Bøker om mannsrollen
Disse beskrivelsene kan gi deg ideer til en fordypningsoppgave der du ser nærmere på mannsrollen. Hvordan skiller for eksempel mannsrollene hos Agnar Mykle seg fra mannsrollene vi møter hos Erlend Loe? Du kan velge to samtidstekster, eller du kan velge fra to ulike perioder. Velger du romaner fra ulike tidsperioder, bør du se romanene i lys av konteksten, altså perioden de ble skrevet i, hva som kjennetegnet samfunnet på den tiden, hva som kjennetegnet litteraturen osv.
Du finner også tekster som tar for seg forholdet mellom far og barn. Tekster som tar for seg barn og oppvekst, finner du her.
Alle titlene under er tilgjengelige til lån på Sølvberget. Klikk på dem for å reservere, så kan du plukke dem opp hos oss.
En del av titlene finnnes også i Allbok. For å komme i gang med Allbok trenger du e-postadresse, lånekort og pinkode. Da kan du lese bøkene på mobilen eller nettbrettet. Det er selvsagt gratis å bruke Allbok, som virker på enheter med Android eller iOS. For mer informasjon om hvordan du kommer i gang klikk her.
Romaner om mannsrollen
Audur Ava Ólafsdóttir: Arr
Jónas Ebeneser er en mann på snart 49, «fraskilt, heterofil, uten makt, uten sexliv». Imidlertid er han en «gjør-det-selv»-type, som gjerne fikser og reparerer ødelagte ting. Han har tre kvinner i livet sitt: moren, ekskona og datteren, alle med navnet Gudrún. Men Jónas har mistet livsgnisten, og reiser fra Island. I kofferten har han en drill og noen gamle dagbøker. Han kommer til et krigsherjet land, der han lar seg innlosjere på det nedslitte Hotel Silence. Han planlegger å bruke en uke på det dystre oppdraget han har gitt seg selv: selvmordet. Men de han møter i det nye landet, og møtet med hans yngre selv i dagbøkene, gir Jónas nye perspektiver på tilværelsen. Og på grunn av hotellets ustanselige behov for reparasjoner, blir det stadig vanskeligere for ham å avslutte livet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 209 s. Utgitt i 2018.
Bauer, Ola: Humlehjertene
Helten fra Ola Bauers to tidligere romaner, Graffiti og Bulk, hvem glemmer ham - frekk, fandenivoldsk, brautende, men med brede striper av desperasjon og ømhet. I denne nye romanen møter vi ham igjen, nå på vei til Paris som overvintret beatnik, på leting etter en sønn han aldri har sett og på parti med den revolusjonære enmannsgruppa Humlehjertene. Etter noen hektiske måneder der nede, med en forfatter i magen, noen heftige forelskelser på baken og med hodet fullt av forvirrede opprørstanker, står han plutselig midt oppe i det politiske sentrum som barrikadekjemper. Det er mai 68... Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 189 s. Utgitt i 1980.
Bjørnstad, Ketil: Nåde
Bengaleren Mitou Barua sitter fengslet i Norge og prøver å forstå hva som egentlig er hendt. Det samme gjør forfatteren som jevnlig kommer på besøk. Et usedvanlig liv rulles opp, et liv der sorg og smerte, men også kjærlighet og poesi har stor plass. Mot en bakgrunn i fattigdom, politisk uro og religiøse motsetninger viser denne livshistorien sterke motsetninger i forhold til vestlige liv og oppfatninger. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 271 s. Utgitt i 1998.
Christensen, Lars Saabye: Byens spor: Ewald og Maj
Byens Spor: Ewald og Maj er første bind i en trilogi, og vi befinner oss på Oslo vest rett etter krigen der vi møter Ewald og Maj Kristoffersen med deres sønn Jesper. Ewald jobber i et reklamebyrå som får i oppdrag å lage kampanjen i forbindelse med Oslos 900-årsjubiléum og Maj engasjerer seg i Røde kors.
Bli med når vi legger øret inntil konkylien og lytter: Hør lyden av Oslo. Se gatene som binder den sammen, se menneskene som bor i dem. Se Ewald og Maj, se slakteren, se legen, hør hyggepianisten på Bristol, høre telefonen ringe hos fru Vik i etasjen over. Se Maj gå på møte i Røde Kors, hør glassen klirre på Bristol. Høre lyden av hvinende bremser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 441 s. Utgitt i 2017.
