Gjester NBBK 2023
Ali Dorani
Ali Dorani er en iransk illustratør og tegneserieskaper, også kjent som Eaten Fish. Han var Stavangers fribyforfatter fra 2018-2020.
Dorani flyktet fra Iran til Australia i 2013. Der ble han overført til Manus Island i januar 2014, og han begynte å dokumentere hvor vanskelige forhold asylsøkerne hadde.
I 2016 fikk han CRNIs pris for redaksjonelt mot for sine tegninger som dokumenterte maktmisbruk og trakassering ved leiren på Manus Island.
Arne Svingen
Arne Svingen er en av våre mest populære forfattere, og han har skrevet over 100 bøker. Hans produksjon spenner fra barnebøker til romaner for ungdom og voksne. Forfatteren har mottatt en rekke priser for bøkene sine, deriblant Brageprisen, Kulturdepartementets litteraturpris, ARKs barnebokpris og Bokslukerprisen. Arne Svingens romaner er oversatt til 25 språk, blant annet russisk, italiensk, fransk, spansk, koreansk og engelsk.
Bjørn Arild Ersland
Bjørn Arild Ersland er opprinnelig fra Mandal, nå bosatt i Stavanger. Han har skrevet en rekke kritikerroste bøker både for barn og voksne.
Mest kjent er han for sine bilde- og faktabøker. Ersland har gjentatte ganger blitt nominert til priser for disse, bl.a. var han i 2011 nominert til Brageprisen for Gjøken. I 2009 mottok Ersland Skolebibliotekarprisen.
Eivor Vindenes
Eivor Vindenes er en norsk forfatter, redaktør og musikkprodusent. Vindenes var tidligere tegneserieredaktør i Jippi Forlag der hun i tillegg skrev flere historier til tegneseriebladet Forresten. Hun arbeidet også med serier for Schibsted Forlagene i ti år. Vindenes gikk på Norsk Barnebokinstitutts forfatterstudium fra 2007-2009, og hun debuterte som forfatter med barneboka Alt kan reparerast som ble utgitt på Samlaget i 2009.
Elin Hansson
Elin Hansson bor på Kongsberg og har gått Norsk Barnebokinstitutts forfatterutdanning. Hun debuterte i 2019 med boka «Blyanthjerte», som ble nominert til ARKs barnebokpris samme år. I 2020 kom «Alt som rimer på Gro». Hun er fotograf, og spiller fele. Hun har tidligere jobbet som journalist i Dagbladet Magasinet og som journalist og fotograf i Fjell og Vidde.
Elin Persson
Elin Persson er sosialantropolog og har gått på forfatterlinjen på Jakobsbergs folkehøyskole. Når hun ikke skriver jobber hun innen sosialarbeid. Hennes debutroman "De afghanske sønnene" er en brennende tekst som ikke vil slippe taket. Den vant også Nordisk Råds Litteraturpris for barn og ungdom i 2021.
Elisabeth Brekke Stangeland
Elisabeth Brekke Stangeland er førsteamanuensis ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking ved Universitetet i Stavanger. Hun har blant annet forsket på barn med språklige utfordringer i barnehagen, og kjennetegn som kan bidra til tidlig identifisering av språklige vansker.
Geir Wing Gabrielsen
Geir Wing Gabrielsen er Seksjonsleder og seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt, samt Prof. II ved Universitetssenteret Svalbard (UNIS). I 40 år har Geir Wing Gabrielsen forsket på sjøfugl. De senere år har han engasjert seg sterkt i hvordan plastforurensning påvirker fugler i arktiske strøk. Samtidig er han en svært dreven formilder og opptatt av at kunnskap når ut.
Grethe Mo
Grethe Mo er ansatt som formidler og er for tiden prosjektleder i Saga Skriveklubb på Sølvberget. Hun jobber i skjæringspunktet mellom scenekunst, visuell kunst og pedagogiske kunstproduksjoner. Hun er utdannet skuespiller ved Statens Teaterhøgskole (KHiO), og har sin MFA i skuespillerkunst fra UiA.
