Hva leter du etter?
Melanin hvitere enn blekemiddel av Sumaya Jirde Ali

Bøker om kulturmøter, innvandring og rasisme

Skal du skrive fordypningsoppgave om kulturmøter, kulturforskjeller, innvandring, asylsøkere, flyktninger eller rasisme? Her er noen forslag til bøker som egner seg.

Dette er bare noen av stikkordene som kan relateres til tekstene nedenfor. Felles er likevel at de tar for seg møter mellom kulturer der ulike nasjonaliteter og religioner møtes. Mange av tekstene tar opp dagsaktuelle tema i samfunnsdebatten.

NB: Vi får mange spørsmål fra elever som skal skrive fordypningsoppgave om dette. Spørsmålene og våre svar finner du under boklisten. Der finner du også andre nyttige artikler om fordypningsoppgaven.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS.

Bøker om flyktninger og asylsøkere

Ali, Sumaya Jirde: Melanin hvitere enn blekemiddel

Melanin hvitere enn blekemiddel handler om det å bære en annen historie med seg overalt. Den handler om burkakjerringa og om en mamma som vil hjem igjen, om opprør og skjønnhet, og om morsmålets vokaler.
Men hvem er egentlig burkakjerringa? Er hun deg - eller kanskje meg? Eller oss begge? Sumaya Jirde Alis lyriske stemme er direkte og antisentimental. Innimellom temmelig rå. Hun lager også fine, snodige poetiske bilder som røsker i etablerte leseblikk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 67 s. Utgitt i 2018.

Melanin hvitere enn blekemiddel av Sumaya Jirde Ali


Catozzella, Giuseppe: Ikke si at du er redd

Samia vokser opp i Mogadishu i Somalia. Det er krig i landet, og den fundamentalistiske gruppen al-Shabaab er i ferd med å vokse seg sterk. Men Samia vil bare én ting: Hun vil løpe. Hun vil løpe for å vinne, hun vil løpe for landet sitt og for friheten – og ingen ting kan stoppe henne. Med hjelp av vennen Alì, som tar på seg jobben som trener, vinner hun snart alt av løp hun deltar i, og kommer stadig nærmere målet: Å delta i OL i Bejing i 2008, og deretter OL i London i 2012. Men når al-Shabaab tar over makten, blir selv det å trene nesten umulig. Samia kan bare løpe etter mørkets frambrudd, kledd i heldekkende burka. Krigen rykker stadig nærmere familien og alt hun bryr seg om. Kan hun bli værende i hjemlandet hun elsker, eller er også hun nødt til å legge ut på Reisen, for å nå friheten i Europa? Omtalen er et utdrag av forlagets uttale. Omfang: 250 s. Utgitt i 2015.

Ikke si at du er redd av Giuseppe Catozzella

Diffenbaugh, Vanessa: Vi ba aldri om vinger

Fra den bestselgende forfatteren av Blomstenes hemmelige språk kommer nå en ny roman. Vi ba aldri om vinger er en sterk, rørende og aktuell historie om mennesker som lever i usikkerhet, om deres forsøk på å skape seg en ny tilværelse i et annet land, og om håpet som ligger i kjærligheten. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 380 s. Utgitt i 2015. 

Vi ba aldri om vinger av Vanessa Diffenbaugh

Ersland, Bjørn Arild: Dagen vi drømte om

Lukas, Lalah og Adam venter ved mottaket. Hver uke er det noen barn og ungdommer som får dra, hver uke erstattes de med nye. De tre vennene drømmer om å få dra videre, de også. Problemet er at de mangler en siste sjekk, en siste signatur. Den aller siste sjekken, som de ikke får vite hva er. I denne gjennomillustrerte boka har dramatiske hendelser ført til at all infrastruktur er brutt sammen – alt bortsett fra et vilkårlig og skremmende byråkrati. Dagen vi drømte om viser oss en skremmende og fremmed verden, med tydelige paralleller til vårt eget samfunn. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 88 s. Utgitt i 2015.

Dagen vi drømte om av Bjørn Arild Ersland

Hamid, Mohsin: Exit vest

I et land på randen av borgerkrig finner to unge mennesker hverandre. Viljesterke, sensuelle og selvstendige Nadia møter forsiktige og tilbakeholdne Saeed. De er to unge mennesker som gjør noe helt vanlig, forelsker seg i hverandre, i en verden som er i ferd med å forandre seg fullstendig. Deres historie er om hvordan vi lever i dag, og hvordan vi kan komme til å leve i morgen. Det er en historie om en verden i krise, og to mennesker på flukt. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 189 s. Utgitt i 2017.

