Bøker om prostitusjon, menneskehandel og slavearbeid
Vi har samlet både nye bøker og klassikere med temaet prostitusjon, menneskehandel og slavearbeid. Mange av bøkene handler om vår samtid, men her finnes også flere historiske romaner. I dag er ikke slavearbeid like synlig som det var i tiden da handlingen i bøker som Elskede av Toni Morrison og Onkel Toms Hytte fant sted. Likevel finnes det fortsatt. Titlene nedenfor er delt inn i kategoriene "Prostitusjon" og "Menneskehandel og slavearbeid", disse vil ofte overlappe.
Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.
Bøker om prostitusjon
Arlidge, M.J.: Bro, bro brille
Et blindt raseri. En usedvanlig morder.
Liket av en middelaldrende familiemann blir funnet i Southamptons prostitusjonsstrøk. Snart lider en annen mann samme brutale skjebne. Etterforsker Helen Grace ser at et mønster er i ferd med å danne seg. Og hun kan kjenne at bak drapene ligger et voldsomt hat. Media kaster seg over saken og kaller morderen den omvendte Jack the Ripper en person som hevner seg på mannlige horekunder.
For Helen Grace dreier det seg om å sette alle ressurser inn for å stoppe en seriemorder med en usedvanlig gjennomføringsvilje. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka er en del av en serie. Omfang: 387 s. Utgitt i 2015.
Bruggen, Maiken van: Bangkok baby!
Ung, ensom og alene på en lyssky bar i Bangkok.
Julia er 19 år og i sorg etter at mannen hennes Leon døde. Hun har reist til Kina der de egentlig hadde planer om å reise sammen. Hun møter Helen som lokker henne med til Bangkok for å jobbe i brorens bar. En bar der det viser seg at det foregår prostitusjon og andre lyssky aktiviteter.
I et usentimentalt språk får vi et innblikk i kvinners situasjon i Thailand. Det er en kort lettlest bok med en ganske uhyggelig, trist og rå stemning. Det er mest ytre handling, vi får vite lite om Julias indre tanker. Men hun er ensom, og hun har havnet i et veldig annerledes miljø. Hva kommer til å skje? Omtalen er utarbeidet av Ingunn Øvrebø. Omfang: 130 s. Utgitt i 2013.
Duiker, K. Sello: Jeg har sett mørkets indre
Azure er snart tretten og helt alene. For å overleve må han forstå seg selv og verden. Er det den eller han som er gal? Vi følger ham på en hvileløs og eksistensiell vandring i det postkortvakre Cape Town, inn bak murene til hvite, rike familier, i en byjungel befolket av gangstere og andre gatebarn. Jeg har sett mørkets indre er en varm og rystende beretning fra et Sør-Afrika der sårene etter apartheid fortsatt ikke har grodd. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 174 s. Utgitt på norsk i 2010.
Fossum, Marita: Singularitet
Gullemor er midt i livet og barnløs. Hun har bestemt seg for å utfordre en tilværelse hvor ingenting står på spill. I aktiv empati med dem som holdes utenfor samfunnet eller ikke er trygge i sine hjem, vil hun prostituere seg. Avgjørelsen skyter fart da hun finner en bevisstløs ung mann under en rosa rododendron i Botanisk hage i Oslo, kun iført underbukse. Etter at ambulansefolk har tatt hånd om den bevisstløse fremmede, forsøker hun å ta rede på hvem han er og hva som skjedde med ham. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 140 s. Utgitt i 2018.
Graudin, Ryan: Byen bak murene
730. Det er hvor mange døgn jeg har vært i fangenskap.
18. Det er hvor mange døgn jeg har igjen for å finne en vei ut.
Dai prøver å unnslippe en skremmende fortid ved å selge narkotika for den mest hensynsløse lederen i Byen bak murene. For å finne nøkkelen til friheten, trenger han hjelp fra noen med makt til å være usynlig ...
Jin prøver å skjule seg. Hun er redd en av gjengene kan oppdage hennes største hemmelighet: Jin er forkledd som gutt for å være trygg. Likevel, hver sjanse hun får, bruker hun til å søke etter sin tapte søster ...
Mei Yee har vært fanget på et bordell de siste to årene. Hun drømmer om å komme seg ut mens hun ser de andre jentene som prøver, mislykkes en etter en. Hun er i ferd med å gi opp, da hun en dag ser et uventet ansiktet i vinduet ...
