Venter du på Zulejkha åpner øynene?
Den russiske forfatteren Guzel Jakhina, har tatt verden med storm med debutboka Zulejkha åpner øynene. Hovedpersonen Zulejkha blir tvangsflyttet til Sibir etter at hennes mann er blitt myrdet av en kommunist for å ha motsatt seg kollektiviseringen. Med det starter en beretning om overlevelse, sult og iskalde vintre, men også en fortelling om frigjøring, fornyelse og menneskelig styrke – og om to sjeler som finner hverandre under nærmest umulige betingelser. Guzel Jakhina ble tildelt den høythengende litteraturprisen «Den store boken» da den kom ut i Russland i 2015, og den har siden blitt oversatt til 40 språk. 28. mai besøker Guzel Jakhina Sølvberget.
Bøker som kan gi deg en lignende leseopplevelse
Slutten av 1920-tallet, Solovki-øyene i Kvitsjøen: Innenfor murene til det eldgamle ortodokse klosteret har den unge Sovjetunionen opprettet den første straffekolonien i det som senere skal bli kjent som Gulag. Hit kommer 27-årige Artjom, uten at vi får vite hva han er dømt for. Bare at han tilhører de «vanlige kriminelle» og ikke den store gruppen av politiske fanger. Selv om omstendighetene er alvorlige og arbeidsoppgavene i leiren utmattende, er Artjom alt annet enn en slagen mann. Ved hjelp av djervhet og fysisk styrke arbeider han seg oppover i fangeleirens hierarki, helt til han havner ved leirsjefen Fjodor Ejkhmanis' side. Her innleder han et hemmelig forhold til Ejkhmanis' elskerinne Galina. Det er dømt til å bli skjebnesvangert for dem begge. Med den storslåtte, men ubarmhjertige russiske nordkalotten som bakteppe, bygger Prilepin opp et mektig drama – med Artjom og Galina i hovedrollene, men der også en serie uforglemmelige bipersoner trer inn etter tur. Klosteret er en tragisk kjærlighetshistorie, men også en beretning om et helt lands historie. Livet innenfor Solovki-murene speiler de store linjene i det 20. århundret – dets smerter, blod og hat. Men mest av alt er kanskje Klosteret en roman om frihet – og om den nesten grenseløse kraften et menneske kan mobilisere under ekstreme fysiske og psykiske påkjenninger (Forlagsomtalen)
En fortelling om fem finske kvinner som av ulike årsaker fulgte tyskerne til krigen i Norge. Etter krigen ble de sendt til fengselsleiren i Tromsø, før Aili, Irene, Katri, Siiri og Veera måtte finne veien hjem til Finland på egenhånd. Med snauklipte hoder for å markere at de var 'tyskerjenter' måtte de vandre gjennom ødelagte byer og bygder. I Tommi Kinnunens fjerde bok på norsk viser han andre verdenskrig fra et kvinneperspektiv, de vanskelige valgene og skammen som ofte fulgte med disse (forlagets omtale)
Manday, Burma 1885. England invaderer Burmas hovedstad og avsetter kongen. Hvilke følger får det? Bakgrunnsrammen er historiske hendelser på det asiatiske kontinentet og Burma spesielt helt fram til konflikten mellom Aung San Suu Kyi og militærjuntaen som styrer landet. Krig, kolonialisme, og politikk påvirker både enkeltmennesker, familier gjennom flere generasjoner og enkeltskjebner veves sammen til en storslått fortelling. Rajkumar er en av personene vi møter i boka og han er øyenvitne til invasjonen og kongens fall. Han er en foreldreløs, fattig indisk gutt, men slår seg opp og blir etterhvert både rik og mektig. Vil følger også kongefamiliens skjebne i eksil i India. En medrivende fortelling som er blitt sammenlignet med Boris Pasternaks Dr. Zhivago
Leningrad, September 1941. Hitler beordrer tyske styrker til å innlede beleiringen av byen, med sikte på total utslettelse. Det blir begynnelsen på en av historiens kaldeste og mest desperate vintere. Hvordan komme gjennom et slikt inferno? For Anna og Andreij - og Annas aldrende far og hans venninne Marina - blir beleiringen en kamp for overlevelse. Men også en kamp for å forbli menneskelige gjennom det utenkelige. Beleiringen er et besettende litterært portrett av krig slik den oppleves av vanlige mennesker, og en annerledes og gripende kjærlighetsroman. (Forlagets omtale)
I Sviket av samme forfatter kan vi følge Anna og Andrej videre. I denne boka er Stalins terrorvelde bakteppet. VGs anmelder kaller den "en lysende historisk roman om en befolkning som lider under tyrannens styre"
Der vi engang gikk av Kjell Westø
To kriger og historien etterpå. De første 20 årene av Finlands historie på 1900-tallet var preget av kriger. Denne romanen gir et innblikk i hvordan krig påvirker historien, menneskene og samfunnet. Vi møter en gruppe mennesker gjennom 20- og 30-tallet. Økonomien bedres gjennom disse årene, men skillelinjene fra borgerkrigen mellom de røde og de hvite i 1918 er der fortsatt. Westø skildrer utvikling i både arbeiderklassen og borgerskapet, samt hvordan Helsingfors vokser og samfunnet endrer seg. Westø er en glimrende forteller, leseren blir godt kjent med både menneskene, kultur, miljøer og byen. Romanen ble tildelt Finlandiaprisen da den ble utgitt i 2006.
