Hvis det var krig i Norden.
Se for deg at demokratiet er blitt forbudt. At Norge styres av en regjering som ønsker herredømme over hele Norden og at krigen mellom broderfolk har brutt ut. Bombene faller over et ødelagt Oslo, du bor i en kjeller og alt av strøm og innlagt vann forsvant allerede i fjor. Besteforeldrene dine er drept, lillesøsteren er skadet av en granat og ligger på et sykehus uten medisiner. Moren din har lungebetennelse og vil ikke overleve en kald vinter til. Europa har brutt sammen og det eneste trygge stedet er den arabiske verdenen. Men de vil ikke ha oss! Vi kan ikke språket, har ingen respekt for kulturen deres og er ikke vant til å jobbe. Ville du likevel håpet på et bedre liv, solgt dine siste eiendeler og lagt livet ditt i hendene på en menneskesmugler?
Debattinnlegg
Den danske forfatteren Janne Teller skrev opprinnelig essayet "Hvis der var krig i Norden" som et bidrag til flyktningdebatten i Danmark i 2001. Hun mente det virket som om mange hadde glemt den gamle verdien om å gjøre mot andre som du vil at de skal gjøre mot deg. Derfor skrev hun en fiktiv fortelling hvor det trygge, danske livet er snudd opp ned. I 2004 kom fortellingen ut som en liten bok, formet som et dansk pass og illustrert av Helle Vibeke Jensen. Siden den gang har Teller skrevet en rekke versjoner, tilpasset de forskjellige landene boka har kommet ut i. I vår norske versjon, er regjeringen nasjonalistisk og har supermaktambisjoner om et Norsk Verdens-Norden. I den danske versjonen, er Sverige fasciststat. Og i Colombia inngår boka i implementeringen av fredsavtalen mellom partene i borgerkrigen. Nå skal boka også filmatiseres, med premiere i 2018.
Aktuell på Nordisk barnebokkonferanse
I lys av dagens flyktningkrise i Europa er Tellers bok mer aktuell enn noen gang. Den svenske bildebokskaperen Pija Lindenbaum og den norske ungdomsbokforfatteren Tyra Teodora Tronstad er også aktuelle med bøker for bar og unge som på ulike måter belyser krig og flukt, og på Nordisk barnebokkonferanse her på Sølvberget 8. februar kan du oppleve de tre forfatterne i samtale med Dag Larsen fra Norsk barnebokinstitutt.