Hva leter du etter?
Den tause pasienten av Alex Michaelides

Fordypningsoppgave om Forbrytelse og straff og Den tause pasienten

SPØRSMÅL: "Hei, jeg valgte ut Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskij og Den tause pasienten av Alex Michaelides som de to bøkene jeg ville sammenligne i fordypningsoppgava mi! Begge fokuserer på sinnet til en morder og om moralen bak mord.

Det hadde vært interessant å koble sammen en sammenligning av hovedkarakterene, Alicia og Raskolnikov, med moral for problemstillingen. Kunne dere hjelpe meg med å formulere den?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Det høres ut som du holder på med en spennende fordypningsoppgave.

En mulig problemstilling kan være «Hva er forskjeller og likheter mellom moralsynet i bøkene Forbrytelse og straff og Den tause pasienten?» Da kan du trekke inn alle måter du mener dette kommer til syne i bøkene, inkludert personskildringene. Med en slik problemstilling kan du også se på miljøskildring, og ikke minst synsvinkel og fortellerstemmen i bøkene. Her er en god artikkel om litterær analyse: https://www.litteraturogmedieleksikon.no/gallery/litteraer_analyse.pdf

Du kan også ta en kikk på filmen vår om krimlitteratur (se nederst i artikkelen). Noe av dette kan være relevant å trekke inn. Vil du si at bøkene du har valgt er krimbøker, eller bare har noen trekk fra sjangeren?

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