Hva leter du etter?
Illustrasjon av en person som skriker ut brennbare bøker.

Vil du ta studiepoeng i ytringsfrihet?

I samarbeid med Ytringsfrihetsbyen Stavanger tilbyr Universitetet i Stavanger (UiS) et spennende mikroemne i religion og ytringsfrihet. Emnet gir 5 studiepoeng og har søknadsfrist 1. februar 2025.

Hva er forholdet mellom religion og ytringsfrihet? Hva regnes som kontroversielt og hvorfor? Dette er spørsmål som vil utforskes med utgangspunkt i ulike religioner, kulturer, historiske tidsepoker og politiske kontekster.

- Vi er stolte av å samarbeide med UiS om det nye studiet. Ytringsfrihetsbyen Stavanger, en by som verdsetter åpen dialog og fri meningsutveksling, er et naturlig hjem for et studium i religion og ytringsfrihet, sier prosjektleder i Ytringsfrihetsbyen Stavanger, Marianne Wulfsberg Hovdan.

Religion og ytringsfrihet

- På dette emnet utforsker vi det komplekse samspillet mellom religion og ytringsfrihet. Dette er et tema som har skapt debatt og konflikt gjennom historien og på tvers av kulturer. Vi spør om hva som gjør visse ytringer, symboler og handlinger kontroversielle, og hvordan dette varierer både nasjonalt og globalt. Gjennom eksempler fra ulike religiøse tradisjoner, politiske kontekster og historiske perioder vil vi prøve å forstå betydningen av ytringsfriheten i en verden hvor menneskerettighetene er under stadig press. Vi tenker derfor at emnet vil gi studentene en unik innsikt i problemstillinger som er svært aktuelle i vår tid, sier emneansvarlig ved UiS, Ingrid Løland.

Emnet omhandler møtet og den ofte vanskelige balansegangen mellom religion og ytringsfrihet. Det gir studenter inngående kjennskap til problemstillinger som oppstår i skjæringsfeltet mellom religion og ytringsfrihet, og levde erfaringer rundt dette. Diskusjon av ytringsfrihetens grenser og hvordan forholdet mellom religion og ytringsfrihet reguleres i ulike kontekster i samtid og i et historisk perspektiv vil stå sentralt.

I tillegg vil spenninger mellom hva som beskyttes av ytringsfriheten og hva som anses som diskriminerende og hatefullt belyses. Eksempler som diskuteres vil være litteratur og visuelle uttrykk, men også symboler, objekter og handlinger som er eller har vært kilde til konflikt og uenighet, hentet fra forskjellige kontekster og med relevans for ulike religiøse tradisjoner og aktører.

Undervisningen i emnet vil være digital og samlingsbasert, og finne sted i perioden fra uke 12 til uke 15 i 2025. Det vil være én samlingsdag på Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger lørdag 5. april.

Emnet passer både for bachelorstudenter og enkeltemnestudenter med generell studiekompetanse.

Søknadsfrist: 1. februar 2025.

Les mer om studietilbudet og søk plass.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