I denne nyskapende og adrenalinfylte romanen prøver disse tre desperat å unnslippe en lovløs labyrint mens klokka tikker. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 335 s. Utgitt i 2016.
Hjorth, Vigdis: Hysj
Noe skjer som får den prostituerte kvinnen til å begynne å spionere på en av sine kunder, en familiefar på Frogner i Oslo. Sommeren er varm, det lukter hegg og støv i de søvnige, stille villaveiene. Men her utspiler det seg et uhyggelig trekantdrama med brutal utgang. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 105 s. Utgitt i 1996.
Kurniawan, Eka: Skjønnhet er et sår
Etter å ha vært død i tjueen år, står den vakre prostituerte Dewi Ayu en dag opp fra graven med et ettertrykkelig brak for å ordne opp i familiens problemer.
Helt fra kolonistyrets siste år har Dewi Ayu, hennes døtre, svigersønner og barnebarn kjempet seg gjennom det moderne Indonesias voldsomme historie, med Japans invasjon under andre verdenskrig, revolusjon og frigjøring, massedrap på kommunister og årtier med diktatur. I et samfunn der menn og makter ofte tar seg fritt til rette, står Dewi Ayu og døtrene stridig imot det livet kaster mot dem av brutalitet og galskap, mord og magi, men de opplever også kjærlighet og uventede vennskap.
Kurniawans eksplosivt medrivende og tøylesløse roman er en leseopplevelse utenom det vanlige, full av uhyrlige detaljer, saftige anekdoter og vilter humor. Den viser til fulle hvorfor Kurniawan regnes som en av de mest markante nye stemmene i den internasjonale samtidslitteraturen. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 448 s. Utgitt i 2016.
Leroy, J.T.: Sarah
J.T. Leroy er en av de mest omtalte unge amerikanske forfatterne akkurat nå. Hans selvbiografisk fargede bøker skildrer en barndom der overgrep, stoff, alkohol, prostitusjon og religiøs fanatisme utgjør hverdagen. Debutromanen Sarah er en blanding av eventyr, skrekkroman og amerikansk sørstatsgrotesk, der hovedpersonens reise har mye av den moderne roadmovien i seg. Sarah, eller Cherry Vanilla, som han også kaller seg, har én ambisjon i livet: han vil bli den mest berømte lastebilhora på hele det amerikanske kontinentet, men kanskje først og fremst bedre enn sin mor, som også jobber i bransjen. Når Cherry blir hyret inn av Glad, den lokale halliken, er han rask til å lære seg faget. Men dette er ikke nok for Sarah, stedet blir for lite, og han flykter ut i verden der han raskt oppdager hvilket farlig yrke han har gitt seg inn på. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 187 s. Utgitt i 2003.
Oksanen, Sofi: Utrenskning
Vinner av Nordisk Råds Litteraturpris 2010. En dag i 1992 finner den gamle kvinnen Aliide en forkommen ung jente på tunet utenfor huset. Aliide blir først urolig og skremt, men så vinner medfølelsen, og hun tar henne inn. Slik møtes Aliide og Zara. Den eldste har levd hele sitt liv på gården i Vest-Estland, den yngste har vokst opp i det østligste Russland og har søkt lykken i Vest-Europa, men er nå på flukt fra menn som forfølger henne. Gradvis blir vi klar over hvilke bånd som forener de to kvinnene, og en fortelling om en familie som går i oppløsning når et samfunn får nye makthavere folder seg ut. Handlingen foregår dels under krigen og den sovjetiske okkupasjonen på førtitallet i Estland, dels på begynnelsen av nittitallet når et nytt Europa tar form etter murens fall. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 332 s. Utgitt i 2010.
Samartin, Cecilia: Skjønnhet for aske
19 år gamle Ines skal snart gifte seg med sin kjære på landsbygda i Moldova. Men så blir hun brutalt kidnappet og revet bort fra familien. I Mexico opplever 15-åringen Karla å bli forlatt av moren sin og deretter forført av en farlig mann. Lille Sammy fra Ohio flykter fra hjemmet sitt etter å ha blitt misbrukt av stefaren. De tre unge jentene treffer hverandre i Las Vegas, hvor de trekkes inn i en mørk og uhyggelig verden. De er alene, redde og merket av sine historier. Men kan fellesskapet og vennskapet mellom dem gi dem styrke til å flykte mot et bedre liv? Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 333 s. Utgitt i 2017.
