Hva leter du etter?

Bøker om det vanskelige livet

Livet er ikke alltid så lett, og mange forfattere har skrevet gode bøker om dette.

Tekstene på denne lista har en tematikk som handler om det å være menneske, og de utfordringene man kan møte på. De handler om ensomhet, angst og psykiske lidelser, men også spiseforstyrrelser og selvmord.

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

NB: Mange skriver fordypningsoppgave om dette temaet. Nederst i artikkelen finner du svarene vi har gitt på spørsmål som er kommet inn fra elever. Der finner du også stoff til mer stoff om fordypningsoppgaven.

Bøker om angst, ensomhet og psykiske lidelser

Fonn, Mari Kjos: Dette har jeg aldri fortalt til noen

I novellesamlingen Dette har jeg aldri fortalt til noen er ingen innenfor, ingen har funnet sin plass, ingen forstår de sosiale lovene det er vanlig å følge. Her møter vi unge mennesker med mye fortid og lite framtid, som alltid ødelegger for seg selv eller andre. Hver novelle inneholder situasjoner der hovedpersonene blir stilt til veggs. De blir krenket, de blir brukt, de gjør sitt eget ubehag til andres straff, og de andres straff til egen avgrunn. Men mest av alt søker de etter en forståelse og kjærlighet som ingen er villige til å gi dem, aller minst dem selv. Novellene til Maria Kjos Fonn inneholder en rå og brutal virkelighet, og hovedpersonenes selvdestruktive, såre og iblant sykelige atferd er gjengitt hensynsløst, presist og usentimentalt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 135 s. Utgivelsesår i 2014.

Dette har jeg aldri fortalt til noen av Maria Kjos Fonn

Fossum, Karin: De gales hus

En roman fra innsiden av en psykiatrisk institusjon.
Jeg er Hanja. Jeg har det ikke så bra. Livet var fint før, det var det. Men det tok slutt, det fine altså. Så jeg kastet meg gjennom et utstillingsvindu. Også våknet jeg opp på den andre siden, her på Varden - med 160 sting i kroppen. Her er det ikke akkurat som utenfor, det skal være sikkert og visst. Folk er jammen gale. Problemet mitt er at jeg ikke helt skjønner poenget med å være her, i live. Bortsett fra Stetson, da. Han gjør livet litt bedre. Og Odin. Og Moffa og Maria. Og Engelen. Men bortsett fra de er det ikke så mye å leve for. Jo, kanskje Freiner. Og Hedda. Og stormsenteret og Tussi og Formel og Ruben og Jørgen og Reza. De krydrer i hvertfall tilværelsen, kan man si. De gales hus er en roman full av dramatiske hendelser og skjebner, men også episoder og personer som er skildret med stor humor og varme. Karin Fossum ivaretar sine personer med stor varme og innsikt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 371 s. Utgitt i 1999.

De gales hus av Karin Fossum

Green, JohnSkilpadder hele veien ned

Millardæren Russel Pickett er forsvunnet, og Aza snubler inn i mysteriet. Likevel er det hennes indre liv, og ikke mysteriet, leseren blir mest kjent med. Den ytre handlingen er i bakgrunnen, og Azas tankeverden står i fokus. Aza er 16 år og lever med tvangstanker. Tankene er så sterke at de noen ganger tar over. Det er vanskelig å henge med på samtaler når alt hun klarer å tenke på er såret på fingeren, som hun bare må pirke opp, og har hun egentlig vasket hendene? Kan det være at hun ikke vasket hendene og at såret blir betent, eller verre? Aza vil leve et vanlig liv, vil være elev, venninne, datter og kanskje til og med kjæreste. Men tankene krever så mye plass. En bok med ytre spenning, og indre dybde. Nydelig om vennskap og kjærlighet, men også angst og tvangstanker. Omtale utarbeidet av Sofie B. Andersen. Omfang: 296 s. Utgitt i 2018.

Greenberg, Joanne: Jeg lovet deg aldri en rosenhave

Etter et mislykket selvmordsforsøk blir den 16-årige Deborah Blau inlnagt på sinnssykehus. Vi følger henne gjennom de tre årene hennes opphold på institusjoonen varer - til hun ved hjelp av sin psykiater velger å vende tilbake til «den normale» virkelighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 228 s. Utgitt i 1988.

