Hva leter du etter?
Del av omslaget til Trollskallen av Alexander Løken

23 eventyrbøker du bør lese

Eventyr fortsetter å være en sterk inspirasjon for dagens forfattere. Her er et knippe anbefalinger av tradisjonelle eventyr og historier basert på eventyr, myter og sagn.

Dødens tjern av Sigbjørn Mostue

Den overivrige faren til Mathias og Malin har dratt dem med på en tur til et naturreservat. Søsknene er motvillige, og i tillegg er den nye bonusmoren og bonussøsteren deres med. Stemningen er anstrengt fra start. Alt peker mot et kjedelig opphold i ødemarka, men så begynner merkelige ting å skje, og skapninger som egentlig ikke burde eksistere kommer til syne. Fortelling for mellomtrinnet.

Dødens tjern av Sigbjørn Mostue

Halvgudene av Mari Moen Holsve

"Jeg er ikke fra denne verden," sa faren deres alvorlig. "Og det er ikke dere heller."

Slik begynner avsløringen som snur livet på hodet for trillingene Dina, Balder og Thea. Fra en monoton skolehverdag kastes de hodestups ut i en fremmed og farlig verden hvor ingenting er som det synes. Ikke engang trillingene selv! Her gjelder andre regler enn de trillingene kjenner fra før, og de må lære fort. For noen er etter dem. Noen som vet at det er noe helt spesielt ved trillingene, noe øyriket Tiladnen ikke har sett maken til på flere hundre år.

Halvgudene av Mari Moen Holsve

Runesteinen av Anette Riise-Hansen

Bli med Skjalg og Trym i den halsbrekkende jakten på runesteinen - åndeløs spenning fra de norrøne gudenes fantastiske verden!

En gang for lenge siden grep Tor tak i Odins mektige Allrunestein og kastet den i sinne utover himmelen. Steinen havnet i Menneskeverdenen hvor den knuste i flere biter.

Mange år senere blir dvergen Gorm sendt til dødsriket Hel for en forbrytelse han ikke har gjort. Dverggutten Skjalg vil redde faren sin fra døden. Han får høre at han kan få faren tilbake dersom han finner alle bitene av Allrunesteinen. Skjalg blir sendt til Menneskeverdenen sammen med fetteren Trym. Der reiser de omkring for å lete etter steinbitene.

Runesteinen av Anette Riise-Hanssen

Asbjørnsen & Moe og de gode hjelperne : en eventyrfeiring av Asbjørnsen & Moe

22. april 2013 markerer 200-årsdagen for eventyrsamler Jørgen Moes fødsel. I 2012 var det tilsvarende markering for Peder Christen Asbjørnsen. For å feire disse to gigantene har vi invitert en håndfull illustratører til å nyillustrere hvert sitt eventyr. Noen valgte å gå litt lenger, og lagde sin helt personlige vri på eventyret. Med forord av Tor Åge Bringsværd.

Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne av Lisa Aisato

Asbjørnsen & Moes Askeladden : Asbjørnsen & Moes eventyr fortalt av Norges fremste skuespillere av Asbjørnsen & Moe

Denne lydboka inneholder følgende eventyr: Det har ingen nød med den som alle kvinnfolk er glad i, Prinsessen som ingen kunne målbinde, De syv folene, Askeladden som kappåt med trollet, Rødrev og Askeladden, Gjete kongens harer, Askeladden som fikk prinsessen til å løgste seg, Per, Pål og Espen Askeladd, Risen som ikke hadde noe hjerte på seg, Dukken i gresset, Askeladden som stjal sølvendene til trollet, Askeladden og de gode hjelperne, Jomfruen på glassberget. Eventyr for småskole-/ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Asbjørnsen og Moes Askeladden lydbok omslag

Eventyr av Hans Christian Andersen

Andersens kjente eventyr samlet. Her kan man blant annet lese om: Keiserens nye klær, Prinsessen på erten, Den stygge andungen, Den lille havfruen, Piken med svovelstikkene, Tommelise, Den standhaftige tinnsoldat, Nattergalen, Fyrtøyet, Svinedrengen og Grantreet. Eventyr for førskolebarn/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

H.C.Andersen eventyr bokomslag

Den lille havfrue og andre eventyr av Hans Christian Andersen

Den lille havfrue er en ny samling av H.C. Andersens eventyr, vakkert illustrert i forfatterens ånd av den danske kunstneren Svend Otto S. Samlingen Den lille havfrue, og andre eventyr er en oppfølger og et supplement til boka H.C. Andersens eventyr som ble utgitt første gang av Bokklubbens Barn i 1980. I denne nye samlingen finner vi flere av H.C. Andersens mest kjente og elskede historier. Foruten titteleventyret «Den lille havfrue» også «Nattergalen», «Den lille piken med svovelstikkene», «Det er helt sant!», blant andre - 11 eventyr i alt. Disse bøkene vil leve videre, som de klassikere de er, og høre til grunnstammen i barnas bokhyller. Dette er vakre gavebøker, både hver for seg og samlet.