Krigsklassiker fra Finland. En finsk militæravdeling under Fortsettelseskrigen 1941-44, prøvde, da Finland - med Tysk hjelp - å vinne tilbake landområder som Russland sikret seg under Vinterkrigen. Militæravdelingen er en broket forsamling med maskingeværskyttere som banner, spøker, kjeder seg og slåss mot dødsangsten i de finske skogene og myrene mellom slagene. Krig og opprør står sterkt i finsk litteratur og denne romanen har en helt spesiell plass. Den ble utgitt i 1954 og må regnes som en moderne klassiker. Den fikk en ny aktualitet da den ble filmatisert i 2017
Vi er i Korea tidlig på 1900-tallet og landet er okkupert av Japan. Sunja, som er gravid og forlatt elskeren, reiser til Japan for å føde barnet. Vi følger familien gjennom fire generasjoner fra Korea til Japan og senere til USA, der de har problemer med å bli akseptert, ja rett og slett føler seg uønsket. De arbeider hardt, og må kjempe med diskriminering, katastrofer og fattigdom. En spennende og kraftfull familiekrønike med koreansk og japansk historie og kultur som bakteppe.
Paradisets elendige av Fartein Horgar
Vi befinner oss på annen del av 1600-tallet. Norge er fortsatt i union, og Danmark er på vei til å bli en oversjøisk kolonimakt. Etter at fregatten Færø havarerer i Nordsjøen på vei mot Vestindia må de søke nødhavn i Bergen. Der mønstrer den unge gutten Johannes Hauge på. Han er på flukt etter å ha begått en forferdelig forbrytelse, og ser på en reise ut i det uvisse som den perfekte måten komme seg unna på. Romanen følger Johannes på en ramsalt og brutal seilas til koloniene i Danske Vestindia, gjennom overgangen ungdom til voksen og fra flyktning til slaveeier. Dette er en historie om identitet, rasisme og kristendom i kolonialismens tjeneste. (forlagets omtale)
Paradisets elendige er første bok i en serie om ei mørk side ved Dansk-norsk historie, mindre kjent er det kanskje at nordmenn også har blitt utsatt for slavehandel:
1001 natt av Vetle Lid Larssen
Norsk skip utsatt for sjørøvere utenfor Afrikas kyst. Ja dette skjedde i 1769 og to norske sjømenn ble tatt til fange. Det ble ført til et slavemarked i alger og den ene ble plukket ut til å være tjener for en muslimsk hersker, mens den andre ble kastet i fengsel under grusomme forhold. Myndighetene hadde store utfordringer med å få sendt hjem de to mennene, men de lyktes etter nesten tre år. Dette er en dramatisk historie og den er i tillegg bygget på en virkelig hendelser. Larssen har gransket brev, dagbøker og annet kildemateriale og resultatet er blitt en handlingsmettet og spennende roman.
Gifttreet av Barbara Kingsolver
Et år i Kongo? Ja, det er planen i 1959 da far, mor og fire døtre drar i Kongo som misjonærfamilie. Det skal gå tretti år før de vender tilbake til USA. Fortellingen veksler gjennom synsvinkelen til moren og hver de fire jentene - som er svært ulike og alle har sitt spesielle blikk på tilværelsen i Kongo - som er alt annet enn idyll. Familien setter på prøve mer en en gang. Kingsolver har god innsikt i ulike forhold i Kongo, naturens intense lyder og lukter og hun beskriver menneskene med respekt og varme. Romanen er også tankevekkende når det gjelder tema som kultur, religion, imperialisme og samvittighet.