Jeg lovet deg aldri en rosenhave av Hannah Green

Grimsrud, Beate: En dåre fri

Eli bor alene i leiligheten sin, men likevel ikke ... De tre småguttene Espen, Erik og Emil fins også der. Stemmene deres har fulgt henne hele livet. Med tiden kommer også den stilige og kreative prins Eugen. Terapeuten Jonathan kommer også, for å hjelpe henne med å makte hverdagen og vanligheten og med retten til å bestemme i eget liv. Med sitt magiske lysende språk åpner Beate Grimsrud døren til en fascinerende og dramatisk verden. En dåre fri er en gripende roman om et menneskes kamp mellom styrke og skjørhet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 509 s. Utgitt i 2010.

En dåre fri av Beate Grimsrud

Guddal, Anne Helene: Også det uforsonlige finnes

Også det uforsonlige finnes rommer både korte vers, lengre dikt, aforismer og essayistiske innslag. Diktene sirkler inn erfaringer av ensomhet og sorg, utsatthet og overskridelse, sammenbrudd og uvirkelighet, men også gleden over vennskap, samhørighet, og det kreative språkets muligheter. Diktene åpner seg mot politiske og etiske refleksjoner, mot det som faller utenfor kulturen, og det som ikke kan forsones. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 86 s. Utgitt i 2014.

Også det uforsonlige finnes av Anne Helene Guddal

Kinsella, Sophie: Audrey ut av mørket

Audrey har hatt et sammenbrudd. Hun klarer ikke gå ut av huset. Hun kan ikke engang ta av seg de mørke brillene inne i huset. Så snubler brorens venn Linus inn i livet hennes. Med sitt vennlige smil og sin humor begynner han å lokke Audrey ut igjen - vel, ut og ut. Men Starbucks er en start. Og med Linus ved sin side føler Audrey at hun kan gjøre de tingene hun trodde var for skummelt. Å finne veien tilbake til den virkelige verden virker plutselig oppnåelig. Le, drøm og håp med Audrey mens hun lærer at til og med når du føler at du har mistet deg selv, kan kjærligheten fortsatt finne deg. Dette er en tragikomisk fortelling som utforsker psykisk lidelse, de varige skadene av mobbing og hvor mye vennskap og en kjærlig familie betyr for bedringen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 317 s. Utgitt i 2016.

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella forside

Nordin, Sofia: Alt skal brenne

"Det er høst da jeg kommer bærende på ilden. Den sene, stygge høsten. Et evighetslangt, vått, grått mørke, og jeg har tre flasker tennvæske i ryggsekken. Alt skal brenne."

Agnes og Minna er bestevenner og krigersøstre. Sammen vil de redde verden. De skal velte patriarkatet, fjerne kjøttindustrien og utrydde all urett. Minna er lettere, gladere og modigere enn de fleste, og hun får Agnes til å føle seg mer levende, til å våge mer. Men sorgen og meningsløsheten er også sterkere hos Minna. Hun kastes mellom opprørskhet og fortvilelse, mellom lykke og panikk. Agnes er der for å støtte og trøste, men hva skal hun gjøre når mørket i Minna vokser, og hun ikke lenger strekker til? Alt skal brenne er en sterk og rørende historie om et intenst vennskap og om å være bestevennen som er igjen alene. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 270 s. Utgitt i 2019.

sfdgsddsfg

Øverbye, Anja Dahle: Bergen 

Dette er ein grafisk roman som skildrar overgangen frå ungdom til ung voksen. Maria er 19 år da ho flyttar til Bergen for å studere ved universitetet. Å finne fotfeste og stabilitet i det nye voksenlivet, går ikkje så lett. Gjennom Marias fyrste tid i Bergen, følgjer vi ho gjennom opprivande kjærleikskvalar, sjølvskading og einsemd. Kven er ho, når ho for fyrste gong i livet skal stå på eigne bein? Finn ho retninga og tryggleikskjensla ho søkjer? Dette er Anja Dahle Øverbys andre grafiske roman. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Utgitt i 2018.

Bergen av Anja Dahle Øverbye

Bøker om spiseforstyrrelser

Anderson, Laurie Halse: Vinterjenter

Lia og Cassie er bestevenninner og kaller seg vinterjenter. De konkurrerer om hvem som kan bli den tynneste på skolen. Så dør Cassie og Lia blir etterlatt i verden, med minnet om venninnen og skyldfølelsen fordi hun ikke tok telefonen den natten Cassie døde. Lia er nettopp kommet ut fra sykehuset, venninne er død, og hun flytter inn til faren og hans nye familie. Lia kjemper en kamp mot vekten, familien, sykdommen og sin egen vilje. Dypt inne vil hun ikke ende som Cassie, hun vil leve, og hun vil tro at hun kan klare det. Dette er både en sår, humoristisk og alvorlig historie om spiseforstyrrelse. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 260s. Utgitt i 2010.