Den lille havfrue og andre eventyr av H. C. Andersen bok

Eventyr av Brødrene Grimm

Samleverk med flere eventyr. «Bror og søster», «Bymusikantene i Bremen», «De fire flinke brødrene», «De to kongebarna», «De tre små mennene i skogen», «Den kloke skredderen», «Den sterke Hans», «Enøye, Toøye og Treøye», «Fiskeren og hans kone», «Froskekongen», «Gåsepiken ved brønnen», «Hans og Grete», «Huset i skogen», «Jorinde og Joringel», «Katten med støvlene», «Snehvit og Rosenrød», «Stjernedalerne» og «Ulven og de sju geitekillingene».

Brødrene Grimm eventyr illustrert av Daniela Drescher

Illustrerte eventyr av Brødrene Grimm

Flere illustrerte eventyr. «Bymusikantene i Bremen», «De seks tjenerne», «De syv ravnene», «De tre spinnekonene», «Den hvite slangen», «Doktor Allvitende», «Fiskeren og hans kone», «Froskekongen eller Jern-Henrik», «Gutten som dro ut i verden for å lære å grøsse», «Hans og Grete», «Huset i skogen», «Katten med støvlene», «Kong Trosteskjegg» og «Snehvit og Rosenrød».

Brødrene Grimm illustrerte eventyr

Skinnvotten: ukrainske folkeeventyr. Illustrert av J. Ratsjov ; til norsk ved Alf Prøysen

Bildebok. Et ukrainisk eventyr som handler om alle de forskjellige dyrene som tar bolig i en mistet skinnvott.

Skinnvotten ukrainske eventyr bokomslag

Den indiske eventyrboken

Indias kultur og religiøse historie går flere tusen år tilbake i tiden, knyttet til en fortellertradisjon som er like gammel. Historiene om indiske guder og gudinner, konger og dronninger, arme mennesker og helgener har vandret opp gjennom tidene, forandret og utviklet seg i takt med hver generasjons behov. Det tidløse og universelle innholdet i hver historie gjør dem spill levende den dag i dag.

Den indiske eventyrboken

Hvorfor skulle jeg sove? : etiopiske folkeeventyr i samling

Eventyrtradisjonen lever i beste velgående i Etiopia, der alle kan fortelle eventyr. Men eventyrene oppfattes ikke bare som underholdning for barn; gammel visdom er bevart og kommer til uttrykk i fortellingene. I Etiopia bruker foreldre eventyr i oppdragelsen av sine barn og ved å betrakte barns naturlige egenskaper og evner, finner foreldrene eventyr som kan styrke deres beste karaktertrekk. Dette setter ifølge etiopierne varige spor og mange forfattere har sagt at det særlig var eventyrene, som ga dem de første impulsene til valg av karriere. Denne samlingen, som her foreligger for første gang i norsk språkdrakt, inneholder i alt 65 eventyr fra Etiopia. Eventyrene er oversatt fra amharisk av Reidulf Molvær.

Hvorfor skulle jeg sove etiopiske folkeeventyr


Omskrevne eventyr og fantasyfortellinger med eventyrtrekk

Bukkene bruse på badeland av Bjørn F. Rørvik

Bukkene Bruse er som vanlig på vei til seters for å gjøre seg fete. Men på veien dit ser de et nytt skilt. "Badeland - 200 meter" står det på skiltet. Bukkene synes det høres fristende ut. Og kanskje de slipper unna trollet også. Badeland er spennende, særlig den lange sklia. Men så kommer trollet. Fantasifull, humoristisk og ellevill lek i tekst og bilder med et av våre mest kjente eventyr.

Bukkene bruse på badeland av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

Soria Moria slott av Bjørn Ousland

Vanlig arbeid er ikke noe for Halvor. Han vil heller sitte og grave i askehaugen. Men når en skipper kommer innom stua blir han med ut i den vide verden hvor det store eventyret venter.

Soria Moria slott av Bjørn Ousland

Harriet den uovervinnelige av Ursula Vernon

Harriet Hamsterben er ikke noen typisk prinsesse. Hun er kanskje smellvakker til gnager å være (her må du nesten bare stole på at hun snakker sant), men hun er ikke akkurat flink til å sveve drømmende rundt i slottet og sukke masse. Hun synes faktisk livet som prinsesse er ganske … kjedelig. Det vil si: Helt til den dagen kongen og dronningen forteller henne om forhekselsen den onde rottefeen kastet over henne ved dåpen. Den dagen hamsterprinsessen fyller tolv, kommer hun til å stikke seg på et hamsterhjul og falle i dyp søvn. Harriet synes det er fantastiske nyheter. For dette betyr jo at hun er uovervinnelig helt til tolvårsdagen! Så dermed begynner et strålende, spennende liv ute på eventyr sammen med Mulbert, Harriets trofaste ridevaktel. Ingen utfordring er for stor, og ingen eventyr for farlige. Hun er usårlig! Hun redder prinsesser fra drager og drager fra prinsesser, og er snart beryktet i hele kongeriket. Men så en dag er prinsessens tolvårsdag der, og forhekselsen trer i kraft på en nokså uventet måte.

