Obstfelder 150 år - program høsten 2016
– Sigbjørn Obstfelder kom fra Stavanger, men orienterte seg ut i verden, både gjennom liv og dikting. Han var forut for sin tid, og satte ord på det moderne menneskets ensomhet og fremmedfølelse på en måte man fortsatt kan kjenne seg igjen i, sier direktør for Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre på nettsidene til Nasjonalbiblioteket.
Nasjonalbiblioteket markerer Obstfelder-jubileet både med utstilling, foredrag, samtaler, filmvisning og konsert - hele programmet finner du her. Utstillingen varer fra 30. september til 3. desember.
Lørdag 19. november kl. 20.30: Obstfelders Orgelnatt i Stavanger konserthus
I samarbeid med Nils Henrik Asheim, komponist og organist i Stavanger konserthus, og Kapittel-festivalen har Sigbjørn Obstfelder rett og slett fått sin egen orgelnatt. Orgelnatt kjennetegnes av en smeltedigel av elektronisk musikk, video, improvisasjon og orgelmusikk. Når vi nå overlater årets orgelnatt til selveste Sigbjørn Obstfelder, blir ikke grensene mindre flytende.
Vi feirer Obstfelders 150-årsdag med hans livs nederlag: Perioden da han må gi opp drømmen om Amerika, returnere til Norge og legges inn på Christiania Sindsygeasyl. Forfattere, musikere, kunstnere, DJs og organister har alle latt seg inspirere av Obstfelders år i Amerika.
Med: Torbjørn Eriksen, Johan Harstad, Agnes Ravatn, Fredrik Høyer, Broen, Ståle Storløkken, Nils Henrik Asheim, Thorolf Thuestad, Carsten Aniksdal og bandet Broen.
Sted: Fartein Valen og foajeen i Stavanger konserthus. Pris: 220.- / Student 130.- . Les mer og kjøp billetter her.
21. november kl. 12.00: Hurra for Siggen 150 år!
Kl. 12.00: Elever på Stavanger katedralskole synger bursdagssang for Sigbjørn ved statuen hans i skolegården på Kongsgård. Og ingen bursdag uten kake! Sigbjørn Obstfelder var bakersønnen som ble Nordens første modernist, og vi serverer kanelboller fra vårt lokale bakeri på Renaa til deg som tar turen innom Sølvberget. Du kan også få med deg en fin diktsamling eller barneboka "Det regner! sier Nora" av Irene Marienborg. Sted: 1. etasje, Sølvberget.
Torsdag 1. desember kl. 12: Bokprat - Obstfelder+Munch
“Det var da jeg første gang så et par billeder af Munch, at jeg begyndte at skjønne malerkunstens ret til at være til. Jeg var kommet fra en småby, havde aldrig set ordentlige oljemalerier”. Sigbjørn Obstfelder holdt foredrag om Edvard Munch i Studentersamfundet, og planen var at Munch skulle tegne vignetter til Digte, Sigbjørn Obstfelders debut. Det er et kunstnerisk slektskap og flere koblinger mellom de to, og dette vil Frank Høifødt, kunsthistoriker og dr.art. med Edvard Munch som spesialfelt se nærmere på. Kinosal 5, kl. 12.00.
Fredag 2. desember: Kapittels julefest
Kapittel og Obstfelder 150 år oppsummerer året og avslutter Sigbjørn Obstfelders 150-årsjubileum.
Kl. 12.00: Norsk litteratur 2006-2016
Hva kjennetegner norsk litteratur de siste ti årene? Vi har kommet til det siste foredraget i vår serie om norsk litteratur gjennom 150 år, denne gangen lagt til en fredag. Ingunn Økland, kommentator og anmelder i Aftenposten, avslutter med foredraget "Norsk litteratur 2006-2016 - I skyggen av Knausgård".
Kl. 18.00: Kapittels julefest med NyNorsk messingkvintett, Kritisk kvartett og Liv Gulbrandsen
Kapittel og Obstfelder 150 år inviterer sitt trofaste publikum og nye bekjente til en litterær førjulsfest på Sølvberget. Ved hjelp av Ingunn Økland, Kritisk kvartett, Nynorsk Messingkvintett og Liv Gulbrandsen blir det snakk om de siste ti års litteratur, gjenfortelling av Min kamp og musikalske bestillingsverk til Obstfelders tekster.
NyNorsk Messingkvintett framfører to bestillingsverk i anledning Obstfelders 150 år. Verkene er komponert av Eric Egan og Arnt Håkon Ånesen.
NyNorsk Messingkvintett består av Brynjar Kolbergsrud og Jørgen Arnesen på trompet, hornist Daniel Kjellesvik, trombonist Ingebjørg Bruket og Berger Færder på tuba. Kolbergsrud er alternerende solotrompetist i Oslo-filharmonien, og Arnesen, Kjellesvik, Bruket og Færder er alle frilansere og jobber jevnlig i orkestre som Den Norske Opera, KORK og Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester.
