Bøker om klima, miljø og olje
I listene under finner du bøker om klimaendringer, klimakrise og miljøvern - emner som flere forfatter har skrevet om. Du finner også bøker som på ulike måter kan knyttes til olje og oljeindustrien. Her finnes bøker om hvordan oljeindustrien har påvirket det norske samfunnet, men særlig bøker rettet mot uetiske sider ved industrien.
Dessuten har vi tatt med en roman om hva som kunne skjedd om Norge ikke kom ut av unionen med Sverige fordi Sverige oppdaget oljen og tok den til sin egen - i Jon Ewos ungdomsroman 1920.
Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.
Under artikkelen finner du lenker til mer stoff om forfatterne som nevnes. Der finner du også lenker til andre nyttige artikler om fordypningsoppgaven.
Bøker om oljeboom og oljeindustri
Berge, Atle: Puslingar
Drivande roman om ei av dei mest dramatiske hendingane i Noreg i 1980-åra.
Året er 1980. I Nordsjøen har bustad- plattforma Alexander L. Kielland kantra, og heime i Nordhordland sit familien til oljearbeidaren Jonny og ventar på at telefonen skal ringje.
Vi følgjer tenåringsjenta Marita vidare i livet, gjennom forelsking og opprør og i draumen om å bli oljeingeniør. Med seg har ho eit brennande ønske om å finne svar på kva som gjorde at Kielland velta. Skal ikkje nokon stillast til ansvar for at 123 oljearbeidarar mista livet på jobb? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 249 s. Utgitt i 2019.
Dalen, Sidsel: Dødelige dråper
Boom i Brasil.
En norsk milliardær kjøper oljefelt i Amazonas.
En toppleder får sjansen til å tjene seg styrtrik.
En National Geographic-fotograf blir likvidert.
En gategutt selger sukkertøy og kokain for å overleve.
En hushjelp trenger penger til tomografi for å redde sin hjerneskadde sønn.
En underbetalt politimann tar ekstrajobb som leiemorder.
En mislykket journalist øyner sitt livs skup.
Altfor mye står på spill. Noen må dø. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 317 s. Utgitt i 2011.
Ellingsen, Ole Kristian: Solguden
Thrilleren Solguden er en frittstående oppfølger til forfatterens kritikerroste krimdebut, Frikjent, fra 2014. Tv-reporter Erik Engum og bibliotekar Rakel Maier ledes denne gangen til Zimbabwe. Gjennom et dristig og farefullt spill avdekker de hvordan norsk godtroenhet og oljemilliarder blir utnyttet i et gigantisk bedrageri som involverer både kjente statsledere og beryktede, hvite forretningsmenn, Afrikas egentlige herskere. Historien starter imidlertid på Melkøya i Finnmark, hvor statsminister Erna Solberg lanserer sin næringspolitiske soloppgang, foran et blåøyd pressekorps – og Solguden ... Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 376 s. Utgitt i 2015.
Ewo, Jon: 1920
Sekstenåringen Håkon Lie bokser på kveldene. Søsteren Maria, sitter som politisk fange på Akershus og har blitt syk. De trenger penger til å kjøpe medisin. Hvis han vinner matchen får han penger. Han taper og blir tvunget til å tjene penger på annet vis. 1920 er en roman om det som kunne ha skjedd. Oslo heter i 1920 Kristiania. Femten år før, i 1905, ble ikke unionen med Sverige oppløst. Svenskene oppdaget at Nordsjøen var full av olje. Norge kunne ikke bli fritt. Norge er styrt av en svensk stattholder og det brutale SP – Spesial-Politiet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 175 s. Utgitt i 2013.
Hammerstad, Kristian: Trigrammaton
Hva skal vi leve av etter oljen? Hva blir fremtidens energikilder? Dette og lignende spørsmål danner et slags bakteppe i Kristian Hammerstads gigant av en tegneserie Trigrammaton.
Vennene Agnes og Anton reiser til Vestlandet for å finne ut av sin egen fortid ved å rulle opp virksomheten til to tidligere aktører i oljebransjen, Algol og Noroil. Begges foreldre var involvert, men er nå forsvunnet. Underveis avdekker de mørk teknologi og okkulte konspirasjoner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 384 s. Utgitt i 2016.
Hanssen, Eystein: Svart landskap
Den idealistiske frilansjournalisten Nora Wold reiser til Nigerdeltaet for å undersøke oljeindustrien. Samtidig tar den norske leiesoldaten Roger Eik «sikkerhetsoppdrag» for oljeselskapene i deltaet.