Trasi, Amita: Fargen på himmelen vår
India 1986: Ti år gamle Mukta har kommet i den alderen at hennes skjebne - å bli tempelprostituert - skal oppfylles. I et forsøk på å slippe unna, blir hun sendt til en familie i Mumbai for å være hushjelp. Der blir hun kjent med datteren i huset, den åtte år gamle Tara.
Det oppstår et nært vennskap mellom de to jentene, men en kveld blir Mukta kidnappet, og ikke lenge etterpå flytter Tara og faren hennes til USA. Et nytt liv i Los Angeles venter, men Tara kommer aldri over tapet av sin beste venn.
Noen år senere reiser Tara tilbake til India for å spore opp Mukta. Jakten leder henne til en brutal verden av menneskehandlere, og Tara begynner også å avdekke godt bevarte hemmeligheter i hennes egen familie. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 411 s. Utgitt i 2018.
Vreeswijk, Helen: Loverboys
Loverboys er en realistisk ungdomsbok fra Nederland. To unge jenter på 15 år, Lisa og Kelly blir lokket ut i prostitusjon av den ”kjekke”, unge Mo (22) som ser ut som en filmstjerne. Han innleder et forhold til begge jentene uten at de vet om hverandre, gir dem gaver og dop og lover dem både ekteskap og et spennende liv. Men Mo er både hallik og narkolanger. Begge jentene havner på sexmarkedet i Antwerpen. Forfatteren jobbet i kriminalpolitiet og boken bygger på en virkelig hendelse. I etterordet forteller forfatteren at flere hundre jenter hvert år blir lokket inn i prostitusjon på denne måten i Nederland. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 300 s. Utgitt i 2011.
Wassmo, Herbjørg: Et glass melk, takk
Dorte er 15 år og bor på landsbygda i Litauen, og hennes drømmer er konkrete og tett innpå. Han [sic] drømmer ikke om prinser og hester, men om Nikolai, bakerens sønn, om litt mindre fattigdom, om en far som ennå skulle vært i live. Likevel slår hun til på et tilbud om å reise til Stockholm, i smug, for å jobbe på restaurant. Snart sitter hun i en Audi med vinduer som ikke lar seg åpne. En sterk, sterk roman om håpløshet, drømmer og overlevelse. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 396 s. Utgitt i 2006.
Addison, Corban: På tvers av solen
Etter at en tsunami raserer deres indiske hjemby ved kysten av India, sitter 17-årige Ahalaya Ghai og hennes 15 år gamle søster Sita tilbake uten foreldre og uten hjem. Mens de kjemper for å komme seg til tryggheten i klosteret hvor de går på kostskole, bortføres de av menneskehandlere og kastes ut i en skult verden av seksuell vold og ulovlig handel, en verden hvor et barns uskyld er det mest verdifulle bytte. Halvveis på den andre siden av jorden, i Washington D.C., opplever advokaten Thomas Clarke kriser både privat og i sitt yrke. Forfulgt av tankene om sin lille datters tragiske død og med et vanskelig forhold til sin kone, tar han en skjebnefylt avgjørelse når han bestemmer seg for å ta et sabbatår og arbeide gratis i India for en frivillig organisasjon som bekjemper landets menneskehandlere. Hans samvittighet er blitt vekket i Mumbai hvor han på nært hold både har opplevd sexhandelen i all dens gru og det korrupte juridiske systemet som understøtter det. Når han blir kjent med Ahalaya og Sitas skjebne, gjør Clarke det til sin personlige oppgave å redde dem og iscenesetter en dødelig kamp mot et internasjonalt nettverk av hensynsløse kriminelle. På tvers av solen strekker seg over tre kontinenter og to kulturer og er en uforglemmelig reise gjennom det moderne slaveris underverden og inn i det mørkeste av menneskets indre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 446 s. Utgitt i 2012.
Allende, Isabel: Øya under havet
Den unge Zarité, som går under navnet Tété, er mot slutten av 1700-tallet slave på øya som senere ble hetende Haiti. Som 9-åring blir hun solgt til den rike sukkerplantasjeeieren Toulouse Valmorain. Dette danner opptakten til en historisk roman med alle de ingrediensene Isabel Allende virkelig har grepet på: dramatiske skjebnefortellinger, sterke kvinner og en rekke rørende livshistorier. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 479 s. Utgitt i 2010.
