Hva leter du etter?
Def Leppard bandbilde

Hemmelighetene bak hitene

Det er teknologien som styrer musikken, ikke omvendt, mener Jay Frank.

- Hør på dette, det tar en evighet før de kommer til refrenget. Det er ingen som lager sangene sånn nå lenger! gaulet jeg skråsikkert til en passelig interessert nyttårsfestforsamling rundt århundreskiftet.

Vi hørte på "Love bites" av Def Leppard. Det tar mer enn ett minutt før sangen nærmer seg refrenget, og først etter 1:35 kommer til refrenget hvor de synger love bites:

Kassetter = lange innledninger

Jay Frank er en musikknerd som i boken Futurehit.DNA prøver å finne ut hvordan musikk og teknologi henger sammen. Alle som skaper musikk er pris utstyret de har for hånden, selv om det neppe er noe folk tenker så mye på.

Forfatteren går gjennom musikkhistorien med teknologiske briller, og viser hvordan nye oppfinnelser utvider spillerommet. Elektriske gitarer, vinylplater, større lydanlegg, CD-plater og internett - alt har påvirket musikken som lages.

Ta for eksempel Def Leppards lange innledninger på 80-tallet. Hvor typiske var de for sin tid? Jay Frank viser med et søylediagram hvor lange intropartier hver nummer 1-hit i USA har hatt siden 1955. Hans funn viser at introene var på sitt lengste i 1980-årene. (Det er godt å vite at jeg hadde rett på den nyttårsfesten, selv om det tok ca. 15 år.)

Han kobler de lange 80-tallsintroene sammen med det rådende avspillingsformatet på den tiden: Kassetten. På en LP kan du se hvor hver sang begynner og slutter, og sette stiften ned der. (Det samme kan du på en digital musikkspiller som iPhone.)

Hører du på kassett, må du derimot spole til omtrent der sangen begynner, og da gjør det ikke noe om introduksjonen er lang.

80-tallet var også tiåret med de lengste nummer 1-hitene i USA, viser Franks tall. Nå hører vi musikk digitalt, tålmodigheten vår er kortere og hitene har derfor kortere åpningspartier. Futurehit.DNA er utformet som 15 tips til den som vil skape hits i vår digitale tid. Noen av dem er selvfølgeligheter, andre mer overraskende. Lån boken og bedøm selv.

Ingen bilder? Kom an!

Futurehit.DNA er allerde fem år gammel, og i mellomtiden har det selvsagt skjedd ting: Spotify og andre strømmetjenester har blitt viktigere, på bekostning av MySpace.

Jay Frank er belest og grundig, men en mindre spennende skribent. Boken føles lang til tross for sine 229 pocketsider, og mange poengene hans forsvinner litt i tåkeheimen av bransjenavn og forkortelser. Og en hel bok om popmusikk uten et eneste bilde? Kom igjen. En god redaktør kunne løftet Futurehit.DNA betraktelig.

Deilig Spice Girls-analyse

Men forfatteren glimter til her og der, som når han frekt påstår at Spice Girls' "Wannabe" er "arguably the best pop song ever written". Analysen av hvorfor sangen ble en så massiv hit i 1996/97, er deilig lesning for alle musikknerder.

En av hemmelighetene er, ifølge Frank, at sangen slutter med første linje av refrenget. Da synger du videre på resten selv - eller setter på sangen en gang til.

Dere tåler et gjensyn av videoen dere har sett tusen ganger før:

Lån boka

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