Da et søskenpar dør av oljeforgiftning, befinner Nora og Roger seg på hver sin siden av den korrupte oljebransjen. Men begge har sine grunner til å lete etter fakta om hvordan barna ble forgiftet. Samtidig gjør sterke krefter det de kan for å beskytte egne interesser og hindre at sannheten kommer fram. Folk som står Nora og Roger nær blir enten drept eller forsvinner, og da Nora og Roger tvinges på flukt, innser de at de kjemper mot den samme fienden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 410 s. Utgitt i 2018.
Henriksen, Leif: Fjorten dager i Nordsjøen
Vinner av Gyldendals konkurranse om beste politiske roman.
Jeg-personen Leif sitter og venter på Flesland heliport. Han skal ut i Nordsjøen, til Statform A, han skal på jobb. Leif er sikringsleder for et klatrelag bestående av tre personer; Cato, Jenny og ham selv. I fjorten dager følger vi livet på Statform A. I denne oppsiktsvekkende romanen finner vi realistiske for ikke å si hyperrealistiske skildringer fra en verden få kjenner til, men der det senmoderne velferdsnorge er skapt. Her er et nærgående blikk for arbeidet, industrien og naturen, stilt sammen med både kritikken av maktforhold og omtanke og solidaritet med de som utfører arbeidet. Forfatteren Leif Henriksen har førsthåndskjennskap til emnet han skriver om, og resultatet har blitt en fengslende, poetisk og tankevekkende roman om baksiden av den norske oljemedaljen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 143 s. Utgitt i 2008.
Hongset, Hogne: Den femte dykkeren
En spenningsroman med handling hentet fra dykkehistorien på den norske sokkelen i 1970-årene. I 1977 skjedde det en dødsulykke. Ulykken ble aldri rapportert, men i 2009 dukker opplysninger om den opp. Aktørene som holdt ulykken hemmelig er fortsatt i aktivitet. De vil fortsette å holde opplysningene hemmelige, og aksepterer ikke at fortiden blir avslørt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 397 s. Utgitt i 2015.
Johnsgaard, Magnar: Svart regn
Den første norske oljeromanen! Svart regn skildrer oljeleternes verden. Romanen følger mannskapet på en borerigg i Nordsjøen gjennom et tiår og tegner et fandenivoldsk bilde av oljeeventyret. For noen er det skremmende, for våghalsen Sjur Willy er det fullt av muligheter og sitrende spenning. Meninga med livet og blodslitet er grei, han skal bli driller! Den dagen oljeføyka står opp gjennom stigerøret skal han være på plass i drillerbua, og nåde den som kommer i veien for ham! Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 414 s. Utgitt i 1995.
Kristensen, Tom: Dypet
Nordsjøen 1981: Det er vinter og sterk kuling.
To dykkere går ned på 81 meters dyp for å kutte wirene som er festet mellom boreriggen Canton Driller og brønnhodet. Men noe går forferdelig galt. Den ene dykkeren dør, den andre, Tord Stensen, overlever mirakuløst.
I Oslo får olje- og energiministeren et trusselbrev: En rigg vil bli senket hvis ikke utbyggingen av Trollfeltet stanses umiddelbart. Like etter går Canton Driller ned. Noen dager senere får oljeministeren nok et trusselbrev. En ny oljerigg blir senket hvis ikke kravene innfris ...Tønsberg 2010: En syk og forvirret eks-nordsjødykker oppsøker Tord Stensens sønn, Jonas. Mannen snakker usammenhengende om faren hans og er redd. Dagen etter dør han. Jonas vegrer seg lenge for å grave i farens fortid, men så begynner ting å skje, og han gjør skremmende oppdagelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 380 s. Utgitt i 2010.
Mannes, Siri Lill: 66° nord
Det er politisk toppmøte på Polarøya på Helgelandskysten. Der er også geologen Mary Moan som har utviklet en metode som kan revolusjonere olje- og gassutvinning. Helgen blir mer dramatisk enn både statsministeren, milliardæren, russerne og norsk etterretning kunne forestille seg. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 291 s. Utgitt i 2010.
Munif, Abdelrahman: Sandvidder
Sandvidder er en stor fortelling om forvandlingen av et beduinsamfunn til en oljestat. Handlingen utspiller seg i et land ved Persiabukta på 1930-tallet. Det lille samfunnet som er bygd opp rundt en oase, blir rykket opp med roten da amerikanerne kommer med sine store maskiner.