Tidligere program:
26.-28. august: Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu
Bli med Stavanger Turistforening og Sølvberget på vandring i Obstfelders fotspor til Nilsebu. Her utspant det seg et ekte høyfjellsdrama august 1899 da Obstfelder og hans danske kone Ingeborg ble funnet
forkomne og forvilla. Dette er utgangspunktet for Torfinn Nags skuespill ”Herr og fru Obstfelder på hver sin klode på Nilsebu”. Skuespiller Marko Kanic spiller Sigbjørn og operasanger Berit Mæland spiller Ingeborg. Vi lover høyfjellsdrama, humor og operaarier 730 moh. når det er duket for historiens første teaterforestilling på Nilsebu. Les mer om turen og meld deg på!
Lørdag 3. september kl.12: Norsk litteratur 1946-1966
Vi fortsetter våre 150 år med litterær støvbørsting, og høstens første foredragsholder er litteraturprofessor Per Thomas Andersen fra Universitetet i Oslo. Han gir et riss av norsk litteratur i etterkrigstida, og ser også nærmere på tiårene 1946-1966. Møteplassen, Sølvberget kl. 12.00.
Søndag 4. september kl. 14: Søndagsbarn - Paraplyene til Obstfelder
Hvorfor har Obstfelder så mange paraplyer? Og hvorfor liker han så godt regnvær? Vi hopper inn i livet til dikteren Sigbjørn Obstfelder, som fyller 150 år i år. Han har stor bart, skriver morsomme dikt, og reiser mye! I forestillingen blir barna kjent med dikteren Sigbjørn Obstfelder (1866-1900), og blir en forunderlig og fartsfylt forestilling for barn. Medvirkende: Grethe Bekkevold og Signe Irene Time. Møteplassen, Sølvberget kl. 14.00.
14.-18. september: Kapittel 2016
Vandring er tema for årets Kapittel, og Obstfelders 150-årsjubileum åpner festivalen med å samle 2000 barnehagebarn på Torget, i tillegg flere andre arrangement om 150-årsjubilanten. For billetter og fullstendig program for hele festivalen se Kapittel.no.
Kl. 11: Lyden av vann - Torget i Stavanger
2000 barnehagebarn feirer Sigbjørn Obstfelders 150 år på Torget i Stavanger. I en lek med vann, lyd og diktet «Regn (Impromptu)» skal barna lage happeningen Lyden av vann sammen med musikere og kunstnere.
Med: Gunhild Seim, Berit Aarrestad, Arild Hoem, Signe Irene Time, Olav Stener Olsen, John Derek Bishop, Ståle Birkeland og elever fra Stavanger katedralskole.
Kl. 11: Hanne Lillebo: Sigbjørn Obstfelder
Hvem var denne forfatteren som døde bare 33 år gammel, men som likevel rakk å erobre en plass i litteraturhistorien? Hva førte ham fra Stavanger til Chicago, og hvorfor endte han sine dager i København? Hanne Lillebo arbeider med Obstfelders biografi og er daglig leder for Nordisk poesifestival – Rolf Jacobsen-dagene. I samarbeid med Pensjonistuniversitetet. Sølvberget, SF Kinosal 5.
Kl. 11: Obstfelderseminaret: Jeg
En prests dagbok av Sigbjørn Obstfelder var en av de første, moderne jeg-romanene på norsk. Det fremmedgjorte jeg-et kjennetegner både denne og andre tekster av 150-årsjubilanten. Obstfelder-jubileet og Nasjonalbiblioteket går i dette seminaret sammen om å utforske det fiktive og biografiske jeg-et hos Obstfelder, og sporene etter forfatteren i skandinavisk samtidspoesi. Med: Marius Wulfsberg, Ingrid Nielsen, Dan Aleksander Andersen og flere. Sted: Sølvberget, Kiellandrommet.
Kl. 19.30: Lyrikkfestkveld på Sølvberget: Disse dansende ord
Vi feirer Obstfelders 150 år med lyrikkfestveld og konsert med bandet Ljodahått. Programleder Herborg Kråkevik presenterer lesninger av Jan Erik Vold, Dan Aleksander Andersen, Inger Elisabeth Hansen, Nils-Øivind Haagensen og Katarina Frostenson. Ingrid Nielsen, Anne Helene Guddal leser og møtes i samtale om sine forfatterskap med Tom Egil Hverven.
Ljodahått tar for seg norsk modernistisk kanon i et stor konsert, med syv musikere på scenen.
Terje Torkildsen kåserer: Med hundre års mellomrom leverer Stavanger landets største dikter. E ikkje det litt løye?
Kl. 11: Vandringer i landskap - Stavanger kunstmuseum
Miniseminar om landskap i ulike kunstsjangre på Stavanger kunstmuseum. Gunnar Danbolt holder åpningsinnlegget etterfulgt av Katarina Frostenson og Tor Eystein Øverås. Festivalorganist Sigbjørn Apeland spiller og Ellen Lerberg forteller om forholdet mellom Jens Thiis og Sigbjørn Obstfelder.