Exit av Mohsin Hamid

Hosseini, Khaled: En bønn fra havet

Den 2. september 2015 druknet den tre år gamle båtflyktningen Alan Kurdi, og det hjerteskjærende bildet av den lille syriske gutten som var skylt opp på en strand i Tyrkia, gikk verden rundt. Med En bønn fra havet skildrer en syrisk fars refleksjoner mens han betrakter sin sovende sønn kvelden før de skal legge ut på den farlige ferden over Middelhavet. Boken er vakkert illustrert av den britiske kunstneren Dan Williams. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 46 s. Utgitt i 2018. 

En bønn fra havet av Khaled Hosseini

Lindstrøm, Merethe: Nord

En krig går mot slutten, noen er på vandring, jaget ut av husene, landsbyene, leirene. En ung gutt har kommet unna marsjene og følger kompasset mot nord. Skulderbladene hans er utstikkende, som avkappede vinger. Med seg bærer han andres blikk og definisjoner av hvem han er, sammen med sulten, mangelen, nedverdigelsene. Underveis møter han en annen som også bærer på en hemmelighet. En slags forståelse oppstår mellom de to mens de slår følge gjennom landområder preget av både skjønnhet og ødeleggelser. Nord er en mørk roman hvor det likevel finnes lys, en fortelling med spor etter de fablene som ligger dypt i vår kollektive bevissthet, og som ikke passer for barn. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 213 s. Utgitt i 2017.

Nord av Merethe Lindstrøm

Mogos, Nathan Haddish: Mottaket

Enda så mye som er sagt og skrevet om flyktningepolitikken og innvandringen, her er den stemmen som ennå ikke er hørt, den første romanen fra et norsk asylmottak. Du får vite hvordan det er å leve i et flyktningmottak, og hvordan de ser på oss. Boken forteller om de mørke og vanskelige følelsene og tankene en flyktning kjemper med, noe som ofte fører til kraftige og eksplosive reaksjoner og handlinger. Selv om dette er fiksjon skildrer boken mye av det som har skjedd både i mottaket i Harstad – dit handlingen er henlagt – og i mottak andre steder i landet. En helt nødvendig bok. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 206 s. Utgitt i 2014.

Mottaket av Nathan Haddish Mogos

Nguyen, Viet Thanh: Flyktningene

Flyktningene er en samling korte fortellinger om livene til vietnamesiske flyktninger i USA, og om de utfordringer alle immigranter står overfor i møte med en annen og helt ny virkelighet. Gjennom samlingens åtte noveller møter vi menn og kvinner på flukt fra sitt hjemland, sin arv og seg selv. Novellenes hovedpersoner befinner seg ofte i brutte familierelasjoner og ødelagte forhold, og kjemper med motstridende følelser omkring individualitet og tilhørighet. Kommunikasjon mellom mennesker er et gjennomgående tema i disse historiene, hvor språk – eller mangel på språk – både binder mennesker sammen og separerer dem, spesielt på tvers av generasjoner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 204 s. Utgitt i 2018.

Flyktningene av Viet Thanh Nguyen

Sveen, Lars Petter: Fem stjerner (bok 1)

Aisha og Cali er barnesoldatar, men greier å rømme frå leiren utanfor Mogadishu. I ei fengselscelle i Etiopia møter dei Isir, Aaliyah og Bilan. Dei fem bestemmer seg for å halde saman og prøve å komme seg til Europa. Men korleis overleve i ei verd der ingen vil ha ein? Med ingenting anna enn kvarandre, startar dei på ei reise gjennom Etiopia, Libya og over Middelhavet til Europa. Fem stjerner er ein gripande roman om dei som mistar alt og reiser til ingenting. Det er ei fortelling der dei levande gøymer seg, og dei døde ønskjer å bli sett. Men det er òg ein roman om håp, samhold og kjærleik. Kven er du når ingen veit kven du er? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 250 s. Utgitt i 2017. Dette er første bok i en serie. 

