Hva leter du etter?
Smellscapes. Utstilling av Sissel Tolaas i Sølvberget galleri

Sissel Tolaas - Smellscapes

9 september - 20 desember 2015

Sissel Tolaas, en av våre fremste samtidskunstnere, åpnet den første utstillingen i det nye Sølvberget galleri onsdag 9. september 2015, med utstillingen Smellscapes.


- Vi gleder oss over å kunne åpne det nye galleriet med en internasjonalt anerkjent kunstner fra Stavanger, sa gallerileder Hildegunn Birkeland.
Tolaas er født i Stavanger, oppvokst på Stord og har i mange år bodd og arbeidet i Berlin. Hun er representert i viktige samlinger og museer rundt i verden.

Allerede på Sølvberget

Tolaas viser allerede godt igjen på veggene i Sølvberget. Det har hun gjort siden kulturhuset åpnet på midten av 80-tallet.


- Et av hennes tidlige verker Amor-Proximi inngikk som en del av den offentlige utsmykkingen av Stavanger kulturhus. Det ble satt fyr på, men henger nå i en bearbeidet utgave i trappeoppgangen på huset, forteller Birkeland.


At mange har sterke meninger om kunst i Stavanger er altså ikke noe nytt.

Lukt

Utstillingen som kom til Sølvberget 9. september 2015 er imidlertid noe helt annet. Lukt er stikkordet.


- Tolaas er opptatt av å utvikle våre sanser og er en av få kunstnere i verden som arbeider med lukter. Hun forsker på hvordan lukter påvirker våre følelser, vår toleranse og våre fordommer, sa gallerilederen.
Tolaas er en av ytterst får internasjonalt anerkjente kunstnere som arbeider med lukt som tema. Hun har samlet over 7000 uliker dufter og samlet dem i studioet sitt i Berlin. Hun har samlet lukter fra byer over hele verden og tappet dem på flasker. Hun har utforsket koblinger mellom lukt og hukommelse og arbeidet med gigantselskaper som Mercedes Benz og Luis Vuitton. Hun er også kjent for å ha gjenskapt lukten av første verdenskrig. Denne ytterst ubehagelige, men særdeles virkningsfulle, utstillingen finnes i det forsvarshistoriske muséet i Dresden.

Amerika

I utstillingen som vistes i Sølvberget galleri inngikk flere arbeider. En ny bearbeidet utgave av prosjektene Smellscape Kansas City Kansas/ Kansas City Missouri ble presentert.

- Utstillingen passer altså utmerket til årets Kapittel-tema som er Amerika. Det var et mål for oss å få utstillingen åpnet i forkant av festivalen, sa Birkeland.

Publikum fikk altså møte lukter i ulike situasjoner og former i utstillingen.


- Det å tolerere lukten av andre – skape nysgjerrighet om hverandre gjennom lukt – er begynnelsen på å akseptere hverandre på en ny måte, har Tolaas selv uttalt om smellscape-prosjektet.


I forlengelse av denne utstillingen er det et mål at Tolaas lager et utstillingsprosjekt basert på duften av oljebyen Stavanger, Smellscape Stavanger.

Høy kvalitet

Ambisjonene for det nye galleriet er klare: Sølvberget galleri skal presentere utstillinger med samtidskunst av høy kvalitet. Utstillingene skal tilstrebe å vise arbeider av lokale, regionale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Som en del av Sølvberget skal utstillingene speile husets øvrige programvirksomhet hvor litteratur, film, musikk og ytringsfrihet inngår.


- Vi er veldig fornøyde med at galleriet nå er på plass. Dette vil utvide tilbudet vårt og sørge for at Rogalands best besøkte kulturinstitusjon får flere bein å stå på. Det styrker Sølvberget og det styrker hele kunstmiljøet i Stavanger. Det nye galleriets åpningstider følger i tillegg bibliotekets, noe som betyr at vi har kveldsåpent til kl. 19 alle ukedager. Galleriet vil altså ha åpent langt mer enn tidligere, sa Kulturhussjef Marit Egaas.

Birkeland supplerer:
- Sølvberget, med den nye førsteetasjen, har den mest vellykka møteplassen i Stavanger. Å ha et kvalitetsgalleri med romslige åpningstider midt i sentrumskjernen i et hus som har 1,2 millioner besøkende i året vil garantert gi mange mennesker god anledning til å møte kunsten, sier Birkeland.

Les mer om kunstnerens lukt-prosjekter i Newsweek og Huffington Post.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