Coates, Ta-Nehisi: Vanndanseren
Sensasjonell debut fra en av USAs sterkeste stemmer
Rundt 1850 blir Hiram Walker født som slave på en tobakksplantasje i Virginia. Faren er den hvite plantasjeeieren, som solgte Hirams mor da sønnen var ganske liten. Selv om Hiram har fotografisk minne, har han bare noen få, uklare minner om moren. Blant annet at hun var den aller beste og mest grasiøse vanndanseren.
Hiram flyttes fra slavekvarteret inn i hovedhuset for å passe på sin fordrukne og ubrukelige hvite halvbror Maynard, han som skal arve den etter hvert forfalne plantasjen. Hiram møter Sophia, sammen vil de flykte fra sørstatenes undertrykkelse og slaveri til friheten i nord. Hiram går med i antirasismearbeidet og motstandsbevegelsen og hans indre og ytre reise er betagende, voldsom, vakker og preget av magiske hendelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 477 s. Utgitt i 2020.
Bjøranger, Terje: Business
Business er en medrivende og realistisk krimroman av politiadvokat i Kripos, Terje Bjøranger.
En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen.
For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka er en del av en serie. Omfang: 311 s. Utgitt i 2019.
Gyasi, Ya: Komme hjem
Komme hjem begynner med historien om to halvsøstre som bor i hver sin landsby i det vestlige Afrika på 1700-tallet, i området vi i dag kjenner som Ghana. Effia blir gift med en britisk slavehandler. Esi selges som slave og sendes til Amerika.
Vi følger søstrenes etterkommere over 300 år, og over to kontinenter. Arven etter slaveriet preger generasjonene etter Esi og Effia helt frem til nåtiden, som et minne som for alltid er skrevet inn i slektens liv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 456 s. Utgitt i 2018.
Kroneberg, Benedicte Meyer: Der det brenner
Høsten 2015 lammer røyken fra skogbranner i Indonesia flytrafikken i Malaysia og Singapore. Skoler må holde stengt og folk advares mot å ferdes ute.
B. bor i Singapore og jobber på et krisesenter for kvinner som har rømt fra arbeidsgiveren. De har kommet til landet på jakt etter et bedre liv, men for mange blir tilværelsen et mareritt. En telefon fra Norge om at eksen Rikard har hatt hjerteinfarkt utløser voldsomme minner, både om hans rusmisbruk og ansvarsløshet, og en skremmende hendelse på B.s tidligere arbeidsplass. Vi følger B. gjennom en dramatisk dag, for kvinnene og henne selv, der den skjøre balansen mellom trygghet og fare, lykke og ulykke skildres på intenst vis. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 238 s. Utgitt i 2018.
Kidd, Sue Monk: Bursdagsgaven
Charleston, 1803: I den rike, hvite Grimké-familien er alle samlet for å feire datteren Sarahs elleveårsdag. Men da foreldrene presenterer den jevnaldrende slavejenta Hetty Handful som Sarahs bursdagsgave, sier hun bestemt nei. Som straff for upassende oppførsel må Sarah skrive til alle gjestene og be pent om unnskyldning.
For jenter i South Carolina skal ikke drømme om å avskaffe slaveriet eller studere jus - de må konsentrere seg om broderi, håndskrift og bibel. Hetty Handful prøver på sin side å finne seg til rette i Grimké-huset, mens hun fabulerer om verden utenfor murene som omslutter slavegården. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 428 s. Utgitt i 2015.
Morrison, Toni: Elskede
OHIO, 1873. Sammen med datteren Denver bor den tidligere slaven Sethe i et hus hjemsøkt av Sethes døde datter, og av minnene om det som hendte 18 år tidligere. Såret og høygravid flykter Sethe fra farmen Sweet Home, for å slutte seg til resten av familien. I 28 dager får hun nyte friheten, før hun blir oppsporet av slavejegere. Sethe forsøker å bearbeide fortidens smerte, og da den tidligere
medslaven Paul D. dukker opp, gjør det alt litt lettere. Men en dag kommer den døde datteren tilbake for å kreve det som ble tatt fra henne, og for endelig en gang å bli elsket. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 302 s. Først utgitt i 1987.
