Hva leter du etter?
Sleepyard på scenen

Plateprat med Oliver Kersbergen

Musikkbibliotekar Olav Nilsen slår av en prat med musiker Oliver Kersbergen, om musikken og livet.

Gratulerer med ny plate! Arvid Skancke-Knutsen beskriver den som «delikat, detaljert, ambient og ambisiøs – og til tider nesten hinsides henrivende» Jeg har hørt den, og kan bare si meg enig, det er en plate som jeg håper mange vil bruke tid på.

Head Values. Hva er bakgrunnen for valget av albumtittel?

Takker! Albumtittelen er åpen for tolkning egentlig, men det handler om fantasiens verdi. Litt som en reise under huden. Dette er vårt album nummer 6, og utgitt på Apollon Records.

Hvordan ble platen og innspillingen til? Det startet med at jeg ble kjent med Sandy Dedrick, som sang i solskinnspop bandet The Free Design. Jeg spurte om hun ville synge på en låt, og det var hun interessert i. Resultatet ble så bra at vi følte at vi måtte lage en plate rundt låten. Da ble det en god blanding av pianomelodier, psykedelia og droner med masse eksotiske instrumenter. Min venninne Katje Janisch fra Florida spiller mange av dem. Vi har med en del gjestemusikere, som Kjetil Manheim (Mayhem, Order) og Mark Refoy (Spacemen 3, Spiritualized) og vår makker Gaute Storsve som har deltatt på alle våre plater bortsett fra førsteplaten. Opptakene med Manheim ble gjort i Chaka Khan Studio i Oslo. Det var muligens den letteste innspillingen vår noensinne. Skikkelig laidback og hyggelig. Jeg fikk tid til å legge på litt mellotron og litt Moog Voyager. Dette gjorde en stor forskjell på «fargen» til flere av låtene.

Dette ble jo til under pandemien, og det var ikke lett å få til all organisering. Det ble jo litt av en ventetid på at vinylen skulle bli trykket opp, men etter seks måneders venting kom produktet endelig tilbake fra Polen. Det var stas!

Hva er den viktigste forskjellen fra da du debuterte og nå?

Første utgivelse var i 1999, så en del har jo forandret seg, men jeg liker å tro vi fortsatt lager bra musikk. Vi spilte som et band på den tiden, selv om mye var solo-opptak. Nå jobber vi jo ikke så mye med bandsetting, og har hatt med mange gjestemusikere.

Hvordan er det å formidle det du ønsker utøverene skal spille?

Det er vidt forskjellig egentlig. Sånn som med Mike Garson, så får han tre låter som eksempler på feeling å gå etter. F.eks Quiet Village med Martin Denny eller Charles Ives Unanswered Question har vært brukt som referanser. Så spiller han det som passer over et av våre spor.

Det funker gjerne å nynne noen melodier til utøverene. Har også gitt dem noter hvis det er de trenger. Jeg sang guide vokal på Falling In Love. Det var litt spesielt siden Sandy er en av mine favoritt sangere.

Hvor frie er de til å sette sitt preg på innspillingen?

Som regel helt frie. Musikken vår har rom for eksperimentering. Hvis Edvard Andreas Feed vil spille solo, så får han som regel fritt spillerom. Vi snakker så mye om musikk uansett. Det er som regel det letteste.

Det var kjekt å jobbe med Judy Dyble. Hun skrev tekster til musikken vår, og sang hennes egne melodilinjer. Jeg ga henne som regel en tittel å gå etter, som på Rainy Day Vibration eller Blue Barracuda song.

Beskriv deg selv.

En som liker å høre på musikk og liker å skape lyd. Gitt ut seks plater med bandet Sleepyard.

Musikalsk CV?

Jeg startet å spille gitar da jeg var 11. Da var det hovedsakelig jazz vi lærte. Det skapte et godt fundament som musiker, og vi ble tidlig vant til å spille foran publikum.

Første band var en kvartett som vi kalte Highway Stars etter Deep Purple. Gammel hardrock var inspirasjonen.

Så ble det punkrock og hardcore med bandet Detached. Vi bidro med to låter til samleplaten Rattus Norwegicus som ble utgitt på Haugesunds-labelen Snach Ohm Tapes i 1995.

Jeg spilte inn første demo som Sleepyard i 1994 i Manson Studio med kamerater fra skolen. Det var vel på mange måter et opprør mot pønkens dogmatikk og da spesielt Straight Edge hardcore som Detached var en del av.

Som Sleepyard ville jeg spille drømmepop innspirert av The Cure, The Beatles og Slowdive. Vi fikk god anmeldelse av demoen vår i Puls, noe som gav mersmak til å fortsette i samme grunn. 

