Fordypningsoppgave om Karens jul og Gjengangere
Jeg vurderer å ta «Karens Jul» av Amalie Skram, fordi jeg synes det er en god tekst som jeg klarer å jobbe godt med
Likevel vet jeg ikke om det er nok å sammenlikne mellom de to til å få gode poeng i en fordypningsoppgave. Jeg tenkte på å sammenlikne de sterke kvinnerollene, hvordan samfunnet var dømmende, og hvordan sosiale utgangspunkt kunne være avgjørende for hvordan livet ble videre, men er usikker så kunne gjerne trengt å høre hva andre tenker, eventuelt andre forslag til tekster å sammenlikne med."
SVAR: "Hei, og takk for spørsmål!
Jeg synes det er en god idé å sammenlikne "Karens jul" og Gjengangere. Begge verkene er skrevet på 1880-tallet, og har naturalistiske trekk. Dette kan du argumentere for ved å sette novellen og dramaet inn i en litteraturhistorisk sammenheng og lese dem opp imot hverandre. For eksempel finner du determinisme og grelle temaer - som kjønnssykdom, graviditet utenfor ekteskapet, blodskam, død osv. - i både "Karens jul" og Gjengangere. Sistnevnte kan imidlertid også knyttes til realismen, og her kan du foreta en avveiing mellom de to retningene innen realistisk diktning.
Det kan også være interessant å se nærmere på kvinnerollene, som du nevner. Fru Alving kan leses som en forlengelse av Nora i Et dukkehjem, og viser slik hvordan det kunne gått dersom Nora hadde blitt i ekteskapet. Nemlig katastrofalt, og fru Alving blir et offer for samfunnets kvinneundertrykkende strukturer på lik linje med Karen, til tross for at hun tilhører en annen samfunnsklasse. For eksempel kan vi si at sluttscenene i Gjengangere og "Karens jul" speiler hverandre, da begge viser to fortapte mødre og det døde eller døende barnet hennes.
Hvis du vil sammenlikne Gjengangere med et annet verk ville jeg tatt for meg samtidslitteraturen. For eksempel går det an å undersøke hvordan Vigdis Hjorths roman Arv og miljø (2016) refererer til Gjengangere, via incest-temaet.
Lykke til med fordypningsoppgaven!
Vennlig hilsen Hild