Harald Rosenløw Eeg
Harald Rosenløw Eeg er en norsk forfatter, dramatiker og musiker. Han debuterte som forfatter i 1995 med romanen "Glasskår" som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris og Kulturdepartementets debutantpris for. Siden har han vunnet en rekke priser for sine romaner, blant annet Brageprisen, Språklig Samlings Litteraturpris og Kulturdepartementets litteraturpris. Bøkene hans er oversatt til dansk, svensk, tysk, nederlandsk og fransk. Rosenløw Eeg er også manusforfatter for de prisbelønte filmene "Hawaii, Oslo" og "Uro" - og for Erik Poppes spillefilm "De usynlige".
Ines Galling
Ines Galling studerte bl.a. skandinavistik og litteraturvitenskap i Kiel, Oslo og Bergen og tok doktorgrad om Jon Fosse. Siden 2008 har hun vært konsulent for tysk og skandinavisk barne- og ungdomslitteratur ved Internationale Jugendbibliothek i München. Hun tar seg av boksamlingen og gjennomfører utstillinger og arrangementer. Galling holder også foredrag og skriver artikler og anmeldelser for tidsskrifter og aviser. Hun var medlem av juryen for kategorien tysk ungdomslitteraturpris / barnebok.
Jenny Jordahl
Jenny Jordahl er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Sammen med Ola Mathismoen har hun skrevet en rekke bøker om klimakrisen for barn, og hun illustrerer en fast miljøspalte i Aftenposten junior. I 2020 kom hun med en grafisk roman om en mer personlig krise i Hva skjedde egentlig med deg? Hun er også kjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, med bøker som F-ordet og 60 damer du skulle ha møtt.
Karen Birgitte Knutsdatter Borud
Karen Birgitte er født og oppvokst i Tromsø, og etter å ha tatt en bachelor i Dokumentasjonsvitenskap ved UiT fikk hun jobb som barne- og ungdomsbibliotekar ved Verdal bibliotek. Der jobber hun bl.a. med å arrangere Harry Potter-dager, være med på fantasy-festival og kjøre bokbuss. For engasjementet for fantasy og bokbuss har hun også blitt tildelt Pådriverprisen.
Katarina Kuick
Katarina Kuick er en svensk barnebokforfatter og oversetter. Hun debuterte med billedboken Inte mycket att hänga i julgran i 1986, og har skrevet billedbøker, faktabøker, lettlestbøker og ungdomsromaner. Hun vant Augustpriset i 2009 for Skriv om och om igen.
Katti Frederiksen
Katti Frederiksen er en grønlandsk forfatter, dikter, språkforsker og politiker tilknyttet Siumut-partiet. Frederiksen ble født i 1982. Hun vokste opp i Narsaq før hun flyttet til Nuuk i 2004 for å studere språk, litteratur og media ved Ilisimatusarfik . Etter bachelorgraden i 2007 oppnådde hun en mastergrad i 2011, delvis etter et utenlandsopphold ved University of Alaska i Fairbanks . Fra 2007 til 2008 underviste hun grønlandsk på videregående. Fra 2008 til 2015 jobbet hun på Oqaasileriffik, hvor hun tok over ledelsen til 2020.
Kirsti Blom
Kirsti Blom har utgitt en rekke romaner og barnebøker, samt diktsamlingen Den første vanlige dagen (2014). Romanen Jeg så alt (2013) ble nominert til P2-lytternes romanpris. Kirsti Bloms bøker er oversatt til engelsk, arabisk, serbisk, makedonsk og spansk. Hun har vært nestleder i Norsk PEN og ledet Forfatterforeningens internasjonale arbeid i seks år. Blom skriver også faktabøker for barn. Blant annet Polarserien med flotte fargefotografier. Isbjørnen ble nominert til Brageprisen 2007.
Laura Ertimo
Laura Ertimo er en finsk forfatter. Hun har skrevet en rekke fagbøker for barn. Et gjennomgående tema i hennes arbeid er det helhetlige verdensbildet, samspillet mellom fenomener, mennesker og natur. I 2020 mottok hun den prestisjetunge Tietopöllö-prisen for sitt arbeid som sakprosaforfatter. Boka Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus ble nominert til Finlandia-prisen 2021, og vant Tieto-Lauri-prisen.