Fra innlandet går karavanene mot kysten, der en ny by vokser fram, med ny arbeidsdeling og nye hierarkier.
Møtet mellom araberne og amerikanerne utvikler seg både til samarbeid og konflikt. Sjeikene, som tidligere var forvaltere av kultur og religion, får goder de ikke har kunnet drømme om før. Mens løftene om en bedre tilværelse for arbeiderne blir til sand. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Boka er første bok i en serie. Omfang: 560 s. Utgitt i 2004.
Mørch, Sidsel: I urent farvann
Boka handler først og fremst om oppvekst og arbeid i oljesektoren, men er også kritisk til oljas konsekvenser for miljø og kunne gått under neste deloverskrift også.
Det meste er tenkt, sagt og gjort, menneskene er både gode og onde, mange er for sultne, mange er for mette, alle strever med sitt. Livet er en hån, når vi endelig har samlet kunnskap og a nok til å leve et godt liv, er det slutt. Ole Viktor Valle vokser opp samtidig med starten på norsk oljeeventyr. Med en far i oljebransjen, får han mange historier fra arbeiderne på «gølvet». Selv utdanner han seg til ingeniør og snart begynner han på sin egen karriere i Statoil. Nå får han selv oppleve oljeeventyret på godt og ondt. En roman om oppvekst og olje, om kvinnekamp og alkoholisme, om økonomi og familieliv. Og om å prøve å leve opp til sin fars forventinger. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 363 s. Utgitt i 2020.
Bøker om klima og miljø
Atwood, Margaret: Flommens år
Adam En, lederen av sekten Guds Gartnere, har lenge varslet en naturkatastrofe som kommer til å endre alt liv på jorden. Nå har den store katastrofen inntruffet, og nesten alt menneskelig liv er utryddet. Ren, en ung nattklubbdanser, og Toby, som tidligere har vært medlem av Guds Gartnere, er blant de få som overlever i en verden der ingenting - ikke engang dyrelivet - er til å stole på. Ren og Toby legger ut på hver sin ensomme vandring på leting etter andre som kan ha overlevd.
Flommens år er en merkelige og spennende roman som inneholder ømhet, vold og svart humor. Den kan leses som en parallellroman til Atwoods kritikerroste Oryx og Crake fra 2003. Med Atwoods evne til å skape troverdighet i det usannsynlige formes en genial beretning som ytterst sett handler om menneskets forhold til jorden og dens ressurser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 446 s. Utgitt i 2011.
Casta, Stefan: Den grønne sirkelen
Restene av en dagbok. Noen filmklipp. Det er alt som er igjen etter dem. Hva skjedde egentlig?
De fire ungdommene Judit, David, Dinah og Gabriel går på kulturskolen Fuglereiret. Byen de bor i rammes oftere og oftere av heftige regnfall. En kveld de sitter på skolens nye terrasse, kommer det et uvær som skyller vekk hele terrassen – med de fire ungdommene på … De slynges rundt på vannmassene som en annen Noas Ark og vet verken tid eller sted da de, langt om lenge, skyldes på land. Så snart de har fått fast grunn under beina er det en hard jakt på mat og tak over hodet som starter. Sola er nemlig brennende heit og tørker ut jorda slik at all vekst og dyrking blir umulig. Rotter invaderer husene i desperat jakt på mat. Folk tvinges til å forlate husene sine: De er blitt klimaflyktninger. Katastrofen er et faktum. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 366 s. Utgitt i 2012.
Faldbakken, Knut: Uår
I utkanten av Sweetwater ligger millionbyens søppel. Hit flytter Allan Ung med sin kone Lisa og sønnen Boy da forslumming,voldstrusler og nød gjør bytilværelsen uutholdelig. Ute på fyllingen overlever de på millionbyens avfall, og håper på en ny start. Men det viser seg snart at de ikke er alene: Mellom søppeldyngene har en gammel, forfulgt abortlege søkt ly for seg og sin kone, den prostituerte Mary Diamond har funnet et fristed mellom øktene ute på motorveien, og et ettersøkt brødrepar, fikseren Felix og den retarderte Run-Run skjuler seg for politiet. Sammen kjemper de for å overleve i en konfliktfylt sameksistens, mens de ser forfallet øke fra dag til dag i et overflodssamfunn som nærmer seg undergangen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 532 s. Utgitt i 2017.
