Hva leter du etter?

Hva er den Islamske stat

Jeg vil gjerne ha litt fakta om IS eller ISIS. Hvilken type organisasjon er det, og hva er bakgrunnen til organisasjonen? 

Hva er den Islamske Stat?

Hvilken type organisasjon er ISIL?

  • IS er, eller har vært, først og fremst en opprørsgruppe som også driver med terroraksjoner.
  • I motsetning til andre jihadist-grupper har de lagt stor vekt på å kontrollere territorium, naturressurser og penger.
  • De drev også med rekruttering av ungdommer og kvinner som soldater og sexslaver i territorium de kontrollerer, og har mye tilfelles med opprørsgrupper og voldsentreprenører vi kjenner fra Afrika. De ligner gjerne mer på kriminelle organisasjoner enn politisk motiverte geriljabevegelser.
  • Organisasjonen har hatt noe ekstern finansiering, men mye av inntektene kom fra kriminelle aktivitet som ran, plyndring, kidnappinger og utpressing. Det økonomiske systemet minnet om en mafiaorganisasjon, hvor celler med overskudd har betalt til leddet over seg også videre. De har også kontrollert viktige naturressurser og oljekilder. IS hadde store økonomiske ressurser.
  • For å kontrollere et så stort område samarbeidet de også med stammeledere, krigsherrer, militsgrupper og soldater og offiserer fra Saddam Hussein sin hær. De hadde lite til felles utenom en felles fiende som gjorde det pragmatisk å kjempe sammen. (Carnegie endowmnet: More Than Isis, Iraqs Sunni Insurgency).

Bakgrunnen til IS

Al-Qaida eller andre jihadist-grupper hadde ingen eller ubetydelig tilstedeværelse i Irak før USA sin invasjon i 2003. Den amerikanske okkupasjonen, som også medførte at over 100 000 Irakiske soldater og statsansatte ble avsatt og arbeidsledige, ga et godt rekrutteringsgrunnlag for opprørsgrupper som har utviklet seg til blant annet ISIL.

I opprøret som fulgte mot den amerikanske okkupasjonen ble al-Qaida i Irak den sentrale organisasjonen og okkuperte store område før de ble nedkjempet av amerikanske og Irakiske sikkerhetsstyrker i 2007. Mange sunnistammer og militser ble "kjøpt" over på den andre siden og kom på amerikanerne og regjeringen sine lønningslister.

Etter at USA trakk seg ut av Irak i 2011 førte sjia statsministeren al-Maliki en enda mer sekterisk politikk og svekket sunniene sin stilling i hæren og regjeringen. Dette førte også til stor misnøye med sentralregjeringen i de sunnidominerte områdene som IS tok kontrollen over. Al-Maliki har nå gått av og en prøver i større grad å integrere sunnimuslimer i regjeringen og maktapparatet.

Opprøret i Syria gav de en mulighet til å rekruttere soldater og kontrollere territorium i Syria. Den ble en av de mest aggressive islamistiske grupperingene i Syria og kom snart i konflikt med den ledende Syriske islamistiske organisasjonen, al-Nusra fronten som var knyttet opp mot al-Qaida. Dette førte til at al-Qaida og IS brøt med hverandre. Det blir ofte hevdet at IS var for brutale for al-Qaida, men bak konflikten lå også personstridighet, kamp om- makt, rekrutter, territorium og ressurser.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