Stavanger fyller 900 år!
Når startskuddet går for åpningen av Stavanger 2025, har vi på Sølvberget allerede tjuvstartet med våre tre hovedprosjekter som alle får sitt crescendo i jubileumsåret!
Sølvbergets tre hovedprosjekter er, SAGA 2025, Ytringsfrihetsbyen Stavanger og Alexander Kiellands 175-årsjubileum.
I tillegg til disse prosjektene vil Stavangers fribykunstner Hayat Al-Sharif vise utstillingen Menneskene i byen vår i forbindelse med Utvandrermarkeringen 2025.
Sølvberget skal også markere en rekke andre jubileer i løpet av året. Biblioteket i Stavanger fyller hele 140 år, Kapittelfestivalen runder 30 år og ICORN feirer sine 20.
Hurra for 2025!
Barna setter kursen inn i fremtiden
Foto: Jente med tøyremser med ønsker for fremtiden i byparken.
Saga 2025 er Sølvbergets magiske og fargerike prosjekt for barn i jubileumsåret. Prosjektet engasjerer elever i 5.-7. klasse i Stavanger gjennom et stort spenn av aktiviteter som handler om Stavangers fremtid. For hvilke håp har ungene våre for framtiden? Hvordan kan vi verne om den frodige byen vår og hva slags historie vil vi skrive til barn som vokser opp i Stavanger 2125, om 100 år? Saga 2025 hører til under Stavanger 2025 sitt hovedtema Omslag.
Gjennom skoleåret 2024 har over 1600 5. klassinger deltatt i Saga skriveliga hvor de skriver fortellinger til fremtiden i et unikt skriveunivers der ungenes fantasi tas på alvor. Alle bidragene samles i en stor bok som ikke leses før i 2125.
Stavanabata er Saga 2025 sitt prosjekt for 6. klassinger, basert på den japanske Tabanata-festivalens tradisjoner. Elevene får tildelt et tre i byparken, et ønsketre som de er fadder for. I løpet av skoleåret skal elevene bli kjent med treet, og lære om treets livsløp. I juni skal treet dekoreres med stoffremser med ønsker for framtiden.
900 x hurra! Lørdag 7. juni er Sølvberget og prosjektet Saga 2025 med på en stor bursdagsfest for byen vår! Stavanger sentrum blir preget av musikk, opplevelser, syn, lukter og smaker for hele familien. Elever i 7. klasse utgjør Saga Allting og de får ansvar for å planlegge og gjennomføre deler av feiringen som skal foregå på Sølvberget.
Sammen med Jubileumskomiteen, Domkirken, Musikkfest og Engøyholmen Kystkultursenter blir dette en av de største barne- og familiesatsningene i jubileumsåret.
Oppdag Kielland på ny
Alexander L. Kielland satte spor etter seg på en rekke områder, og jubileumsprogrammet speiler livsverkets enorme spennvidde. Jubileet markeres på mange måter, og hører til under Stavanger 2025 sitt hovedtema Opphav.
I februar 2024 ble feiringen sparket i i gang med en jubileumsuke bestående av et bredt spekter av arrangement. Gjennom hele jubileumsåret viser vi frem Kielland og arven etter forfatteren vår fra nye sider, nye perspektiver og innfallsvinkler.
Sammen med Gyldendal er tre av Alexander L. Kiellands romaner og et uvalgt noveletter blitt modernisert. Og høsten 2024 ble den moderniserte utgaven av boka Garman & Worse delt ut gratis på bibliotekene i Stavanger i forbindelse med prosjektet "Hele Stavanger leser".
I fobindelse med jubileet er blitt utarbeidet og gjennomført omfattende formidling rettet mot elever fra 10. klasse og opp til 3. klasse på videregående skole knyttet til nyutgivelsene. Over 2000 elever har deltatt så langt.
Markeringen av vår store forfatter avrundes på hans bursdag 18. februar 2025. Frem til da vil det være flere arrangement for å feire vår alles Alexander L. Kielland.
Les alt om markeringen av Kielland her.
Stavanger - Fremtidens ytringsfrihetshovedstad
Stavanger er en by med en stolt tradisjon for å beskytte og fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. Stavangers 900-årsjubileum er en gylden anledning til å styrke byens posisjon som Norges ytringsfrihetsby. Prosjektet hører til under Stavanger 2025 sitt hovedtema Omslag.
I 2025 inviterer Ytringsfrihetsbyen Stavanger til en rekke arrangement. Det blir samtaler, debatter, kurs og utstillinger. Den nye utstillingen USENSURERT, som åpnet i oktober 2024, er rammen for et undervisningsopplegg til elever fra 10.-klasse til 3. videregående. Klasser inviteres fra begynnelsen av mars. I september arrangeres konferansen Demo - en konferanse om ytringsfrihet og demokratisk motstandskraft.
Ytringsfrihetsbyen Stavanger skal bidra til å gjøre vi som bor i byen her mer bevist på ytringsfrihet og dele kompetanse og kunnskap slik at alle som ønsker kan ta del i den offentlige samtalen.
Les alt om Ytringsfrihetsbyen Stavanger her
Utstilling under Utvandermarkeringen 2025
Foto: Fribyfotograf Hayat Al-Sharif utenfor Sølvberget i Stavanger
Sommeren 1825 reiste 52 mennesker fra Stavanger til New York med sluppen «Restauration». I 2025 vil 200-årsmarkeringen av denne hendelsen benyttes til å utforske tema rundt migrasjon og tilhørighet.
I den forbindelse presenterer Stavangers fribykunstner og fotojournalist, Hayat Al-Sharif sammen med journalist i Stavanger Aftenblad, Arild Inge Olsson, en fotoutstilling og portrettserie med tittelen Menneskene i byen vår. Sammen skal de snakke med flere av Stavangers tilflyttere, for å synliggjøre Stavangers internasjonale befolkning og deres betydning for byen. Al-Sharif bruker sin erfaring som nyankommet til Stavanger for å dokumentere historien til de som lever sine liv her, etter å ha foretatt en reise eller flukt fra et annet land.
Portrettserien publiseres i Stavanger Aftenblad og utstillingen vises i Byparken i august.