Frisch, Ida: Kjære Grønland
Grønlandsisen smelter. Vi har sett bildene, lest artiklene og hørt forskerne legge ut om konsekvensene. Vi vet alle hvorfor det skjer, men i Ida Frisch sin bok Kjære Grønland, er det ikke snakk om togradersmål og strenge pekefingre, i stedet forsøker hovedpersonen å forstå den hvite øya. Hvor er den på vei? Hva forvandler den seg til? Ligger det en lettelse i det å bli en annen? Kan forholdet mellom havet og isen sammenliknes med kjærlighet?
Kjære Grønland er et langdikt, en sørgesang, et brev, en ønsket samtale mellom et menneske og verdens største øy. Boken er også et åpent forsøk på å tenke vårt forhold til naturen på nytt, på et tidspunkt da det kanskje er aller mest nødvendig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 64 s. Utgitt i 2020.
Grønner, Erik: Klima X
Den eksentriske oppfinneren Hardy Grimsrød. Hans bror Bruno som skal handle karbonkreditter for milliarder. Tretten italienske vitenskapsmenn. Grådige kvotemeglere i London og Oslo. En norsk regjering i tidsnød for å innfri sine utslippsforpliktelser. Eks-staoilsjefen Hanne Glitra og miljøaktivisten Liv Haraldsen.
De flettes sammen i et spill om teknologi, politisk avlat, sannheten om klimatrusselen og store penger. Mens noen av dem prøver å redde verden, ser andre muligheten til å tjene seg søkkrike på frykten for en miljøkatastrofe.
I kulissene lurer mektige spillere i oljebransjen. De ser Hardy Grimsrøds geniale oppfinnelse av et fornybart drivstoff, og ikke klimaendringer, som en trussel for sin eksistens. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 324 s. Utgitt i 2009.
Hongset, Hogne: Vindbaroner
Vindbaroner er en herlig leseopplevelse. Boka tar oss inn i en fiktiv, men veldig realistisk sak der det lokale vindkraftfirmaet møter motstand hos lokale grunneiere og naturvernere. Det er store penger i spill, utenlandske investorer er med og dette skaper store konflikter i lokalsamfunnet. Denne kombinasjonen av krimbok og en klar politisk roman med så aktuell problemstilling fungerer veldig bra. Vil tro forfatteren treffer flere lesere her enn om det bare skulle vært sakprosa. Han har også med etterord i boken som tydelig viser hvor forfatterens ståsted er i denne saken. Omtalen er utarbeidet av Tone Larssen Rogne. Omfang: 415 s. Utgitt i 2019.
Isdahl, Bård: Havari
Sensommer to-tre tiår fram i tid. I Oslo nærmer temperaturen seg 40 grader, og mange mennesker dør av uttørking. Fra Tromsø kommer Irina for å ta farvel med en far som hun har holdt avstand til siden hun var barn. Faren kom til Norge som sovjetisk flyktning under den kalde krigen. I leiligheten hans finner hun en bunke med gamle avisartikler om et sovjetisk militærfly som havarerte på øya Hopen ved Svalbard i 1978. Og da en nabokvinne forsvinner, må Irina ta seg av sønnen hennes. En ukjent mannsperson ber henne om en merkelig tjeneste. Irina vil ikke bli innblandet i noe. Men farens historie rykker nærmere, og en ubehagelig samtid invaderer hennes eget liv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 318 s. Utgitt i 2013.
Klyve, Oddveig: La oss ta den blå himmelen med storm
La oss ta den blå himmelen med storm forteller historien om en politisk prosess med store motsetninger, nemlig utbyggingen av de såkalte monstermastene i Hardanger. Diktene reiser spørsmål som angår oss alle om forvaltningen av naturen. Odveig Klyve levendegjør sammenhenger og konflikter mellom mennesker, natur og samfunn på en helt særegen måte i denne sterke og viktige diktsamlingen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 100 s. Utgitt i 2015.
Lenth, Lars: Brødrene Vega
Miljøvernere og lakseoppdrettere barker sammen i en kamp på liv og død.
En ung miljøkriger fra Bærum sprenger et oppdrettsanlegg i Nordland og gjemmer seg innerst i en fraflyttet fjord. Brødrene Torvald, Einar og Gunnar Vega har tjent seg søkkrike på å harve over natur og mennesker i Brønnøy kommune og har ingen planer om å la terroristen slippe unna. Den konfliktsky advokatfullmektigen Leo Vangen hyres for å finne miljøkrigeren og lose ham ut av området før brødrene Vega slår kloa i ham. Snart befinner Vangen seg midt i skuddlinjen mellom rasende, selvrettferdige miljøvernere og skruppelløse lakseoppdrettere. I kulissene lurer en marinbiolog med råtten samvittighet, en velstående Bee Gees-fan med skjulte motiver og en eremitt med tvilsom fortid og gul sydvest på hodet.
