Fire grunner til amerikanske massedrap
Boka er et langt essay om USAs unike forhold til personlig bevæpning.
Skytevåpenet i USAs og Paul Austers historie
Paul Auster skriver mer nyansert om temaet enn de fleste andre, og beveger seg lett fra de lange linjene i USAs historie og ned til sitt eget liv. For drap med skytevåpen har preget også Paul Austers personlige historie, selv om man skulle tro at han, som intellektuell newyorker, har levd langt unna dem.
I American bloodbath viser Auster hvordan våpen alltid har vært viktig for amerikansk identitet, og han gir eksempler på hvordan et fornuftig våpenhold er mulig. Han har liten tro på forbud, som han tror ville ført til enda verre tilstander.
Få protesterte mot fartsgrenser på veiene
Samtidig peker han på det paradoksale i at den andre frihetsmarkøren i amerikansk identitet, personbilen, har blitt underlagt en rekke reguleringer de siste 100 årene.
Bilbelter, fartsgrenser, trafikkskilt, promillegrense og så videre - frihetsmaskinen på fire hjul holdes i tømmene av amerikanske lover, og få protesterer mot det. Våpenspørsmålet er derimot fastlåst.
De fire grunnene til masseskyting
Hvorfor rammes USA av skytemassakrer igjen og igjen? Paul Auster mener det skyldes en kombinasjon av utenforskap, psykiske problemer, internettets ekkokamre og enkel tilgang på skytevåpen. Til sammen koster det tusenvis av amerikanere livet hvert år. Og enda mer grunnleggende, mener Auster: USA er verdens mest individualistiske land, hvor et grunnleggende premiss er at du bare har deg selv å takke hvis ting går dårlig. Et land som produserer mange tapere, lever farlig. Du blir ikke optimist av å lese Bloodbath nation.
Boka har også nøkterne bilder tatt av Spencer Ostrander, som har fotografert åstedene for masseskytinger i USA lenge etter at de var i nyhetene. Sammen med Paul Austers tekst gjør de Bloodbath nation til ei stillfaren, sterk bok om en epidemi med dype røtter i det amerikanske samfunnet.