Bøker om kvinnerollen
Tekstene på lista tar for seg ulike sider ved det å være kvinne, både når det gjelder kjønnsroller, likestilling og feminisme, men også abort og svangerskap. Du finner også noen klassikere på listen som kan egne seg til sammenligning av kvinnerollen før og nå. Du kan også se nærmere på hvordan kvinnerollen blir framstilt på ulike måter hos ulike forfattere.
Alle titlene under er tilgjengelige for lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.
En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.
NB: Det er mange som skriver fordypningsoppgave knyttet til dette temaet. Nederst på siden finner du svar på spørsmål vi har gitt.
Bøker om kvinnerollen, mor/datter, likestilling og feminisme
Aarø, Selma Lønning: Jeg kommer snart
Julie har faket orgasmer helt siden hun debuterte seksuelt, men en dag går hun lei – lei av å late som. Hun låser seg inne på soverommet med proviant, babyolje og Mr. Rabbit – en vibrator med 30 dagers orgasmegaranti fra Kondomeriet. Mens hun ligger der, begynner hun å tenke over sin seksuelle historie: kjærester, tilfeldige forbindelser og ikke minst mannen hun giftet seg med. Sistnevnte surrer utenfor døren sammen med tre barn og en seksuelt velfungerende au pair fra Ukraina, og alle lurer de på hvorfor Julie ikke «kommer snart».
Jeg kommer snart er en mørk komedie om samfunnets forventninger til kvinnen – og kvinnens forventninger til seg selv. Selma Lønning Aarø skriver smart og vittig om seksualitet, identitet og medienes fremstilling av hva som er «normalt». Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 207 s. Utgitt i 2013.
Alderman, Naomi: Kraften
Hva skjer når hundrevis av år med menn som fysisk sterkere enn kvinner blir forandret, nesten over natta? Kvinner på hele jorda oppdager en ny, helt revolusjonerende kraft, som setter dem i stand til å slå ut selv den sterkeste mann. Vil kvinnene bruke makten til å skape en mer rettferdig verden? Den rå og nervepirrende historien om kraften blir fortalt fra ulike synspunkt, mannlige og kvinnelig. Kraften er en dyster og unik roman om maktkamp mellom kjønnene og de sterkestes rett. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 433 s. Utgitt i 2018.
Alnæs, Karsten: Sabina
Sabina Spielrein (1885-1941) bodde i Russland, Zürich og Wien, og kan betegnes som en av dette århundrets mest bemerkelsesverdige skjebner i Europa. Hun ble rammet av schizofreni i ungdommen, fikk behandling av Carl Gustav Jung og ble hans elskerinne. Sabina var en betydningsfull vitenskapskvinne som øvde innflytelse på Jung, Sigmund Freud, Piaget og flere andre. Hun var den første som forsøkte å kartlegge ødeleggelsesinstinktet i mennesket. Romanen er basert på dokumentariske fakta. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 359 s. Utgitt i 1994.
Atwood, Margaret: Tjenerinnens beretning
I en fjern fremtid, i republikken Gilead, lever befolkningen under et strengt, puritansk regime som resultat av lange tider med strålingskatastrofer,
sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter.
Her møter vi tjenerinnen Offred som lever som konkubine med kun én oppgave: å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun,
som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds
livsvilje eller hennes begjær til de to mennene som hennes fremtid avhenger av. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 347 s. Originalt utgitt i 1985.
Atwood, Margaret: Moralsk forvirring
Novellesamling, som også kan sees på som en sammenhengende fortelling om en kvinnes liv. En av protagonistene, Nell, er sterk i sin samtid, men likevel er hun underkastet en mann som er gift med en annen kvinne. I en annen av fortellingene møter vi ei som snart er ferdig med high school, eksamen nærmer seg, men veldig mye av tiden går med på å studere sammen med kjæresten Bill. Dette gir henne flere spørsmål enn svar. Igjennom de forskjellige novellene kan en spørre seg hvordan kvinners rolle har utviklet seg igjennom et liv i det 21 århunde, og hvilke utfordringer som kommer i mellommenneskelige relasjoner. Omtalen er utarbeidet av Rebekka Hennum. Omfang: 258 s. Utgitt i 2008.