Linn T. Sunne
Linn T. Sunne er en populær og prisvinnende barne- og ungdomsbokforfatter. Hun er allmennlærer og bibliotekar, og arbeider i dag som rådgiver ved Innlandet fylkesbibliotek. Hun debuterte som forfatter i 2000 og skriver bøker på nynorsk og bokmål. I 2007 vant hun Brageprisen i klassen for Barne- og ungdomsbøker for «Happy». I 2012 mottok hun Brageprisen på nytt, for ungdomsboka «Lille Ekorn». Samme år ble hun tildelt Skolebibliotekarforeningens litteraturpris. Linn T. Sunne er bosatt på Dokka der hun også er varaordfører.
Maiken Nylund
Maiken Nylund er bibliotekar og bor og jobber på Jæren. Hun har gått på Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning og har publisert dikt i den internasjonale antologien Ice Floe. Maiken debuterte med Rikka på ordentlig og forever (2019), om Rikka som er 10 år, midt mellom barn og ungdom og IKKE forelsket. Oppfølgeren Nå eller aldri, Rikka kom i 2020.
Mari Ahoikoivu
Mari Ahoikoivu er en finsk illustratør og tegneserieskaper. Hun har lagd tegneserier både for barn og voksne, som er utgitt i flere land. For boka Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus ble hun nominert til Finlandiaprisen og vant Tieto-Lauri-prisen. I 2021 ga hun ut boka Oksi, en episk tegneserieroman som blander sci-fi, fantasy og finsk mytologi.
Maria Parr
Maria Parr er en norsk forfatter. Hun debuterte med Vaffelhjarte i 2005, og fikk sitt store gjennombrudd med Tonje Glimmerdal, som ble belønnet med Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikarprisen. Bøkene til Parr er oversatt til mange språk, og hun har vunnet en rekke internasjonale priser. I 2019 mottok hun også Sult-prisen. Hun har blitt samanliknet med både Johanna Spyris (Heidi) og Astrid Lindgren.
Mariangela di Fiore
Mariangela Di Fiore er en prisbelønt forfatter som har utgitt en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Hun har utgitt flere barnebøker, deriblant Elefantmannen (2013) som hun i 2015 ble tildelt gullpris i Eureka! Book Award for Excellence in Nonfiction for Young Readers av California Reading Association. I 2016 vant boka gullmedalje i Next Generation Indie Book Awards i New York. I 2021 ga hun ut barneboken «Å ri på enhjørninger» sammen med illustratøren Lisa Aisato. Boken omhandler barnekreft og ble en bestselger. Hun mottok Brageprisen i 2021 for boka Søstre.
Marianne Eskebæk Larsen
Marianne Eskebæk Larsen jobber som lektor på Københavns Professionshøjskole, innen pedagogikk. Hun er også freelanceformidler og skriver lærebøker. I 2022 kom boka Bogen om billedlitteratur.
Martin Hellström
Martin Hellström er fil.dr. i litteraturvitenskap ved Linnéuniversitetet i Sverige. Hellström har blant annet forsket på barnelitteratur og barns forståelse av litteratur. For eksempel har han undersøkt Maria Gripes forfatterskap i samarbeid med syv barn. Hellström har tidligere arbeidet ved Linköpings universitet, hvor han også studerte og fullførte sin doktorgrad om barnelitteratur.
Mikaela Wickström
Mikaela Wickström har Polities Magister examen i informasjonsforvaltning. Hun har jobbet på bibliotek i tyve år. Hun brenner for høytlesning, bokprat og litterære workshops, og hun er spesielt interessert i billedbøker.
Morten Dürr
Morten Dürr har skrevet manus til en rekke grafiske romaner og illustrerte bøker. Disse spenner over flere temaer, men har til felles at de ofte handler om store og vanskelige kriser. Blant annet har han skrevet Zenobia (2016) om et barn på flukt over Middelhavet, og Hviskeleg (2021). I Hviskeleg blir en runde med hviskeleken brått alvorlig når en grusom hemmelighet hviskes videre til hovedpersonen, Vera. Hun blir kastet inn i et dillemma: skal hun dele det hun hørte med noen andre?
