Hva leter du etter?

Fordypningsoppgave om bærekraftig utvikling

Her finner du et utvalg av både skjønn- og faglitterære bøker som er aktuelle for det tverrfaglige temaet bærekraftig utvikling i skolen. 

Det er kommet inn tre tverrfaglige tema i læreplanen som tar utgangspunkt i viktige samfunnsutfordringer. Ett av disse er bærekraftig utvikling som handler om hvordan vi kan verne livet på jorda og ikke ødelegge for fremtidige generasjoner (Utdanningsdirektorartet, overordnet del 2020).

Under ser du forslag til skjønn- og faglitterære bøker som tar opp problemstillinger knyttet til menneskenes ressursbruk og levesett og hvordan dette igjen kan påvirke verden rundt oss (Utdanningsdirektorartet, overordnet del 2020).

@Ally_Trip: en klimaroman, av Katrine Lekang.

Stikkord: klimaendringer, reiser.

Alenefaren og professoren, Viktor, sender de to tenåringene sine, Aleah og Lyder, helt alene ut i verden. Kun ledet av gåter og kryptiske ledetråder skal de reise i ett år for å lære mer om klimaendringene, og hvordan vi mennesker er i ferd med å endre kloden vår for alltid. Det blir en reise der skoletrøtte Lyder oppdager at det kan være gøy å lære, mens Aleah, som sliter med tanker om meningen med livet, får øynene opp for både verden og menneskene rundt seg. Sammen lærer de å se klimakrisen med nye øyne, og reisen gir dem også innblikk i livet til moren de knapt husker, men likevel savner. Viktor sender dem til Arktis, til frodig regnskog og artsrike korallrev. De besøker verdens kaldeste by, knusktørre landområder og stillehavsøyer som er i ferd med å synke i det stigende havet. Han sender dem ut for å lære, men også for å spre kunnskapen de får underveis, via instagramkontoen @ally_trip. Aleah og Lyder innser raskt at noe må gjøres, at kloden vår er fantastisk. De lærer også at makten ligger hos oss, hos folket, hos deg og meg! «@ally_trip» er en spennende og lærerik roman for ungdom om klimaet. «Kom ikke her og fortell oss at vi ikke klarer å gjøre noe med klimaproblemene! Vår generasjon arver en klode i krise. Og vi krever at noe blir gjort!» Omtalen er utarbeidet av Panta forlag.

Boka @Ally_Trip av Katrine Lekang forside

Kjære Grønland, av Ida Frisch.

Stikkord: klimaendringer, lyrikk, Grønland.

I «Kjære Grønland» er det ikke den vitenskapelige tilnærmingen og forståelsen av de menneskeskapte klimaforandringene som er sentralt. Bokens hovedperson går i dialog med Grønland og forsøker å se de omfattende endringene gjennom øynene til verdens største øy. Hvor er den på vei og hva vil den omformes til? Vil den kanskje synes godt om å bli forandret? Dette langdiktet beveger seg bak moralen, overoppheting, og faretruende vippepunkt, og gjøre et forsøk på å tilføre en ny måte å tenke om samspillet mellom menneske og natur. Ida Frisch debuterte med boken « Klør» i 2018. Omtalen er utarbeidet av BS.

Kjære Grønland av Ida Frisch forside

Den grønne sirkelen, av Stefan Casta.

Stikkord: framtidssamfunn, naturkatastrofer, klimaendringer, overlevelse.

Romanens handling er lagt noen år fram i tid. De fire ungdommene Judit, David, Dinah og Gabriel går på skolen Fuglereiret. En kveld de sitter på skolens nye terrasse begynner et veldig regnvær som til slutt skyller med seg hele terrassen med ungdommene på. Når de til slutt driver i land aner de ikke hvor de har havnet. Romanen bygger på ei dagbok og filmer som ungdommene etterlot seg, og er et forsøk på å rekonstruere det som skjedde med dem. Omtalen er utarbeidet av Cappelen Damm.

Pustens lov, av Øystein Stene.

Stikkord: klimaendringer, overbefolkning, pandemier, science fiction.