Nå har det blitt seks album med Sleepyard: Intersounds (1999) minialbum, The Runner (2003), Easy Tensions (2006), Future Lines (2009), Black Sails (2014), Winter Crickets (2018) og Head Values (2022)

Her på biblå ønsker vi å løfte frem bra musikk og inspirere til nye lytteopplevelser. Hva hører du på for tiden?

Bobbie Gentry, Hanoi Rocks, Popol Vuh, Steve Miller Band, Celtic Frost, The Meters.

Favorittalbum?

Pet Sounds med Beach Boys troner øverst, så kommer: In A Silent Way - Miles Davis, Trans Europe Express - Kraftwerk, Skylarking - XTC og Music From Big Pink - The Band

Favorittlåt?

God Only Knows - The Beach Boys. Under det bobler Mr Songbird - The Kinks, AP Special - Augustus Pablo, Big Black Car - Big Star, India - John Coltrane.

Overvurdert plate?

Metallica - The Black Album (1991).

Stones eller Beatles?

Beatles. Så Kinks og Stones på en delt andreplass

Guns N' Roses vs. Nirvana?

Uavgjort. Guns ‘N Roses er utrolig bra, men de ble pompøse og svulstige med Use Your Illusion-platene. Nirvana står gjerne hjertet nærmere, men må innrømme at jeg hører mer på Guns ‘n Roses.

Brian Wilson vs. John Lennon?

Oi, den var vanskelig. Må nok svare Brian.

Keith Richards vs. Eddie Van Halen?

Keef Richards.

Prince vs. Michael Jackson?

Michael Jackson.

Mariah Carey vs. Whitney Houston?

Whitney.

Nas vs. Jay Z?

Jay Z.

Madonna vs. Elton John?

Madonna.

Vinyl, CD, kassett eller strømming?

62% vinyl, 38% strømming.

Hvilke 5 plater har påvirket/inspirert deg mest de siste 5 årene?

Blir ikke så ofte direkte innspirert av plater lengre, men så har vi:

Rolling Stones - Their Satanic Majesties Request (1967) har vært en stor inspirasjon for den nye platen, med det mystiske og psykedeliske tåkete lydbildet på spesielt 2000 Light Years From Home. Jeg fikk lekt meg litt på mellotron på noen låter, og da var det denne platen som var guiden.

Seven Waves - Suzanne Ciani (1982) Jeg elsker den fine elektroniske stemningen som går gjennom platen. Vi har tatt med bølgebrus på den nye platen vår som et nikk til Ciani. Jeg driver forøvrig på med en låt hvor hun spiller Moog. Det er utrolig kjekt.

There Is A Song - The Free Design (1972). Sandy Dedrick synger på låten vår Falling In Love, og denne siste platen fra Free Design er kanskje den som har inspirert mest. Masse fin solskinnspop og flotte harmonier, men litt mer melankolsk enn til vanlig.

A Gift From A Flower To A Garden - Donovan (1968) Elsker den rolige, pastoralske stemningen. Et dobbeltalbum bestående av platene Wear Your Love Like Heaven med en blanding av elektriske og akustiske låter, og platen For Little Ones, som er låter for barn. De akustiske låtene er Donovan som søker tilbake til røttene og de elektriske er en fortsettelse av eksperimentering.

Jeg er veldig glad i den musikalske blandingen. Fra det psykedeliske tittelkuttet på Wear Your Love Like Heaven til den pastorale Epistle To Derroll.

Master Wilburn Burchette - Mind Storm (1977) California-mystiker Master Wilburn Burchette "Psykisk Meditasjonskurs", designet for å lære folk hvordan de kan lytte til musikk. 

For å følge med på leksjonene solgte Burchette en serie elektroniske plater med utsmykkede håndtegnede coverdesign, komplett med lytteinstruksjoner fra Mesteren selv.

Master Wilburn Burchette gav ut syv album i løpet av de syv årene fra 1971 til 1977, før han brått brente og forkastet alt relatert til hans musikalske utforskninger. På Mind Storm, det siste albumet han laget, brukte Burchette "rosa lyd", et fenomen kjent i akustisk vitenskap for å åpne sinnet for spennende psykiske avsløringer, ved å sette ned to sidelange stykker som danner en reflekterende krystallkule for byger av dype hjernebilder. 

En spilleliste du vil dele?

Jepp, har denne listen, som jeg har kalt Soul Cruiser:

Og denne som jeg har kallt 100 tracks that blew my mind (into smithereens)

En musikkbok du vil anbefale?

