Lån bøker om USA del 8: USAs "rise to fame"
I forkant av Verdensutstillingen i London i 1851 hadde ikke amerikanerne et godt rykte i England.
En serie smarte oppfinnelser
Dels uten tvil på grunn av sårede følelser etter uavhengighetskrigen, men amerikanere ble nok også sett på som nærmest halvville mennesker som bodde i skoger og på prærier og luktet hestemøkk og dyreblod. Så det var ikke rare forventninger til den amerikanske utstillingen.
Men den amerikanske utstillingen viste seg å være den mest interessante av alle. De hadde maskiner som ingen hadde sett før - som skjøt ut spikre, formet stearinlys og kuttet stein. Elias Howes symaskin fikk alle kvinnene i London til å komme strømmende til (dette var tross alt 1800-tallet). Cyrus McCormick presenterte en innhøstingsmaskin som virket for god til å være sann – men den ble tatt ut til en engelsk åker og prøvd ut, og gjorde all tvil til skamme.
Samuel Colts revolver av samme navn imponerte av to grunner – den første var for hvor dødelig den var, men den andre grunnen var at den var laget av utskiftbare deler – en helt ny produksjonsmåte som ble døpt “det amerikanske systemet”. En liten digresjon er at Colt også var en foregangsmann innen arbeidervern og velferdsarbeid.
Europeerne begynte å skjelve i buksene – det viste seg at de skråtobakktyggende bøndene og jegerne fra den andre siden av havet var på vei til å ikke bare bli konkurrenter, men å direkte utkonkurrere dem.
Fra Paris til USA
Frem til slutten av 1. verdenskrig var Paris i praksis den vestlige verdens “hovedstad”, spesielt innen kultur. Men da krigen tok slutt og europeerne var opptatte med å slikke sårene sine, var det i grunnen fritt frem for USA å ta den plassen som Frankrike, og i mindre grad Storbritannia hadde hatt.
Engelsk tok mer og mer over som den vestlige verdens “morsmål”, til britenes glede, men franskmennenes forargelse. En kuriositet her er at USA faktisk aldri har hatt et offisielt språk. Engelsk er lingua franca i USA, ikke offisielt språk.
Jazzen – en musikkform som hadde oppstått i afro-amerikanske miljøer - tok verden med storm. Filmindustrien vokste frem i en rasende fart i Hollywood. Økonomien skjøt fart, landet gikk så det suste, og europeere utvandret fortsatt i masser til USA – spesielt i tiden før 2. verdenskrig.
Mange av de europeiske jødene som etter hundrevis av års diskriminering nå ble åpent forfulgte og forsøkt utryddet, fant friheten deres til å være seg selv i USA, som mange andre religiøse minoriteter hadde gjort før dem. Hele 51% av verdens jødiske befolkning bor i USA, med Israel på 2. og Frankrike på 3. plass. Noe som langt på vei forklarer USAs nærmest ubetingede (og muligens ukritiske?) støtte til Israel.
Verdens kjøkken
USA tok imot impulser fra hele verden, og i New York kunne man – og kan fortsatt - finne like gode italienske og franske restauranter som i opprinnelseslandene. Flere av de forskjellige etniske gruppene holdt på egne mattradisjoner, men blandet dem også med nye impulser og råvarer. Når du spiser en pizza med pepperonipølse spiser du noe som er 100% amerikansk. De første fastfood-kjedene begynte å se dagens lys allerede før 1. verdenskrig, og vokste raskt i popularitet – de ble et kjærkomment alternativ til dyrere og finere spisesteder.
Europeere var leie av aristokrati og snobberi, og den amerikanske kulturen var fri for unødig staffasje og assosiasjoner med klasse – med andre ord som støpt for en stadig voksende middelklasse. USAs inntreden under 2. verdenskrig og den påfølgende Marshall-planen sementerte USAs rolle som den vestlige verdens ledestjerne. Og som en bonus gav de oss rockemusikken på 50-tallet.
USA har kjørt en aktiv, og til tider aggressiv utenrikspolitikk, som har skaffet dem økonomisk og politisk makt, samt både venner og fiender rundt i verden. Noe de selvsagt ikke har vært alene om. Landet er ubestridt den største militære makten i verden, og er fortsatt det eneste landet som har brukt atomvåpen mot mennesker. Landet har stått bak veldig mye av den teknologiske utviklingen i verden i forrige og dette århundret. Hele verden holdt pusten mens amerikanerne landet på månen. Og innen populærkultur - filmer, TV-serier og populærmusikk - hadde de knapt noen konkurranse i lang tid.