Mordet på Lemuel Gulliver av Edgar Burås

Bøker om reiser og steder

Reiser og reiseskildringer har ofte vært inspirasjonen bak stor litteratur, fra Homer til Jack Kerouac. Men stedet, gjerne hjemstedet, står også sentralt i diktningen. Her har vi samlet både klassikere og moderne bøker der temaene reiser og steder står sterkt. 

Du kan lese mer om stedet i litteraturen her. Her kan du lese om å reise langsomt, og denne artikkelen handler om nettopp å lese en reise.

Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.

En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.

Bøker om reiser

Aasvik, Therese: Byer uten deg

Astrid sitter på toget til Stockholm. Hun har fått i oppdrag å utsmykke en bygårdsvegg på Grønland i Oslo, og er på reise for å finne motivet sitt. Men er det egentlig derfor hun drar? Byer uten deg handler om gatekunst, tapt kjærlighet, og om å ta ansvar for sin egen lykke. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 348 s. Utgitt i 2018.

Arnold, David: Mygglandet

Familien til den 16 år gamle Mim Malone går i oppløsning, og hun blir slept fra hjemmet sitt nord i Ohio til "ødemarka" Mississippi, hvor hun blir boende i et medisinert miljø med faren og den nye stemoren. Så får hun vite at moren er syk hjemme i Cleveland. Mim dumper det nye livet sitt og kommer seg med en Greyhound-buss nordover til det egentlige hjemmet og den egentlige moren sin, og treffer en pussig forsamling medreisende underveis. Men da den over hundre og femti mil lange ferden hennes fører til opplevelser hun aldri kunne forestilt seg på forhånd, må Mim ta et oppgjør med sine egne indre demoner, omdefinere sine egne forestillinger om kjærlighet, lojalitet og hva det betyr å være tilregnelig. Dette er en moderne amerikansk odyssé, som er både humoristisk og hjerteskjærende fortalt med en kaleidoskopisk stemme. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 378 s. Utgitt i 2015.

Burås, Edgar: Mordet på Lemuel Gulliver: og den sanne beretningen om hans ukjente reise
Alle kjenner historien om Gullivers reiser, eller gjør vi egentlig det? I denne boken følger vi Robert Loxley i jakten på sannheten om Gulliver og også historiene han valgte å skjule. I denne eventyrlige fortellingen finner man alt fra bortkommende manuskripter og spennende detektivhistorier til fjerne øyer, bitte små dyr og gripende kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 136 s. Utgitt i 2019.

Dale, Hildegunn: Rapportar frå havet

Ein forfattar legg ut på ei reise i eit år saman med kapteinen og dottera deira Olina. Hunden og kattane må bli att heime. Om bord i seglbåten Elle Melle har dei loggbøker, notatbøker og eit skipsbibliotek.
"Rapportar frå havet" er ei poetisk omarbeiding av notat fra denne reisa, og vi får også glimt av Olina sine nedteikningar.
Kva skjer når ein legg det vanlege livet bak seg og gir slepp på tid og stad? Kva skjer med refleksjonane, med draumane - med skrifta -, når ein er i stadig rørsle? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 191 s. Utgitt i 2019.

Espedal, Tomas: Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv.

Det handler om å gå. Å begi seg av gårde til fots, ned den åpne veien; en romantisk øvelse som fører til en del harde erfaringer: å sove ute, gå seg vill, møte egne begrensninger og andre mennesker, natur og byer; drive gatelangs i Paris og Istanbul, krysse broer og grenser; gå inn i fremmede land, ukjente områder. Den gående er uten beskyttelse og hjem, uten hastighet og bestemte mål, han går for å komme nærmere det han ser og møter på reisen. Han vil leve et vilt og poetisk liv. Han finner sine egne ruter, men gjør også avstikkere langs sporene til kjente vandrere fra litteraturhistorien: Rousseau, Wordsworth, Hölderlin og Rimbaud; han leser dikterne og filosofene for å forsøke å lære seg den kunsten det er å gå. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 214 s. Opprinnelig utgitt i 2006.

