
Marilynne Robinson kommer likevel ikke til Kapittel
- For oss hadde dette vært en drøm – og i år skulle den i oppfyllelse, sier festivalsjef Birk Florian Fischer Magnussen som synes det er synd at Robinson måtte melde avbud.
Kapittel jobber videre med årets festivalprogram og spennende forfattere, foredragsholdere og programposter blir lansert fortløpende frem til midten av august.
Tidligere omtale av Marilyn Robinson:
Når festivaltemaet er Bibelen, finnes det knapt et mer naturlig hovednavn enn nettopp Marilynne Robinson. Nå er det klart at hun kommer til Stavanger i september og deltar flere dager under festivalen.
Marilynne Robinson regnes som en av USAs viktigste nålevende forfattere, og har gjennom et langt forfatterskap utforsket spørsmål knyttet til tro, eksistens, nåde og menneskelig verdighet. Hun debuterte i 1980 med romanen Housekeeping, som ble nominert til Pulitzerprisen og siden regnet som en moderne klassiker. Men det var med romanen Gilead (2004) hun for alvor fikk sitt internasjonale gjennombrudd – en bok som ble belønnet med nettopp Pulitzerprisen og senere ble første bind i en løs trilogi, med Home (2008) og Lila (2014). I 2020 kom Jack, den fjerde romanen i det som nå omtales som Gilead-syklusen. I år kom debutromanen hennes fra 1980, Housekeeping, som på norsk har fått tittelen Huset under broen, for første gang på norsk.
Gjennom disse bøkene har Robinson skapt et særegent litterært univers der amerikansk småbymiljø, teologiske refleksjoner og psykologisk dybde møtes i et språk av usedvanlig skjønnhet og presisjon. Hun skriver ofte fra perspektivet til troende mennesker – prester, kvinner i krise, foreldre og barn – og skaper rom for undring, tilgivelse og håp uten å forenkle det komplekse. Hun har selv beskrevet seg som en kristen humanist, og teologi, og særlig bibelens betydning for både enkeltmennesket og samfunnet, står sentralt i både skjønnlitteraturen og essaysamlingene hennes.
Ved siden av romanene har Robinson også utgitt en rekke essays, blant annet i samlingene The Death of Adam, When I Was a Child I Read Books og What Are We Doing Here?. Her tar hun til orde for en dypere forståelse av amerikansk intellektuell historie og en rehumanisering av det offentlige ordskiftet – ofte med utgangspunkt i bibeltekster og kalvinsk teologi.
En tydelig stemme i den offentlige samtalen i USA
Marilynne Robinson har undervist i litteratur og religionsfilosofi, og vært en tydelig stemme i den offentlige samtalen i USA, blant annet i samtaler med tidligere president Barack Obama, som tildelte henne National Humanities-medaljen i 2012. Robinson er blitt belønnet med et stort antall priser gjennom karrieren, og i tillegg til den allerede nevnte og svært høythengende Pulitzer-prisen for Gilead, har hun også mottatt Library of Congress-prisen.
Hun nevnes stadig oftere som en kandidat til Nobelprisen i litteratur.
Du kan fremdeles sikre deg festivalpass, som gir deg muligheten til å bestille plass på enkeltarrangement mot en liten billettavgift.
Kapittel 25 arrangeres i Stavanger 17.–21. september.