Hva leter du etter?
Hestekrefter av Lars Mytting, forside

Fordypningsoppgave om outsidere i vår tid

SPØRSMÅL: Hei, jeg har valgt temaet "Outsidere" og denne problemstillingen: "Hvordan forsvarer disse to bøkene individualismens tidsalder?"

Har tenkt til å bruke to bøker om outsidere "vise" hvordan tiden vi nå lever i er veldig individualistisk.

Den ene boken jeg har valgt er Doppler av Erlend Loe, og jeg leter etter en annen bok som også kan hjelpe til med å svare på denne problemstillingen.

Har dere:

  • noen forslag til bok nummer to?
  • evt. noen forslag til endring av problemstillingen?
  • noen tips til hvordan jeg skal gå frem?

Tusen takk!"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! Forholdet mellom individ og samfunn er et godt utgangspunkt for en fordypningsoppgave, for dette står sentralt i alt fra Bibelen til Sult av Knut Hamsun. Doppler av Erlend Loe passer inn i en oppgave i romaner om dette temaet i vår tid.

Sult av Knut Hamsun

Hvis jeg var deg, ville jeg valgt en litt annen problemstilling. Slik den er nå, har du på en måte konkludert i spørsmålet om hvilke holdninger som finnes i bøkene i oppgaven – at de forsvarer individualismens tidsalder. Problemstillingen blir litt lukket, og gir fasiten på hva du skal komme fram til. Kanskje vil du oppleve det som begrensende når du skriver.

Hvis du bruker en problemstilling som «Hvordan skildres forholdet mellom individ og storsamfunn i bok A og B», kan du komme inn på dette med individualisme. Men kanskje finner du at også andre sider av forholdet mellom individ og samfunn kommer fram i bøkene.

Hvis du velger en bok med et litt annet perspektiv enn Doppler, kan du lettere sammenligne mellom bøkene, og få en større spennvidde i teksten din.

Bokforslag:

  • En mulighet er Zeshan Shakars Gul bok, om en ung mann som merker de usynlige reglene i storsamfunnet når han kommer ut i jobb. (se film nederst i artikkelen)
  • Du kan også lese Hestekrefter av Lars Mytting, hvor en bensinstasjonseier av «den gamle skolen» merker hvordan han ikke passer inn i samtiden, men stritter imot. (se film nederst i artikkelen)
  • En begivenhetsrik uke i Glenn Johansens liv av Mari Kjos Hellum er en herlig feelgood-roman om selvmordsforsøk (!). Hovedpersonen er deprimert, men boka handler egentlig mest om hvilket handlingsrom hver av oss har til å leve det livet vi vil, og hvilke forventninger vi kjenner på.

Mitt aller beste råd er å lese med penn og papir tilgjengelig. Notér deg steder i teksten hvor du legger merke til miljøskildring og/eller personskildring. Dette er gull verdt når du skal begynne å skrive oppgaven din, for da har du noe håndfast å skrive ut fra.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