Hva leter du etter?
Boka Knokkelkors av Nuruddin Farah

Kort innføring i somalisk litteratur

Dikterens sentrale posisjon har gitt Somalia tilnavnet «A nation of poets» (en nasjon av poeter).

Når tilreisende besøkte den somaliske halvøy fra 1800-tallet, ble de slått av poesiens særegne plass i somalisk kultur, der poesien er svært viktig som kulturuttrykk. Som følge av den pastorale og nomadiske livsstilen somaliere tradisjonelt har ført, har poesien i stor grad vært muntlig overført.

Oppvekst mellom kulturer

I dag finnes det en mengde utgitte somaliske forfattere. Da Somalia har vært preget av krig og konflikt i lang tid har mange forfattere skrevet sine bøker i eksil, og veldig mange bøker er dermed utgitt på andre språk enn somali.

Det er de siste årene kommet en bølge av somaliske stemmer fra ulike deler av denne diasporaen. Disse forfatterne tar på ulikt vis med seg somalisk poesitradisjon og historie inn i litteraturen, og skildrer ofte det å vokse opp mellom kulturer og det ofte komplekse forholdet til hjemlandet man vokser opp i.

Hovedstaden i Somalia, Mogadishu, har også sin egen bokfestival «Mogadishu Book Fair», som ble avholdt for åttende gang i november i år.

Vi ønsker å løfte frem den rike litterære tradisjonen fra Somalia. Her nevnes et lite utvalg av somaliske poeter og forfattere:

Romaner

Nuruddin Farah er en somalisk forfatter som skriver på engelsk, som er hans fjerdespråk. Farahs romaner tar opp det moderne Somalias politiske og sosiale problemer. Han har skrevet en rekke bøker, og flere er oversatt ti norsk, blant andre Knokkelkors (2013), Knuter (2011) og Lenker (2005). Han har også skrevet romanen North of dawn - a novel (2018), som finner sted i Oslo. Bøkene kan lånes på biblioteket.

Nadifa Mohamed er en somalisk forfatter vokst opp i Storbritannia som i sine romaner tar utgangspunkt i ulike deler av Somalias historie, og skriver om krig og konflikt. Romanene De tapte sjelers land (2014) og Svart Mamba (2010) har høstet mye positiv omtale, er oversatt til norsk og kan lånes på biblioteket.

Poesi

Sumaya Jirde Ali er vokst opp i Bodø, Norge, og har utgitt en rekke bøker, blant annet Et liv i redningsvest : dagboksopptegnelser om norsk rasisme (2023), Når jeg ser havet, slokner lyset: dikt (2021), Melanin hvitere enn blekemiddel: dikt (2018), Ikkje ver redd sånne som meg (2018). Bøkene kan lånes på biblioteket.

Warsan Shire tok verden med storm da hun i 2011 kom med diktsamlingen Teaching my mother how to give birth. Hun er en britisk forfatter og poet født i Nairobi, Kenya av somaliske foreldre. Hun vokste opp i London. I 2021 kom hun med samlingen Bless the Daughter Raised by a Voice in Her Head. Hun er blitt omtalt som en superstjerne da hun har samarbeidet med Beyoncé på hennes album Lemonade. Hun er oversatt til norskm og bøkene kan lånes på biblioteket.

Ladan Osman er vokst opp i USA og holder til i Chicago. Hun ga ut diktsamlingen The Kitchen-Dweller’s Testimony i 2015, som handler om kompleksiteten ved å være jente og kvinne i møtet mellom amerikansk og somalisk identitet.

Mohamed Hashi Dhamac, også kalt Gaariye, (død 2012) var en somali poet og politisk aktivist. Gaariye samarbeidet tett med den britiske lingvisten Martin Orwin om å transkribere og oversette mange av sine dikt til engelsk. De ble utgitt etter hans død sammen med blant andre Hadraawi og andre prominente somaliske samtidspoeter i en biografi om Gaariye (2018).

Mohamed Ibrahim Warsame, kjent under pseudonymet Hadraawi (død 2022), var en somali poet, filosof og låtskriver. Hadraawi har skrevet flere protestskriv, og har blitt sammenliknet av noen med William Shakespeare. Hans poesi er oversatt til flere språk.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