Hobbiten, eller Fram og tilbake igjen av John Ronald Reuel Tolkien

Tolkiens morsomme og berømte bok Hobbiten danner forspillet til hans store verk Ringenes Herre. Dette eventyret handler om hobbiten Bilbo Lommelum som lever et behagelig og anstendig liv i hobbithullet sitt under Bakken. Men en dag dykker trollmannen Gandalv opp, sammen ned tretten dverger, og vil ha han med på eventyr! Dvergenes plan er å røve den veldige skatten som voktes av Smaug den skrekkelige, en svær og ytterst farlig drage. Bilbo bli bare motstrebende med på skattejakten, men til sist overrasker han til og med seg selv med sin rådsnarhet og sine ferdigheter som innbruddstyv.

Monsteret kommer av Patrick Ness

Monsteret kom like etter midnatt. De kommer gjerne på den tiden. Men monsteret som kommer, ligner ikke på det som Conor har hatt mareritt om. Han har hatt det samme marerittet hver eneste natt siden moren begynte med behandling for kreft. Det monsteret som kommer sju minutter over tolv, er helt ulikt monsteret i drømmen. Det er gammelt, nesten forhistorisk, og det er rasende vilt. Det forteller at det ønsker seg noe av Conor. Det farligste av alt: sannheten.

Monsteret kommet av Patrick Ness

Det tynne sverdet av Frida Nilsson

Når mammaen til Sasja dør, bestemmer han seg for å følge etter henne til Dødsriket. Dit får ingen levende komme, og Sasjas ferd skal vise seg å bli både innholdsrik og farlig. Underveis får han nye venner - venner som hjelper ham med det han har kommet for å gjøre: Overliste Døden. For Sasja er ikke klar for å miste mamma, han skal hente henne tilbake. Passer for 9-12 år

Reisen til Jotundalen av Malin Falch

Sonja får en kveld besøk av en gutt som er nesten som henne selv, men likevel ikke. Han er fra den andre verdenen, Jotundalen, og tar henne med på en reis til hans rike. For å komme dit må de reise med nordlyset. De kommer til et Norge som ikke er likt noe av det vi ser til daglig, men som likevel finnes i alle som har sett nettopp nordlyset. Det er en vakker og magisk reise til nordens magi, med blant annet troll, norrøne guder og snakkende dyr. Dette er en norsk portalfantasy om en reise til det eventyrlige Norge. Grafisk roman for mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Reisen til Jotundalen av Malin Falch

Odinsbarn av Siri Pettersen

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene. Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

Trollskallen av Alexander Løken

Den eksentriske Samleren er kommet i besittelse av en mystisk hodeskalle, og sender en ekspedisjon til Østerdalens dype skoger for å undersøke om skallen kan stamme fra et troll. Barnehjemsbarn og løpegutt Edvard Frost (14), befinner seg plutselig på et tog, som Professor Wolfs assistent og skallens vokter. Edvard har full kontroll i gatene hjemme i Kristiania, men blant furutrær, fjell og tøffe jenter fra bygda, føler han seg ganske alene. Her ute finnes det liv han trodde han aldri skulle få møte – og skapninger han ikke trodde fantes.

Norgeshistorien vrimler av troll og huldrer, men hvor er det egentlig blitt av dem? Hvorfor ser vi dem ikke lenger? Hvor gjemmer de seg? Debutanten Alexander Løken har skrevet en original og spenningsfylt bok som egentlig burde vært skrevet for lenge siden. Første bok i serien om Edvard Frost.

Trollskallen av Alexander Løken

Hulder av Tonje Tornes

Sammen med faren flytter Erik Skoglund til en liten bygd. Moren hans er dømt for drap på en ung kvinne, og Erik var det eneste vitnet til hendelsen. Men han vil ikke snakke om det han så. Fordi det er umulig. Hun drepte ikke en kvinne. Nå er moren dømt og sperret inne på psykiatrisk avdeling i bygda som Erik og faren har flyttet til. Sammen med det merkelige tvillingparet Trine og Tore, vikles de tre ungdommene inn i et nett av underjordiske krefter i den vesle bygda hvor det er umulig å vite hvem som egentlig bestemmer hvem som er gal og hvem som virkelig hører stemmer. Den eneste guiden i denne magiske verdenen, er den vakre og forførende hulderen Flora. Dette er en fortelling om et norsk bygdemiljø, og en dramatisk underverden basert på de mest kjente mytene og sagnene. Fantasy for ungdomstrinnet.

Hulder av Tonje Tornes

Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes

16 år gamle Minja våkner forslått og uten hukommelse i blokka hjemme på Stovner. Hun drømmer om hender som trekker henne ned i myra, om jenter med kuhaler, om en mann vakker som underjorden selv, og plutselig husker hun prisen for å ha besøkt sin forbudte mormor den sommeren, å miste bestekompisen Josef for evig og alltid. Dette er en fortelling som balanserer mellom urban virkelighet og mystikk, og som henter inspirasjon fra norsk og persisk kulturarv, samt at den også handler om vennskap, røtter og det å ha tillit til seg selv. Spenning for ungdomstrinnet.

Kaoshjerte av Lise Forfang Grimnes
Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