Bøker av Alexander Kielland
Her er en oversikt over Alexander Kiellands bøker og andre litterære utgivelser, i kronologisk rekkefølge:
Paa hjemveien (drama, 1878)
Skuespill i én akt, som ble trykt i Nyt Norsk Tidsskrift – senere samme år også i Stavanger Amtstidende. Stykket handler om en kvinne som overtar mannens forretningsvirksomhet når han havner i fengsel, og hva som skjer da han slipper ut igjen.
Lån på Sølvberget.
Novelletter (noveller, 1879)
Regnes ofte som Kiellands debut. Sju noveller, av dem er de mest kjente Ballstemning og Slaget ved Waterloo (Kielland skulle komme tilbake til Napoleon i sin aller siste bok). Novelletter har klart samfunnskritiske tekster, men også mye humor. Skrevet under Kiellands opphold i Paris året før.
Lån på Sølvberget.
Nye novelletter (noveller, 1880)
Sju nye novelletter. Torvmyr er skrevet til et maleri av søsteren Kitty Kielland, og synsvinkelen er i denne novellen lagt til en ravn. Kiellands kritiske blikk er også tydelig i Siesta, En god samvittighet og Folkefest, hvor skjevhetene i samfunnet trer tydelig fram.
Lån på Sølvberget.
Hans majestets foged (drama, 1880)
Fogden Gregersen mistrives i jobben sin, og vil heller jobbe som snekker. Men hva synes omgivelsene om det? Satire om embetsstanden, byråkratiet og en omvendt klassereise.
Lån på Sølvberget.
Det hele er ingenting (drama, 1880)
Skuespill i én akt. Samtale mellom Camilla og Ferdinand, to unge voksne, som prøver å nærme seg livets store spørsmål i en blanding av spøk og alvor.
Lån på Sølvberget.
Garman & Worse (roman, 1880)
Kiellands første roman, og ofte regnet som hans beste. Romanen skildrer kjærlighet og klasseskiller rundt handelshuset Garman & Worse i en kystby som minner mye om Stavanger. Kåret til Tidenes rogalandsbok av Kapittel, Kiellandsenteret, Sølvberget og Stavanger Aftenblads lesere i 2019.
Lån på Sølvberget.
Arbeidsfolk (roman, 1881)
Som Garman & Worse er denne romanen en kritikk av skjevheter i samfunnet, og særlig embetsmennene. Skrevet i Kiellands politisk mest radikale periode, men av de fleste ansett for å være blant hans svakere bøker. "En kan nok se at forfatteren er oppbrakt, men han greier ikke skape den temperaturen i skildringen som gjør at man deler hans raseri", skriver Tor Obrestad i sin biografi. [1]
Lån på Sølvberget.
Else. En julefortelling (roman, 1881)
Kontrasten mellom fattig og rik blir aldri mer merkbar enn i julen, noe Kielland viser i denne korte romanen. Les vår utfyllende artikkel om Else. En julefortelling.
Lån på Sølvberget.
Skipper Worse (roman, 1882)
Om skipper Worse som legger sjømannslivet bak seg og sakte går til grunne i møtet med menneskene i den knugende småbyen. Pessimistisk i tonen, og med sterk kritikk av religiøst trangsyn. Foregår i årene før Garman & Worse. (Altså en prequel, som det heter i filmbransjen.)
Lån på Sølvberget.
To novelletter fra Danmark (noveller, 1882)
Kielland skrev Karen og Trofast etter et opphold i Danmark. Karen er trolig Kiellands mest leste og kjente novelle, og er hyppig brukt i skolen. Trofast er mindre kjent, en historie sett fra en hunds perspektiv.
Lån på Sølvberget.
Dramatisering av Garman & Worse (drama, 1883)
Romanen fra 1880 ble teaterstykke bare tre år senere. Kielland skrev manuset sammen med litteraturkritiker/forfatter Edvard Brandes. Kielland mislikte etter hvert dette prosjektet. [2]
Lån på Sølvberget
Gift (roman, 1883)
Bitende oppgjør med skolesystemet, kirken og hykleri i småbyen. En av Kiellands mest leste romaner. Lille Marius og "flere byer i Belgia" kommer herfra. Første bok med unge Abraham Løvdahl som gjennomgangsfigur.
Lån på Sølvberget.
Fortuna (roman, 1884)
Gift handlet mest om skolevesenet og kirken, Fortuna retter kritikken mot aksjespekulasjon og hvordan krisetider alltid rammer dem hardest som er nederst på rangstigen. Andre bok om Abraham Løvdahl. Fortuna fikk et nytt, stort publikum da den ble lest av hele Stavanger i 2009, i lesekampanjen "Hele byen leser". I kjølvannet av finanskrisen fikk Kiellands roman om grådighet og uansvarlighet ny aktualitet.
Lån på Sølvberget.
