Hva leter du etter?

Johan Harstad holdt Kiellandforedraget på Kapittel19

Kiellandforedraget er en del av litteraturfestivalen Kapittel. Det tar utgangspunkt i spørsmålet om hvorfor litteratur er viktig. I 2019 ble spørsmålet besvart av Stavanger-forfatter Johan Harstad.

Johan Harstad (f. 1979) er en av våre viktigste samtidsforfattere, og vant nylig Doblougprisen 2019. Hans første roman Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005, og er siden oversatt til en rekke språk. I 2017 fikk Harstad Sultprisen for sitt forfatterskap, og året etter mottok han den nederlandske Europese Literaturrprijs for storverket Max, Mischa & Tetoffensiven (2015).

Kiellandforedraget ble opprettet i forbindelse med åpningen av Kiellandsenteret på Sølvberget, og skal holdes av en sentral skandinavisk forfatter én gang i året fram til 2025. Foredraget er tidligere holdt av forfatterne Olaug Nilssen og Vigdis Hjorth.

Alexander Kielland var en av det moderne gjennombrudds menn, og forfatterskapet hans handlet i stor grad om å sette problemer under debatt. "Og at være en ærlig Tilhænger af Nyttepoesien er min Stolthed" skrev han i et brev til Edvard Brandes etter utgivingen av romanen Arbeidsfolk i 1881. Med Kiellands begrep om nyttepoesi som utgangspunkt, skal Kiellandforedraget reflektere rundt litteraturens betydning og nytte for individer og for samfunnet.

Tidligere har Olaug Nilssen og Vigdis Hjorth holdt Kiellandforedraget på Kapittel:


Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