Hva leter du etter?
Safaa feirer og viser v for victory med fingrene.

Stavangers fribyforfatter vinner anerkjent journalistpris

Stavangers fribyforfatter Safaa Khalaf er vinner av den anerkjente Samir Kassir Award for Freedom of the Press. Artikkelen som gav han den gjeve prisen handler om klimaendringer og migrasjon i hjemlandet Irak.

Safaa Khalaf kom til Stavanger som byens fribyforfatter i juli 2020, han er undersøkende journalist og forfatter fra Basra i Irak. Hans dyptgående og kritiske journalistikk har gjort at han de siste årene før han kom til Stavanger måttet jobbe og oppholde seg i Beirut og Istanbul.

Gjennom fribyordningen legges det opp til at fribyforfatteren skal kunne fortsette å ytre seg og dokumentere å rapportere nyheter fra hjemlandet, uten å risikere sitt eget liv.

I nesten to år nå har Khalaf i tillegg til jobb i ICORN og norskopplæring, fortsatt å være aktiv som journalist. Han har skrevet og publisert flere artikler siden han kom til Stavanger. 1. juni 2022 ble Khalaf hedret med Samir Kassir Award for Fredom of the Press for artikkelen om klimaendriner og migrasjon i Irak:

https://orientxxi.info/magazine/iraq-without-water-we-have-no-life,5174

Chibayesh uttørket sumpland i sør Irak 20 Juni, 2021 (AFP)

Artikkelen er blitt publisert på tre språk; engelsk, arabisk og fransk.

Khalaf har tidligere vunnet priser for sin journalistikk:

Samir Kassir Foundation

Samir Kassir Award for Freedom of the Press er en av de mest anerkjente journalistiske prisene i den arabiske verden. Prisen ble opprettet for å hedre den libanesiske journalisten og forfatteren Samir Kassir, som ble drept av en bilbombe i Beirut 2. juni 2005. Dette var det siste av mange angrep mot Kassir, som var en stemme for frihet og endring i Beirut og Libanon.

Juryen består av 7 medlemmer fra Midtøsten og Europa og en representant fra EU, som også er med å finansiere prisen, som er på €10 000.

I følge Human Rights Watch World Report fra 2021 har kun 80% av Libanons innbyggere tilgang til grunnleggende menneskerettigheter som helsehjelp, utdanning, bolig og elektrisitet. Inflasjonen er høy og mange innbyggere sulter. Marginaliserte grupper som immigranter, flyktninger, mennesker med funksjonsnedsettelser og LGBTQ, lider ekstra under disse forholdene.

Beirut har i mange år vært et fristed for intellektuelle, journalister, forfattere og kunstnere som har måtte flykte fra andre land i Midtøsten som Syria, Egypt, Jemen og Irak. Nå flykter de igjen til bedre forhold i Emiratene og Tyrkia, og Libanon tappes for menneskelige ressurser.

Les mer om Friby

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