Fjellanger, Runa: På motorveiene

Anna og Ida drar fra motell til motell på kjøretur i Europa. Som barn dro Anna langs de samme veiene på telttur med foreldrene sine. I På motorveiene kryssklippes de to reisene til en rastløs roadtrip i fortid og nåtid.
Romanen er fortellingen om det skjøre og prøvende kjærlighetsforholdet mellom Anna og Ida. Det handler om makt og grenseløshet, vennskap og begjær, og om å såre dem som står en nærmest.
"På motorveiene" er en roman med høy puls og høyt tempo, skrevet i et rytmisk og drivende språk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 137 s. Utgitt i 2017.

Handke, Peter: Hjemreisen

Geologen Valentin Sorger holder til i nærheten av polarsirkelen på det amerikanske kontinentet. Der lever han i utkanten av sivilisasjonen, avskåret både fra sin familie og sin egen fortid. Han skal snart vende hjem igjen, men støter på hindringer på veien. Når han endelig kommer seg av gårde, ender han opp på en reise som tar ham gjennom de store amerikanske byene.

Hjemreisen er en roman om et reisende menneske som er på vei til å skape sin egen identitet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 147 s. Utgitt i 2019.

Høyer, Ida Hegazi: Fortellingen om øde

«Midt i det eneste havet, i det svarteste dypet, i det sterkeste lyset, i den voksende blå og levende avstanden, har jordskorpa revnet og sprengt seg, ramlet og reist seg, og kastet sitt innerste brennende oppover, utover - til en øy.» Slik begynner den underlige og dypt fascinerende fortellingen om tannlegen Carlo, som trekker ut alle sine tenner og forlater et komfortabelt liv i mellomkrigstidens Europa til fordel for en tannløs eneboertilværelse på en øde øy i Stillehavet. Det går ikke lang tid før han får uvelkomment besøk av et eventyrlystent ektepar, og med ett er det sosiale gnisninger på den lille øya. Bedre blir det ikke når en eksentrisk baronesse slår seg ned på stranden med sitt mannlige harem. Kampen for tilværelsen er knallhard, og det er vanskelig å si hva som er mest truende: mennesket eller naturen.
I sin fjerde roman, som er inspirert av virkelige hendelser, skriver den prisvinnende Ida Hegazi Høyer frem et mikrosamfunn som dirrer av konflikt, og som viser hvor smått det menneskelige blir i kontrast til naturen selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 237 s. Utgitt i 2015.

Henriksen, Levi og Leah: Vinter på savannen

Vinter på savannen er noe så uvanlig som et litterært far og datter-prosjekt. Levi Henriksen har skrevet ungdomsroman sammen med datteren Leah. Romanen begynner også på originalt vis: i et tre omringet av aggressive flodhester, på savannen i Kenya. I treet henger hovedpersonen Eleanor og lurer på hva som er verst å bli spist av flodhester eller å leve videre. Gradvis avdekkes det at Eleanor er på reise med en stefar hun knapt kjenner, og omstendighetene gjør at de er nødt til å forholde seg til hverandre. Vinter på savannen er en fortelling om en reise som setter spor. Det er en fortelling om dyrenes rettigheter og bevaring av naturens mangfold. Men det er først og fremst en fortelling om å være ung og prøve å leve videre etter et stort tap. Levi Henriksen har tidligere skrevet flere kritikerroste barne- og ungdomsbøker. I denne ungdomsromanen tar han oss med til savannen, og inn i tankeverdenen til en jente som leter etter en retning i livet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 199 s. Utgitt i 2019.

Herrndorff, Wolfgang: Tschick. Adjø Berlin!

Det er sommer og to gutter kjører rundt i Tyskland i en stjålet Lada. Mikes mor er på avrusningsklinikk, faren er på "forretningsreise" med sekretæren sin. Mike skal derfor tilbringe sommerferien alene hjemme. Men så dukker Tschick opp. Tschick, som egentlig heter Andrej Tschichatshow, bor i utkanten av Berlin og har på et eller annet vis kommet seg gjennom ungdomskolen og til videregående. Han er ikke et prakteksemplar på god integrering. Nå står han foran Mike med en stjålet bil. Med dette begynner en uforglemmelig reise i en stjålet bil uten kart og kompass gjennom den sommervarme tyske landsbygda. Dette er en sår oppvekstskildring om tid, vennskap, forelskelse og om å finne sin egen vei mot voksenlivet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 236 s. Utgitt i 2013.

