Hva leter du etter?
Skeivt kulturår markeres i 2022 i hele landet

Skeivt kulturår

I 2022 er det 50 år siden avkriminaliseringen av homofili i Norge. Dette skal markeres og feires over hele landet, også på Sølvberget.

21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven (les mer om dette på Skeivt arkiv).

Skeivt kulturår skal være en feiring for å dokumentere, formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie. Skeives erfaringer, historie og kultur er ofte ikke representert i arkivene, på museene eller på Wikipedia.

Nasjonalbiblioteket, Nasjonalmuseet og Skeivt arkiv samarbeider derfor om å gå gjennom institusjonenes arkiver og samlinger for å forstå hvilke gjenstander og dokumenter som forteller landets skeive historie.

Skeiv historie er ikke er bare historien til homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, interkjønn og andre skeive. Det er også vårt samfunns historie.

Skeivt arkiv

Skeivt arkiv samler arkiv fra diverse personer og organisasjoner, samt bøker, tidsskrifter og et videobibliotek som dokumenterer livene til personer som har hatt tilknytning til LHBT-organisering eller på annen måte kan fortelle om det å leve utenfor heteronormen. 

I tillegg bygger de opp nettleksikonet Skeivopedia som kontinuerlig blir oppdatert med nye artikler.

Bidra med din historie

Kan du tenke deg å fortelle noe fra livet ditt som kan være med på å belyse skeiv historie? Skeivt arkiv oppfordrer alle til å fortelle om sine opplevelser og historier anonymt til dem. Gjennom disse historiene vil forskere, journalister, skeive organisasjoner og allmennhet i dag og i fremtiden kunne forstå hva skeive liv og levekår i vår tid kan handle om.

Skeivt kulturår på Sølvberget

Gjennom jubileumsåret vil hele Norge fylles med aktiviteter, utstillinger og arrangementer som ser på kunst og kultur med et skeivt blikk. Sølvberget skal i løpet av året gjøre Skeivt kulturår kjent gjennom formidling, arrangement og utstillinger.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