Kl. 12.00: Paraplyene til Obstfelder - Familiedag på Giljagarden 12 (Dirdal)
Hvorfor har Obstfelder så mange paraplyer? Og hvorfor liker han så godt regnvær? Vi hopper inn i livet til dikteren Sigbjørn Obstfelder, som fyller 150 år i år. Han har stor bart, skriver morsomme dikt og reiser mye! Grethe Bekkevold og Signe Irene Time inviterer barna med på en forunderlig og sanselig reise gjennom Obstfelders liv. Fra 4 år.
Kl. 13.00: Jan Erik Vold: Obstfelder og modernismen
Sigbjørn Obstfelders tidlige død i 1900 ga modernismen en brå slutt i Norge, og det er utgangspunktet for Jan Erik Volds foredrag om Obstfelder. Etter 1905 skulle en nasjonal identitet baseres på tradisjon, ikke nyskapning og modernisme. Men Obstfelder ble Nordens apostel for den lyriske modernismen, og kom til å inspirere blant annet Jan Erik Vold. Sted: Sølvberget, SF Kinosal 5
Vi gir en reprise av forestillingen som var på Nilsebu, nå på Preikestolhytta, og det blir siste mulighet til å oppleve skuespillet om da herr og fru Obstfelder kom til Nilsebu etter en strabasiøs ferd over fjellet.
I samarbeid med Stavanger Turistforening inviterte vi publikum med på vandring til nettopp turisthytta Nilsebu 26.-28. august for å vandre i Obstfelders fotspor, og ikke minst oppleve Torfinn Nags dramatisering av Obstfelder og fruens dramatiske fottur dit i 1899. Turen ble fulltegnet, og vi setter opp forestilling også i litt mindre autentiske omgivelser.
Med: Berit Mæland, Marko Kanic, Morten Hetland, Jan Sigve Schelbred, Oddbjørn Olsen og Tom Reidar Bratteli. Manus og regi: Torfinn Nag. Oppsetningen foregår utendørs.
100,- (bill. på kapittel.no)
Arrangementet er en del av programmet til Familiedag på Preikestolhytta, i samarbeid med Stavanger turistforening. Åpen cafe, zip-line, utleie av kano og kajakk på Refsvatnet, aktivitetsløype til Rendatrollet mm.
Tirsdag 27. september kl. 19: Ord og toner - Åpningskonsert Norwegian Youth Chamber Music Festival med Paal-Helge Haugen
"Verden er ny for mig, verden er en toneverden for mig." Sigbjørn Obstfelders tekster får musikalsk følge av Leoš Janáceks (1854-1928) strykekvartett nr. 2 «Intime brev» i Kjell Pahr-Iversens atelier. Forfatter Paal-Helge Haugen vil innlede om forholdet mellom tekst og musikk.
Konserten er ved musikere fra Ungdommens kammermusikkfestival; Laurens Weinhold (fiolin), Raphaëlle Moreau (fiolin), Léa Hennino (bratsj) og Bruno Philippe (cello). Obstfelders tekster blir lest av Fridtjov Tvedten fra Ungdomsteateret ved Rogaland Teater. Tekst og musikk er satt sammen av Paal-Helge Haugen, lyriker, dramatiker og forfatter. Han har tidligere samarbeidet med Kjell Pahr-Iversen, en rekke andre billedkunstnere og både norske og utenlandske komponister.
Norwegian Youth Chamber Music Festival (NYCMF) feirer i år 10-årsjubileum og markerer det sammen med Obstfelder 150 år.
Sted: Kjell Pahr-Iversens atelier. Billetter: 200 kr/150 kr (Aftenbladkort) via www.ticketmaster.no eller ved inngangen fra kl. 18.00.
Lørdag 1. oktober kl. 12: Norsk litteratur 1966-1986
Liv Bliksrud, litteraturprofessor ved Universitetet i Oslo, forteller om tiårene 1966-1986 i norsk litteratur. Økende velstand, ungdomsopprør, frigjøring og sosiale endringer kjennetegnet samfunnet, og kom også til å sette sitt preg på det litterære landskapet. Møteplassen, Sølvberget kl. 12.00.
Lørdag 5. november kl. 12: Norsk litteratur 1986-2006
Innover, utover. Menneskelig eksistens og verdens forandring. Litteraturkritiker og hovedanmelder i Klassekampen, Tom Egil Hverven, ser nærmere på tiårene 1986-2006 i norsk litteratur, og det blir møter med forfattere som Liv Køltzow, Dag Solstad, Kjartan Fløgstad, Vigdis Hjorth og Øyvind Rimbereid. Møteplassen, Sølvberget kl. 12.00.
Lørdag 5. november kl. 20: Obstfelder LIVE på Spor 5
Jan Erik Vold og Egil Kapstad med band inntar Spor 5 lørdag 5. november for å feire Sigbjørn Obstfelder – Nordens første modernist som fyller 150 år. Obstfelder LIVE blir et møte med to av våre største poeter. Jan Erik Vold har med sine opplesninger akkompagnert av jazzpianist Egil Kapstad gjort Obstfelder og den moderne lyrikken tilgjengelig, og kvelden byr på et kjærkomment møte med Obstfelders tekster ikledd Vold. Konserten er et samarbeid mellom Stavanger Jazzforum og Sølvberget, Stavanger kulturhus. Billettsalg: Se Stavanger Jazzforum.