Håland, Atle: Jeg reiser

Hva er vel poeten om ikke en reisende? Både i det indre og det ytre. I Atle Hålands tredje samling skrives det som små og store reiser med venner og kjærester. Vi kjenner på menneskets trang til bevegelse og opplevelse. Sitte i andre rom, på andre steder. Det er den gamle sangen og det nye refrenget: Et lite menneske i møte med den store verden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 85 s. Utgitt i 2018.

Jacobsen, Roy og Pitz, Anneliese: Mannen som elsket Sibir

Den tyske naturvitenskapsmannen Fritz Dörries (1852 -1953) levde et liv som få i dag kan fatte. Fra han er 25 år gammel foretar han en rekke eventyrlige reiser i Sibir. Som en blanding av Lars Monsen og Carl von Linné oppsøker han klodens mest ugjestmilde regioner, og fanger tigre, hjort, ørner, samler planter og sommerfugler, som sendes til museer i Europa. Han krysser hele Japan til fots mens det er krig i landet. Og reiser med slede tvers gjennom det sibirske isødet. Det er kulde og lidelser, men også enestående skjønnhet. Mannen som elsket Sibir er en roman basert på hans erindringer, en fantastisk fortelling om natur, urfolk og oppdagelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 282 s. Utgitt i 2019.

Ogunbona, Sarah Smith: Globus

Hazel er i starten av tyveårene og jobber som flyvertinne. Hun liker jobben sin; den fantastiske kollegaen Europa er alltid der for å hjelpe henne, og sammen jobber de raskt og effektivt. Hazel demonstrerer og viser, koker kaffe og te, gir briefinger ved nødutgangene, roer redde passasjerer, og ønsker takk for turen og velkommen igjen. Hazel ble oppdratt av sin storesøster Cornelia som bare er noen få år eldre enn henne etter at foreldrene deres gikk fra hverandre. Nå er Cornelia gravid og mener at det er på tide at Hazel vokser opp. Men hva vil det egentlig si å være voksen? Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 204 s. Utgitt i 2020.

Rulfo, Juan: Pedro Paramo

"Jeg kom til Comala fordi jeg hadde fått høre at min far, en viss Pedro Páramo, bodde her. Det var min mor som fortalte meg det."
Underveis treffer den reisende en som kan vise ham veien og fortelle ham om Comala; en landsby som "ligner på jordens kull, over helvetes munn" - så annerledes enn den blomstrende vakre byen moren hadde manet frem. Men sønnen har noe han skal utrette, og lar seg ikke skremme. I sprang og uventede svinger blir reisen til Comala en historie som strekker seg over lang tid, med rystelser fra krig og revolusjon, med toner fra mytiske sanger og mystiske fortellinger. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 119 s. Opprinnelig utgitt i 1955.

Wells, Benedict: Becks siste sommer

Becks liv er ikke noe å misunne ham. Det ble ingenting av musikerkarrieren, hans faste jobb som lærer kjeder ham, og kjærlighetslivet er en katastrofe. Men så oppdager han outsideren Rauli Kantas fra Litauen i klassen sin - et musikkgeni som både synger og spiller elgitar som en gud. Som manager for denne mystiske gutten prøver Beck en siste gang å bevise noe for seg selv, men han har ingen anelse om hva han begir seg ut på ... Becks siste sommer er en tragikomisk roman om tapte sjanser og gamle drømmer, om kjærligheten, Bob Dylan og en roadtrip til Istanbul. Om en magisk sommer der på nytt alt synes mulig - og der alt står på spill. Snål, morsom, klok og rørende. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 390 s. Utgitt i 2020.

