Hva leter du etter?
Fra filmen Daredevil

Hundreårsdag for superheltenes far

Det beste en kan si om Stan Lee er at han var en mann med ideer.

Videre var han flink til å finne medarbeidere som kunne sette disse ut i livet (mer om det senere). Det må også sies at han var en ekspert på selvpromotering og det å ta æren for andres bedrifter. Alt dette med sjarme og uslåelig utstråling.

Stan Lee begynte å jobbe i Martin Goodmans forlag Timely Magazines i en tidlig alder. Lee var både forfatter og redaktør for forlagets tegneserieavdeling, Timely Comics.

Kirby og Lee

Tegneserieskaper Jack Kirby forteller om sitt første møte med Lee i sitt siste store intervju med The Comics Journal. «Jeg kom inn i forlagets lokaler mens kontormøblene og annet interiør ble båret ut, og på et av kontorene satt en ung mann på en kontorstol og gråt. Dette var første gang jeg traff Stan Lee».

For Lee sin del var dette tidenes lykketreff. Kirby hadde vært profesjonell tegneserieskaper siden siden sent på trettitallet, og skapte Captain America sammen med Joe Simon. Høsten 1961 kom serien som snudde opp-ned på hva en superheltserie skulle inneholde. Nummer én av Fantastic Four ble en stor salgssuksess, og med dette hadde Lee og forlaget, nå med navnet Marvel Comics, tatt et stort skritt nærmere sitt nåværende verdensherredømme.

Lee skaper The Avengers

Lee fikk i 1963 i oppdrag av utgiveren å skape Marvels motstykke til DC's Justice League of America, og sammen med Kirby skapte han The Avengers. De skapte også X-Men, Thor, Black Panther og en rekke andre titler.

Lee samarbeidet også med Bill Everett med serien Daredevil. Lees andre store lykketreff kom med tegneren Steve Ditko. I antologiserien Amazing Fantasy nummer 15 sommeren 1962 kom den første historien om Peter Parker og hans alter ego Spider-Man (coveret til heftet med Spider-Man var tegnet av Kirby). Alt dette mens Lee var forlagets sjefredaktør og senere utgiver.

Farvel til Marvel og tilbake igjen

Kirby forlot Marvel i 1970 til fordel for DC Comics (han vendte tilbake til Marvel i 1974 og sa endelig takk for seg i 1976). Med dette ser det ut som Lees kreativitet opphører.

Han fortsatte i Marvel og ledet det frem til det ble USAs ledende tegneserieforlag. Han ga seg tidlig på 90-tallet, og fortsatte på 2000-tallet som produsent for de fleste filmene basert på Marvels karakterer. Han hadde også en cameo-opptreden i de fleste av dem også. Når det gjelder hans forfatterskap i denne perioden, og frem til hans død i 2017, er det best forbigått i stillhet.

Hvor viktig var Stan Lee?

Meningene om Stan Lee er ekstremt delte. På den ene siden er det de som trekker frem hva han har gjort for tegneserier og hans enorme kreativitet, hvor han fremstår som en bauta og var elsket av alle.

Så er det de, meg inkludert, som sier at han var en glimrende selger, og det han solgte var Marvels serier og sitt eget image. Det får bli en annen artikkel. Stan Lee gikk bort 12. november 2018, 95 år gammel.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