Musser, Elisabeth: Fugleredet
Da ektemannen omkommer i en bilulykke, sitter Nan alene med tre små døtre. En dag dukker CeeCee, en fremmed tenåring, opp på døren hennes. CeeCee jobber med et skoleprosjekt om slaver og slaveeiere under den amerikanske borgerkrigen, og er interessert i plantasjen som har tilhørt Nans familie i generasjoner. Da Nan sier seg villig til å hjelpe, oppdager hun at menneskehandel og misbruk befinner seg vesentlig nærmere henne, både i tid og rom, enn hun er komfortabel med. Med CeeCees hjelp avdekker hun en omfattende sexslavehandel, der indisiene peker mot et advokatfirma. Det samme advokatfirmaet der hennes avdøde ektemann arbeidet. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 350 s. Utgitt i 2018.
Næss, Jan Chr.: Det tapte paradis
Året er 1653. På en tobakksgård på en øy i Det vestindiske hav, er slaven Medeia nok en gang tvunget til å se på at en åkerslave blir pisket til blods. Sønnen til slaveeieren, Jonah Hemp, har derimot ruslet inn i skogen med en bok under armen. Med svært ulike utgangspunkt, drømmer både Jonah og Medeia om en annen tilværelse.
Det ingen av dem vet, er at sjørøveren Tybring Torsch holder stø kurs mot øya og gården. Og med hans ankomst, vil livene til Jonah og Medeia endre seg for alltid. De må finne nye måter å leve på – og å overleve. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka er en del av en serie. Omfang: 377 s. Utgitt i 2018.
Vraa, Mich: Håpet: 1785-1825
Håpet er en velskrevet roman om slavetrafikken mellom Afrika og Dansk Vestindia som la grunnlaget for en ufattelig rikdom for dansk overklasse.
Kaptein og skipsreder Anton Fredriksen har tjent en formue på å seile slaver fra Afrika til Vestindia på fregatten «Håpet». Nå har han gitt opp denne siden av sitt virke, men uforvarende blir han og hans 14 år gamle datter Maria dratt inn i en siste slavetransport med skipet i 1803.
Tjue år senere kommer den idealistiske historiker og forfatter Mikkel Eide til Dansk Vestindia med det mål å fortelle sannheten om det brutale slaveriet, men hans idealer og oppfatninger settes på prøve, blant annet av de svarte selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 346 s. Utgitt i 2018.
Wingate, Lisa: Barna fra elva
Lisa Wingates bestselgende roman Barna fra elven, tar utgangspunkt i en sann historie om organisert kidnapping og salg av tusenvis av fattige barn og barn av ugifte mødre i USA mellom årene 1920 og 1950.
Memphis, 1939: Tolv år gamle Rill og hennes fire søsken lever et fritt og ubekymret liv om bord på familiens husbåt på Mississippi-elven. Men når faren i all hast må frakte moren deres til sykehuset, må Rill ta ansvaret for søskenflokken. Plutselig dukker en fremmed mann
opp, og barna blir tatt vekk fra alt som er kjent og levert til et barnehjem. De blir forsikret om at de vil få komme tilbake til foreldrene, men snart oppdager de den mørke sannheten.
Sør-Carolina, nåtid: Når Avery vender hjem for å hjelpe faren som er blitt syk, fører et tilfeldig møte til at hun begynner å stille spørsmål ved sin egen bakgrunn. Hun legger ut på en reise gjennom familiens glemte historie - en vei som til slutt vil føre enten til ødeleggelse eller forsoning. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 398 s. Utgitt i 2018.
Whitehead, Colson: Den underjordiske jernbanen
Sekstenårige Cora er slave på en bomullsplantasje i Georgia i USA. Hun lever i daglig angst for fornedrelse og brutal avstraffelse, men også med myten om sin mor, Mabel, som klarte å flykte. Cora og vennen Caesar bestemmer seg for å forsøke det samme vågestykket, og de legger ut på en livsfarlig reise – med den fanatiske slavefangeren Ridgeway i hælene. Den myteomspunne underjordiske jernbanen tar rømlingene nordover fra stat til stat, til nye verdener og nytt håp, men drømmen om frihet møter sterk motstand selv der det tilsynelatende er trygt å være. Samtidig som Ridgeway og hans blodhunder stadig puster Cora i nakken. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 344 s. Utgitt i 2017.