Vinterjenter av Laurie Halse Anderson

Friis, Kristin: Familiesykdommen

En familie avslutter påskeferien tidligere enn planlagt. Den eldste datteren veier bare 26 kilo og må legges inn på sykehus. Avdelingen hun kommer til er egentlig for voksne, alle de andre på rommet hennes er damer, en av dem spiser middag om natten. Jenta tenker på et dikt av Henrik Wergeland, Den første sommerfugl, og ser for seg dikteren dødssyk i sengen. Hvorfor måtte han dø når han ikke ville? Mange år senere drar hun tilbake til Rikshospitalet for å finne bygningen hun bodde i, treet hun så gjennom vinduet, og den lille parken hun ikke fikk gå ut til. Familiesykdommen er en tilstandsrapport fra et ungt og sårbart menneskes liv. Er det mulig å få fortsette å leve? Er det mulig å oppleve frihet? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 290 s. Utgitt i 2017. 

Familiesykdommen av Kristin Friis

Lillegraven, Ruth: Manilahallen

Som 33-åring blir ho innlagd på Modum bad, med ei kroppsvekt på berre 38 kilo. Birgit, fødd i 1946, gledesbarnet, gutejenta, ho som elskar dyr og skog, bøker og musikk. Korleis blei livet hennar slik?

Kvart menneske ber på si historie. Og den historia inneheld kjærleik, smerte, glede, sorg. Det mørkaste mørke og det lysaste lyse. Det er berre å spørje. Snakkar ein saman lenge nok, kjem alt fram til slutt. Slik blei boka du held i handa til. For Birgit finst. Ho svara då Ruth Lillegraven spurde. Manilahallen er biografien om Birgit, skriven som dikt. Eit heilt vanleg - og difor heilt uvanleg - liv, i ei bok du ikkje har lese maken til. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 230 s. Utgitt i 2014.

Manilahallen av Ruth Lillegraven

Myhre, Linnea: Evig søndag

Evig søndag følger ett år i Linnéa Myhres liv. Boka er et sterkt og selvutleverende portrett av en ung kvinne. Vinteren 2011 går Linnéa motvillig med på å gå til psykiateren Finn for sine depresjoner. Det blir helt sikkert ikke et vendepunkt. Eller? «Plutselig begynte jeg å gråte. Tårene trillet nedover ansiktet og ned i tastaturet, helt uten tillatelse og forvarsel gjorde de dette ? og jeg måtte lukke laptopen for å konsentrere meg utelukkende om gråtingen. Det er altfor kort vei mellom stillhet og gråt. Alle disse tårene jeg hadde spinket og spart på i hele denne lange tiden, trillet nedover ansiktet mitt og knuste alt jeg hadde bygget opp. Jeg måtte antakeligvis starte helt fra begynnelsen av. Jeg visste ikke engang hvilken begynnelse jeg siktet til.» Linnéa Myhre (f. 1990) er en av Norges mest kjente bloggere. Bloggen Alt du vet er feil har daglig besøk av 30 000 lesere, og i 2011 ble hun kåret til årets beste blogger under både Vixen Blog Awards og Costume Awards. Høsten 2011 så vi henne i serien La Linnéa leve som gikk på NRK P3s nett-tv, der hun ble lagt merke til for sin åpenhet om psykiske lidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 191 s. Utgitt i 2012.

Evig søndag av Linnea Myhre

Myhre, Linnea: Kjære

Det er lite som kjennes bedre enn å få bekreftelse på at man ser bra ut, at man er likt. Men hva når de andres granskende blikk tar overhånd? Med infam humor og sårt alvor beskriver Linnéa Myhre et ungt liv, anno 2014, i blikkenes tid, hvor det er viktigere å bli sett enn å bli hørt. I et tjuetalls brev, henvendt til venner og familie, redaktører og bedrifter, setter hun ord på opplevelsen av kontinuerlig å bli påminnet om å spise riktig, holde seg slank, trene, være sunn. Kjære er en roman om kontroll og tapet av det, det er en roman om å spise på restaurant, om å skrive sitt eget selvmordsbrev, om å tilberede taco, om å få seg kjæreste, om å slippe inn og slippe til, og, til slutt, om å kunne betrakte seg selv med sitt eget blikk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 155 s. Utgitt i 2014.