Bai, Mina: Djeveljente
Ashraf vokser opp i et bedre strøk i Teheran uten mor, med en snill, men distansert far, en strengt religiøs og kontrollerende farmor og en ung og umoden stemor. Av farmoren får hun tilnavnet Djeveljente fordi hun er et lystig og nysgjerrig barn som ikke oppfører seg sømmelig nok, ifølge farmoren. Djeveljente forteller om Ashrafs liv; hennes oppvekst, ekteskap og utroskap i Teheran fra midten av 1940-tallet, gjennom revolusjonen og krigen mot Irak og fram til i dag. I et språk som uanstrengt kombinerer høyt og lavt, det realistiske og det fantastiske, beskriver Mina Bai en kvinne med sterke drifter og en voldsom livskraft og hennes skjebne i et samfunn preget av undertrykkelse og overtro. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 237 s. Utgitt i 2009.
Dunham, Lena: Ikke en sånn jente
Ikke en sånn jente er en humoristisk, rå og intim fortelling om å vokse opp som jente i dag. Boka handler om å få sin første jobb, sin første kjæreste og om å tørre å drømme, men også om å slite med dårlig selvtillit og om å hate egen kropp. Den er satt sammen av korte, biografiske fortellinger med overskrifter som "Ta jomfrudommen min (Seriøst, ta den!)". Boka er skrevet med den karakteristiske tonen alle som har sett Dunhams tv-serie Girls har blitt kjent med; på kanten, med en god dose selvironi, fortvilelse og humor. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 272 s. Utgitt i 2014.
Ericsson, Kjersti: Hun, han og kvinnekampen
Hun finner et bilde av mannen sin som ung, fra tida før de ble et par. Ansiktet hans er åpent mot framtida, det bærer ennå ingen spor av samlivet med henne. Men når hun kaster seg ut i bevegelsen for full kvinnefrigjøring, preger det også hans liv. I søsterskap med andre unge kvinner går hun i spissen for en stor forandring. Når tusenårs urett mot kvinner skal gjøres opp, blir også parforhold og familie til kampsoner. I kampen mot patriarkatet finnes ingen fredete områder, heller ikke kjærligheten. Elskende, motstandere, medspillere – hvem blir hun og han for hverandre når de virvles med i den store forandringen? Og hva tenker hun i ettertid om hvordan dette eneste livet ble, for henne, for ham? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 231 s. Utgitt i 2019.
Hellstenius, Axel og Skårdal, Morten: Fittekvote
Tøff, morsom roman om en ung jentes virkelighet i det norske forsvaret. Victoria bestemmer seg for å søke på befalsskolen sammen med kjæresten, men det er slett ikke enkelt. De kan ikke vise at de er kjærester, og Victoria får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk. Samtidig må hun ta et valg: skal hun signere utenlandskontrakten, og dermed være villig til å dø for sitt land? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 291 s. Utgitt i 2010.
Holst, Hanne-Vibeke: Kronprinsessen
Koster livet som toppolitiker for mye?
Charlotte Damgaard: midt i 30-årene, velutdannet, bondebakgrunn, gift med Thomas, tvillingmor og ved et veiskille i livet. Hun har sagt opp jobben som leder av Naturens Venner og pakket for å være med mannen på arbeidsoppdrag i Uganda noen år. Men en torsdag i desember får hun telefonen: Statsministeren ønsker henne som ny miljøvernminister. Charlotte klarer selvfølgelig ikke å si nei, og snart befinner hun seg i maktens midte. Der utsettes hun for politiske intriger, grove taklinger og voldsomme mediestormer. Charlotte viser seg å være et politisk naturtalent, men det er alt annet enn enkelt å entre den politiske arena som ung, utålmodig og uprøvd kvinne. Særlig når regjeringens fundament truer med å sprekke fullstendig. Dessuten: Hvordan opplever Thomas å skulle være "kone for sin egen kone"? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 436 s. Utgitt i 2005.
Lerstang, Amalie Kasin: En eller to eller hundrevis av søstre: dikt om kvinner og kvinnekamp
I denne antologien finner du dikt skrevet av kvinner, om kvinner, på tvers av årtier og landegrenser. Her finner du dikt om kropp, seksualitet og foreldreskap, men også om politisk mobilisering, kamp for egne rettigheter og en kvinnerolle i endring. Samlingen inneholder klassikere fra Edith Södergran og Inger Hagerup, men også nyere og moderne poesi av forfattere som Mette Moestrup og Sumaya Jirde Ali. Diktene er samlet av forfatter Amalie Kasin Lerstang. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 192 s. Utgitt i 2019.