Fem stjerner av Lars Petter Sveen

Sæteren, Vegard: Håndbok for flyktninger

Diktene bruker velkjente og hjertenære ting som folkeeventyr og drikkeviser for å vise hvilken rik og fortreffelig verden vi har laga oss, nord på kloden. Boka handler om kravet flyktninger i enhver forstand føler etter å gjøre seg veldig raskt lommekjent i en aldeles fremmed verden. Forstå normer, lover og regler, lære seg nasjonalsangene og leve ut eventyret. Og aldri glemme at du hadde så flaks som kom deg helt hit, til oss. Vi trenger kanskje ikke å si at temaet er passe dagsaktuelt? Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 107 s. Utgitt i 2017.

Håndbok for flyktninger av Vegard Sæteren

Bøker om kulturmøter

Dahl, Arild: Berøringsangst

Berøringsangst er en roman om innvandringen – sett med norske øyne. Det handler om Helene som frykter at hennes datter ikke skal få det så godt hvis hun følger hjertet. Helene har alltid stilt seg positiv til innvandringen, men nå møter hun seg selv i døren. Det blir en oppdagelsesreise med selverkjennelse og oppgjør med tidligere holdninger. Arild Dahl tar i denne boken for seg vanskelige kulturkollisjoner som kan oppstå i familien. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 241 s. Utgitt i 2015.

Berøringsangst av Arild Dahl

Laestadius, Ann-Helén: Stjålet

En mann dreper reinkalven til ni år gamle Elsa, men hun trues til å ikke fortelle det til noen. Hun vokser opp med biten av en reisndyrøre, smertefullt klar over at opphavet hennes vekker glødende hat. Stjålet er en fortelling fra en glemt del av Sverige. Der reinsdyr blir brutalt drept uten at politiet etterforsker, der mennesker blir satt opp mot hverandre, og spenninger mellom samer og annen befolkning forgifter generasjoner. Dette er Ann-Helén Laestadius' første roman for voksne. Romanen er basert på virkelige hendelser. Omtalen er utarbeidet av BS. Omfang: 428 sider. Utgitt i 2022.

Stjålet av Ann-Helén Laestadius

Nisja, Gunn Marit: Naken i hijab

Live reiser sammen med en venninne på en etterlengtet ferie til det eksotiske Egypt. Det blir en reise som skal treffe Live rett i hjertet. En overveldende romanse utvikler seg mellom henne og den lokale Kareem. Men valgene Live nå tar, skal komme til å sende henne i møte med et Egypt hun ikke kjenner, et tradisjons bundet samfunn som stadig ligger og gnager mot den skinnende turistkulturen i Luxor by. En forelsket Live gifter seg med Kareem og flytter inn i hans familie hjem, etter å ha skrevet under på en ekteskapskontrakt som blir fatal. Det tar ikke lang tid før hun er fanget i hijab, og finner seg i handlinger fra Kareem som hun aldri ville akseptert i Norge. Etter å ha født sin datter forstår Live at hun må flykte fra en kultur som truer med å ødelegge både henne og den nyfødte ungen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 298 s. Utgitt i 2011.

Naken i hijab av Gunn Marit Nisja

Næss, Gunnar: I søvnen ligner han et barn

En sjåfør ved Slottet får i oppdrag å kjøre sjahen av Irans modellvakre kone Farah Diba da paret er på norgesbesøk. En norsk arkeolog leter etter et gravkammer i ørkenen utenfor Shiraz og havner uforvarende i et land i opprør. En rapper fra Haugerud er på vei mot ukjente bydeler og en date med en teppehandlers datter. Gjennom nesten et halvt århundre følger vi tre generasjoner med nordmenn som på hver sin måte får en tilknytning til Iran eller det iranske. Det er møter som får avgjørende betydning for deres liv. Omtalen er et utdrag fra forlagets omtale. Omfang: 381 s. Utgitt i 2014.

I søvnen lignet han et barn av Jan Chr. Næss

Å leve mellom to kulturer

Ahmed, Roda: Forberedelsen

Forberedelsen handler om å være andregenerasjons innvandrerjente i Norge i dag, om konflikten mellom å vokse opp med røtter i én kultur og liv i en annen. Norsk-somaliske Zara forelsker seg i en norsk mann. Dermed må hun velge mellom lojalitet til familiens verdier og egen frihet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 165 s. Utgitt i 2009.