19-årige Alm har levd i den hermetisk lukkede Fjordbyen hele sitt liv. Glass og betong beskytter henne og resten av innbyggerne fra et aggressivt virus i utelufta. Den som puster det inn, mister all sin menneskelighet. Alm blir valgt av byrådet til oppdrag utenfor byen. Hun er et lovende ledertalent, alt går som det skal. Med sikkerhetsdrakten holder hun både lufta og de syke der ute på avstand. Helt til drakten revner og Alm oppdager hvem hun er. Øystein Stene har skrevet en dystopisk ungdomsroman for vår tid. Overbefolkning, klimakatastrofer, verdensomspennende pandemier – ingenting av dette føles lenger fremmed. PUSTENS LOV er den første boka i trilogien om Alm. Omtalen er utarbeidet av Gyldendal.

Boka Pustens lov av Øynstein Stene forside

Bouvetøya 2052, av Lars Mæhle.

Stikkord: thriller, klimaendringer, framtidssamfunn.

Året er 2052. Startskotet går for tidenes heftigaste nett-reality, ein klimakonkurranse på isolerte Bouvetøya i Sørishavet. Ein ungdom frå kvar verdsdel, kvar med sine unike eigenskapar, skal knive om enorme pengesummar. Dei skal vere offline i tre dagar, mens resten av verda kan følgje dei gjennom liveoverføringar. Men er Bouvetøya 2052 verkeleg ein sjanse til å endre planetens framtid? Mot sin vilje blir den norske aktivisten Roland vikla inn i eit spel på liv og død. Omtalen er utarbeidet av Samlaget.

Bouvetøya 2052 av Lars Mæhle - Forside

Anna: en fabel om klodens klima og miljø, av Jostein Gaarder.

Stikkord: klimaendringer, miljøvern, framtidssamfunn, utryddelser.

Jostein Gaarders nye roman er en fabel om klodens klima og miljø med handling fra både vår tid og fra fremtiden. Vi møter unge Anna i dag og hennes oldebarn Nova i 2082. Da er Jorden ikke lenger den samme. Anna har alltid hatt et intenst fantasiliv. Men i det siste har hun opplevd at mye av det hun drømmer og forestiller seg, er noe som kommer til henne fra en annen virkelighet, eller kanskje fra en annen tid? Hun drømmer at hun er sitt eget oldebarn, Nova. I år 2082 har Jorden mistet mye av sin fortryllelse. Havet har steget, store økosystemer er ødelagt, og tusener av plante- og dyrearter er borte. Er det noe oldemor og Nova kan gjøre for at verden kan få en ny sjanse? Oldemor har den gamle Aladdinringen på fingeren. Hva er den røde rubinens hemmelighet? Kan det være den som får alt til å begynne på nytt igjen? Hvordan kan verden gå i loop? "Anna" er en historie om hvordan det kan gå med kloden vi lever på hvis vi ikke tar til fornuft og erkjenner vårt ansvar som verdensborgere. Omtalen er utarbeidet av Aschehoug.

Streik for klimaet, av Greta Thunberg.

Stikkord: miljøpolitikk, klimaendringer, naturvern.

Greta Thunberg startet en global miljøbevegelse da hun satte seg utenfor det svenske Riksdagshuset med plakaten «Skolstrejk för klimatet». 15-åringen inspirerte hundretusener av skoleelever verden over til å kreve drastiske tiltak i miljøpolitikken. Etter dette har Thunberg blitt invitert rundt i hele verden for å delta i demonstrasjoner og holde taler, blant annet på FNs klimatoppmøte i Katowice. Boken er en samling av hennes taler til Davos, FN, EU-parlamentet og streikende skoleelever. Omtalen er utarbeidet av BS.

Forside av boka Streik for klimaet av Greta Thunberg

Klimapraten: 25 spørsmål. To tenåringer. En mor. Av Beate Nossum.

Stikkord: bærekraftig utvikling, klimaendringer, forebygging, miljøvern.

To helt vanlige tenåringer. En litt uvanlig mor. Og et høyst aktuelt tema. Dette er boken du skal lese når klimautfordringene når middagsbordet. Enten du er ung og vil engasjere foreldrene dine. Eller du er voksen og trenger kunnskap for å svare de unge. Spørsmålene er mange: Hvorfor kutter vi ikke bare oljen? Hjelper det å klimastreike? Er det mulig å erstatte plast? Hva kan jeg gjøre? Og ja, det finnes løsninger. Mange av dem finner du i denne varme, underholdende og kunnskapsrike boken. Beate Nossum er Norges fremste ekspert på klima- og endringskommunikasjon. Hun leder Fo°tprint Consulting. Et klimarådgivningsbyrå som jobber midt i det grønne skiftet, med aktører som på ulike måter bidrar til raskere bærekraftig omstilling. Beate er tidligere journalist, redaktør og kommentator. Kristine Hovda har intervjuet Hennie og Martha, forfatterens døtre. De har delt sine tanker rundt spørsmål mange av oss søker svar på. Kristine er journalist, musiker og forfatter. Hun har jobbet som featurejournalist for blant annet Dagbladet, NRK og Dagens Næringsliv. Omtalen er utformet av Pitch forlag.