Dahl, Nils Fredrik: I fjor sommer
Hovedpersonen er alene på et sommersted rett over grensen til Sverige. Han skal rydde opp og gjøre huset klart – men til hva? Sammen med hunden sin oppsøker han badeplassen, bestemte steder i skogen, og en forlatt hytte i nærheten. Uopphørlig vender tankene tilbake til det som skjedde sommeren før. Men hva var det egentlig som hendte? I en suggestiv og sensuelt stemningsfull prosa tegner Niels Fredrik Dahl en intens og dramatisk kjærlighetshistorie, der innbilningskraften og besettelsen hos en forelsket mann er en av de drivende kreftene. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 172 s. Utgitt i 2003.
Ericsson, Kjersti: Hun, han og kvinnekampen
Hun finner et bilde av mannen sin som ung, fra tida før de ble et par. Ansiktet hans er åpent mot framtida, det bærer ennå ingen spor av samlivet med henne. Men når hun kaster seg ut i bevegelsen for full kvinnefrigjøring, preger det også hans liv. I søsterskap med andre unge kvinner går hun i spissen for en stor forandring. Når tusenårs urett mot kvinner skal gjøres opp, blir også parforhold og familie til kampsoner. I kampen mot patriarkatet finnes ingen fredete områder, heller ikke kjærligheten.
Elskende, motstandere, medspillere – hvem blir hun og han for hverandre når de virvles med i den store forandringen? Og hva tenker hun i ettertid om hvordan dette eneste livet ble, for henne, for ham? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 231 s. Utgitt i 2019.
Evelid, Cathrine: Lyden av fjell
Jon kjører rundt i bilen med Trude. Han har pappaperm, men unngår situasjoner der han kan bli gjenkjent. Helst vil han sitte i studioet og jobbe med lydinstallasjonen han holder på med. For mange husker Jons ansikt fra avisforsidene. Da faren ringer og forteller at han har kort tid igjen å leve, bryter han også en stilltiende pakt. De har aldri snakket om det som hendte da Jon var tenåring. Hvem er jenta med de gule øreklokkene? Og kan Jon noen gang sone ferdig? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 244 s. Utgitt i 2019.
Grytten, Frode: Menn som ingen treng
Menn som kjører vekk. Menn som blir igjen. Menn som krasjar nye bilar. Menn som er på veg ned. Menn med for mykje gjeld. Menn med uvanlige kjønnsorgan. Einsame menn. Fredelige menn. Valdelige menn. Ærlige menn. Kriminelle menn. Menn ein stad midt imellom. Menn frå Rjukan. Menn frå Lillestrøm. Menn frå Fyllingsdalen. Menn frå Warszawa. Menn i eit nytt og skrudd Noreg. Menn som treng kvinner. Menn som treng menn. Menn som ingen treng.
Menn som ingen treng er Frode Gryttens niande novellesamling, og det er ni år sidan han sist utgav noveller, denne sjangeren som kanskje står forfattaren nærmast. Samlinga rissar opp eit kart over Noreg og Europa – her finst desperasjon, kjærleik, håpløyse og komikk. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 244 s. Utgitt i 2016.
Harukami, Muraki: Menn uten kvinner
I denne nye samlingen handler det om menn med og uten kvinner, om den vanskelige kjærligheten, om å klare eller ikke klare å leve sammen, å se hverandre og relatere til hverandre. Som alltid hos Murakami virker fortellingene hverdagslige – og så likevel kanskje ikke.
En skuespiller ansetter en sjåfør og betror henne sine innerste tanker. En mann har blitt forlatt av sin kone og åpner en bar som blir hjemsøkt av noe ukjent. Ektemannen til en tidligere kjæreste ringer midt på natten med dårlig nytt. En mann våkner en dag og innser at han har gjennomgått en metamorfose og er blitt forvandlet til Gregor Samsa, hovedpersonen i Franz Kafkas Forvandlingen.
Om Menn uten kvinner har Murakami sagt at han ønsker å undersøke isolasjonen for å se hvordan den kan påvirke oss følelsesmessig. Dette gjør han igjen ved å blande det realistiske med det overskridende på sin helt egne måte som har gitt ham millioner av lesere over hele verden. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 267 s. Utgitt i 2016.
Henmo, Sverre: På vei hjem
Thale og Magnus har vært sammen i mer enn ti år, og forholdet er etter hvert litt slitt i kantene. Han lengter etter et felles barn, men lengselen deles ikke fullt ut av henne, som har en 16 år gammel sønn fra før av. En helg på hytta på fjellet avbrytes brått da de får telefon om at Thales sønn har falt om på trening og er sendt til Ullevål sykehus med ambulanse. Sønnens tilstand blir stadig mer kritisk, og turen hjem blir et kappløp med tiden.
Samtidig som panikken stiger inne i bilen, viser det seg at Thale og Magnus har mye mer å snakke om enn noen av dem har vært klar over. Parallelt med bilturen på vei mot sykehuset følger vi deres historie bakover i tid til da de møttes første gang.
På vei hjem er en roman som stiller spørsmål om hvor godt vi egentlig kjenner hverandre, om det er en menneskerett å få barn, hva det vil si å være far, og hva som kan skje hvis prisen for å elske noen begynner å føles for høy? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 250 s. Utgitt i 2019.
Knausgård, Karl Ove: Ute av verden
Den 26 år gamle Henrik Vankel jobber som lærervikar i Nord-Norge. På skolen møter han Miriam, som han blir dypt forelsket i. Det eneste er at hun er elev i klassen hans, og bare tretten år.
Med utgangspunkt i forholdet mellom Henrik og Miriam forteller Karl Ove Knausgård en besettende kjærlighetshistorie. Men det er også beretningen om en ung manns oppvekst i Norge mot slutten av det tjuende århundret. Ute av verden er et ambisiøst debutarbeid, et grusomt og infamt monument over den mannlige skamfølelsen, men også en overdådig feiring av overmot og undergang. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 699 s. Utgitt i 1998.
Kurland, Roger: Lekestue
Hovedpersonen i Roger Kurlands debutroman Lekestue er noen-og-tjue år gammel. Han jobber i barnehage mens han venter på å komme inn på embedsstudiet i psykologi på Blindern i Oslo. Lekestue er en fortelling om moderne familieliv, en krass institusjonskritikk og en generasjonsberetning fra 90-tallet.
Mest av alt er Lekestue en morsom, vemodig og tankevekkende historie om ansvar og ansvarsfraskrivelse og plikten til å blande seg inn i andres liv. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 281 s. Utgitt i 1997.
Langeland, Henrik: Wonderboy
Møt Christian von der Hall, 34 år og allerede Senior Vice President i suksess-konsernet Scandinavian Media Group, og bli med inn i Christians eventyrlige jetset-verden – en verden av konserndirektører og sjefsekretærer, gründermillionærer og politiske broilere, investorer og eskortepiker, forlagsredaktører og finansjournalister. Wonderboy tar steget inn i et næringsliv i Den nye økonomiens tegn. Dette er medie-Norge anno 2000. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 480 s. Utgitt i 2003.
Larsen, Mads: Pornopung
Den dagen Mette-Marit blir kronprinsesse, skriver Karl ligg nummer 100 inn i svarteboka. Hans eneste mål i livet er å dunke Casanovas rekord på 122 nedlagte damer. Karl og samboerne Leo og Christian har kommet fram til en felles dyp bekjennelse: Det gjelder å ta seg til rette i en verden der kvinnene har makta og alle fordelene, og der det bare er plass til de mest sjarmerende drittsekkene. Nå barberer de alle pungen for å tekkes damene. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 255 s. Utgitt i 2003.
Linderborg, Åsa: Meg eier ingen
Meg eier ingen er Åsa Linderborgs fortelling om oppveksten alene med sin pappa, som arbeider som herder på metallverket i Västerås i Sverige. Han har de fineste blomstene på balkongen, men starter dagen med å kaste opp gårsdagens øl. Han setter av Åsa i mørket utenfor barnehagen, så hun kan vente der til de åpner. Og hun synes han er verdens beste pappa.
Meg eier ingen er Åsa Linderborgs fortelling om dyp kjærlighet til en pappa som hun samtidig skammet seg over, og om klassetilhørighet og alkoholens makt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 274 s. Utgitt i 2008.
Loe, Erlend: Naiv.Super
Den 25 år gamle hovedpersonen har to venner. En god og en dårlig. Og så har han en bror som ikke er så altfor sympatisk. Når denne broren slår ham i crocket, raser tilværelsen hans sammen.
Naiv. Super. er en enkel historie om veldig kompliserte ting. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 227 s. Utgitt i 1996.
Münch, Annette: Badboy: Steroid
Casper mister alt. Først luksustilværelsen hos morens kjæreste og så drømmedama. Ydmykelsene står i kø. Lillebroren havner i bråk og morens nye kjæreste invaderer hverdagen. Så dukker Liam opp og han har middelet som Casper trenger for å gjenvinne respekt og kontrollen over eget liv. Han bestemmer seg for å bli en badboy. Snart vikles Casper inn i mer trøbbel enn han makter å håndtere. Det er da lillebror forsvinner.
Badboy handler om et misbruk som er mer utpreget og omfattende blant ungdom enn vi tør tenke på. Annette Münch går tett innpå brukeren, og Caspers kamp for tilværelsen er en skremmende påminnelse om at å vokse opp med selfies og økende kroppsfokus krever mange typer styrke.
Boken er basert på forfatterens samtaler med unge brukere av anabole steroider. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 266 s. Utgitt i 2014.
Petterson, Per: Det er greit for meg
Det er greit for meg handler om en ung manns oppgjør med en fraværende far, om omprøving av vedtatte verdier og om den daglige kampen for å beholde verdighet innenfor en hardt prøvet familie. Handlingen er lagt til Veitvet på begynnelsen av 70-tallet, og vi møter Audun, 18 år, som prøver å finne en vei gjennom livet han kan forsvare. Han slites mellom forventningene som stilles til ham og trangen til å bryte over tvert, mens han egentlig drømmer om å bli forfatter som Jack Londons helt «Martin Eden». Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang 197 s. Utgitt i 1992.
Petterson, Per: Menn i min situasjon
For Arvid Jansen er livet blitt et spørsmål om faste holdepunkter. Han oppsøker gamle slagmarker rundt i byen, drikker seg full, treffer damer og blir med dem hjem, eller kjører rundt i Mazdaen, hvor han også tilbringer nettene når senga blir et umulig sted.
Det er ett år siden Turid tok med seg de tre jentene og dro. En tidlig morgen ringer hun fra den nedlagte jernbanestasjonen på Bjørkelangen. Arvid plukker henne opp og kjører henne hjem til Skjetten. Men for en gangs skyld nekter han å gi henne det hun ber om. For i rekkehuset hun har flytta til, finner han ingenting av deres felles liv, der er han fullstendig utradert, han eksisterer ikke lenger.
Vigdis, eldstedattera, ser hva slags mann han egentlig er, tror Arvid, og dermed må hun ta avstand fra ham. Men samtidig er kanskje hun den som trenger ham mest.
Menn i min situasjon er en øm og skånselløs skildring av et liv i oppløsning. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 294 s. Utgitt i 2018.
Ramslie, Lars: Fatso
Lars Ramslie er tilbake med en ny roman om et menneske ingen av oss har lyst til å identifisere oss med. Han er tykk. Han har ingen ambisjoner. Han bor i en leilighet som faren hans eier, og han har nesten ingen venner. Han er verken sjarmerende eller spesielt snill. Dessuten tenker han på sex. Nesten hele tiden. En dag bestemmer faren at det blir for dyrt å ha ham boende alene i leiligheten, og leier ut rommene til en ung jente. Dermed blir livet snudd på hodet. Det som venter ham er overraskelser han (og leseren) sent vil glemme. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 344 s. Utgitt i 2003.
Refsum, Kristian: Løftet
En far og en sønn lever på grensen av det lovlige og sosialt akseptable. Løftet følger deres vandringer i fjellheimen og i byen og skildrer deres forsøk på å unnslippe, men også innfri samfunnets krav. De to stifter bekjentskap med institusjoner som barnevernet og fengselsvesenet. Men romanen handler først og fremst om å se den andre, etablere fellesskap og å oppleve kjærlighet.
Løftet skildrer far og sønn-forholdet og det norske samfunnet med humør og moralsk alvor. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 330 s. Utgitt i 2010.
Salvesen, Rune: Antifeministen
Antifeministen er en provoserende, sår og oppsiktsvekkende roman om hva fortrenging kan gjøre med et menneskesinn, og ikke minst er det en interessant utforskning av forholdet mellom mann og kvinne, av familie, kjærlighet, seksualitet, begjær og maskulinitet. Antifeministen er en provoserende, sår og oppsiktsvekkende roman om hva fortrenging kan gjøre med et menneskesinn, og ikke minst er det en interessant utforskning av forholdet mellom mann og kvinne, av familie, kjærlighet, seksualitet, begjær og maskulinitet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 138 s. Utgitt i 2020.
Schreiner, Per: Beistet
En stille vårdag på løpetur i skogen blir Knut bitt av et dyr. Dagen etter begynner kroppen hans å forandre seg. På halsen dukker det opp små nupper. Luktesansen er forsterket, og en uforklarlig sult begynner å hjemsøke ham. Likevel er det ingen som reagerer på forvandlingen han går igjennom - hverken kona, datteren eller naboene i det pene forstadsstrøket. Knut selv vet heller ikke hva han skal tro. Kanskje det ikke er så ille, livet går videre. Selv et beist må vaske klær. Selv et beist må lage middag.
Beistet - litt som Mary Shelley, litt som Wes Craven, litt som Samuel Beckett, og helt Per Schreiner. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 86 s. Utgitt i 2019.
Seljestad, Lars: Blind
En roman om en mann som får sitt professorat, men som mister sin sjel.
En bredt anlagt og leseverdig roman om den unge Geir Kinsarviks vekst og fall. Han vokser opp i Oddas gamle industristrøk, med far som arbeider på Smelteverket og mor som vasker arbeiderbrakkene. En forferdelig hendelse i barndommen hvor han blir stygt misbrukt og mobbet av skolekamerater, får han til å bli besatt av hevntanker. Han vil opp og fram i verden, han forlater Odda, sin klassebakgrunn og solidaritetstanken. Han satser på høyere utdannelse, og bryter med farens teser ”Å vera skuleflink er eit tap”, ”den er svakast den som står aleine”. Omtalen er et utdrag av forlagets omtale. Omfang: 242 s. Utgitt i 2005.
Smith, Nils Henrik: Se ilden lyse over jord
Om tap, einsemd og begjær.
Ein sekstieinårig mann vaknar opp på eit hotellrom. Han har drøymt om stafetten i langrenn for herrar under OL på Lillehammer i 1994, som har nær tilknyting til ei dramatisk hending i hans eige liv. Vinteren 1994, same dag som stafetten fann stad, mista han den eldste sonen sin. Seinare blir han skilt. Han er vegingeniør, lever åleine, og er fast bestemt på å halde fram med det. Men då dottera ein dag overtalar han til å opprette ein facebook-profil, hamnar han på ei datingside som formidlar kontakt med aust-europeiske kvinner. Han får kontakt med Kataryna frå Kviterussland. Eit begjær blir vekt i han. No er han i Minsk, fast bestemt på å forføre denne kvinna som han trur han elskar, men som han enno ikkje har møtt. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 207 s. Utgitt i 2014.
Svingen, Arne: Alt jeg skylder deg er juling!
"Jeg knocker ikke ned gamle folk. Jeg slår ikke jenter, barn eller hunder. Ikke handikappede, kortvokste eller feiginger som aldri slår tilbake heller. Jeg kliner ikke til folk som ikke fortjener det. Ikke slår jeg fordi jeg er full eller har kjørt i meg dop. Jeg slår ikke bare for å slå. Jeg slår ikke engang alle som fortjener det. Og jeg sparker ikke folk i hodet når de allerede ligger på bakken og ynker seg."
Men jeg slåss.
Møt Herman. Han som har sårskorper på knokene. Og som nekter å si unnskyld.
Møt Silje. Hun som har laget en helt spesiell navneliste.
Er det ikke på tide at noen tar igjen? Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 184 s. Utgitt i 2019.
Torp, Ole (red.): Ord som får voksne menn til å gråte
71 kjente norske menn skriver om ordene som får dem til å gråte.
I denne boka får du den beste litteraturen gjennom navn som Jan Erik Vold, Jon Michelet, Johan H. Andresen, Andreas Viestad, Sverre Diesen, Lars Saabye Christensen, Arill Riise, Wasim Zahid, Per Egil Hegge, Tor-Aksel Busch, Jan Eggum, Finn Kalvik, Jon Almaas, Jan Kjærstad, Lars Lillo-Stenberg, Edvard Hoem, Walid Al-Kubaisi og Gunnar Staalesen. De skriver om sitt møte med ord som har berørt dem sterkt. Enten det er klassikere som Henrik Ibsen og Inger Hagerup eller modernister som Ogden Nash og helt nye stemmer som palestinske Rafeef Ziadah.
Ord som får voksne menn til å gråte gir en helt ny måte å bli kjent med litteratur på – gjennom minner om kjærlighet, savn og sorg fra noen av landets mest skriveføre menn. Samlingen er redigert av Ole Torp. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 228 s. Utgitt i 2017.
Klassikere om mannsrollen
Lagerløf, Selma: Keiseren av Portugalia
Hvor gammel han enn ble, kunne Jan Andersson på Skrolycka aldri gå lei av å fortelle om den dagen da veslejenta hans kom til verden.
Slik begynner Selma Lagerlöfs kjente roman Keiseren av Portugalia. Romanen, som første gang utkom i 1914, er beretningen om husmannen Jan Andersson på Skrolycka og hans altoppslukende kjærlighet til datteren, Klara Fina Gulleborg. Når datteren flytter til Stockholm og bryter kontakten med foreldrene, sprenger Jans avmektige farskjærlighet alle grenser og han vandrer inn i galskapens rike. Han blir keiseren av Portugalia som med urokkelig tålmodighet venter på at datteren, keiserinnen, skal vende tilbake i fyrstelig prakt og herlighet. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 236 s.
Mykle, Agnar: Lasso rundt fru Luna
«En høy, vadefuglaktig mann» stiger inn i nattoget på Østbanestasjonen i Oslo. Det er den 32 år gamle komponisten Ask Burle. Han er på vei hjem for å følge sin yngre bror Balder til graven. Og der, i den skakende, nattsvarte sovevognkupeen, begynner Ask Burles jakt etter den tapte tid. Herfra rulles opp den medrivende historien i en av våre virkelig store etterkrigsromaner, en vital og øm knyttneve av en fortelling. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Denne utgaven er basert på originalmanuskriptet, og har med passasjer som er tatt ut i andre utgaver. Omfang: 734 s. Først utgitt i 1954, denne reviderte utgaven er fra 2007.
Mykle, Agnar: Sangen om den røde rubin
«RUBINEN» - og rettssaken som fulgte - utgjør et eget kapittel i norsk etterkrigshistorie. Det ble reist sak mot Agnar Mykle og direktør Harald Grieg i Gyldendal for brudd på utuktsparagrafen i norsk lov. Ved dom i Oslo byrett, oktober 1957, ble restopplaget av boken inndratt. Mykle og Grieg ble frikjent. Selve inndragningen ble også senere opphevet av Høyesterett, juni 1958.
Uansett: «Mykle-saken» var viktig fordi den reiste en debatt omkring seksualmoral versus ytringsfrihet. Fortellingen om den unge Ask Burlefots vei gjennom skam, nederlag og triumfer fram mot en dypere og redeligere forståelse av seg selv, åpnet øynene på en hel generasjon. Romanen er en intens og vital dannelsesberetning, rik på ungdommelig overmot og livsappetitt, men også på selvransakelser og bebreidelser. Omtalen er utarbeidet av forlaget. Omfang: 423 s. Utgitt i 1956.
Du finner flere bøker om mannsrollen her.
Spørsmål og svar
8. nov. 2021
Problemstilling til bøkene Kompani Orheim og Maskeblomstfamilien
23. mar. 2022
Oppgave med bok og film om krigstjeneste i utlandet
19. jan. 2022
Fordypningsoppgave om Min skyld av Abid Raja
11. jan. 2022
Fordypningsoppgave om Doppler og Tollak til Ingeborg
11. jan. 2022