Mathieu, Jennifer: Moxie
Viv har sett seg lei av at guttene på fotballlaget blir behandlet som helter, som aldri kan gjøre noe feil, mens jentene er ofre for deres ufinheter. Selv om Viv vanligvis er en flink, pliktoppfyllende jente, som aldri bryter reglene, er hun klar for å gjøre revolusjon. Hun lar seg inspirere av morens ungdom som feministisk "Riot Grrrl". Viv skaper fanzinen (nyhetsbrevet) Moxie for å inspirere jentene til å kjempe mot urettferdigheten. Moxie er en morsom og inspirerende bok om å være modig, si i fra og å kjempe for det en tror på. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 326 s. Utgitt i 2018.
Nilssen, Olaug: Få meg på, for faen
Alma får si seksuelle oppvakning når Artur er borti henne med pikken, og er i dei følgjande vekene nærmast svimeslått av uforløyst begjær. Maria vil at nokon skal sjå korleis ho lir i jobben som vaskehjelp, og planlegg å skrive eit føredrag i sosiologi som skal bli så godt og viktig at media plukkar det opp og gjer henne til kjendis. Kona til Sebjørn får si feministiske oppvakning då det ein dag går opp for henne at verken dei åtte ungane hennar eller Sebjørn verdset husarbeidet ho gjer og omsorga ho yter. Ho drøymer om fast jobb, og reiser til Oslo for å demonstrere mot nedlegging av Skoddeheimen nepeforedling AS. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 191 s. Utgitt i 2005.
Oksanen, Sofi: Stalins kyr
I finsk-estiske Sofi Oksanens oppsiktsvekkende debutroman portretteres tre kvinners liv: Sofia, Katariina og Anna – mormor, mor og datter. Anna vokser opp i Finland og lærer tidlig å benekte sin estiske bakgrunn, for Katariina vil beskytte datteren mot horestempelet estiske kvinner har fått. Men båndet til Estland er sterkt for begge – Katariinas hjemland der hennes mor bor, og Annas sted for de deiligste dufter og smaker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 430 s. Utgitt i 2013.
Stridsberg, Sara: Drømmefakultetet
Drømmefakultetet er en roman, en litterær fantasi, og et rått, eksplosivt portrett av den amerikanske ekstremfeministen Valeria Solana. Hun var et ikon, berømt og beryktet kjent for to ting: Sitt manifest Scum (Society for Cutting Up Men) og for å ha prøvd å drepe Andy Warhol.
Fortellingen om den evige, kompromissløse outsideren er skrevet i et nærmest hypnotisk språk det slår gnister av. Sara Stridsbergs suverene stilistiske lekenhet gjør denne romanen til uforglemmelig lesning. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 355 s. Utgitt i 2008.
Uri, Helene: Kjerringer
Mannfolk. Hva gjør du når sjefen tar all æren for arbeidet du har gjort? Når universitetskollegaen åpenbart vil mobbe deg ut av karrierekonkurransen? Eller når tenåringsdatteren din blir forført av en direktør? Frøydis, Celeste, Ella og Jenna møtes på latinkurs og oppdager at de har mer til felles enn lysten på gloser fra et utdødd språk. De har rett og slett fått nok. Nå vil de handle. Gjennom finurlige ydmykelser og humørfylte hevnaksjoner prikker damene inn presise anslag mot maktens menn. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 459 s. Utgitt i 2011.
Wassmo, Herbjørg: Hundre år
Sara Susanne, Elida og Hjørdis – Herbjørg Wassmos oldemor, mormor og mor. Hundre år er romanen om deres liv, om mennene de ville ha eller de mennene de fikk, og om barna de fødte. Det er også beretningen om slit og savn, om friheten, og om lengselen etter noe annet. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 490 s. Utgitt i 2009.
Svangerskap og abort
Basso, Aina: Ingen må vite
Året er 1734. Ingeborg er 14. Ein dag dett ho på isen, og der står Mikkel. Han hjelper henne opp. Ingeborg begynner å drøyme om Mikkel om nettene, tenke på han om dagane. Men det finst eit hinder mellom dei, ein farleg løyndom på garden oppunder fjellet.
Store, grove hender som snik seg oppover låra når mor er borte. Ein løyndom som må bli avslørt, ein løyndom som vil få alvorlege konsekvensar for alle involverte. Aina Basso debuterer med denne spennande og poetiske romanen, lagt til ei kystbygd i 1700-talets Noreg. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 158 s. Utgitt i 2008.
Gonaseelan, Kerosha: Amygdala
Henriette Pederson glemmer pillen og blir gravid. Marcus følger henne på kvinneklinikken. De er to om avgjørelsen om abort. Men Henriette er alene når besøkene kommer i nattemørket. Kerosha Gonaseelans debutroman er et sterkt portrett av en ung kvinne i møte med en av vår tids viktigste og vanskeligste problemstillinger. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 189 s. Utgitt i 2009.