Niels Jákup Thomsen
Niels Jákup Thomsen er utdannet lærer. Han underviste i folkeskolen frem til 1994. Siden 1980 har Thomsen også hatt ulike stillinger i Lærerforeningens bogforlag, Bókadeild Føroya Lærarafelags, og ble i 1996 forlagssjef. Han har alltid hatt stor interesse for barne- og ungdomslitteratur og har oversatt en del barnebøker fra især nordiske språk og engelsk til færøysk.
Nina Bahar Johanna Lundin
Nina Bahar Johanna Lundin er utdannet ved Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning. Hun har publisert tekster i antologien Gå langt for å se (2021).
Nina Borge
Nina Borge er født og oppvokst i Sandefjord og bor i Stokke. Hun er utdannet barnevernspedagog og jobber som miljøterapeut. I tillegg jobber hun frilans som manuskonsulent og redaktør for Forlagshuset i Vestfold. Debutromanen hennes Utbryterne (2020) ble nominert til Uprisen 2021.
Nina Nordal Rønne
Nina Nordal Rønne er en norsk illustratør, animatør, og forfatter. Hun har studert animasjonsfilm ved Høyskolen i Volda og idéhistorie ved Universitet i Oslo. Hun har bl.a. vært fast tegner for Aftenposten og nyhetsgrafiker for Dagbladet, og jobber nå som frilans illustratør i Oslo.
Nioosha Shams
Nioosha Shams er en svensk journalist og forfatter. Shams har studert ved Biskops Arnös forfatterskole. Hun har også vært aktiv som skribent i antologien ”Vad som helst som är gemensamt”, som ble tildelt Tensta konsthalls textpris.
Nora Dåsnes
Nora Dåsnes debuterte i 2020 med den grafiske romanen 10 kniver i hjertet, om vanskelige vennskap og den første forelskelsen. Hun er aktuell med Ubesvarte Anrop (2021), som var nominert til Nordiske Råds barne- og ungdomslitteraturpris. I Ubesvart anrop møter vi Rebekka og Fariba som begynner på videregående skole høsten etter terrorangrepet 22. juli. Mens Fariba vil kjempe og melder seg inn i AUF kjenner Rebekka på en sterk angst og uro knyttet til terrorangrepet. Selv om hun ikke kjente noen som døde, gjorde terroren sterkt inntrykk på henne.
Ole Ivar Burås Storø
Ole Ivar Burås Storø har jobbet i Foreningen !les siden 2007. Han er utdannet sosialantropolog ved Universitetet i Oslo og har tidligere jobbet i NRK og som journalist i Dagsavisen og fotball.no. Ole Ivar har også spele fotball i 1. og 2. divisjon.
Ole Riibe
Ole Riibe er utdannet ved Norsk barnebokinstitutts forfatterutdanning. I tillegg til å skrive er han også illustratør. Han har publisert tekster i antologien Gå langt for å se (2021).
Per Henning
Per Henning Uppstad er professor i spesialpedagogikk ved Lesesenteret, Universitetet i Stavanger og Professor II ved Høgskolen i Volda. Uppstad har bakgrunn som språkviter, innen nordisk språkvitenskap og allmenn lingvistikk.
Ragnar Aalbu
Ragnar Aalbu er en norsk illustratør og bildebokforfatter. Han ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo (Institutt for grafisk design og illustrasjon) fra 1991 til 1996. Aalbu har blant annet laget bokomslag, bokillustrasjon, kampanjeillustrasjon, platecover, frimerker, plakater og utsmykning. Illustrasjonene hans er inspirert av eldre stilarter og uttrykk, samtidig er de både moderne og lett gjenkjennelige.
Rebekka Hennum Bergsagel
Rebekka Hennum Bergsagel har arbeidet som litteraturformidler for barn og unge på Sølvberget siden 2017, og er for tiden prosjektleder for Nye Madla bibliotek. Hun er utdannet ved UiB og Høgskolen på Vestlandet, og har en master i barnelitteratur.