The Dark Stuff - Nick Kent

Musiker som du ser opp til?

Wendy Carlos.

Minneverdig musikkøyeblikk?

Det var veldig spennende å snike seg inn på lydsjekken til Karlheinz Stockhausen. Det var bare han som satt der med en miksepult og kjørte gjennom stykket Kontakte. Magisk!

Beste konsertopplevelse?

Fantastisk kjekt å endelig se Beach Boys i Oslo 2012. Veldig rart å oppleve dem live.

Kraftwerk i 1998 var også utrolig. Det var dagen etter vi slo Brasil i fotball. Så man var litt på en sky.

Favoritt festival?

Quart-festivalen må det jo bli. Utrolig mange artige musikalske øyeblikk der, som Daft Punk i 1997. Nick Cave året før.

Første plate som du kjøpte for egne penger?

John Lennon Live In New York City.

Hva førte til at du fant "din" sjanger?

Mange årsaker. Det var jo det å lytte på plater. Et interessant øyeblikk var å spille Metal Machine Music med Lou Reed, og så følge opp med Brian Enos Discreet Music. Det er to forskjellige verdener av lyd. En time med støy og den neste med ambient, veldig effektfullt.

Hvor gammel var du da du «oppdaget» musikken og hva gjorde at du ble hekta?

Mitt første musikalske minne er å danse til Silly Love Songs med Wings. Musikk var alltid viktig i vår familie, min far drev platebutikk, så jeg fikk masse kassetter med musikk, alt fra Beach Boys til Sex Pistols.

Den første oppdagelsen på egenhånd var Raw Power med Iggy and The Stooges da jeg var 14. Search And Destroy var et utrolig musikalsk kick.

Senere fant jeg butikken Yatzyland hvor de solgte brukte plater. Det var utrolig å finne masse punkplater.

Hvilken type musikk preget deg da du var liten?

Veldig mye Kiss. Vi var veldig opptatt av stjerneposen med Kiss-kort. Jeg var også veldig opptatt av Help med The Beatles, som var en av de første filmene jeg så på video. Jeg likte også godt klassisk musikk.

Hva gjorde at du selv ønsket å begynne med musikk?

Vi fikk en del sånn merkelige musikalske gaver til jul. Det gjorde meg tidlig interessert i lage lyd. Jeg likte godt klangen i mine besteforeldres piano. Jeg ble tidlig interessert i å ta opp musikk. Opptaksfunksjonen på kassettspilleren var spennende…

Har musikksmaken din endret seg?

Jeg liker å utfordre mine musikalske fordommer, allikevel er det jo alltid en musikalsk kjerne man omfavner.

Har du noen personer som har viktig for din musikalske utvikling?

Kåre Aslaksen lærte meg å spille gitar. Gitarkurs på Kanikk skole som etterhvert ble til en kvintett. Vi spilte jazz og bossa nova, noe som krevde mye øving og disiplin. Vi ble tidlig vant til å spille foran et publikum.

En mentor som du har lært noe spesielt av?

Å være med Øyvind Grødem i studio og sette sammen lyd. De ti årene vi jobbet med ham var svært inspirerende.

Hvor viktig er det tekniske utstyret for deg?

Det er jo viktig, men jeg er ikke så opptatt av det. Har noen forskjellige gitarer som Vox Starstream og noen gamle keyboard.

Om du må velge: Akustisk eller elektrisk?

Elektrisk.

Falskt eller auto-tune?

Falskt.

Favorittprodusent?

Connie Plank. Han burde være mer kjent for folk. Han produserte de første platene til Kraftwerk og masse krautrock. Han sa forresten nei til å jobbe med U2 pga han fikset ikke stemmen til Bono.

Favorittinstrument?

Cello.

Favorittstudio?

Chaka Khan Studios i Oslo.

Favorittplateselskap?

Light In The Attic og Apollon Records.

Kjenner du til pliktavleverings loven? Alle som gir ut musikkutgivelser i Norge skal sende eksemplarer til Nasjonalbiblioteket. Sender du platene dine til Mo i Rana? 

Jepp!

Er det en musiker eller band i Stavanger som har fått altfor lite oppmerksomhet?

Jeg synes rapperen Joggedress er flink.

Hva er planene videre med musikken?

Lage filmmusikk. Håper på å kunne gjøre mer av det.

Hvem synes du vi skal ta neste prat med?

Jeg sender stafettpinnen videre til: Simon Harmer. Jeg utfordrer Simon pga han er en mann med god musikk smak. Husker han anbefalte meg London Calling med The Clash i sin tid.

Mens du venter på Simon, kan du høre på Sleepyard:

Alle sangene:

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