Hendriks, Jenni og Caplan, Ted: Oppdrag Abort
Kan en bok om abort være morsom? Ja!
Veronica Clarke er skoleflink, populær, har kjekk kjæreste og planene klare for universitet etter skoleslutt. Men så blir hun gravid. I en del av landet der man ikke kan ta abort uten foreldrenes samtykke. Det er ikke et alternativ å fortelle dem om dette. Så da må hun reise 1400 km for å gjennomføre planen i hemmelighet. Og den eneste hun kan komme på som kan hjelpe henne er den tidligere venninnen hennes som nå er skolens outsider. Så nå er det klart for en roadtrip utenom det vanlige.
Boken er lettlest og morsom. Den går ikke i dybden på temaene, men man sitter likevel igjen med noen tanker om å ta egne valg og stå for dem, om vennskap, og å tørre å være den man er. Omtalen er utarbeidet av Ingunn Øvrebø. Omfang: 282 s. Utgitt i 2020.
Lindell, Unni: Annas barn
Alt blir så annerledes den sommeren Anna er 14 år. Hun er sammen med familien sin i et sommerhus, og der får hun besøk av Amanda. Begge to blir forelsket i Didrik som er 16 år. Når Amanda må reise tilbake til byen, da blir sommeren og Didrik bare Annas. Og Anna blir gravid. Boka er en roman om det å bli voksen, om forelskelse og erotisk oppvåkning, om forandringer som river ned tilværelsen, og som setter alle på prøve, også familie og venner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 130 s. Utgitt i 1991.
Mjaaland, Marianne: 13. uke
En seksten år gammel jente skal ta abort. Svangerskapet har kommet for langt, godt over den lovlige tolvukersgrensen. Jenta ligger på operasjonsbordet, men idet narkosen sløver bevisstheten, bryter jenta sammen. Vera Wiehe, nyansatt lege på Kvinneklinikken, må ta en avgjørelse, og hun må gjøre det raskt. Beslutningen skal komme til å få konsekvenser, både privat og profesjonelt.
13. uke er en fortelling om abortstuens mange gråsoner; de alminnelige og samtidig rystende parenteser i utallige kvinneliv, de etiske dilemmaene tåkelagt av historiske overgrep og moderne kvinnekamp. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 278 s. Utgitt i 2008.
Pedersen, Gine Cornelia: Kjærlighetshistorie : eller Utenom og hjem eller Et epos : en roman i to akter
Solveig er nettopp blitt gravid da Peer Pedro bestemmer seg for å reise aleine ut i verden. Han er en usannsynlig vakker og litt sorgfull gutt fra Oslo vest, hun er en bygdejente som elsker byen og ikke er redd for den store kjærligheten.
De to holder kontakt via epost, men etter hvert slutter Peer Pedro å gi lyd fra seg. Reisen han er på har ingen grenser — han blir tatt av kvinner, får mange penger mellom hendene og kommer til verdens kaldeste sted.
Solveig går hjemme med frøet i magen, som etter hvert blir til Frøya i barnevognen. Bildet av Peer Pedro blir svakere, helt til han en dag står i døråpningen igjen med smale øyne. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 173 s. Utgitt i 2015.
Strømsborg, Linn: Aldri, aldri, aldri
Hovedpersonen i Linn Strømsborgs roman Aldri, aldri, aldri har aldri ønsket seg barn. Hun har vært samboer med Philip i åtte år, og de har vært enige om at de ikke skal ha barn – helt til nå. For kanskje vil Philip allikevel bli pappa? Og mens hennes to beste venner venter sitt første barn, og moren hennes stadig maser om barnebarn, og hverdagen renner over av småbarnsforeldre og fødsler og andres tidsklemmer, så står hun støtt i livet sitt og valget sitt om å ikke ville ha barn.
Aldri, aldri, aldri er en roman om hvorfor vi får barn, og hvorfor vi ikke får barn. Det er historien om å velge noe annet enn det som forventes av en, men samtidig bare ønske seg et vanlig liv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 221 s. Utgitt i 2019.
Klassikere
Anker, Nini Roll: Det svake kjønn
Et anklageskrift mot den vanlige pikeoppdragelsen, som ødelegger evnen til kjærlighet. Her angripes også kirken - og kvinnesaken - for deres nedvurdering av kvinnen. Sin gjennomslagskraft får denne romanen likevel gjennom sin vare skildring av hovedpersonen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 355 s. Først utgitt i 1915.