Forberedelsen av Roda Ahmed

Becevic, Zulmir: Svenhammeds journaler


"Én: Jeg er født i Sverige, men jeg er ikke svensk

To: Jeg kan svensk bedre enn svenskene, men jeg er ikke svensk

Tre: Svensk er faktisk det eneste språket jeg kan, men jeg er likevel ikke svensk
Fire: Jeg har ett øyenbryn istedenfor to og fett hårete armer, pizzabakerarmer – og det er ikke svensk"

Svenhammeds foreldre måtte ha vært drita, skeve, fjerne, fakka, tjukke i hue, vekk, helt på bærtur da de ga ham navnet sitt. Det mener ihvertfall Svenhammed, som har fått halvparten av navnet sitt fra faren, og halvparten fra Sven på sosialen. Velkommen til Svenhammeds verden! Med beina i to kulturer føler han seg utafor, men her finner vi også fantastisk vennskap, en gal slekt, en voldsom far - og framfor alt den vakre og uoppnåelige Emilia. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 174 s. Utgitt i 2010.

Svenhammeds journaler av Zulmir Becevic

Hassan, Yahya: Yahya Hassan

Her tar forfatteren et sterkt oppgjør med sin voldelige oppvekst, beskriver et liv som ungdomskriminell og utfordrer foreldregenerasjonens verdier. I Danmark har boken vakt enorm oppsikt, og er solgt til en rekke land. For Yahya Hassan mottok forfatteren den danske debutantprisen og boken er allerede trykket i 100 000 eksemplarer i Danmark. Den norske gjendiktningen er ved Pedro Carmona-Alvarez. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 169 s. Utgitt i 2014.

Yahya Hassan dikt bok

Hag, Iram: Hva vil folk si

Nisha er veldig glad i faren sin. Hun vil så gjerne være en god datter som gir familien ære, men hun vil også være en norsk tenåring. Når Nishas far gjennomskuer datterens dobbeltliv, kommer ukjente sider ved personligheten hans fram. Hva vil folk si er en actionfylt og spennende historie om kulturkonflikt og et betent far-datterforhold. Samtidig er det historien om en datters savn etter faren hun trodde hun kjente. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 108 s. Utgitt i 2019.

Hva vil folk si av Iram Haq

Holmström, Johanna: Asfaltengler

Vi møter søstrene Leila og Samira – to smarte og sprudlende jenter som prøver å finne ut av livet i en av Helsingfors’ tøffere forsteder med mørke t-banetunneler, rasistiske vektere, hysteriske mødre, velmenende fedre og gærne venner. Historien fortelles med en energi, sårhet, humor og entusiasme som er helt unik, og i et vakkert språk som får deg til å stoppe opp og lese om igjen. Denne boken engasjerer og provoserer, og den bringer frem tårer, både fra gråt og latter. Og tittelen – Asfaltengler – rommer mest sannsynlig noe helt annet enn du tror … Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 349 s. Utgitt i 2014. 

Asfaltengler av Johanna Holmström

Lamarche, Una: Bare i Brooklyn

Hva skjer når en ultra-ortodoks jødisk jente, som ikke har lov til å være alene med det motsatte kjønn, sitter fast i en heis med en gutt? Devorah og Jax bor i hver sin ende av samme gate, men det jødiske samfunnet holder seg helt for seg selv. For pliktoppfyllende Devorah vil flere møter med Jax bryte med religiøse regler, og ødelegge for både hennes og familiens ære. Bare i Brooklyn er en bittersøt feel-good roman om den første kjærligheten og å finne seg selv. Annenhvert kapittel fortelles fra Jaxs og Devorahs synspunkt. Gjennom språket skildres både forskjeller mellom karakterene og karakterutvikling. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 377 s. Utgitt i 2015.

Bare i Brooklyn av Una LaMarche

Salinas, Veronica: OG

Jeg-personen i denne romanen går gjennom en identitetskrise. Hun er ny i Norge. Hverdagen er preget av rutinearbeid og språkkurs. Savnet etter hjemlandet Argentina er stort, men det er umulig for henne å reise tilbake. OG er en enkel og samtidig kompleks roman om identitet og språk. En roman med et annerledes, sårt, friskt og ofte humoristisk blikk på Norge og menneskene som lever her. OG en roman om landet man har måttet reise fra. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 171 s. Utgitt i 2016.

OG av Veronica Salinas

Shakar, Zeshan: Tante Ulrikkes vei

Det er Norge på 2000-tallet. To gutter vokser opp i Tante Ulrikkes vei på Stovner i Oslo. Foreldrene hadde et håp. Selv står de midt i brytningen mellom drabantbyen og storsamfunnet, mellom vaskehallen og studentkantina, karakterer og keef. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 428 s. Utgitt i 2018.