Kjære av Linnea Myhre

Bøker om selvmord

Asher, Jay: Tretten grunner 

På vei hjem fra skolen finner Clay Jensen en pappeske med lydkassetter utenfor trappa si. Kassettene er fra Hannah Baker, ei jente i klassen hans som døde for 14 dager siden. Han vil ikke ha noe med kassettene å gjøre. Hannah er død. Og hemmeligheten hennes bør bli begravd med henne. Men så hører han Hannahs stemme si at han er en av de 13 grunnene til at hun er død. Gjennom hele natten lytter Clay til Hannahs stemme, han blir guidet rundt i den lille hjembyen, og oppdager på veien noe som forandrer livet hans for alltid. Et viktig tema i fortellingen er hvordan man behandler andre og hvor rammende ord og setninger kan være og hva de kan føre til. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 318 s. Utgitt i 2010.

Emmich, Val: Kjære Evan Hansen 

KJÆRE EVAN HANSEN, Dette kommer til å bli en fantastisk dag, og nå skal jeg forklare hvorfor...
På ordre fra terapeuten sin skriver Evan Hansen brev til seg selv. Men når et av disse brevene blir funnet i lomma på avdøde Connor Murphy, blir det tolket som et selvmords brev adressert til Evan. Dette gir Evan en etterlengtet mulighet til å passe inn på skolen. Han må bare late som om han var den hemmelige bestevennen til Connor. En liten løgn blir til kompliserte sannheter i denne hjertevarme historien om sorg, anger og kampen for å passe inn i en tid der livet kan være veldig ensomt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 382 s. Utgitt i 2019.

Kjære Evan Hansen av Val Emmich

Hornby, Nick: Fritt fall 

Martin: Berømt frokost-TV-fjes. Har nettopp kommet ut av fengselet - bommet på alderen til ei ung jente. Kona tilgir ikke. Mister jobben. Livet er tøft.
Jess: 18 år, familiens sorte får. Faren er minister. Typen hun er forelsket i, viker unna. Livet er tøft.
JJ: Amerikansk musiker fra Chicago. Bandet har gått i oppløsning. Tilværelsen er uten innhold. Livnærer seg som pizzabud. Livet er tøft.
Maureen: Middelaldrende, dypt troende katolikk. Enslig mor til sterkt utviklingshemmet gutt. Livet er tøft.

Nyttårsaften. En 15 etasjers høy bygning. Fire mennesker på selvmordets rand. Hva skjer når de møtes? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 298 s. Utgitt i 2005.

Fritt fall av Nick Hornby

Hellum, Mari Kjos: En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv

Glenn Johansen har etter nøye overveielser kommer frem til erkjennelsen av at han ikke lenger ønsker å leve. En vårkveld forsøker han derfor å henge seg selv i et rør i garasjen, men røret knekker, og han havner i stedet på det kalde betonggulvet ved siden av sin slitne Toyota Avensis. Så hva nå? Glenn jobber som mellomleder i en bedrift der den ene etter den andre seiler forbi ham oppover i systemet. Nylig separert fra Anita, ingen barn. Han har få gleder her i livet. Men likevel er noe forandret etter hendelsen i garasjen. For hvordan ser tilværelsen ut for en mann som allerede har forsøkt siste utvei? Romanen beskrives av forlaget som en liten komedie om selvmord - en filosofisk fortelling om det største og tåpeligste av alt: meningen med livet. Dette er Mari Kjos Hellums debutbok. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 205 s. Utgitt i 2018.

En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum

Helmsdal, Rakel: Hun som rodde mot regnbuen: Enigma

16 år gamle Argantuel står på bryggekanten og river livet sitt i stykker. Dagboken som beskriver alle de dagene hun har vært ulykkelig, går side for side i havet. Nå er hun så ulykkelig at hun vil gjøre slutt på selve livet. Hun bestemmer seg for å ro båten til kjæresten ut på havet, så langt ut at hun blir nødt til å drukne i de store bølgene. Moren, som var kunstner, brydd seg aldri om henne. Hun tok sitt eget liv. Faren som er banksjef er mest opptatt av jobb og penger. Kjæresten er mer glad i båten sin enn i Argantuel. Historien har et mørkt bakteppe og alternerer mellom nåtid og fortid. Det er en fortelling om å bli oversett, ensomhet og savn, og om å vende seg bort fra livet, men også å gripe livet med begge hender. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 123 s. Utgitt i 2018.

Hun som rodde mot regnbuen av Rakel Helmsdal

Loe, Erlend: Muleum

Vi styrter. Vi elsker deg. Gjør hva du vil. Pappa." Sms-meldingen signaliserer et katastrofalt vendepunkt i livet til 16 år gamle Julie. Faren, moren og storebroren Tom blir drept i en flyulykke i Namibia. Julie går til en psykolog som råder henne til å skrive dagbok: Hun skriver dystre, aggressive og suicidale tanker ned i dagboken sin og gjennomfører et mislykket selvmordsforsøk under skolens juleforestilling. Da hun våkner på sykehuset, bestemmer Julie seg for å sette kursen ut av landet etter nederlaget. Hun finner ut at flyplasser er et godt sted å være. Omtaler er utarbeidet va forlaget. Omfang 163 s. Utgitt i 2007.

Muleum av Erlend Loe

Navarro, Maria: Bok om sorg: (fortellingen om Nils i skogen) 

Hvordan være familie når man er én for lite? «Det første broren min Mik sa: det var jo dette vi var redde for, vi visste jo at dette kunne skje.» I denne romanen fører en søster ordet etter at broren Nils har tatt sitt eget liv. Moren gråter ustanselig; faren blir fjern og fraværende; søsknene prøver å forstå: kunne vi ha gjort noe mer, noe annerledes, for Nils? Heller enn å lete etter årsaksforklaringer, utforsker denne romanen hva som skjer med de etterlatte etter dødsfallet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Utgitt i 2018.

Klassikere om det vanskelige livet

Hamsun, Knut: Sult

"Sult er begynnelsen til mine bøker", skrev Hamsun i 1890 - samme år som boken utkom første gang. Det skulle bli hans gjennombruddsbok og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både den fysiske sult og den psykiske pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. Sult er en av våre klassikere, en klassiker som har bevart sin facinasjonskraft til i dag. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 204 s. Utgitt i 1890. 

Sult av Knut Hamsun

Skram, Amalie: Professor Hieronimus

Professor Hieronimus ble første gang utgitt i 1895 og forteller historien om malerinnen Else Kant. Hun bryter sammen under presset ved å være både hustru, mor og kunstner. Hun går med på å søke hjelp hos den berømte Hieronimus og blir plassert blant gale mennesker på en lukket avdeling. Der møter hun løgnaktighet og maktmisbruk fra de som skulle hjelpe henne. Professor Hieronimus og fortsettelsen På St. Jørgen er selvbiografiske romaner fra opphold på sinnssykehus. De beskriver hvordan en kvinnes kamp mot galskapen også blir en kamp mot et autoritært og patriarkalsk hospitalsystem. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang 166 s. Utgitt i 1895. 

Professor Hieronimus av Amalie Skram

Skram, Amalie: På St. Jørgen

Denne boken er den direkte fortsettelsen av den selvbiografiske romanen Professor Hieronimus. Hovedpersonen, malerinnen Else Kant, er definert som psykiatrisk pasient. Nå blir hun motvillig overført til sinnsykehuset St. Jørgen. Her kjemper hun tappert for sin egen selvfølelse - og overlevelse - i opposisjon til det autoritære systemet som gjennomsyrer anstalten. Kontakten med medpasientene gir Else styrke og varme, men boka etterlater først og fremst intense bilder av hvordan det er å føle seg innesperret og maktesløs. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 130 s. Utgitt i 1895.

På St. Jørgen av Amalie Skram

Woolf, Virginia: Mrs. Dalloway

Handlingen i Mrs. Dalloway finner sted en junidag i 1920-årene i London. Clarissa Dalloway er livlig, sjarmerende, noe materialistisk orientert, glad i livet, men frykter døden. Hun forbereder seg til et selskap og er på jakt etter passende blomster. Hun lar tankene vandre, og tilsynelatende overflatiske hendelser utløser stadig nye assosiasjoner. Fortid og nåtid, forventninger og undring over fremtiden glir over i hverandre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 280 s. Originalt utgitt i 1925, første norske utgave er fra 1980. Det finnes også en nyere oversettelse fra 2017. 

Mrs. Dalloway av Virginia Woolf

For flere bøker om det vanskelige livet, trykk her.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