Løfter skeive stemmer
(Foto av Marjam Idriss, en av bidragsyterne i antologien Utenfor skapet, som utgis i forbindelse med Kapittel.)
Ifølge Aftenposten har andelen som definerer seg selv som noe annet enn heterofile økt fra 1,5% til 7% fra 2008 til 2020. Samtidig viser tall fra Oslo politidistrikt at antallet anmeldelser av hatkriminalitet mot skeive i Oslo nær har doblet seg fra 2020 til 2021. Er det naivt å tro at alt er lov(e) i 2022?
Natt til 25. juni i år ble det skeive miljøet rammet av et brutalt terrorangrep, som førte til at Pride-paraden i Oslo måtte avlyses. Hvor langt har vi egentlig kommet på 50 år?
Når Kapittelfestivalen starter onsdag 21. september, er det Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen som holder åpningsforedraget.
Hvordan ser kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen på tilstanden i det skeive Norge i 2022? Hvor langt har vi kommet, og hvilke kamper gjenstår? Bestill billetter her.
Tidligere på dagen kan elever i videregående skole høre henne i samtale med forfatter Alexander Kielland Krag om hva det vil si å være skeiv.
Utgir antologien Utenfor skapet
Sammen med Klassekampen har Kapittel invitert forfatterne Marjam Idriss, Linda Klakken, Åsmund H. Eikenes, Ingrid Z. Aanestad, Alexander Kielland Krag og Gerd Brantenberg til å skrive et essay i serien «Utenfor skapet».
- Det har blitt en rørende og opprørende antologi, der de seks forfatterne på hver sin måte utforsker og utfordrer det utenforskapet som homofili tradisjonelt har medført, og dessverre fortsatt medfører i noen deler av samfunnet, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal.
Debatten har hardnet til
Med unntak av Klakkens tekst ble alle bidragene skrevet før angrepet i Oslo 25. juni, men Risdal opplever tekstene som enda viktigere nå.
- I en tid der debattklimaet rundt skeives rettigheter har hardnet til, trenger vi alle å reflektere rundt hva det egentlig vil si å være skeiv. Hvis vi, som en av forfatterne i antologien oppfordrer til, tenker på det skeive som en orientering eller et blikk, er det på høy tid at vi også vender dette blikket mot oss selv. Denne boka er til alle som har noe skeivt i livet sitt, sier festivalsjef Siri Odfjell Risdal.
Onsdag 21. september kl. 17.00 kan du møte tre av bidragsyterne, Marjam Idriss, Alexander Kielland Krag og Ingrid Z. Aanestad, i samtale med programleder Heidi Marie Vestrheim . Antologien kan du kjøpe i festivalbokhandelen eller 1. etasje på Sølvberget.
Feminin gange
Molly Øxnevad er aktuell med boka Feminin gange. Hennes bøker er viktige bidrag til formidlingen av transerfaringer i norsk litteratur, og til den offentlige debatten om transpersoners rettigheter. Dette er tema for kunstnersamtalen på Stavanger kunstmuseum med forfatteren fredag 23. september.
Skeiv historie
Med utgangspunkt i boka Skeive linjer i norsk historie vil førsteamenuensis Hanne Marie Johansen fredag 23. september kl. 17.00 gi oss en innføring i skeiv historie i Norge, og vise hvordan brudd med normer for kjønn og seksualitet har blitt behandlet til ulike tider.
Skeive klassikere på Kapittel og i høst
Kiellandsenterets faste programserie Klassikerlørdag er i høst omgjort til "Skeive klassikere". I løpet av høsten byr vi på møter med forfatterskap som på ulikt vis løfter fram skeivhet og skeive erfaringer, og som gir et innblikk i mangfoldige, og kanskje også provokative, fortellinger. Under Kapittel gir Marjam Idriss oss høstens første skeive klassiker som omhadler feministen, forfatteren, bibliotekaren og aktivisten Audre Lorde (1934-1992).
Bokklubb for ungdom med skeiv litteratur
En onsdag i måneden kan ungdom mellom 15 og 19 år som liker å lese, bli med i bokklubb som leser skeiv litteratur og snakker sammen om bøkene.
Velkommen til en skeiv høst på Kapittel og Sølvberget!