Brødrene Vega er en frodig og harmdirrende historie om mennesket, naturen og menneskenaturen, en fortelling om hvor latterlig langt vi er villige til å gå for å nå våre mål. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 295 s. Utgitt i 2015.
Lothe, Ingvild: Havfruehjerte
Først forsvant dinosaurene, så forsvant regnskogen og religionene, etterfulgt av regnbuen og reven og rosebuskene, og roen i hjertene. Til slutt forsvant ømheten mellom oss, og det ble en stor stillhet i huset.
Ei navnløs jente leiter etter kjærlighet eller noen å snakke med. Hun møter Nord, hun elsker ham med det samme, han forsvinner. Hun møter Faderen, hun elsker ham med det samme, hun forsvinner. Den navnløse jenta kan ikke elske.
Havfruehjerte er en poetisk punktroman om kjærlighet, vold og sorg, om et ufødt barn, om naturen, og om dyrenes eventuelle betydning for menneskene.
I Havfruehjerte fremstår virkeligheten skeiv og skremmende, og relasjonene umulige. Språket veksler mellom lyrisk følsomhet og skarpt vidd, ømhet og et akutt nærvær. Samlet sett er Havfruehjerte en historie om å prøve å finne en måte å være i verden på, når verden er uutholdelig. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 111 s. Utgitt i 2019.
Llouyd, Saci: CO2-dagboka 2017
Året er 2017 og London er på grensen av fullstendig sammenbrudd. CO2-rasjoneringen gjør livet til innbyggerne mildt sagt vanskelig. Som vanlig finner vi Laura Brown helt i frontlinjen, mens Europa opplever studentopprør, streik og en massiv vannkrig. Det er katastrofe og Laura har store oppgaver. Hvordan i alle dager skal hun klare å holde kjærligheten i live, forhindre at foreldrene går av hengslene og at bandet hennes, dirty angles, blir oppløst? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka er nummer to i en serie. Omfang: 371 s. Utgitt i 2011.
Lunde, Maja: Bienes historie
Tre epoker, tre historier om bier og mennesker. England 1852: Når familiefaren William ikke er sengeliggende er det utviklingen av en ny bolig for biene som opptar ham. USA 2007: Biene forsvinner på mystisk vis, George er redd for hva som vil skje med biene hans. Familien har vært birøktere i generasjoner, og alt han vil er at sønnen en dag skal ta over og drive gården inn i framtiden. 2098: Alle bier er forsvunnet fra jorda. Mennesker må ta deres jobb, må pollinere naturen. Tao er en av mange som driver håndpollinering. Taos liv er hardt, og hun jobber i ett for å gi sønnen sin en bedre framtid. Bienes historie er en kompleks og fengslende roman om familie, drømmer, motgang, menneskets historie og ikke minst bienes uunværlige rolle i naturen. Dette er første bok i Klimakvartetten, Lundes serie som skal bli på fire bøker. Bøkene er frittstående, og alle har tematikken klima og miljø. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 457 s. Utgitt i 2015.
McCarthy, Cormac: Veien
Veien forteller om en reise i en fremtid uten håp. En far og en sønn går alene gjennom restene av et amerikansk landskap. Ingenting beveger seg, bortsett fra asken som flyr i vinden. Det er iskaldt, og det snør grå snø. Himmelen er mørk. Det er ti år siden verden brøt sammen. De går mot kysten, med bare en pistol å forsvare seg med mot de lovløse bandene langs veien. De har bare klærne de går i og litt frukt, men en stor hengivenhet og ømhet for hverandre. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 253 s. Utgitt i 2008.
Mæhle, Lars: Bouvetøya 2052
Klima-thriller lagt til framtida
Året er 2052. Startskotet går for tidenes heftigaste nett-reality, ein klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet.
Ein ungdom frå kvar verdsdel, kvar med sine unike eigenskapar, skal knive om enorme pengesummar. Dei skal vere offline i tre dagar, mens resten av verda kan følgje dei gjennom liveoverføringar. Men er Bouvetøya 2052 verkeleg ein sjanse til å endre planetens framtid? Mot si vilje blir den norske aktivisten Roland vikla inn i eit spel på liv og død. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 328 s. Utgitt i 2015.
