Bøker om musikk
Bøkene nedenfor handler om musikk. De handler om musikere som trives, musikere som sliter, og til og med om en musiker som blir lastebilsjåfør. Dessuten handler de om de som ikke er musikere, men lidenskapelige lyttere. Bøkene handler om musikken som en del av livet, musikk og makt og ikke minst musikk og kjærlighet.
Bøker om musikere og musikkbransjen
Barnes, Julian: Tidens larm
I januar 1936 stod en anmeldelse på trykk i Pravda om hvilket ble det sagt at den var så full av grammatiske feil at den måtte komme fra en hvis penn ingen torde rette. Den var forfattet av Stalin, og den skjelte ut Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth fra Mtsensk. Det var en ikke musikk, men møl i følge Stalin. Laget av en fiende av folket. Denne anmeldelsen definerte Sjostakovitsj liv, og selv om han ble rehabilitert, og av utenverdenen sett som både medløper og informant, har Julian Barnes valgt å skrive om komponistens liv med medfølelse og forståelse. Julian Barnes skriver i sitt karakteristiske, vakre og presise språk, med en musikalitet som yter Sjostakovitsj rettferdighet og forsøker å si noe om kunstens kår under et totalitært regime. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 206 s. Utgitt i 2016.
Bjørnstad, Ketil: Til musikken
Den unge pianostudenten Aksel Vinding forelsker seg i Anja Skoog, et stort pianotalent som snart skal debutere i en alder av 17 år. Vi er blant musikkstudenter i Oslo i slutten av 1960-årene. De kaller seg Unge Pianisters Samfunn og er både rivaler og venner, men de har én ting felles: musikken. De er fremtidens pianister, og de lever under et konstant og nesten umenneskelig press - fra foreldre, spillelærere, pedagoger, kritikere, og ikke minst seg selv. Til musikken er et familiedrama, en kunstnerroman og et medrivende portrett av en ung manns besettelse og kjærlighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 393 s. Utgitt i 2004.
Blad, Hans Petter: Tilfeldig musikk
Tilfeldig musikk er en tredelt diktsamling hvor den europeiske kunstmusikken sirkles inn i det små, via flyktige erfaringer og detaljer, og i det store, via biografi og historie, religion og ornitologi. De tre komponistene er Johann Sebastian Bach, Olivier Messiaen og James Clapperton, men som alltid i Hans Petter Blads karakteristiske assosiasjonsromantiske miniatyrer tas det et utall avstikkere, også rent personlige, men hele tiden med øye for verdens mangfoldighet, og for kunsten som en generator for å forevige de øyeblikk og opplysninger som sammen konstruerer våre liv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 65 s. Utgitt i 2018.
Bortne, Anders: Et bra band
Jonas er på vei tilbake til Bergen etter et års reise i Asia, og hjemme venter Martin og sier at han må spille i band. "Du bare må spille bass i The Seculars". Og før han vet ordet av det er han med. Fire venner med fire ulike ideer om hva de egentlig driver på med. Hva betyr det å spille i et band? Hva er The Seculars? "De er boblere til bobler-kategorien," sier Liss, Jonas' ekskjæreste. Men idet den første singelen blir sluppet blir The Seculars plutselig hele Norges nye rockeyndlinger, med deres skjeve og melodiøse punk. Et bra band er en støyende roman om gitarstrenger som ryker, om konserter med åtte besøkende, om å få terningskast 6 i Dagbladet, om vennskap og kjærlighet og lyden av en bassgitar som kan flytte en hel verden. Omtalen er skrevet av forlaget. Omfang: 381 s. Utgitt i 2005.
Brunsvik, Hilde: Reise til menneskene
En vokalist som har sluttet å synge. En desillusjonert jazzpianist. Sammen reiser de til Venzia på en ukes spillejobb. «Reise til menneskene» er en roman om å være fremmed og om å høre til, å gå seg bort og finne veien, å være noen og være ingen. Og ikke minst, om musikk. Omtalen er utarbeidet av Biblioteksentralen. Omfang: 153 s. Utgitt i 2017.
Brustad, Sturle: Anarchy in Åmot
Det er 1978, det er en stille augustdag, skolekorpset kommer til syne der borte i varmedisen og alle gutta stirrer mot Linda Fossli, som åpenbarer seg med svaiende pupper og svingende tamburmajorstav i spissen for korpset. Målet er sportsplassen, der det skal være fotballcup og ordførertale med hele Åmot til stede. Og det er her det skjer: Plutselig dundrer «Anarchy in the U.K.» av Sex Pistols fra stadionhøyttalerne, og verden er ikke lenger den samme. Hans Petter og Perry starter band, pønkband: Gutta på utsida skal gi lyd fra seg, skal gi bygda noe annet enn Septimus og pølse i lompe og sjakkvelder. Den skoleflinke og kloke Hans Petter er hovedpersonen i historien, en historie om ei bygd som blir satt på hodet, gutter som møter jenter og ikke minst Deniro, en villmann med kniv og ei søster som han vil forsvare. Sturle Brustads Anarchy in Åmot er en varm, munnrapp fortelling om ungdom som bryter lydmuren og løfter bygda ut av dvalen. Før det hele løper løpsk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 556 s. Utgitt i 2007.
Buene, Eivind: Allsang
Orkesteret har sluttet å spille, men jeg synger av full hals. Jeg ligger på gulvet og synger, scenelyset blender meg, jeg fester blikket på lysekronen der ute over hodene på publikum. Jeg vet at hun kan høre meg. Nevermore the sun shall rise, synger jeg, stemmen min alene i det store rommet, to chase the night with fiery skies.
Allsang er historien om Ivan og Marie, en fortelling om sangen og menneskestemmen, om en ukjent Händel-opera og om hvordan vi aldri slutter å håpe. Eivind Buene skriver med en uovertruffen musikalsk sans. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 254 s. Utgitt i 2012.
Busquets, Blanca: Stillhetens hus
Stillhetens hus er en roman om kvinner, musikk og en helt spesiell fiolin. Rammen rundt historien er en klassisk konsert som finner sted i Berlin. Konserten skal til å begynne, luften er fylt med forventing, og en gammel kvinnes tilstedeværelse blant publikum gjør noen av orkesterets medlemmer nervøse. Hvem er hun? Hvilken forbindelse har hun til orkesteret? Dette er en roman med mange historier i én. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 246 s. Utgitt i 2014.
Butler, Nickolas: Shotgun lovesongs
I Little Wing i Wisconsin har Hank, Kip, Ronny og Lee vært venner siden high school. De holder fast ved vennskapet, men har gjort forskjellige valg i livet. Hank har fulgt familietradisjonen og blitt bonde i hjembyen, og er gift med ungdomskjæresten Beth. De andre har flyttet ut, og noen er kommet tilbake: Ronny etter en karriere som rodeorytter, og Kip som suksessrik megler på råvarebørsen. Og så er det Lee, selvfølgelig, den som alltid skilte seg ut. Lee har blitt rockestjerne etter gjennombruddet med plata Shotgun Lovesongs og lever livet på turne og i New York med stadig skiftende kjendiskjærester og jetsetliv. Men når han trenger et pusterom trekkes han hjemover, til vennene Hank og Ronny – og til Beth.
Denne usedvanlig velskrevne og sympatiske debutromanen kombinerer Annie Proulx’ sans for miljø med Per Pettersons gehør for nyansene i språk og forholdet mellom mennesker – mot et soundtrack av Bon Iver, Calexico og Bonnie ‘Prince’ Billy. En helstøpt og medrivende roman av den typen du ikke kan legge fra deg om du først har begynt å lese! Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 304 s. Utgitt i 2014.
Erichsen, Erlend: Nasjonalsatanisten
Vi møter den karismatiske og sterke Vinterblod og hans venn Ljåvold, fra deres første flørt med de mørke kreftene, til de selv slår gjennom med bandet Stormvold.
Svart, intelligent, mørkt, ukristelig, enormt og nasjonalt - This is true Norwegian Black Metal! Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 153 s. Utgitt i 2005.
Forman, Gayle: Hvis jeg blir
Valg. Det er så mange vanskelige valg å ta. Mia på 17 er usikker. Skal hun virkelig tørre å satse på musikken – selv om det betyr at hun må reise fra kjæresten, familien og vennene? I løpet av ett skjebnesvangert øyeblikk er valgmulighetene borte. De forsvinner idet bilen Mia og familien hennes sitter i kolliderer. Bare ett valg gjenstår. Det viktigste av dem alle.
Hvis jeg blir er en hjertevarm roman om kjærlighetens kraft, familiens betydning og valgene vi alle må ta. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 190 s. Utgitt i 2009.
Hansen, Atle: Syng meg heim!
Lovart Litlevåg går mest for seg sjølv, les teikneseriar om cowboyar og indianarar, lyttar til Hank Williams og drøymer om Amerika. Lea Konstanse Kipevik bur på ein holme saman med foreldra og held seg i hønsegarden når ho treng selskap. Kvar dag slår dei følgje med kvarandre til skulen, men utan å veksla eit ord. Dei er einsame og annleis. Ho vil vera som dei andre, han vil helst vera ein annan. Men han har ei songstemme som får folk til å gråta, og ho gjer forretningar med ferske egg og gamle oppskrifter. Slik opnar livet og verda seg på ein ny måte, med mykje musikk både på og mellom linene. Syng meg heim! er ei frodig, nostalgisk og poetisk kjærleikserklæring til musikken, ein lun, gripande og vemodsmunter vestlandswestern om havet, døden og kjærleiken – og om å komma heim. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 206 s. Utgitt i 2012.
Hoem, Edvard: Frøken Dreyers musikkskole
Musikarparet Renate og Theodor Ungermann kjem til Bergen frå det krigsherja Tyskland på eit ugunstig tidspunkt: i 1952. Med Frøken Dreyers musikkskole som base, ønsker han å realisere ein ny musikk for ei ny verd i Bergen, medan ho ser fram mot den dagen da dei skal vende tilbake. Ein roman om eksilets problem og modernitetens pris, om musikkens verd og den verkelege verda. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 379 s. Utgitt i 2000.
Henriksen, Levi: Harpesang
Det er himmelsk sang plateprodusenten Jim Gystad en bakrusmorgen får høre i Vinger kirke. Stemmene fra benkeraden bak ham formelig løfter ham inn i evigheten, bort fra den trauste liksombluesen som han til daglig prøver å puste liv i. Og for første gang på lenge slipper meningsløsheten taket. Det er De Tre Syngende Søsken Thorsen som befinner seg i forsamlingen. I forgangne år har de turnert USA og solgt hundretusenvis av plater, singler med titler som «Det er mitt kors å bære» og «Tretti sølvpenger oppå vår Faders bibel». De fant alle tre kjærligheten. De mistet den. Og de opptrer ikke mer. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 321 s. Utgitt i 2015.
Ishiguro, Kazuo: Nokturner
Nokturner er en samling noveller fra forfatteren av Resten av dagen og Gå aldri fra meg. Alle de fem fortellingene handler om musikere og musikk, og vi beveger oss fra italienske piazzaer til eksklusive hoteller i Hollywood. Vi møter både unge drømmere, kafémusikanter og falmede stjerner. I denne samlingen utforsker Ishiguro kjærligheten, musikken og tiden som svinner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 207 s. Utgitt i 2012.
Knudsen, Sverre: Sukkersug
Freddi skaper seg en slags musikkarriere, men spiralen peker ikke oppover. Det går ubønnhørlig nedover og ender på et hospital i Paris, der han forsøker å lappe sammen de siste rester av menneskelighet og anstendighet.
Dette er en helt spesiell 70-tallsroman som svært mange vil kjenne seg igjen i. Den har mange passasjer med tilbakeblikk til yngre år og noen fabelaktige beskrivelser av det som var; fra mamma og pappas kiosk i Majorstuveien og oppveksten utenfor Oslo, til et gryende musikkmiljø i Bergen, drankernes gamle kafeer og slalåmkjøring mellom politiske fløyer. Omtalen er utdrag av forlagets omtale. Omfang: 409 s. Utgitt i 2005.
Seth, Vikram: En egen musikk
Michael Holme er sønn av en slakter fra Manchester. Han har studert musikk i Wien, og livnærer seg som fiolinist i London. En skygge fra fortiden hviler over livet hans. Ti år tidligere var han sammen med den begavete pianisten Julia, som han mistet kontakten med. Ennå tenker han på henne hver dag. Helt tilfeldig oppdager han henne øverst i en rød London-buss, og prøver desperat å finne henne. Så dukker hun opp på en konsert der kvartetten hans har spilt. Gnisten finnes fortsatt, men den nye kontakten mellom Michael og Julia blir skjebnesvanger for dem begge. Ikke minst fordi Julia har en dramatisk hemmelighet hun prøver å holde på. Denne Vikram Seth-romanen er en vemodig kjærlighetshistorie med tragiske undertoner. Handlingen er lagt til musikkmiljøene i flere europeiske storbyer. En stor roman om livet og kunsten, musikken og kjærligheten. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 405 s. Utgitt i 1999.
Thomas, Angie: På vei mot toppen
16 år gamle Bri drømmer om å bli tidenes største rapper. Som datter av en legendarisk undergrunnsrapper, som døde før gjennombruddet, har hun store sko å fylle. Men det er vanskelig å nå toppen når man blir stemplet som gangster på skolen, og kjøleskapet hjemme er tomt etter at moren ble arbeidsløs. Det går opp for Bri at hun ikke bare kan gå og drømme om å nå toppen, hun SKAL slå gjennom og bli størst.
På vei mot toppen er en historie om å kjempe for sine drømmer – mot alle odds. Det er en historie om den desperate virkelighet som mange fattige, svarte familier opplever i dagens USA. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 446 s. Utgitt i 2020.
Vaage, Lars Aamund: Rubato
Stein var en lovende pianist, men avbrøt utdannelsen, og begynte som anleggsarbeider på hjemstedet sitt i stedet. Han kjører lastebil og har nettopp hatt et uhell, når han får beskjed om at bestefaren er død. Omtumlet drar han til Bergen med en ødelagt kardang i bilen, og slik gjør han en reise tilbake til årene ved Bergen Musikkonservatorium der også ungdomskjæresten Astrid var en del av livet hans. Reisen foregår på mange tidsplan, og mens Stein forsøker å finne forklaringer på hva som egentlig er hendt ham, står det hele tiden åpent hva han kommer til å gjøre. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 207 s. Utgitt i 1995.
Bøker om musikkentusiaster
Carmona-Alvarez, Pedro: Volum
Ni forfattere som også er musikere, eller ni musikere som også skriver. Ni noveller om hvordan musikken kan forandre situasjonen, kan forandre deg. Om hvordan tonene får deg til å sveve, hvordan klangen fra et piano kan få deg til å gjøre noe helt nytt, om hvor vanskelig det er å finne de rette ordene. Om alle minnene som henger fast i musikken, om alle gledene, plagene og drømmene som følger med. Og om det utrolige som plutselig kan skje, bare fordi det finnes musikk. Og mennesker som elsker musikken. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 101 s. Utgitt i 2015.
Christensen, Lars Saabye: Beatles
Dette er en munter og vemodig roman om fire Beatles-frelste Oslogutter av årgang 1951, fra de som syvendeklassinger står på spranget inn i voksenverdenen - "Vi tok framtida på forskudd, og den så sabla bra ut" - til 25. september 1972.
Ingen går tørskodd når dønningene fra ungdomsopprøret ute i Europa skyller inn over dem og deres beskyttende tilværelse.
Slik gir Christensen et levende og billedrikt inntrykk av en tid de fleste har opplevet - eller gjennomlevet. Omtalen er utarbeidet av forlaget.
Omfang: 732 s. Originalt utgitt i 1985.
Grytten, Frode: Popsongar
24 timar, 24 stader, 24 songar, 24 historier
Frode Gryttens kvite album, eit soul-album i skrift.
Boka består av 24 noveller frå 24 stader i verda som finn sted i løpet av 24 timar. Til kvar novelle har forfattaren knytta ein popsong. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 229 s. Utgitt i 2001.
Hamran, Hans Ole: Rubiks kube og den femte Beatle
8. desember 1980. John Lennon blir brutalt skutt ned på åpen gate i New York. Hjemme i Norge er Anders skolens eneste Beatles-fan. Mordet på Lennon får store konsekvenser for ham, og de neste seks årene jakter han på de resterende Beatles-medlemmene. Det er store drømmer, håpløs forelskelse og nære vennskap. Mens The Beatles presses av grupper som Pink Floyd, Queen og U2, rakner det for Anders som forgjeves forsøker å holde tilværelsen sammen. Om å være ung, om å bli voksen, om å måtte stå i det. En historie som fenger på tvers av generasjoner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 319 s. Utgitt i 2018.
Hornby, Nick: High Fidelity
Rob Fleming er 35 år gammel og popfantast. Kjæresten hans har nettopp forlatt ham, og hva gjør han med livet sitt nå? Han bor i en lurvete leilighet omgitt av sin nøye katalogiserte årgangsvinyl, og hans beskjedne levebrød kommer fra en platesjappe i Sør-London. Er tiden inne for å innse livets realiteter og satse på familie og en skikkelig jobb? Men blir musikken da helt borte? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 268 s. Utgitt i 2001.
Kunzru, Hari: Hvite tårer
Hari Kunzrus kritikerhyllede nye roman er en ubarmhjertig og fullstendig fengslende litterær thriller, men samtidig også mye, mye mer: Den er et kjærlighetsbrev til alle de glemte geniene i musikkhistorien, og rommer dessuten en særs aktuell diskusjon av rase i et samtidige USA. Hvite tårer er en heseblesende bok som lever videre lenge etter at man har lest den siste siden. To noen-og-tjue år gamle newyorkere. Seth er keitet og sjenert – Carter den glamorøse arvingen til en av USAs største formuer. De to har én ting felles, nemlig lidenskapen for musikk. Da Seth ved en tilfeldighet tar opp en ukjent bluessanger i parken, lager Carter en miks som han publiserer på nettet som en «forsvunnet» innspilling av artisten Charlie Shaw. Den blir en sensasjon blant platesamlere. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 296. Utgitt i 2018.
