Boktips for 0-6-åringer
Marianne Grundetjern-Rykkvin, bibliotekar 3. etg
Hos oss er det lite som slår Babblarna. Særlig boka "Hvor er Babbas ting?" er superpopulær. Vi har slitt ut to eksemplar av denne. Dette er bøker for de minste barna, som skal lære seg å snakke. Det har vært stor stas når barna har lært seg å si navnet på de ulike figurene, og de kan være med å lete etter alle tingene som Babba har mistet.
"Den store ballongen" i Tramp og Line-serien har også vært populær. Dette er nok spesielt fordi ballongen sprekker. Barna gleder seg til vi kommer dit i fortellingen at vi sier «pang» og «å, nei!». Boka har mange fine tegninger med mye å oppdage. En bok som hos oss har blitt lest igjen og igjen.
Kristine Aano Oyier
Hei alle,
Her kommer noen anbefalinger fra meg! De passer i alderen ca. 3-5 år og for alle voksne.
Vi har lånt og lest «Det var ikke jeg, sa Robinhund» så mange ganger at jeg ikke har tall på det. Boka handler om Robinhund som ikke forstår hvorfor han må i barnehagen hver eneste dag. Når Robinhund kommer i barnehagen hender det flere ting; melken renner over, huska blir ødelagt, Uffle får fotballen rett i magen. Og hver gang sier Robinhund «det var ikke jeg». Til slutt må han på Sonias kontor, men der er det verken luft eller plass igjen til Robinhund, så han løper og gjemmer seg.
Denne boka har masse undertekst, som også barn får med seg. Robinhund representerer de barna som voksne kan synes er mye å takle, og som ofte kan få mye negativ oppmerksomhet. Mange barn (og voksne) kan kjenne seg igjen i Robinhund, eller så kjenner man noen som minner om ham. Og vi føler alle med Robinhund, selv om han skaper alt dette trøbbelet for så å nekte for det. I tillegg følges Robinhund til barnehagen av storebroren sin, noe vi ikke får noen forklaring på, men dette kan leses inn i helheten. Boka er proppfull av lun humor. Vi har ledd og grått med Robinhund!
Nøff nøff Benny handler om Benny og veslebror som er lei av å være inne, og som skal ut og nøffe. De får streng beskjed av mamma om å ikke falle i dammen, men hva skjer? Veslebror faller i dammen. Han blir redda og får trøst av Klara, som de begge elsker. Da blir Benny så lei seg at han også faller i dammen, og blir redda og får trøst av Klara. Så blir de lei av å få trøst av Klara, og lei av å være ute, og de vil gå hjem igjen, men å nei, de er jo våte! Mamma kommer til å se med en gang at de har falt i dammen. De gjemmer seg i skogen, men så begynner det å regne! De springer hjem til mamma som tar imot dem med åpne armer; stakkars ungene mine, så våte dere har blitt! Nå er de lei av å være ute, og de vil aldri gå ut mer. (men neste dag gikk de ut likevel).
Masse følelser og masse humor, mine barn ler veldig av hvor tullete Benny og veslebror er.
Hva gjør du Lukas? Lukas er på lekeplassen, og spør flere barn om de vil leke med ham, men alle har unnskyldninger på hvorfor det ikke går. Da finner han på noe helt selv, og det er så gøy at de andre barna dukker opp den ene etter den andre. En veldig fin og litt sår bok, som rommer masse vonde følelser, men viser en vei ut av de vonde følelsene. Den gjør godt å lese for barn og voksne.
Kos dere!
Tone Larssen Rogne, rådgiver 2. etasje
Jeg slår et slag for de tøysete bøkene.
Mine jenter har begge elsket bøker som bryter litt med de klassiske fortellingene eller virkelig får oss til å le.
Med disse bøkene er det også veldig lett å gi på litt ekstra som foreldre/leser. De fungerer helt ypperlig å lese rett frem, men tror likevel at med mange !!!! og BANG/POFF så gir bøkene leseren muligheten til å skape noe ekstra og det syns jentene mine har vært veldig gøy.
Vilma fantasidilla – 5 – 6 åringer, høytlesning.
Vilma vil bare være seg selv. Hun kan ikke skjønne hvorfor hun skal være som alle andre. Hun har opptil flere fantasivenner og ikke minst fantasifiender.
En bok som virkelig tar barnet og fantasien på alvor. Illustrasjonene er like tøysete som Vilma og gjør at vi følger godt med i hennes verden. Boken er utrolig morsom så både stor og små har ledd høyt i bøkene om Vilma.