Hvit krysantemum av Mary Lynn Bracht
I 1942 var Korea okkupert av Japan og Hana reddet søsteren fra et overgrep av en soldat, men ble selv tatt til fange og bragt til et militærbordell i Japan. Vi blir vitne til Hanas tid i fangenskap der hun og de andre jentene ble utsatt for grusom behandling, overgrep og fornedrelser. Det som holder Hana oppe er drømmen om å returnere til Korea. Parallelt følger vi Emi som 60 år senere må grave i fortiden for å finne ut hva som skjedde med Hana. Romanen forteller om et land og en historie de fleste av oss vet svært lite om. Forfatteren har drevet grundig research og skriver både gripende, intenst og lettlest.
Haren med øyne av rav av Edmund de Waal
Det fulgte en gåte med familiens samling av antikke japanske netsuker - 264 utsøkte, ørsmå figurer skåret ut i elfenben. Hvem var menneskene som hadde rørt ved netsukene, holdt de små gjenstandene varsomt i hånden? Hva hadde figurene betydd for dem? Og hvordan hadde samlingen overlevd? Slik begynner Haren med øyne av rav, en bok som knapt ligner på noen andre: familiehistorie, memoarer, detektivroman, kunsthistorie, reiseskildring, biografi, essay. I sin jakt på netsukenes historie tar Edmund de Waal oss med til 1800-tallets Odessa, til Paris' bulevarder og Wiens storslåtte palasser, og til det ødelagte Tokyo etter andre verdenskrig. Den jødiske familien Ephrussi var en av Europas mektigste bankierfamilier, med eiendommer over hele kontinentet. Etter nazistenes herjinger var de 264 netsukene det eneste som var igjen av familiens veldige imperium. Dette er fortellingen om hvordan de overlevde (fra Forlagets omtale). Les også en lengre omtale av boka her
En amerikansk sønn av Philipp Meyer
Amerikas voldelige opphav sett gjennom livet til kveg- og oljefamilien McCullough. Eli blir som trettenåring bortført og adoptert av comancher. Han tilpasser seg raskt, men når sykdom, sult og krig nær utsletter stammen, står Eli ensom igjen. Det som venter ham er et eventyr, men også slit og tøffe tak som kommer til å ha innvirkning på alle hans etterkommere. Flettet inn historien om Eli, er den om hans sønn, Peter, en mann som bærer de følelsesmessige omkostningene for sin fars iver etter makt. Og Jeannie, Elis oldebarn, en kvinne som må slåss mot hardbarkede rivaler for å lykkes i en manns verden. Familien blir en av de mektigste i Texas med formue og privilegier uten like. Likevel, som alle imperier, McCullough-familien må til slutt konfronteres med konsekvensene av sine valg. (Forlagsomtale)
Kraften av én av Bryce Cortenay
Peekay blir som 5 åring sendt på kostskole der han blir banket og nedverdiget gjennom et helt år. Da moren og bestefaren flytter til en annen kant av landet må han forlate skolen. På veien til sitt nye hjemsted blir han kjent med Hoppie, en bokser som skal lære ham å tro på at David kan slå Goliat. Peekay bestemmer seg for å bli verdensmester i weltervekt boksing. Vi beveger oss hele tiden i spenningen mellom de forskjellige kulturene som rådde i Sør Afrika på 30- til 50-tallet, hvordan rasetenkningen gjennomsyrer hele samfunnet, og hvordan Boerne omsider tar over landet tidlig på 50-tallet etter engelskmennenes dominans.
Peekay er god i alt han foretar seg, både på skolen og i boksekarrieren og blir etter hvert et forbilde og en samlende kraft for et nytt Afrika.
De svarte kaller ham The Tadpole Angel, han som skal frelse dem fra den hvite overmakten. Kraften av én er en rik, episk oppvekstroman om å tro på egen styrke. (basert på forlagsomtalen)
Historien om den russiske revolusjon, og om den russiske tsarfamiliens veldige fall og endelikt, fortalt av Maria Nikolajevna Romanova - en av tsarens døtre. En julinatt i 1918 blir tsar Nikolai 2., tsarina Aleksandra, deres fem barn, skutt i kjelleren i en villa i Jekaterinburg. Likene av Romanov-familien ble lempet opp på et lasteplan og kjørt vekk. Men døde virkelig alle familiemedlemmene? I en leilighet i Carrer de Pontevedra i Barcelona bor Maria Romanova - tsarens nest yngste datter. Ennå vet ingen hvem hun er. Hun har ennå ikke funnet den riktige anledningen til å fortelle sin historie, fram til hun en høstdag i 2012 møter en norsk forfatter som leier leiligheten tvers over gangen. Endelig får hun fortalt sin historie - om familien, sorgen og flukten. Et spennende fortellergrep om en dramatisk tid i Russlands historie.