Brantenberg, Gerd: Egalias døtre
En satire om fantasilandet Egalia, landet der alt er annerledes, men likevel likner noe vi kjenner. Her er det kvinnene som har makten og undertrykker menn.Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme. Bortsett fra noen få. Romanens hovedperson, Petronius Bram, en svermerisk unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Men hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 335 s. Først utgitt i 1977.
Brontë, Charlotte: Jane Eyre
Jane Eyre handler om å finne sin plass i et samfunn der kvinners valg er svært begrenset. Janes historie begynner hos hennes rike tante, hvor hun vokser opp som foreldreløs. Familien generelt, og tanten spesielt, avskyr henne. Men Janes sterke rettferdighetssans og boklige intelligens tar henne langt. Hun møter vanskelige valg mellom kjærlighet og plikt, men også valget mellom kjærlighet og egen selvrespekt. I et samfunn som har svært liten plass til intelligente kvinner klarer Jane likevel å skape sin egen vei. En rørende, stemningsfull og romantisk roman om oppvekst, kjærlighet og selvrealisering. Omtalen er utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 471 s. Først utgitt i 1847.
Ibsen, Henrik: Et dukkehjem
Stykket ble Ibsens første virkelige internasjonale suksess, og er et av verdens mest kjente og spilte ekteskapsdramaer den dag i dag. I sentrum for begivenhetene står familien Helmer, spesielt Nora og hennes mann Torvald. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 100 s. Originalt utgitt i 1879.
Jølsen, Ragnhild: Rikka Gan
Den dystre gården Gan, som har tilhørt familien Torsen i generasjoner, er solgt til den velstående Mattias Aga. De siste etterkommere av Torsen-slekten får fortsatt bo på Gan, Jon Torsen som forpakter, og Rikka, hans søster, som Agas elskerinne. Familien bor på nåde og er prisgitt Agas proprietære rettigheter. Rikkas offer for familien omfatter mer enn det å gi sin kropp til Aga. Tre barn som fødes i det skjulte, må alle late livet som nyfødte. Omfang: 134 s. Først utgitt i 1904.
Lie, Jonas: Kommandørens døtre
Denne romanen utkom i 1886, og er den av Lies bøker som tydeligst forholder seg til parolen om å "sette problemer under debatt". Lie ville vise hvordan ulikebehandling i oppdragelsen skaper mistillit mellom de to kjønnene, og hvilke tragiske følger dette får for de unge kvinners mulighet til livsutfoldelse. Miljøet levendegjøres, og med sin psykologiske innfølingsevne skaper forfatteren mangefasetterte portretter av kommandørfamiliens medlemmer. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 161 s. Først utgitt i 1886.
Sandel, Cora: Bare Alberte
Bøkene viser hvordan en kvinne kan stå imot ytre press og indre hemninger og følge sin egen vei som kunstner. I romanen skildres Albertes liv i en sosietetsfamilie i Nord-Norge på begynnelsen av 1900-tallet. Fortellingen om Alberte er et mesterlig psykologisk portrett, skildret med varme, innsikt og tørrvittig ironi. Første bok i trilogien om Alberte. Omtalen er utdrag fra forlagets omtaler av trilogien. Omfang (første bok): 285 s. Først utgitt i 1939.
Skram, Amalie: Forrådt
Forrådt handler om en 17 år gammel ung jente som giftes bort til en erfaren 30-årig skipskaptein. Hun går fra barnerommet til ektesengen uten noen som helst forberedelse på hva ekteskapet innebærer. Forholdet mellom de nygifte låser seg fast i en stillingskrig som virker fullstendig ødeleggende. Kritikken mot samfunnet og særlig mødrene er krass. Da boken kom ut for første gang i 1892, rystet den det lesende norske folk. Amalie Skram løfter mangelen på overføring av kunnskap frem som et forræderi mot barnet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 157 s. Originalt utgitt i 1892.
Undset, Sigrid: Jenny
Romanen foregår i kunstnermiljø i Roma og i Kristiania. Boken er en psykologisk studie av en kvinne som har funnet sin plass som kunstner og som drømmer om harmonisk kjærlighet. Hovedpersonen er forlovet med én mann, men blir gravid med en annen. Hun har sviktet sine egne idealer, og blir sin egen dommer. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 328 s. Først utgitt i 1911.
Du finner flere bøker om kvinnerollen her.