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar

Stranger, Simon: En fremmed i verden

Seksten år gamle Noah bor i et av Cape Towns bedre strøk. Han er en svart adoptert gutt, i en hvit verden, et barn av det nye Sør-Afrika – regnbuenasjonen. Men likevel tvinger spørsmålet seg fram: Hvor kommer han egentlig fra? Kanskje svaret befinner seg i den store slummen utenfor byen. En tilfeldighet setter ham på sporet, og Noah begir seg ut på sitt liv reise. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 471 s. Utgitt i 2012.

En fremmed i verden av Simon Stranger

Vitanza, Demian: Dette livet eller det neste

En høyaktuell og sjelden bekjennelseshistorie: Norskpakistanske Tariq forteller om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria. For ett år siden holdt Demian Vitanza skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. I mer enn ti måneder har Vitanza besøkt fengselet ukentlig og snakket med den innsatte i tilsammen over hundre timer. Omfang: 342 s. Utgitt i 2017. 

Rasisme

Chevalier, Tracy: Den nye gutten: Othello gjenfortalt

En forstad til Washington på 1970-tallet. Osei Kokote er diplomatsønn. Han er svart. Nok en gang skal han begynne på en skole med bare hvite elever. Han vet at hvis han skal overleve, må han finne seg en alliert. Mot alle odds blir han venn med den mest populære jenta på skolen. Men Ian, en av de andre guttene i klassen, tåler ikke at Osei og Dee er i ferd med å bli venner. Ved skoledagens slutt er ingenting som det var. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 246 s. Utgitt i 2017.

Den nye gutten av Tracy Chevalier

Kunzru, Hari: Hvite tårer

Hari Kunzrus kritikerhyllede nye roman er en ubarmhjertig og fullstendig fengslende litterær thriller, men samtidig også mye, mye mer: Den er et kjærlighetsbrev til alle de glemte geniene i musikkhistorien, og rommer dessuten en særs aktuell diskusjon av rase i et samtidige USA. Hvite tårer er en heseblesende bok som lever videre lenge etter at man har lest den siste siden. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 296 s. Utgitt i 2018.

Hvite tårer av Hari Kunzru

Mafi, Tahereh: Et hav av kjærlighet

Velskrevet ungdomsroman om hverdagsrasisme som rammer Shirin på 16 år hardt. Shirin er født og oppvokst i USA av iranske foreldre. Handlingen foregår i 2002, ett år etter 9/11., og politisk uro preger det amerikanske samfunnet. Shirin skiller seg ut ved at hun har valgt å gå med hijab. Det blir hun trakassert for jevnlig. Shirin begynner på ny skole og har som mål å holde seg under radaraen, ikke bli kjent med noen. Men så må hun jobbe med Ocean i biologien. Så skjer det som ikke må skje: De blir forelsket i hverandre. Omtalen er utarbeidet av Charlotte Steinhaug. Omfang: 305 s. Utgitt i 2019.

Thomas, Angie: The hate u give

Starr Carter er 16 år og beveger seg hver dag mellom to verdener: det fattige svarte lokalmiljøet, der hun bor, og den finere privatskolen i forstaden, som hun går på. Det er en ustabil balanse som går i stykker den kvelden Starr blir vitne til at barndomsvennen, Khalil, blir skutt og drept av en hvit politimann. Khalil var ubevæpnet. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 447 s. Utgitt i 2017.

The hate u give av Angie Thomas

Whitehead, Colson: Nickelguttene

Elwood Curtis sverger til overbevisningen Martin Luther King jr. har gitt ham, om at han som ung svart mann er like mye verdt som enhver hvit amerikansk borger. Og da han etter en uheldig hendelse blir dømt og sendt til ungdomsanstalten Nickel-akademiet, velger han å ikke hate. Vennen Turner synes han er håpløst naiv. De blir begge ofre for Nickels groteske system, der de som gjør opprør gjerne forsvinner ut bakveien. Sammen tar Elwood og Turner valg som skal bli skjebnesvangre, og som skal få betydning flere tiår framover i tid. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 232 s. Utgitt i 2019.

Nickel-guttene av Colson Whitehead


For flere bøker om temaet, klikk her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