Hva leter du etter?

Håkon Bleken m.fl. En visuell reise i indre landskap - fire norske kunstnere møter Henrik Ibsen

Navn på utstillingen

En visuell reise i indre landskap - fire norske kunstnere møter Henrik Ibsen

Tidspunkt

04.02.06-02.04.06

Presentasjon

I 2006 er det 100 år siden Henrik Ibsen døde, og det markeres over hele verden. Ibsens diktning har hatt store ringvirkninger for kunstnere, politikere, filosofer og menneskerettighets-forkjempere i tiden etter hans død i 1906.

Sølvberget har valgt å markere året med en stor utstilling: En visuell reise i indre landskap - fire norske kunstnere møter Henrik Ibsen.

Kunstnere

Utstillingen presenterer arbeider av Håkon Bleken, Gro Jarto, Tone Dietrichson og Morten Krogvold, som på hver sin måte har latt seg inspirere av Ibsen.

Håkon Bleken

Håkon Bleken er født i Trondheim i 1929. Han er utdannet ved Kunst-akademiet i Trondheim, Det Nasjonale Kunstakademi, Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo og Statens sløyd- og tegnelærerskole, Notodden. Han bor og arbeider for det meste i Trondheim. Han har deltatt på flere kollektivutstillinger og har også hatt flere separatutstillinger, både nasjonalt og internasjonalt. Han har hatt flere utsmyknings- og andre typer oppdrag. Håkon Bleken har mottatt flere priser for sitt arbeid, og han er tildelt St. Olavs Orden av 1. klasse.

Tone Dietrichson

Tone Dietrichson er født i Oslo i 1947. Hun bor og arbeider i Oslo. Dietrichson er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Hun har deltatt på flere kollektivutstillinger og har også hatt flere separatutstillinger.

Gro Jarto

Gro Jarto er født i Tønsberg i 1947. Hun bor og arbeider i Oslo. Hun har deltatt på flere kollektivutstillinger og har også hatt flere separatutstillinger, både i inn- og utland. Hun har hatt flere utsmyknings- og andre typer oppdrag.

Morten Krogvold

Morten Krogvold er født i Oslo i 1950. Han bor og arbeider i Oslo. Han har deltatt på flere kollektivutstillinger og har også hatt flere separatutstillinger, både nasjonalt og internasjonalt. Han har hatt flere utsmyknings- og andre typer oppdrag. Morten Krogvold har mottatt flere priser for sitt arbeid, og han er tildelt St. Olavs Orden av 1. klasse.

Kurator

Sølvberget KF er produsent av utstillingen som er organisert og kuratert av Hildegunn Birkeland.

Andre visnings-steder

Utstillingen skal med støtte fra Utenriksdepartementet også presenteres i andre verdensdeler, først i New York hvor den åpner i Trygve Lie Gallery 27. april.
A VISUAL JOURNEY THROUGH INNER LANDSCAPE - four norwegian artists meet Henrik Ibsen. Generalkonsul i New York, Liv Mørch Finborud åpnet utstillingen.

I forbindelse med den Internasjonale Ibsen-festivalen i Nationaltheatret og den XI internasjonale Ibsen-konferansen i regio av Universitetet i Oslo, skal utstillingen vises i Oslo Rådhus. Dette skjer med støtte fra Oslo kommune.

Samarbeids-partnere

Besøkstall

Program

Er Ibsen en lekkerbisken, en kødd - eller en av verdens største dramatikere?

Du trenger antakelig ikke velge – Henrik var kanskje alt dette på en gang, og kanskje var det dette til sammen som skapte verdensberømte og dagsaktuelle drama.

Akkurat nå anbefaler vi imidlertid at du går til Sølvberget for å gjøre deg opp din egen mening.
I 2. etasje finner du Kulturtorget, hvor vi i forbindelse med 100-årsmarkeringen av Henriks Ibsens dødsdag presenterer en kunstutstilling. Her kommer lekkerbisken-saken inn, for utstillingen ble anmeldt av Trond Borgen i Stavanger Aftenblad 14. februar, med mye ris og litt ros: ”En utstilling som krymper Ibsen til en liten, estetisk håndterlig lekkerbisken, helt ufarlig, helt uaktuell for oss i dag”
Samtidig lanseres biografien til Ivo de Figueiredo: ”Henrik Ibsen – Mennesket”.

Forfatteren sier selv i Dagbladet 16. februar :” ... å unnskylde Ibsen ved å si ’jo større kødd jo større kunstner’ blir for enkelt. Jeg må likevel innrømme at jeg hadde ”Kunstner og kødd” som arbeidstittel en god stund…”.
Drama kan sees på teater, utstillingen kan sees på Kulturtorget men meninger bør du gjøre deg opp selv. Fra 16. mars kan du oppleve Fredrik Wandrup, Ivo de Figueiredo, Gunnar Danbolt og de fire kunstnerne i forskjellige arrangement på Sølvberget, Stavanger kulturhus.

Stavanger Stumteater

Stum Ibsen mellom bollene på Finns

Hva skjer dersom du tar ordene fra Ibsen? Er det egentlig noe igjen bak all løken? Det er som kjent ikke hvert år Ibsen har vært død i hundre år. Dette resulterer i markeringer over hele verden innen de aller fleste sjangere, deriblant Sølvbergets store Ibsen-satsing, En visuell reise gjennom indre landskap, som åpner førstkommende lørdag. Dersom du går og suller litt i byen før du skal på vernissage, vil du imidlertid få muligheten til å oppleve Ibsen på en måte vi garanterer at du aldri har sett før.

Stavanger Stumteater, bestående av Kathrine Fagerland, Eigil Jansen og Marko Kanic gir oss en surrealistisk Ibsen-godtepose. Bak vinduet på Finns konditori. På lørdag. Og de er stumme. Eller? Det kommer litt an på hvilken side av glasset du befinner deg. Du får møte Jørgen Tesman, Hedda Gabler og en viss pistol, og mer enn det er det bare Stavanger Stumteater som vet.

Noen vil sikkert synes det er morsomt, andre synes kanskje det er tåpelig mens andre igjen synes det er helt flott. Akkurat som det skal være med Ibsen, med andre ord. Still deg opp foran Finns på Arneageren lørdag kl. 13.00, og se hva du syns.

Ibsen er stum igjen – denne gang på Norli

I forbindelse med Sølvbergets store Ibsen-satsing, En visuell reise gjennom indre landskap, fikk mange med seg Stavanger Stumteaters surrealistiske Ibsen-tolkning på Finns lørdag for to uker siden. Noen syns det var strålende, andre syntes det var tåpelig, og atter andre var helt sikre på at det måtte være et utdrikningslag.

I mellomtiden har Aftenbladets kunstkritiker Trond Borgen ment at Sølvberget framstiller Ibsen som en ufarlig lekkerbisken. Ibsen-biograf Ivo de Figueiredo har høylydt tenkt at Ibsen var en kødd, og alt i alt er han dermed fremdeles, hundre år etter sin død, i stand til å lage baluba.

Førstkommende lørdag kl. 14 er det igjen Stavanger Stumteaters tur til å lage baluba med Ibsen. Denne gangen gjør de det på Norli.

Hvordan kler det Ibsen å trø ned fra scenekanten? Har vi lov å forvandle vår store kulturelle stolthet til et utdrikningslag? Møt opp i god tid foran Norlis vinduer i Nygata, og se om du bryr deg.

Stavanger Stumteater består av Kathrine Fagerland, Eigil Jansen og Marko Kanic.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