker et miksebord når jeg DJ-er, og jeg kan lese noter.

Hva inspirerer deg?

Hvis folk er litt entusiastiske, er jeg ganske lett å lede.

Favoritt instrument?

Piano.

Favorittprodusent?

Todd Rundgren.

Favorittstudio?

Abbey Road.

Favoritt plateselskap?

Now Sounds.

Beste/fineste sangen til en begravelse?

The Walker Brothers – Archangel.

Er det en musiker eller band som har fått altfor lite oppmerksomhet?

Curt Boettcher.

Har du noe du vil spørre deg selv om?

Hva ville du gjort om tiden sto stille?

Mer Plateprat:

Casino Steel

16. mar. 2023

Plateprat med Casino Steel

Frode Felipe Schjelderup

21. nov. 2022

Plateprat med Frode Felipe Schjelderup

Gunhild Seim stående ved et tre

16. nov. 2022

Plateprat med Gunhild Seim

Guttorm Andreasen foran fjellvann

4. okt. 2022

Plateprat med Guttorm Andreasen

Anita Høyvik i stua si. Foto: Olav Iroko Høyvik-Woode

25. aug. 2022

Plateprat med Anita Høyvik

Portrett av Audun Landmark stående foran platesamling

16. mar. 2023

Plateprat med Audun Landmark

Bilde av Knut Jonas Sellevold, foto: Dominik Binegger

12. sep. 2022

Plateprat med Knut Jonas Sellevold

Foto: Agnes Rokkan

11. okt. 2022

Plateprat med Lars Arne Lindland

Lasse Marhaug i et rom med hyller

16. mar. 2023

Plateprat med Lasse Marhaug

Linda Lamignan

2. feb. 2023

Plateprat med Linda Lamignan

LP Cave

16. mar. 2023

Plateprat med L-P Anderson

Vikram Prince Rai i sofa

9. feb. 2023

Plateprat med Vikram Prince Rai

Lotte Løkeland Hovda ved platespllere på utested

27. okt. 2022

Plateprat med Lotte Løkeland Hovda

Martyn Reed ved platespiller

20. des. 2022

Plateprat med Martyn Reed

Sleepyard på scenen

23. jun. 2022

Plateprat med Oliver Kersbergen

Ottar Stangeland med hatt

2. mar. 2023

Plateprat med Ottar Stangeland

31. okt. 2022

Plateprat med Pål Asle Pettersen

Sigbjørn Håland med instrumenter

21. sep. 2022

Plateprat med Sigbjørn Håland

Simon Harmer sittende på seng

30. jun. 2022

Plateprat med Simon Harmer

Svein Brunstad ved miksepulten

2. aug. 2022

Plateprat med Svein Brunstad

Thomas Eiene

14. okt. 2022

Plateprat med Thomas Eiene

Anders Svendsen Almesveen utenfor Tou Scene

2. jan. 2023

Plateprat med Anders Svendsen Almesveen

Erik Eriksson på en vei foran en åker

9. jan. 2023

Plateprat med Erik Eriksson

Bilde av Anna Klungre

12. okt. 2022

Plateprat med Anna Klungre

Arne Skage sittende med glass

19. jan. 2023

Plateprat med Arne Skage

Portrett av Emilie Eie

3. nov. 2022

Plateprat med Emilie Eie

Harald Harestad portrett svart/hvitt

4. okt. 2022

Plateprat med Harald Harestad

Hein Frode Hansen på scenen

16. feb. 2023

Plateprat med Hein Frode Hansen

Portrett av  Ida Collett Belle foran murvegg

28. nov. 2022

Plateprat med Ida Collett Belle

Inge Engelsvold. Foto.

8. mar. 2023

Plateprat med Inge Engelsvold

30. des. 2022

Plateprat med Lasse Berheim

Liva Austad Sværen på scenen på Wembley foto Rory Barnes

13. des. 2022

Plateprat med Liva Austad Sværen

Pete Johansen på scenen

16. des. 2022

Plateprat med Pete Johansen

Priscila Serrano i studio med gitar og mikser i bakgrunnen

10. okt. 2022

Plateprat med Priscila Serrano

Sarah Hestness på scenen med gitar

14. okt. 2022

Plateprat med Sarah Hestness

Svein Erik Fylkesnes fotograferer i en åker

26. jan. 2023

Plateprat med Svein Erik Fylkesnes

William Helvik på scenen med lue og gitar

22. feb. 2023

Plateprat med William Helvik

Bård Sandnes spiller trommer

9. nov. 2022

Plateprat med Bård Sandnes

Bård Halsne stående ved hus

4. sep. 2022

Plateprat med Bård Halsne

13. jun. 2023

Plateprat med Embla Karidotter

Stella Marie Brevik Foto: Christine Andersen Johnsen

21. jun. 2023

Plateprat med Stella Marie Brevik

26. jun. 2023

Plateprat med Simen Ingemundsen

 Foto: Annette Larsen

7. aug. 2023

Plateprat med Claudia Scott

14. aug. 2023

Plateprat med Olé Ask

Foto: Egil Arntzen

16. aug. 2023

Plateprat med Einar Stenseng

Lån på Biblå:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