Mason, Daniel: Pianostemmeren
En oppsiktsvekkende roman som forteller historien om en engelsk pianostemmer som blir sendt langt inn i jungelen i Burma i 1886. I 1886 får pianostemmeren Edgar Drake en merkelig forespørsel fra de britiske krigsmyndighetene: Vil han forlate sin kone og sitt fredelige liv i London for å dra inn i jungelen i Burma? Der er det nemlig et sjeldent Erard-piano, og det trenger reparasjon. Pianoet eies av en kirurg og major som på grunn av sine uortodokse fredsskapende metoder lyrikk, medisin og musikk har klart å oprettholde en slags balanse i området. Men hans overordnede stiller spørsmål om metodene hans. Underveis gjennom Europa, i båt over Rødehavet, i India og langt inn i Burmas jungel treffer Edgar soldater, merkelige folk, banditter og eventyrere, og ikke minst en tiltrekkende kvinne, minst like forførende som kirurgmajoren. Og i legens hovedkvarter, som ligger ved en avsidesliggende burmesisk elv, møter Edgar en verden som er enda mer merkelig og farlig enn han hadde kunnet tenke seg. En hypnotisk fortelling; mytisk, romantisk, sensuell, lyrisk og full av lidenskap. En debutbok som går sin seiersgang verden over. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 311 s. Utgitt i 2003.
Murakami, Haruki: Norwegian wood
I Haruki Murakamis kanskje mest kjente bok hører Toru Watanabe Beatles-melodien "Norwegian Wood" over høyttalerne på et fly, og kastes tilbake i tid til studiedagene i Tokyo på slutten av sekstitallet. Studentopprøret er i gang, men Watanabe er mest opptatt av vennene, studentlivet og den store kjærligheten. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 321 s. Utgitt i 1998.
Niemi, Mikael: Populærmusikk fra Vittula
Romanen om Matti og hans tause kamerat Niila. De vokser opp på seksti- og syttitallet i strøket Vittula, som betyr Fittemyra, i byen Pajala i den svensk-finske Tornedalen. Her støter rockemusikken mot den religiøse læstadianismen. Herfra strømmer fantastiske fortellinger, overraskende og lattervekkende historier.
Populærmusikk fra Vittula er Mikael Niemis debutroman. Den vant Augustprisen som årets beste roman i Sverige 2000 og ble instilt til Nordisk Råds Litteraturpris. Den er blitt en rekordstor bestselger. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 217 s. Utgitt på norsk i 2001.
Rømming, Ellen: De ufullendte
Maria føler seg som en tilskuer til livet. Det er søsteren Ingrid som er talentet i familien – og Marias faste holdepunkt i tilværelsen. Søstrene har et sterkt fellesskap, ikke minst gjennom deres lidenskap for musikk. Ingrid står foran en lovende karriere som pianist. Men når hun viser stadig sterkere tegn på sykdom, ofrer Maria det meste for å ta vare på henne.
For Maria handler kampen for søsteren like mye om å redde seg selv.
De ufullendte er roman om kjærlighet, gjensidig avhengighet og det å finne seg selv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 200 s. Utgitt i 2020.
Sortland, Gaute M.: The rise and fall of Gøran Trovåg
Dette er historia om Stuart, som eigentleg heiter Gøran, og kompisane hans. Det er historia om skitten sprithandel, vennskap og musikk. Det er forteljinga om måker og vind, om damer og eksplosjonar, og ikkje minst: historia om å gå skikkeleg på trynet i hundeskit. Gaute Sortland har skrive ei morosam, skeiv og sår bok om det å vere ung gut i ein liten norsk by. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 107 s. Utgitt i 2013.
Tunström, Göran: Juleoratoriet
Familien Nordensson mister sitt lyspunkt, en elsket hustru og en strålende mor, Solveig. Solveig Nordensson hadde en visjon om å oppføre Bachs Juleoratorie i kirken i den lille byen Sunne. Det skulle gå tre generasjoner før drømmen ble virkelighet.
Og det skjer akkurat på dagen da det lokale koret står klar til å fremføre Juleoriatoriet, etter ti års forberedelser, Aron, ektemannen, søker tilflukt i tausheten. Sønnen Sidner leter etter kjærlighet og samhold etter morens død, og må reise til den andre siden av jorden for å finne det. Først sønnesønnen Victor blir i stand til å realisere sin bestemors visjon om å oppføre det monumentale verket i den lille småbykirken. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 363 s. Originalt utgitt i 1984.