Mennesket mot naturen - i romanform
I disse årene med så mye fokus på klimakrisen, naturkatastrofer og minskende biodiversitet, er det kanskje ikke så rart at de skjønlitterære forfatterne tar opp denne problematikken i bøkene sine.
En av de beste bøkene jeg leste i 2022 var Løpe ulv av Kerstin Ekman. Den gjorde stort inntrykk på meg, nettopp på grunn av problematikken "mennesket mot naturen".
Løpe ulv
I boken møter vi Ulf Norrstig på 70 år, som netopp er blitt pensjonert fra sitt yrke som skogvokter og formann i det lokale jaktlaget.
Ulf liker å sitte i sin hjemmelagede jakthytte lagt inne i skogen og iaktta naturen. Og en dag viser det seg en ulv rett foran Ulf. Dette møtet med ulven får store konsekvenser for Ulf sin måte å tenke på og være i naturen.
Ulven blir et slags bilde på alt det farlige og ukjente i naturen som vi menensker forsøker å enten drepe eller temme. Men hva om det ikke var naturen som var det farlige på denne planeten, men nettopp oss mennesker? Dette spørsmålet syntes å sette seg fast i meg etter at jeg leste denne boken.
Bienes historie
Bienes historie er første delen i Klimakvartetten som handler om økologisk kollaps, biedød og mennesker på flukt.
I denne bok hører vi om menneskenes første spede forsøk på å holde bier, dagens industrielle landbruk til en potentiell fremtid hvor biene er døde. Skremmende, men viktig lesing!
Moby Dick
Denne bok-klassikeren handler også om et av menneskehetens forsøk på å temme naturen. Setningen "Kall meg Ismael" åpner boken, og sammen med sjømannen Ismael får vi historien om en umulig og langtrukken kamp for en gruppe sjøfolk som jakter hvalen Moby Dick.
Du kan laste ned vår lesersørvisbrosjyre om disse naturromanene her: