Fantasyklassikere for barn
Lloyd Alexander
Den første boken av Lloyd Alexander jeg leste var Lukas Kasha: hans to første liv. Som så mange andre bøker jeg fikk var også dette en julegave. Den handler om fattiggutten Lukas Kasha som uventet plutselig befinner seg i en helt annen virkelighet. Han opplever at tilværelsen blir snudd fullstendig på hodet, får leve et liv i luksus, blir involvert i palassets intriger og hjelper en prinsesse å flykte. Dessverre skrev Alexander aldri en oppfølger til denne boken.
Noe han fullførte var bokserien The Chronicles of Prydain som består av fem bøker og en novellesamling. Tre av disse kom ut på norsk, men Tiden forlag må ha sett at de solgte for dårlig til å fullføre serien. Hovedpersonen er den unge og foreldreløse grisepasserassistenten Taran. Han blir oppdratt av trollmannen Dallben. Dallbens gris, Hen Wen, har evner som orakel. Den blir så skremt og flykter og Taran får i oppgave å bringe den tilbake. Dette er starten på en historie hvor vi får følge Taran på hans ferd mot de voksnes verden. Med seg har han prinsesse Eilonwy, skalden Fflewdur Fflam (han har en harpe hvis strenger ryker dersom han strekker sannheten for langt), menneskedyret Gurgi og dvergen Doli. Når det kommer til historiene er det klart at Alexander har latt seg inspirere av walisisk mytologi og gjør den høyst levende. Bok nummer to ble adaptert til tegnefilm av Disney i 1985 (nummer 25) og er etter min mening en av de beste filmene deres. En serie jeg aldri blir lei av!
Astrid Lindgren
Hva kan en si om Astrid Lindgren som ikke allerede har blitt sagt? Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberga er karakterer man ikke kan fortrenge i voksen alder. Vi på Saltkråkans uendelige sjarmerende beskrivelse av sommer, og det at vi alle var betatt av Malin. Hennes tre fantasy-romaner er: Mio, min Mio, Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter. Beklageligvis har jeg ikke lest Mio, min Mio eller sett filmatiseringen med Christopher Lee og Christian Bale. Hvorfor vet jeg ikke, det ble bare sånn.
Med Ronja Røverdatter har jeg bare sett filmatiseringen av Tage Danielsson fra 1984.
Brødrene Løvehjerte, derimot, har jeg lest utallige ganger. Denne fortellingen om Kavring og Jonathan og hva som kunne ha skjedd etter vi forlater denne verden. Jeg blir fremdeles litt gråtkvalt bare ved å tenke på den. Det er en ufattelig vakker bok om livet i Kirsebærdalen og kampen mot det onde som har invadert nabodalen, Klungerdalen. Alle som har en storebror de har sett opp til vil kjenne seg ekstra igjen i hovedpersonen Kavring, i hvert fall gjør jeg det.
C.S. Lewis
C. S. Lewis' syv bøker i Narnia-serien er det nye testamentet i fantasy-sjangeren. Landet Narnia og løven Aslan får besøk fra vår virkelighet av engelske barn, og disse blir en viktig brikke i å løse de problemene som oppstår. Nå er det vel slik at jeg ikke er så overbegeistret for det lett skjulte kristne innholdet, men bøkene er skrevet på en måte som gjør at en lett overser det. Bøkene har blitt til tv-serier, blitt filmatisert en rekke ganger. Og det er vel ikke for ingenting at disse bøkene har blitt lest av millioner siden første bok kom ut i 1950.
Ursula K Le Guin
Earthsea/Jordsjø er en serie på seks bøker skrevet av enestående Ursula K Le Guin. Opprinnelig en trilogi, men senere vendte Le Guin tilbake til dette universet og skrev ytterligere to romaner og en novellesamling i serien. De fire første er utgitt på norsk. Jordsjø er en planet uten store kontinenter og består bare av øyer og grupper av disse. Magi er en del av tilværelsen her og ordentlige drager flyr på himmelen. Magien går ut på å kjenne tings virkelige navn og med det kunne endre det. Vi møter vår hovedperson, Ged, som ung og med et potensiale til å kunne bli en stor magiker. Han blir sendt til en skole for magikere (kanskje noen har lånt denne ideen senere?) for å få opplæring. Han blir arrogant og ved et uhell slipper han en ond skygge løs i verden og dermed blir det hans oppgave å rette opp denne feilen. Nå er denne første boken uendelig mye bedre enn det jeg har klart å oppsummere her og det gjelder også de fem andre. Le Guin var en fantastisk forfatter og med unike litterære egenskaper. Ved en annen anledning skal jeg skrive om hennes science fiction serie, Hainish-syklusen også kalt Ekumen.
J.R.R. Tolkien
Så til boken som ble mitt «gateway drug» til alt som hadde med fantasy å gjøre. En av de beste julegavene noensinne! Tolkiens Hobbiten fra 1937. Opprinnelig godnattfortellinger Tolkien fortalte barna sine, men så begynte han å huske detaljer feil og barna korrigerte ham. Dermed så han det nødvendig å skrive dem ned og slik ble boken til. Ikke bare er dette en fornøyelig fantasyfortelling, men bonusen er at den fortsetter i Ringenes herre. Senere kan en lese om de eldre tider i Silmarillion. Så kan du gjøre som meg og gå helt av skaftet og prøve å kjøpe alt utgitt med hans navn på. Uansett er Hobbiten en liten bok en bør unne seg å lese og kanskje vente med å se Peter Jacksons tre(!) filmer basert på den. Og med det var denne mimringen om noen av oppvekstens favoritter overstått og jeg kan ikke love at dette var den siste.
Les også
9. jun. 2022
Hobbiten er en storslått episk fantasy for alle aldersgrupper
12. okt. 2022
C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien - fantastiske romaner og gutteklubber
13. jan. 2020
Hekta på His Dark Materials?
21. mai 2014
Alt blir bedre med drager: Fantastisk fantasy
4. jul. 2019
Mytologisk fantasy
7. nov. 2019