Hva leter du etter?
Mark Mansons bok Den edle kunsten å gi faen

Fordypningsoppgave om Den edle kunsten å gi faen

SPØRSMÅL: Hei, jeg skal skrive fordypningsoppgave om Mark Mansons Den edle kunsten å gi faen. Det vil bli lagt vekt på virkemidlene han bruker for å få frem sitt budskap om sin "anti-selvhjelpsbok" som virker mot sin hensikt med å faktisk hjelpe leseren til bedre vaner osv.. har dere forslag på en bra disposisjon, og hva som kan være lurt å ta med? Mvh en veldig stresset elev :) "

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Det høres ut som langt på vei har funnet disposisjonen for oppgaven din. For at oppgaven din skal bli solid, kan du se på både språklige og retoriske virkemidler. Språklige virkemidler betyr å se detaljert på hvordan teksten er bygd opp, i form av besjeling, ironi, hentydninger osv. Eksempler på språklige virkemidler finner du for eksempel her: https://norsksidene.no/web/PageND.aspx?id=99713

Du bør også gå inn på de retoriske virkemidlene i boka. Retorikk handler mer om hvordan teksten prøver å nå inn til deg. Selvhjelpsbøker egner seg godt for dette, for hele poenget med dem er at du skal bli overbevist. Hva er mest dominerende; etos, logos eller patos? Hvilke retoriske kjennetegn finner du i boka? En introduksjon til retorisk analyse finner du her: https://ndla.no/nb/subject:1:4a73afd7-f263-48fa-b6fb-49bd21e517ab/topic:2:192675/topic:2:67668/resource:1:67757.

Analysen av språklige og retoriske virkemidler vil fortelle deg hva som er bokas tema. Vil boka noe mer enn å få oss til å gi f*** i alt mulig?

Håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

-Åsmund, Sølvberget

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