Tekster til klasserommet
Jeg har derfor samlet en lett blanding av ny prosa og poesi av skandinaviske forfattere som kan inngå i kategorien "klasseromstekster".
Norske samtidsforfattere
Vinternoveller av Ingvild Rishøi inneholder tre lengre noveller. Rishøi vant Kritikerprisen i 2014 for denne samlingen, og det er umulig å ikke bli grepet av tekstene. "Per Pettersons sentimentale realisme møter HC Andersens eventyrfortellinger i Ingvild H. Rishøis vinternoveller" skrev Knut Hoem i sin anmeldelse.
Årets omslag må nok gå til Alle utlendinger har lukka gardiner av Maria Navarro Skaranger. Dette er den første norske romanen skrevet på kebabnorsk, eller multietnolekt, som vel er mer korrekt. Det har gitt debutanten Skaranger mye oppmerksomhet. Romanen er lest i sammenheng med to andre kjente skandinaviske innvandrertekster: Yahya Hassans diktsamling Dikt og den svenske Jonas Hassen Khemiris Et øye rødt. Alle utlendinger har lukka gardiner handler om Mariana som går på ungdomsskolen og er forelska i Mu2. Boka består av korte tekster, nærmest dagboknedtegnelser, og her er det mye selvironi. Denne kan knyttes til noe om språk, oppvekst, identitet, kulturforskjeller, kulturmøte osv. både for ungdomstrinnet og videregående.
Kan jeg finnes i andre formater er en god diktsamling av debutanten Isabell El-Melhaoui. Dette er dikt elevene vil kjenne seg igjen i. Særlig det siste diktet er veldig fint, og kan også inspirere til egen skriving.
Agnes Ravatn er kjent både som forfatter og skribent. Operasjon sjølvdisiplin er en morsom og tankevekkende selvhjelpsbok, og her er det gode råd for multitaskende elever som trenger inspirasjon til å strukturere livet i tiden fram mot eksamen.
Vente på fuglen er Frode Gryttens twitternoveller samlet i bokform, og som tematisk egentlig tar for seg livet fra fødsel til død. Kortere enn dette blir det ikke, samtidig er det en god studie i å få sagt så mye som mulig med 150 tegn. Her er det tekster du humrer og ler av, men også tekster du blir rørt av.
Birger Emanuelsen vant Ungdommens kritikerpris for romanen Fra jorden roper blodet. Undertegnede har ikke rukket å lese den enda, men den står på listen over bøker som skal leses, og Emanuelsen har fått gode kritikker.
En svenske og en danske
Stine Pilgaard er en dansk forfatter. Hun debuterte i Danmark i 2012 med romanen Min mor siger, nå på norsk med tittelen Min mor sier. Boka handler om en kvinnelig hovedperson som nylig har gjort det slutt med jentekjæresten. Hun lider av kjærlighetssorg og flytter hjem til sin far, som er prest. Foreldrene er skilt, og moren dukker stadig opp for å formane datteren om hva hun bør gjøre, men verken mor eller datter hører egentlig hva den andre sier. Kommunikasjon og det å snakke forbi hverandre går igjen i romanen, men også det å takle kjærlighetssorg. Her er det mye overskudd i språket, og med innslag av barokke element som salmene til Thomas Kingo. Margunn Vikingstad i Morgenbladet har skrevet en fyldig anmeldelse av romanen. Denne må være perfekt å bruke på Vg2 når man jobber med barokken, i tillegg er det mye å se nærmere på når det gjelder språk, virkemiddelbruk osv.
Sånn ble det er skrevet av Maren Uthaug, en norsk-samisk forfatter bosatt i Danmark. En nordisk samtidsforfatter som også tar med seg den samiske tradisjonen, kan være et fint supplement til denne delen av undervisningen.
Til slutt: Tre romaner for læreren
Undis Brekke av Gunhild Øyehaug er en herlig roman om universitetslektoren Undis, som vender tilbake til hjembyga og høgskolen på Vestlandet etter en ikke fullført doktorgrad ved Universitetet i Bergen. Hun rekker akkurat julemiddagen til instituttet, og store deler av handlingen utspiller seg under denne middagen, som naturlig nok består av smalahove. Men romanen handler om mye mer enn denne middagen, og Øyehaug er en mester til å umerkelig skifte perspektiv fra smalahovemiddag til de store spørsmålene i livet. Har du studert nordisk, er det også mye gjenkjennelig fra universitet/høgskolelivet.
Har du ikke lest Lena Andersson, har du noe å glede deg til. Den svenske forfatteren har fått veldig gode anmeldelser både i Norge og Sverige for romanene Rettsstridig forføyning. En roman om kjærlighet og Uten personlig ansvar. Andersson skriver intellektuelt og filosofisk om Ester Nilssons kompliserte kjærlighetsliv. Her er det bare én ting å si: Les!