Hva leter du etter?
Fra Dagreløperen av Khaled Hosseini

Fordypningsoppgave om Drageløperen og Tusen strålende soler

SPØRSMÅL: "Har lest Drageløperen av Khaled Hosseini og syns den var svært underholdene, tenkte derfor å ta for meg også Tusen strålende soler av samme forfatter, men er usikker på hvordan jeg kan knytte dem sammen?"

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! Med forbehold om at jeg ikke har lest bøkene, virker dette som et spennende utgangspunkt for fordypningsoppgave.

Begge bøkene handler om Afghanistans moderne historie. Drageløperen fortelles gjennom et førstepersons-tilbakeblikk på en barndom i landet. Tusen strålende soler har en allvitende forteller, og flere sentrale personer enn Drageløperen.

På aller første side av begge bøkene finnes det en dedikasjon (hvem boken er skrevet til). De er identiske, med en liten forskjell: Drageløperen er tilegnet Afghanistans barn. Tusen strålende soler er tilegnet Afghanistans kvinner. Det er en døråpner til en fordypningsoppgave.

En mulig problemstilling kan være: Hva er forskjeller og likheter mellom hvordan Afghanistans moderne historie skildres i Drageløperen og Tusen strålende soler? Bøkene skildrer den samme perioden i landets historie, men bøkene er fortalt på to ganske forskjellige måter. Den ene handler om barndom, den andre om kvinners historie i landet. Finner du forskjeller i språket, i miljøskildringer, dialoger osv. mellom bøkene? Du bør også si noe om temaet i bøkene – har de samme tema? Har de en politisk agenda?

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