Wijken, Carl-Henning: Dresinen

Vi befinner oss ved Kongo-floden rundt utbruddet av den første verdenskrigen. En jesuittisk prest, Moulin, er stasjonert på en kolonial utpost, og gjør der en merkelig bekjentskap: tre menneskelignende aper oppholder seg i nærheten, og er like nysgjerrig på Moulin som han er på dem. Sammen legger de etterhvert ut på et eventyr som skal føre dem over halve kloden, langs en rute som også krysser grensene mellom menneske og dyr, sivilisasjon og barbari.

Dresinen er en fantastisk røverroman, et blendende stykke fortellerkunst, en knivskarp allegori over den vestlige verdens framskrittsoptimisme, fylt av et overskudd som på stadig nye måter sprenger seg vei gjennom muren vi har satt opp mellom naturen og kulturen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 474 s. Opprinnelig utgitt i 1983.

Østby, Ylva: Passasjerhistorier

Passasjerene i Ylva Østbys novelledebut kjører scooter nedover Fuji-fjellet i Japan, får sammenbrudd i avgangshallen på Heathrow, tar ferje over til Hovedøya, sitter på et tog til Stavanger, på en buss gjennom Oslo sentrum eller befinner seg på cruise i Middelhavet.

Felles for passasjerhistoriene er at karakterene i dem strever med de samme spørsmålene uansett hvor de er på vei: Hvem er vi, i forholdet til andre mennesker, og stilt overfor våre egne minner? Hva er sant, og hva er ekte?

Dørene lukkes! Ta plass! Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 143 s. Utgitt i 2019.

Bøker om steder i litteraturen

Abdolah, Kader: Huset ved moskeen

I åtte hundre år har Aqa Djans familie hatt en sentral posisjon i den iranske byen Senedjan. Den enorme familien bor i huset ved moskeen, et hus med 35 rom, en bikube full av bestemødre, barn, kjøpmenn og halvguder. Og historiene flommer inn og ut av huset. Familieeposet rommer Irans dramatiske historie, historien om den islamske tradisjonen og om det moderne Iran, om fundamentalisme og oppbrudd fra fundamentalismen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 367 s. Utgitt i 2007.

Adichie, Chimamanda Ngozi: En halv gul sol

Olanna og Kainene er så ulike som to tvillingsøstre kan bli. Olanna har arvet sin mors skjønnhet, er vennlig og imøtekommende. Kainene er innesluttet og hard og bestemt på å gjøre egen karriere. Mens Olanna flytter sammen med sin store kjærlighet, den politisk orienterte Odenigbo, møter Kainene engelskmannen Richard.

Men det er vanskelige tider i Nigeria. Snart blir det slutt på sene aftener med klirring i glass og svak musikk fra radiogrammofonen i stuen, og når krigen bryter ut blir selv de privilegerte ofre for grusomme hendelser som sakte kommer til å slite i hjel livene deres. Familier og hjem splittes, og idealer og lojalitet testes og ødelegges for alltid.

En halv gul sol er en sterk episk fortelling om kjærlighetens kraft, svik og forsoning, som forbilledlig forener den store politiske historien med den intime skildringen av fire mennesker og deres forsøk på å navigere i kaos. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 503 s. Utgitt i 2007.

Dinerstein, Rebecca: Sol hele natta

Lofoten fra perspektivet til to New Yorkere! Av ulike grunner trenger både Frances og Yasha å komme seg vekk fra New York, og begge ender opp i Lofoten. De kjente ikke hverandre i New York, men i Lofoten tvinnes skjebnene deres sammen. Romanen er på samme tid spennende, stemningsfylt og dvelende. Den er full av vakre naturbeskrivelser og finurlige observasjoner om det norske språk. Sol hele natten er en vakker roman om kjærlighet, tap og netter som aldri blir mørke. Boka kunne også vært under tittelen reise, men siden det først og fremst er en bok om Lofoten, er den plassert under sted. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 283 s. Utgitt i 2016.