Nygaardshaug, Gert: Mengele zoo
Fattiggutten Mino er født i regnskogen. Han er sommerfuglfanger og elsker jungelens mangfold av liv. Samtidig som Mino samler sommerfugler, ser han at jungelen ødelegges av multinasjonale selskaper.
En dag rammer katastrofen også hans landsby, og Mino er plutselig i sentrum av de store regnskogenes tragedie. Etter dette forvandles Mino til en fryktet kriger med ustoppelig hevntørst. I spissen for den beryktede sommerfugl-ligaen drar han ut i verden og sprer terror og skrekk.
Gert Nygårdshaugs politiske engasjement, frodige fortellerevne og fantasi utgjør en mesterlig kombinasjon i denne stadig like aktuelle romanen. Mengele Zoo er første bok i Mino-serien les også Afrodites basseng, Chimera og Himmelblomsttreet, Zoo europa. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 371 s. Opprinnelig utgitt i 1989.
Palin, Michael: Helt sant
En kritikerrost, tankevekkende, hjertevarm og morsom fortelling om ambisjoner, miljøvern, store forretninger, opprør og svik.
En gang var Keith Mabbut en uredd og gravende journalist som satte dagsordenen. Nå er han blitt en 56 år gammel separert bestillingsjournalist, som mangler den store gløden. Når han får i oppdrag å skrive biografien om den folkesky, men innflytelsesrike idealisten og miljøaktivisten Hamish Melville, øyner han endelig muligheten til å skrive noe viktig og meningsfylt. Han oppsøker Melville i India, og jo mer han finner ut om ham, dess større blir beundringen. Men er helten hans den han egentlig gir seg ut for å være? Og hva slags historie er det egentlig oppdragsgiveren ønsker at Keith skal fortelle? Michael Palin bruker sin fantastiske fortellerevne til å skrive historien om en helt vanlig mann på et uvanlig eventyr. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 326 s. Utgitt i 2013.
Valeur, Steffen: Steffen tar sin del av ansvaret
Høsten 2007. Verden er i ferd med å gå under. Mennesker dør hver dag. All is smelter. Et lysbildeshow blir tildelt Nobels fredspris. Samtidig, i Norges hovedstad: En halvfull oppvaskmaskin blir satt i gang. Man diskuterer å skifte ut lyspærene. 23 år gamle Steffen Schiøtz har fått nok. Han er ferdig med CO2. Ferdig med internett, informasjon, isopor. Advarsler, oppfordringer. Han avreagerer ved å reise på adventstur til familiens luksushytte i Buskerud. En hyttetur uten varme. Uten lys. Uten kos. Uten familie, boblebad, batteridrevne pepperkverner. Uten kvinner.
Den miljøvennlige hytteturen går etter planen, helt til lyset, varmen, kosen, og ikke minst familie, kjæreste og venner innhenter Steffen. Tvinger ham til å velge. Skal han fortsette å være den lydige forbrukeren omgivelsene forventer? Eller skal han skaffe en jobb som innebærer å stryke Timbaland over pannen? Christian Valeur debuterer med en bok for dem som foretrekker TV-serier på DVD framfor bøker. En hverdagssatire om ungdommelig undermot, og om å ha vokst opp med dårlig samvittighet overfor en hel jordklode. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 261 s. Utgitt i 2009.
Vatne, Bjørn: Nullingen av Paul Abel
Nordvestlandet, midten av det 21. århundret: Norge har som den eneste nasjonen i verden lyktes i å bygge et nettverk av dyp, kollektiv bevissthet blant sine innbyggere. Et atomtykt lag av grafén utenpå hjernebarken, også kalt Sjalken, lar deg oppleve fremmede steder, kjenne lukter, sanse mennesker som ikke er der.
Marinbiologen Paul Abel hater fremskrittet og sverger fremdeles til den gammeldagse, håndholdte Sjalken. Da Norge utsettes for et statskupp utført av det øko-politiske partiet Pan-etisk forbund, er han blant de få som unngår å bli hjernevasket.
Snart befinner han seg i en knøttliten leilighet i Fortettingen, på bunnen av et hierarki bygget på ideen om verdens-altet. Hans kone Astrid er forvandlet til en av statens mest betrodde tjenere, evig tro mot Pan. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 319 s. Utgitt i 2018.
Her finner du flere bøker med temaet olje, klima og miljø.