To små riddere – 4-6 år, bildebok.
Klassisk historie om ridderne som skal redde en prinsesse, eller?
Nei, i universet til Rørvik og de Farias omgjøres rollene og vi får en fantastisk historie om riddere som egentlig ikke er så motiverte for å være modige til å redde prinsessen og prinsessen selv vil heller ikke bli reddet. En tøysete bok som barna mine ville lese om igjen og om igjen.
Kan også anbefale og høre på lydbok for hele familien.
Gisse og Gerhard-serien fra 3 -6 år, bildebok
Elefanten Gerhard og grisen Gisse er bestevenner. De legger ut på hverdagseventyr der det alltid skjer noe tøys og tull.
Bøkene involverer leseren med enten å snakke direkte til oss eller ved å bruke store bokstaver som gjør at du som leser automatisk hever og senker stemmen.
Disse bøkene har vi lest om igjen hvert år siden de var 3-4 år og vi ler like mye enda. Bøkene har også fungert med å knekke lesekoden. Når tegningen gir så mye plass til leseren vil gjerne bare vite hva som står i boblene og da være med i rollespillet mellom grisen og elefanten.
Christian Tønnessen, bibliotekar 3. etg
Rasken rydder av Emily Gravett
Morsom bok om en Marie Kondo-aktig grevling som tar rydding til et absurd nivå. Boka kan leses som en bok om rydding, men også om menneskets forhold til natur.
Grevlingen Pete bor i skogen, og som i alle skoger er der naturligvis masse "rot": trær som har falt over ende, visne blad, treløse kvister osv. Pete, som virkelig har støv på hjernen, anser ikke dette som naturlig eller som en nødvendig del av skogens økosystem. Han begynner derfor å rydde, og til slutt har han fjernet hele skogen og dekket skogbunnen med betong. Men hvor skal de nå bo?
Monsta: verdens søteste monster av Dita Zipfel og Mateo Dineen
En klar favoritt hjemme hos oss! Harald kommer fra en stolt slekt med monstre som har spesialisert seg på å skremme barn. Haralds største ønske er å leve opp til slektens bragder. Han bytter navn fra Harald til Monsta, og flytter inn i det støvete mørket under en seng. Men uansett hvor hardt han prøver klarer han hverken å skremme eller få oppmerksomheten til barnet han har flyttet inn hos. Hva skal han gjøre?!
Dagen da fargestiftene streiket av Drew Daywalt og Oliver Jeffers
En moderne klassiker! Mesterlig fortelling og tegninger (sistnevnte av Oliver Jeffers som selv har gitt ut flere fantastiske billedbøker).
Gutten Duncan skal tegne, men når han åpner boksen med fargestifer er alle vekke. De har gått til streik, og hver fargestift har lagt igjen et personlig brev til Duncan om hvordan de har blitt brukt eller ikke brukt, og hvordan de helst vil brukes.
Den svarte haren av Philippa Leathers
En sjarmerende bok om skumle saker, frykt og hvordan man kan overkomme frykten.
En lettskremt hare oppdager en dag skyggen sin, uten å vite hva det er. Den kan bli svææær, er helt mørk, og uten ansikt! Hva kan det være?! Og hvorfor følger den etter han hvor enn han går?!
Det grønne treet av Max Estes
En tankevekkende bok om sensasjonsjag; om hvorfor noe plutselig kan få masse oppmerksomhet samtidig som all denne oppmerksomheten kanskje ikke alltid er så bra.
Fortellingen er lagt til Epledalen, en liten bygd hvor alt dreier seg om epler. Men når et av trærne ikke feller bladene om høsten, og forblir grønt gjennom hele vinteren, blir livet i bygda snudd opp ned. Epledalen blir invadert av turister og journalister.
Ingunn Øvrebø-Uldal, bibliotekar 2. etasje
Jeg har en jente på 5 år og en på 7 år. Jeg leser ofte bøker høyt for dem sammen. En bok-serie vi koser oss veldig med akkurat på er Brune, Svarte og Blåse av Håkon Øvreås. Historiene er fortalt med varm, lun humor. I den første boka Brune, har Rune sin bestefar dødd, og boka klarer å behandle vanskelige temaer og følelser på en fin måte. Det er noen eldre gutter som river ned hytta til Rune, da finner han opp superhelten Brune, som tar med et spann brunmaling ut i nattens mulm og mørke! Det er mange morsomme situasjoner. De er veldig fine å lese høyt.