Grytten, Frode: Bikubesong

Romanen skildrar eitt år i Murboligen, ein arbeidarbustad i Odda. Her er kjærleik, kidnapping, politikk, løgner, utruskap og Ola Nordmann frå Hardanger. Bikubesong er ein kollektivroman om det mytologiske Odda, varmt og utleverande skildra, men også med eit skarpt innsyn i det norske sosialdemokratiet anno 1999. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 325 s. Utgitt i 1999.

Kjærstad, Jan: Homo Falsus

Med "Homo Falsus eller det perfekte mord" tar Kjærstad pulsen på 80-årene. Hovedtemaet i boken er løgn og forføring. I alle sine fasetter. Sentralt står språket som maktmiddel. Vi møter en ung kvinne som kaller seg Greta. Hun sover om dagen. Om natten går hun omkring i bygatene. Vi vet ikke hvem hun er. Hun er en hån mot alle med for raske konklusjoner. Og de mennene hun tar kontakt med, forsvinner sporløst. For denne romanen mottok Jan Kjærstad Norsk Litteraturkritikerlags pris. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 438 s. Utgitt i 2005.

Kleiva, Anna: Echo Mountain: forteljingar frå L.A.

Los Angeles er hovudperson i Anna Kleivas første prosabok, som gjennom ulike perspektiv og forteljemåtar forsøker å kartleggje og forstå den oppdelte og sprikande amerikanske byen. Reiseskildringar frå fleire møte med L.A. i perioden 2008-2017 blir i denne boka føydd saman med forteljingar, samtalar, poetiske og essayistiske tekster, og ei viss Angelenas brev til ukjend adressat. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 331 s. Utgitt i 2018.

Nødtvedt, Erlend O.: Vestlandet

En billedkunster og en poet trosser uvær, ras og stengte tunneler på en fuktig odyssé gjennom Vestlandets dramatiske natur. Som ledemotiv har de Anders Lysne, bondeopprøreren og veibyggeren fra Lærdal, som ble halshugget i Bergen i 1803. Langs smale og farlige veier treffer de på alt fra døde og levende kunstnere og forfattere til spelemenn, separatister og tobakksbønder. Et burlesk og regnvått portrett av mennesker, landskap og land i endring. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 190 s. Utgitt i 2017.

Rimbereid, Øyvind: Jimmen

Jimmen er et fortellende langdikt om fjordingen Jimmen og kjørekaren hans. De to kjører omkring og henter skyller i Stavanger; det er midt i 1970-årene. De kjører gjennom en by og en tid i endring. Et nytt Norge er på vei til å formes rundt dem. Mens kjørekaren snakker stavangerdialekt, har Jimmen et strittende og uferdig språk, bygget på eldre norske ordformer, en hjelpeløs grammatikk og rytmiske talemåter som kan minne om balladediktningen. De to befinner seg mellom det historiske og det mytiske. Kjørekaren har hull i hjertet og en strikkende søster som helst ser ham som «litle-Jeremias». Jimmen har en sele som har begynt å gnage og bein som helst vil galoppere på egne veier. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 64 s. Utgitt i 2011.

Sandmo, Camilla: Definisjonen av umulig

Hanna er ikke klar for at verden skal forandre seg. Og hun er i alle fall ikke klar for at Vårøya skal forandre seg, særlig ikke etter bestemorens død. Til besteforeldrenes hus på Vårøya reiser Hanna hver sommer. Vårøya er alltid den samme, full av sjarmerende pensjonister, vaffelkaker og ungdomsfester. Forholdet til bestevenninnen, Olivia, som Hanna bare ser om sommeren, er alltid det samme. Men nå som nye utbyggere har kommet til øya kan alt forandre seg. Hva hvis gårdene på Vårøya blir til luksusleiligheter? Selv vennskapet til Olivia settes på prøve. Er det lov å kalle seg bestevenner når man ikke vet noe om hverandres hverdag? En sår, ærlig og stemningsfull bok om Hanna som aldri gir seg, om vennskap, familie og ikke minst om Vårøya. Omtalen er utarbeidet av Sofie Birgitte Andersen. Omfang: 213 s. Utgitt i 2019.