Boka Klima-Praten av Beate Nossum

Vi er klimaet: et brev til verden, av Anuna De Wever og Kyra Gantois.

Stikkord: folkebevegelser, miljøproblem, ungdom, klimaendringer, miljøpolitikk

Det var svenske Greta Thunberg som startet det hele, alene med en hjemmelaget plakat, høsten 2018. Belgiske Anuna De Wever og Kyra Gantois ble inspirert, og oppfordret skoleelever til å samles i protest mot dagens klimapolitikk. Den første demonstrasjonen samlet 3000 unge, to uker senere var de 35 000. Anuna og Kyra er to av foregangsfigurene i en protestgenerasjon som er lei av å bli avvist av voksne med dårlig gjennomføringsevne. I dette manifestet henvender de seg til politikere og beslutningstakere, foreldre og besteforeldre og til sine jevnaldrende. Forord av Anja Bakken, Fremtiden i Våre Hender. Omtalen er utarbeidet av BS.

Vi er klimaet - Et brev til Verden av Anuna De Wever og Kyra Gantois - Forside

Håp: en praktisk guide for klimaoptimister, av Petter Gulli.

Stikkord: bærekraftig husholdning, forbrukerspørsmål, klimaendringer, miljøvern.

Alt tilsier at vi må forandre på en god del av måten vi lever på for å bevare en beboelig klode. Men hvordan går man fram for å henge med over i det grønne skiftet? «Håp: en praktisk guide til for klimaoptimister» gir råd og veiledning om hvordan man - gjennom små enkle grep - kan dreie hverdagslivet i en mer klimavennlig retning. Boken tar for seg en del av de som kjemper for en levedyktig verden, den gir en innføring i hva som rører seg innen grønn teknologi og viser på en oversiktlig måte frem den bakgrunnsinformasjonen man trenger for å snakke med familie og venner om utfordringene vi alle står overfor. Omtalen er utarbeidet av BS.

Boka Håp En praktisk guide for klimaoptimister av Petter Gulli forside

How to change everything : the young human's guide to protecting the planet and each other, av Naomi Klein med Rebecca Stefoff.

Smeltende isbreer, superstormer og branner i Amazonas. Overalt kan vi se effekten av klimaendringene. "How to Change Everything" er en bok om nettopp klimaendringer. Boken formidler hvorfor planeten desperat trenger vår hjelp, og hvordan nettopp du kan bidra til å endre verden gjennom klimaaktivisme. Klimaendringene berører alle aspekter ved verden du lever i. Klein får frem sitt budskap ved å stille tre enkle spørsmål: Hvem er vi? Hvordan kom vi dit vi er nå? Hva skjer videre? Sammen med prisvinnende Rebecca Stefoff, som formidler vitenskap til unge lesere, tegner Naomi Klein et svimlende bilde av hvorfor og hvordan planeten vår endrer seg. Samtidig har hun konkrete forslag til hvordan du effektivt kan bidra til å gjøre en forskjell. Boka inneholder informasjon om covid-19- pandemien og hvordan du kan være med på å gjøre verden til et tryggere og bedre sted. Omtalen er utarbeidet av BS.

Boka How to change everything av Naomi Klein

Varm klode, kaldt hode. Av Anja Røyne.

Stikkord: løsningsorientert om klimaendringer og miljøproblemer.

Skal man ha en reell mulighet til å stanse global oppvarming på to grader, må det handles raskt og det vil kreve nye av oss. Men hva slags verktøy finnes i verktøykassen og hvilke løsninger velger man framfor andre? Fysiker Anja Røyne presenterer det nyeste innen forskningen. Enten det er måter å fjerne avgasser i atmosfæren eller global solskjerming, dette er muligheter som for kort tid tilbake ble betraktet som sci-fi, men som nå kan være en del av løsningen. Spørsmålet blir til slutt - er løsningen realistisk og har vi egentlig noe valg? Omtalen er utarbeidet av BS.

Boka Varm klode, Kaldt hode av Anja Røyne forside

Kilder: 2.5.3 Bærekraftig utvikling (udir.no)

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