Klassikere om prostitusjon, menneskehandel og slavearbeid
Krohg, Christian: Albertine
Historien om den fattige sypiken som voldtas av en politifullmektig og deretter ender opp i prostitusjon, ble gitt ut som et innlegg i datidens moraldebatt. Krohg skildrer prostitusjonen på slutten av 1800-tallet. Boken er preget av refleksjon og moralisme. Den ble utgitt i 1886 og ble allerede dagen etter utgivelsen beslaglagt og nektet utgitt av myndighetene. Redaktøren av Verdens Gang mente den ikke ble beslaglagt for å beskytte dyd og sedelighet, men for å beskytte ulydige og usedelige embetsmenn. Prostitusjon som offentlig legalisert institusjon ble avskaffet like etterpå, i samme år som romanen kom ut. Det er verdt å merke seg at justisminister Aimar Sørensens beslagsvedtak fra 1886 faktisk aldri er opphevet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 141 s. Originalt utgitt i 1886.
Jæger, Hans: Fra Kristiania-bohêmen
Boken handler om skjebnen til all flink ungdom. De herskende samfunnsforholdene og den konvensjonelle kjønnsmoralen fører til at ungdommen må gå til grunne. De to unge mennene i boken, Herman Eek og Jarmann er to begavede mennesker som ødelegges av utenforliggende hemninger på deres naturlige trang. Annen del inneholder utdrag av debattene i Den frisinnede studenterforening og forfatterens forsvarstale i højestrett. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Boka ble beslaglagt så snart den kom ut, og Hans Jæger ble dømt til fengsel. Fra Kristiania-bohemen ble forbudt fordi den brøt med blasfemiparagrafen og bluferdighetsparagrafen. Med andre ord ble boka forbudt på grunn av religionskritikk og at den brøt med regler for det som er sømmelig eller anstendig. Omfang (begge deler): ca. 371 s. Originalt utgitt i 1885.
Leveen, Lois: Frihetens vinder
Mary Bowser er født til slaveri. Hun og moren er husslaver hos den velstående familien van Lew i Richmond, Virginia. Datteren i huset, Bet, er for opphevelse av slaveriet og hun frigir Mary og sender henne på skole i en av de frie statene i nord. Mary er skoleflink og har i tillegg fotografisk hukommelse, en egenskap som kommer godt med når hun senere blir engasjert i spionvirksomhet for Unionen. Mary Bowser vender tilbake til Virginia like før borgerkrigen bryter ut, og under dekke av å være slave begynner hun å arbeide i huset til konføderasjonens president, Jefferson Davis. Hun står hele tiden i fare for å bli avslørt, men Mary Bowser er villig til å ofre livet for friheten. Romanen er basert på en sann historie. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 455 s. Utgitt i 2012.
Stowe, Harriet Beecher: Onkel Toms Hytte
Et enestående verk! For første gang på 125 år foreligger Onkel Toms hytte i komplett oversettelse på norsk. Romanen, som for første gang ble utgitt i USA i 1852, er et sterkt eksempel på hvordan skjønnlitteratur kan være med på å forandre et helt samfunn. At 300 000 eksemplarer av boken ble revet bort i løpet av det første året, skyldtes ikke ene og alene at leserne her ble presentert for en spennende historie; vel så viktig - om ikke viktigere - var Stowes politiske og kristenhumanistiske budskap: Sett slavene fri! Stowe hadde særdeles gode kunnskaper om slavenes kår, hun visste hvordan slavehandelen foregikk, og hun forstod at noe måtte gjøres for å vekke den hvite delen av befolkningen. - Og hun lyktes. Fortellingen om Onkel Tom gjorde en forskjell, og ved borgerkrigens slutt skal Abraham Lincoln ha uttalt at romanen hadde vært en svært viktig inspirasjonskilde for kampen mot slaveriet. På sett og vis er romanen like aktuell i dag som den var på 1850-tallet. Hvordan behandler Vesten flyktninger og såkalt papirløse? Hvem er vår tids Onkel Tom, og hva kan vi lære av hans historie? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 582 s.
Du finner flere bøker om trafficking, prostitusjon, slavearbeid og menneskehandel her.