Sabine Lemire
Sabine Lemire er utdannet ved Danmarks Designskole og Ècole des arts appliqué Duperré i Paris og har jobbet som stylist og frilansjournalist. Siden 2010 har hun laget mange hobbybøker for både voksne og barn. «Mira» er hennes første skjønnlitterære bok, og hun ble nominert til Claus Deleuran-prisen 2018 i kategorien Beste danske debut for den. Lemire er dansk.
Siiri Enoranta
Siiri Enoranta har publisert flere fantasyromaner for unge. Kesämyrsky ble nominert til Finlandia Junior-prisen i 2020, en pris hun to år tidligere vant for romanen Tuhatkuolevan kirous. For romanen Kesämyrsky ble hun nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Enoranta's nyeste roman Maailmantyttäret er en utopi om en bedre verden.
Siri Haga Torgersen
Siri Haga Torgersen er prosjektleder for Sommerleskampanjen og avdelingsleder for Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.
Siri Larsen
Siri Larsen er utdannet bibliotekar, og har jobbet mye med barne- og ungdomslitteratur. Hun er opptatt av høytlesning, tidlig introduksjon av bøker for de yngste, og at fokus på den estetiske verdien ved litteratur er det som skaper leseglede og leselyst.
Sofie Hermansen Eriksdatter
Sofie Hermansen Eriksdatter er en dansk poet og cand.mag. i Æstetik og kultur. Hun er utdannet fra Skrivekunstakademiet i Bergen, og har utgitt tekster i flere internordiske tidsskrifter og antologier, bl.a. Signaler på Cappelen Damm. Hermansen Eriksdatter har også samarbeidet med den danske grafikeren Maria Molbech om diktsamlingen Under gulvet gror der planter.
Steffen Sørum
Steffen R. M. Sørum er faglig leder for Forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Han var tidligere forlagsredaktør hos Cappelen Damm i 20 år. Sørum debuterte som forfatter i 2000 med romanen «Du elsker meg» og har siden utgitt flere bøker for barn, ungdom og voksne. Han fikk Kulturdepartementets pris for «Skriv genialt» sammen med Eldrid Johansen. Han har også utgitt spillbare fortellinger som «Disken fra Kush» og «Novellemysteriet». Sørum sitter i programrådet for Nordisk Barnebokkonferanse.
Sunniva Relling Berg
Sunniva Relling Berg er en norsk forfatter. Hun debuterte i 2011 med den kritikerroste ungdomsromanen Utfor, som ble nominert til Brageprisen. Hun har senere gitt ut romanene Beina i gitaren (2013) og Polarnatt (2019) for ungdom. Lyden av to hender (2021) var hennes første roman for voksne.
Therese Solbjørg
Therese Solbjørg er utdannet bibliotekar fra OsloMet og jobber som barne- og ungdomsbibliotekar i Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Der jobber hun med samlingsutvikling og formidling til barn og unge. For tiden jobber hun også med lesing og bruk av spillelemeter.
Troels Jon Posselt
Troels Jon Posselt er prosjektansvarlig for Bokslukerprisen. Bokslukerprisen er et tiltak fra Foreningen !les. Det er en gratis, nasjonal leselystaksjon for 6. trinn. Posselt er litteraturviter og har tidligere jobbet som lærer i norsk og fransk på ungdomsskole og videregående skole.
Trude Hoel
Trude Hoel er universitetslektor ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforsking (Universitetet i Stavanger), med ansvar for barnehagefeltet. Hun er en etterspurt kursholder på temaene leseaktiviteter, språkstimulering og leselyst i barnehagen, og har skrevet flere læremidler og lærebøker om leseaktiviteter.
Zakiya Ajmi
Zakiya Ajmi er en dansk forfatter. Hun skriver bøker for barn og unge. Bøkene hennes handlar ofte om vold, grenser og identitet. Ajmi er utdannet ved Forfattarskulen for barnelitteratur København og er valgt til ‘Den unge kunstnariske elite’ av Statens Kunstfond.
Åsmund Ådnøy
Åsmund Ådnøy er rådgiver på Sølvberget bibliotek og kulturhus. Han har tidligere vært journalist og lærer.