Sæther, Wera: Lavlandet

Wera Sæther har reist til landet nedenfor Himalaya i en årrekke. I Lavlandet har hun samlet sin erfaring og sitt blikk i en roman der hovedpersonen like mye er en tilstand og et land, som fortelleren selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 269 s. Utgitt i 2018.

Klassikere om steder og reiser

Conrad, Joseph: Mørkets hjerte

En av verdens viktigste og mest omtalte bøker

Marlow seiler oppover Kongo-elven for å møte den fryktede og respekterte handelsmannen Kurtz. Møtet avslører marerittlignende tilstander i jungelens indre. Årene i jungelen har formørket Kurtz´ hjerte, hinnen mot den totale galskap er skrellet vekk.

Dette er en nyoversettelse av klassikeren Heart of darkness fra 1899. Denne oversettelsen er basert på The Norton Critical Edition, en nyutgave som er både fyldigere og mer gjennomarbeidet enn førsteutgaven.
Mørkets hjerte er en av verdens viktigste og mest omtalte bøker, både som et hovedverk i modernistisk litteratur, som en nøkkeltekst i postkoloniale studier, og som en roman som har inspirert utallige kunstnere i ulike sjangrer. Særlig kjent er romanen som hovedinspirasjon for Francis Ford Coppolas film "Apokalypse nå" (1979). Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Opprinnelig utgitt i 1899.

Defoe, Daniel: Robinson Crusoe

Robinson Crusoe blåser av farens påstand om at han bør være for­nøyd med sin beskjedne plass i samfunnet. Han røm­mer hjemmefra i håp om å tjene seg rik, men veien til lykke og velstand skal vise seg å bli en tornefull affære. Snart kom­mer første advarsel fra Gud i form av en voldsom storm til sjøs. Da Crusoe til alt hell overlever denne, kom­mer andre advarsel hvor han blir tatt til fange og solgt som slave. Han frigis, tjener seg snart rik på en plantasje i det frodige Brasil. Da han så velger å investere deler av sin vel­stand i slave­handel, kommer tredje advarsel i form av et tragisk forlis. Robinson Crusoe er den eneste som over­lever og redder seg med nød og neppe i land på det som skal vise seg å være en ubebodd og faretruende øy. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 389 s. Opprinnelig utgitt i 1719.

Hamsun, Knut: Sult

"'Sult' er begynnelsen til mine bøker", skrev Hamsun i 1890 - samme år som boken utkom første gang. Det skulle bli hans gjennombruddsbok og et verk som samtidig innebar noe nytt i norsk litteratur. Hamsun skildrer både den fysiske sult og den psykiske pine hos den navnløse hovedpersonen på en måte som gjør at leseren vanskelig glemmer ham. "Sult" er en av våre klassikere, en klassiker som har bevart sin facinasjonskraft til i dag. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 204 s. Utgitt i 1890.

Homer: Odysseen

Odysseen er det ene av de to homeriske heltediktene og et av verdenslitteraturens store mesterverker. Både Iliaden og Odysseen henter sitt materiale fra fortellingene om grekernes krig med Troja. Mens Iliaden konsentrer seg om en enkelt episode under selve beleiringen av Troja – historien om Akillevs' vrede, følger Odysseen en av heltene, Odyssevs, på hans vidløftige hjemreise, en tilbaketur som skal vise seg å ta flere år. For farene og fallgruvene er mange: Odyssevs må kjempe mot enøyde kykloper, mot trollkvinner som vil forvandle mannskapet hans til griser, mot de uimotståelige sirenenes sang, mot nymfen Kalypso, som holder ham i fangenskap på sin øy, mot uhyrer og sjømonstre og andre hindre på veien. I mellomtiden løper hans kone Penelope en annen risiko hjemme på gården i Ithaka: Hun må stå imot presset fra de sleske frierne, som bruker alle midler nå som Odyssevs er ute av bildet. Odysseen er kort sagt en mangslungen røverhistorie på versemål, et heltedikt som inneholder et vell av kulturhistoriske referanser og litterære perler. P. Østbyes gjendiktning har for ettertiden blitt stående som en filologisk bragd. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 362 s. Først utgitt på norsk i 1922.

