Hva leter du etter?

Lån bøker om USA del 7: Afro-amerikanerne og den amerikanske borgerkrigen

Hvis det ikke hadde vært for afro-amerikanerne hadde veldig mye av musikken vi hører på i dag ikke fantes. Det er nesten rart å tenke på at dette er et direkte resultat av grusomme overgrep som organisert kidnapping, menneskehandel, slaveri, segregasjon og rasisme.

Slaveri har vært vanlig praksis i hele verden gjennom hele historien. Men under opplysningstiden på 1700-tallet begynte de fleste europeiske land å gå vekk fra slaveriet. Ikke overraskende var slaveri langt mer seiglivet i de europeiske koloniene - og i USA holdt slaveriet stand i sørstatene, hvor de fikk svære inntekter fra bomullsproduksjonen som ble utført av slaver.

Slavetransport fra Afrika til USA

De fleste slavene ble kidnappet i Vest-Afrika. Slavehandelen var en lukrativ beskjeftigelse som gjerne ble utført av borgere fra land hvor slaveriet var avskaffet. I de nordlige statene ble de fleste frie.

I cowboyenes høytid på andre halvdel av 1800-tallet kan det for øvrig nevnes at en stor andel cowboyer var afro-amerikanere. En stor kontrast til den stereotype cowboyen vi har blitt fremstilt for i filmer, bøker og tegneserier.

Den amerikanske borgerkrigen, som varte mellom 1861 - 1865, var som kjent en krig mellom statene nord og sør i USA - og en av de grunnleggende konfliktene var nettopp slaveriet, som statene i nord ønsket å avskaffe for godt. Etter at nordstatene gikk av med seieren ble slaveriet fullstendig avskaffet, og alle slaver ble fri.

Fortsatt undertrykkelse etter borgerkrigen

Etter at slaveriet opphørte ble ikke forholdene så mye bedre for mange afro-amerikanere - for enkelte, som hadde blitt mer eller mindre humant behandlet, ble de faktisk verre. Til og med i de progressive nordstatene var segregasjon, arbeidsledighet og dårlig betalte jobber normalen for afro-amerikanerne. Nå fantes det riktig nok flere fattige hvite undergrupper og samfunn også, men de unnslapp nå den rasismen som afro-amerikanerne altfor ofte ble utsatte for - og som nok neppe har forsvunnet helt fra det amerikanske samfunnet.

Men når dette er sagt - veldig mange afro-amerikanske slaver ble behandlet verre enn dyr; flere slaveeiere var psykopatiske sadister, så alt var selvsagt bedre enn forholdene de hadde levd under. Men om de ikke var slaver lengre, så ble de fleste heller ikke fullverdige amerikanske borgere før rundt hundre år senere, etter en knallhard kamp fra borgerrettighetsforkjempere.

Nye musikkformer

Frem til da satte afro-amerikanerne et helt enormt preg på musikken rundt i hele verden! De tok med sine egne tradisjoner fra Vest-Afrika, og blandet den med de impulsene de fikk i USA via europeiske folkemusikktradisjoner og instrumenter. Ut fra dette kom blues, jazz, soul, gospel, funk, rap, rock, pop, rnb... afro-amerikanerne forandret musikken på et vis som de store komponistene bare kunne drømme om!

En litt glemt klassiker

Vi har flere bøker og filmer om slaveriet, afro-amerikanere, den amerikanske borgerkrigen og borgerrettighetsforkjempere. Det er en lang liste, men min personlige anbefaling er den prisbelønte og kritikerroste forfatteren Toni Morrison sin helt fantastiske roman Elskede (Beloved). Boken, som er en magisk-realistisk historisk roman (tenk Isabel Allendes Åndenes Hus) forteller om en tidligere slave ved navn Sethe som lider under traumene fra slaveriet, i et hus som er hjemsøkt av hennes to år gamle døde datter.

Boken er fullt og helt mesterlig skrevet, og beskriver fantastisk godt det egentlig universelle temaet om å leve med traumer, og hvordan traumene kan påvirke de som er nær oss. Det mest rystende er at Morrison baserte boken på en sann historie, om en slave ved navn Margareth Garner.

Boken ble adoptert til en like fantastisk film med samme navn i 1998. Filmen ble kritikerrost, men gikk merkelig nok under radaren for de fleste, men du kan strømme den på Disney +.

I neste artikkel ser vi på hvordan USA ble en politisk og kulturell stormakt.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