Sne (roman, 1886)
Snøen i boka er et bilde på hvordan kirkens meninger legger lokk på sunn debatt i samfunnet. Sne handler om Johannes, som blir presset av sin far til å skulle bli prest.
Lån på Sølvberget.
Tre par (drama, 1886)
Komedie om erotisk forvikling og tiltrekning mellom tre menn og tre kvinner på skøyteisen. Da stykket hadde premiere i november 1886 i København, var det kontroversielt på grunn av den dristige tonen i flere av replikkene. [3] Stykket tar opp kjærlighetens vilkår, og kan på den måten minne om det tidlige stykket Det hele er ingenting.
Lån på Sølvberget.
Sankt Hans Fest (roman, 1887)
Kiellands store (og tynt kamuflerte) angrep på Stavangers dominante skikkelse på denne tiden, Lars Oftedal. En gruppe borgere i den lille navnløse byen vil arrangere sankthansfest, men planene smuldrer opp i møtet med presten Morten Kruse (Oftedal-skikkelsen) og hans folk. Tredje og siste bok om Abraham Løvdahl, som har lite ære igjen når Sankt Hans Fest er over.
Lån på Sølvberget.
Bettys formynder (drama, 1887)
Unge Betty får vite at hun er eneste arving etter en nylig avdød slektning. Stykket handler om hvordan menneskene rundt Betty endrer seg når jungeltelegrafen forteller at hun har arvet - lenge før noen vet hva denne arven består i. [4] Premiere i november 1887.
Lån på Sølvberget.
Professoren (drama, 1888)
Som i romanen Sankt Hans Fest ligger Professoren tett opptil virkeligheten. Professoren i stykket ligner mye på professor Marcus Jacob Monrad. Han ble av liberale krefter sett på "som et spøkelse fra fortiden og en alvorlig hindring for nye tanker omkring vitenskap og moral." [5] Stykket er et angrep på forsteinede og usunne holdninger i akademia i hovedstaden.
Lån på Sølvberget.
Forsvarssagen (essays, 1890)
På 1880-tallet økte spenningen i forholdet mellom Norge og Sverige. Kielland mente at Norge måtte kunne forsvare seg med våpenmakt mot Sverige, og skrev høsten 1889 flere artikler om saken i Stavanger Avis, hvor han var redaktør. De er samlet i denne utgivelsen. Kielland ble mer og mer skeptisk til unionen med Sverige med årene, og ikke minst kritisk til kong Oscar II. [6]
Lån på Sølvberget.
Jacob (roman, 1891)
Kiellands siste roman. Tørres Snørtevold kommer fra bygda til byen, og stiger i de sosiale gradene. Denne romanen er en av Kiellands mest analyserte, og har blitt omtalt som "underlig". [7] Ytre sett handler det om en kynisk oppkomling, men romanen har flere lag. Filmatisert etter fri bearbeidelse i Norge, Sverige og Danmark på 1940-tallet. Til Stavanger bys 850-årsjubileum i 1975 ble det laget musikal basert på boken. [8]
Lån på Sølvberget.
Mennesker og dyr (artikler og essays, 1891)
Blandet samling tekster: Reiseskildringer, avisartikler og naturskildringer. Noen av tekstene er fra Jæren, og kan leses som kritikk av menneskets forhold til dyrene.
Lån på Sølvberget.
Omkring Napoleon (essay, 1905)
Kiellands siste bok skrev han mest fordi han trengte pengene, for Kiellands økonomiske bekymringer og gjeld til forlaget sitt økte for hvert år. [9] Han hadde studert den franske statslederen i mange år, men var selv ikke særlig fornøyd med egen innsats eller denne boken. [10] Les vår utfyllende artikkel om Omkring Napoleon.
Lån på Sølvberget.
Etter Kiellands død i 1906 har verkene hans kommet en rekke utgaver. Flere av brevene hans er også utgitt i bokform. En fin introduksjon til Kiellands brevkorrespondanse med venner, familie, forfattere og kunstnere er samlingen Kielland privat. Et brevportrett tegnet av ham selv.
Kilder
1 Tor Obrestad: Sannhetens pris (1996), side 178
2 Tor Obrestad: Sannhetens pris (1996), side 162
3 Tor Obrestad: Sannhetens pris (1996), side 271
4 https://boktanker.blogspot.com/2019/04/bettys-formynder.html
5 https://nbl.snl.no/Marcus_Monrad
6 Einar O. Risa: Redaktør Alexander L. Kielland : Landet paa Ende - : artikler fra Stavanger Avis 1889 (1985), side 11-12
7 Tor Obrestad: Sannhetens pris (1996), side 321
8 https://no.wikipedia.org/wiki/Jacob_(roman)
9 Tor Obrestad: Sannhetens pris (1996), side 358
10 Tor Obrestad: Sannhetens pris (1996), side 430