Kerouac, Jack: På kjøret

På kjøret må leses i takt med rytmene fra undergrunnen i 1950-tallets Amerika - jazz, sex, dop og den åpne veiens mysterier. Den er en klassisk roman om frihet og lengsler, og har for alltid definert hva det ville si å være "beat".

Romanen har inspirert hver eneste generasjon siden den kom ut for snart femti år siden. Basert på Jack Kerouacs egne reiser med Neal Cassady forteller På kjøret historien om et vennskap mellom Sal og Dean. De er på tur gjennom USA på jakt etter erfaring og mening; slike som går på tvers av det offisielle Amerikas verdier. Her finnes det ingen hyllest av kjernefamilen, høy moral eller flittig arbeidsinnsats. Istedet fortelles det om virkelighetens USA og drømmenes Amerika. Etter mange forsøk kom boken ut i USA i 1957. Romanen ble starten på en sjelden litterær rystelse, med store konsekvenser for både synet på litteratur og på samfunnet for øvrig. I dag står den tilbake som den sentrale romanen om amerikansk frihet og håp - vibrerende og full av skjønnhet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 264 s. Opprinnelig utgitt i 1957. 

Kielland, Alexander: Garman og Worse

Garman & Worse, som ble utgitt første gang i 1880, er en roman med et mylder av temaer og skarpe portretter av mennesker og miljøer. Fremstillingen samler seg om det gamle garmanske handelhus. Det er Kiellands egen familie som er forbildet: «ligefrem Kielland & Søn, omdigtet og forvrængt efter bedste Evne», for å bruke dikterens egne ord. Med ømhet og beundring, med humor og mild ironi skildrer han slektens forskjellige medlemmer, det åndelige og sosiale miljø de lever i, festene, arbeidet, og ikke minst samfunnet som omgir dem. Den sosiale satire spiller en viktig rolle. Kielland angriper «grossererstanden» og embetsmennene, og i særlig grad prestene, som gjør kristendommen til et ledd i de rikes hersketeknikk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 204 s. Opprinnelig utgitt i 1880.

Levi, Primo: Våpenstillstanden

Våpenstillstanden starter i konsentrasjonsleiren. Det er slutten av januar 1945, russerne er på vei, og Levi er blant de syke som tyskerne har forlatt i leiren. Det er døde mennesker over alt, og vi får blant annet høre om Hurbinec, et barn på tre år som beskrives som "et null": Uten foreldre, uten språk, født, og siden død i Auschwitz – uten å noensinne ha sett et tre.

Deretter følger en slags reiseskildring, overraskende eventyraktig og spennende, full av levende fortellinger om ulike mennesker og skjebner Levi møter på sin vei. For eksempel "grekeren", en nærmest mytologisk skikkelse.

Våpenstillstanden skildrer hovedsakelig den lange og kompliserte reisen hjem til Italia, reisen tilbake til livet, etter Auschwitz. Dette er et litterært bearbeidet verk som kan leses som en moderne odyssé. Boka er en frittstående oppfølger til Hvis dette er et menneske. Omtalen er utarbeidet av Hild Bakka. Omfang: 267 s. Opprinnelig utgitt i 1963.

Verne, Jules: Jorden rundt på 80 dager

Jorden rundt på 80 dager er Jules Vernes mest populære bok. Den utkom i 1873, og dette er en uavkortet nyoversettelse til norsk.
En skjebnesvanger kveld i Reformklubben inngår gentleman Phileas Fogg et veddemål med sine venner om at han skal klare å reise jorden rundt på 80 dager, et veddemål han ikke har råd til å tape. Han setter umiddelbart kursen mot Dover sammen med sin tjener, Passepartout. De reiser med tog, dampbåt, seilbåt, på elefantryggen, med slede og vogn. Bagasjen er tusenvis av pund, og politiet tror at Fogg stikker fra London fordi han har ranet en bank. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 307 s. Opprinnelig utgitt i 1873.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