Hva leter du etter?
Charlie Chaplin i filmen The great dictator

Satiriske krigsbøker og -filmer

Bare de beste fortellerne klarer å skrive om krig på en morsom måte uten å miste alvoret.

I mai har Rogaland Teater premiere på sceneversjonen av Catch 22. Joseph Hellers roman fra 1961 er en udiskutabel klassiker i sjangeren komisk krigslitteratur.

Hvis du får blod på tann av den oppsetningen, kan du gå videre med disse bøkene og filmene:

Catch 22 av Joseph Heller (1961)

Satire fra andre verdenskrig, som følger kaptein John Yossarian og andre amerikanske flysoldater under andre verdenskrig på den italienske øya Pianosa.

Bokas tittel har gått inn i språket som betegnelse på en floke som er uløselig på grunn av motstridende vilkår. Filmatisert i 1970 med mange kjente fjes. Også TV-serie i 2020, regissert av blant annet George Clooney.

Den tapre soldat Svejks opplevelser i den store verdenskrigen

Den tapre soldat Svejk og hans eventyr i verdenskrigen av Jaroslav Hašek (1921-23)

Humoristen og forfatteren Jaroslav Hašek deltok i første verdenskrig som soldat for Østerrike-Ungarn. Han skiftet side midtveis i krigen, og senere ble han med i Den røde armé. Bøkene om Svejk er de mest oversatte tsjekkiske bøkene gjennom tidene, og er sterkt selvbiografiske. Forfatteren døde etter at tre av seks planlagte bøker om Svejk var publisert.

Slaktehus-5 eller Barnekorstoget. En pliktdans med døden. av Kurt Vonnegut (1969)

En av de mest kjente og diskuterte romanene om andre verdenskrig. Vonnegut var amerikansk soldat i fangenskap i Dresden da byen ble bombet av allierte styrker i 1945. Disse opplevelsene står sentralt i boka.

Good morning Vietnam filmplakat

Good morning, Vietnam (1987)

Robin Williams som hurtigpratende radiomann i Vietnam under krigen der. Løselig basert på livet til Adrian Cronauer (1938-2018), som ikke var like artig som Robin Williams. Litt antikrigsbudskap, mest en film som hånd i hanske for Williams i hovedrollen.

Diktatoren (1940)

Charlie Chaplins mesterlige parodi på Adolf Hitler ble forbudt i alle nazi-okkuperte områder, men Hitler selv skal ha sett filmen to ganger. Også forbudt i Italia under diktaturet der, og i Francos Spania var den forbudt helt til Francos død i 1975. Fem Oscar-nominasjoner, blant annet til Chaplins manus og hovedrolle.

Mash filmplakat

M*A*S*H

Først kom romanen av Richard Hooker i 1968, M*A*S*H: A Novel About Three Army Doctors”. Forfatteren hadde selv tjenestegjort i koreakrigen, hvor boka foregår. Senere kom filmen, og til slutt TV-serien, hvor siste episode i 1983 var tidenes mest sette TV-program i USA da den ble sendt. Om krigens meningsløshet, sett gjennom øynene til kyniske leger med hjerter av gull langt der inne.

Dr Strangelove filmplakat

Dr Strangelove, or, How I learned to stop worrying and love the bomb

Stanley Kubricks film kjenner du sikkert, men visste du at den er basert på ei bok? Det var Peter Georges roman Red Alert, også kjent som Two Hours to Doom, som inspirerte Kubrick til å lage filmen. Peter George skrev enda en roman før han tok livet sitt i 1966.

Andre titler:

  • Black Adder
  • Kellys helter
  • Starship troopers
  • Team America
  • Three kings
  • To be or not to be
  • War dogs
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