Hva leter du etter?

Den visuelle vendingen

Nordisk barnebokkonferanse 2017 vil rette blikket mot illustrasjonene.

Tema for den kommende konferansen blir Den visuelle vendingen. Gjennom ulike digitale verktøy har bilder og symboler blitt en stadig større del av måten vi kommuniserer på. Barn og unge over hele kloden vet hva en tommel opp betyr, selv om både tale- og skriftspråket deres er helt forskjellig. Den oppvoksende generasjon blir i dag eksponert for en enorm mengde visuelle uttrykk, og har dermed helt andre forutsetninger enn sine foreldre til å ta inn bilder og lese sammensatte tekster. Gjennom møter med spennende forfattere og illustratører og presentasjon av aktuell forskning og formidling, vil vi undersøke hvordan denne visuelle utviklingen påvirker barne- og ungdomslitteraturen i Norden.

Visuelle trender

Aktuelle trender som vil prege programmet er blant annet bølgen av illustrerte romaner i kjølvannet av bestselgeren En pingles dagbok. I tillegg har tegneserien markert seg på fagfeltet de siste årene. Og mulighetene som ligger i det visuelle aspektet er også en interessant faktor i utviklingen av den digitale litteraturen. Med et slikt tema vil selvsagt også bildeboka i alle varianter stå sentralt. Dette er en sjanger i stadig utvikling, som har en viktig samfunnsrolle både som kunstformidler og som aktør i barns språkutvikling og leseopplæring.

Utstilling

Som sist vil vi også vise en utstilling knyttet til konferansens tema. Og i 2017 blir dette utstillingen Into the Wind! Childrens book illustrations from the Nordic Countries, som ble laget til barnebokfestivalen Into the Wind i Berlin i juni 2016 i samarbeid med Nordens hus. Denne utstillingen vil vise originaler av barnebokillustrasjoner fra alle de nordiske landene, og dette blir en unik anledning til å oppleve noen av Nordens fremste illustratører - samlet! Dette er samtidig en utstilling som kan antyde noe om hvilke visuelle uttrykksformer som kjennetegner de ulike nordiske landene, og dermed åpne for en utvidet dialog på tvers av landegrensene. Akkurat slik vi ønsker at konferansen skal gjøre.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