Hva leter du etter?
Hayat Al-Sharif, fotograf fra Jemen, fribykunstner i Stavanger

Friby

Stavanger er en friby - en av de første byene i verden som ble med i fribynettverket for forfulgte forfattere, allerede i 1996. Siden da har 13 skribenter, musikere og kunstnere fra ulike land i verden funnet en trygg havn i Stavanger.

Fribyene er en del av organisasjonen International Cities of Refuge Network (ICORN), som organiserer arbeidet med fribyene og fribyforfatterne. I dag har mer enn 80 byer i verden knyttet seg til nettverket, som siden 2006 har brakt mer enn 250 forfulgte skribenter, musikere og kunstnere ut fra trusler og forfølgelse, inn til en trygg havn i en friby hvor de kan fortsette deres arbeide fritt.

  • Hva er en friby?
  • Friby Stavanger
  • International Cities of Refuge Network (ICORN)
  • ICORN og Fribyene – historie
  • Fribyforfattere / kunstnere i Stavanger
  • Bokutvalg - bøker av fribyforfattere i Stavanger
  • Skolebesøk
  • Kontakt

Hva er en friby?

- I løpet av 2020 ble fire av mine venner, alle journaliser, drept på høylys dag i byen Basra. Etter dette valgte mange journalister å flykte. Å dø i dette landet er mye lettere enn å tåle livet.

Safaa Khalaf, journalist fra Irak, fribyforfatter i Stavanger 2020-2022.

Det norske demokratiet er over 200 år gammelt, men fremdeles er det mange i verden som trues til taushet. Vi som har frihet må fortsette å kjempe for andres rettigheter. Det gjør vi blant annet gjennom å invitere fribyforfattere til Stavanger.

Når en friby er vertskap for en forfulgt forfatter eller kunstner i opp til to år, tar den ikke bare et klart standpunkt imot angrep på ytringsfriheten, men bidrar også konkret til å redde enkeltmennesker. For forfatterne og kunstnerne betyr fribyordningen at de finner trygghet til å fortsette arbeidet sitt. De representerer talløse andre forfattere og kunstnere verden over som blir forfulgt, sitter i fengsel eller som for alltid er blitt brakt til taushet.

Friby Stavanger

Sølvberget bibliotek og kulturhus er vertskap for Fribyordningen i Stavanger. Flyktningetjenesten hjelper fribyforfatterne med å bosette seg i byen, og Friby Stavanger bidrar ved å tilrettelegge for at de kan utføre arbeidet sitt, blant annet ved å tilby dem arbeidsplass, IT-utstyr og et utvidet profesjonelt nettverk.

Friby Stavanger har tilsatt en koordinator som arbeider tett med lokale aktører og det internasjonale nettverket for å etablere et nettverk innen kunst, litteratur, kultur og media, for å sikre at fribyforfatterens erfaringer og kunnskap kan formidles videre til både det lokale, nasjonale og globale samfunnet.

I Norge finnes det 25 fribyer. Disse samarbeider tett med Norsk PEN som administrerer stipendordning til fribyene og samtidig har en rådgivnings- og kontaktrolle overfor de aktuelle byene i Norge og utenriksdepartementet.

International Cities of Refuge Network (ICORN)

Fribyene er medlemmer av International Cities of Refuge Network (ICORN), som organiserer arbeidet med fribyene og forfatterne/kunstnerne. ICORN samarbeider tett med PEN International og mange andre organisasjoner som overvåker situasjonen i verden for forfattere, journalister, avistegnere og andre som blir forfulgt for sine ytringer.

Stavanger har en lang og stolt tradisjon som vertskap for forfulgte forfattere og knutepunkt for ytringsfrihet. Siden 2006 har ICORN arbeidet for menneskerettigheter og ytringsfrihet med Stavanger og Sølvberget som hovedkontor.

ICORN og Fribyene – historie

Ideen om et nettverk av fribyer startet i 1993. Det internasjonale forfatterparlamentet (IPW) ble etablert av Salman Rushdie og en rekke andre forfattere, som en reaksjon på det iranske prestestyres fatwa mot Rushdie, samt systematisk og dokumentert forfølgelse, fengsling og drap på forfattere i Algerie. I 1995, opprettet de INCA, et nettverk av byer som fungerte som ambassadører for menneskerettigheter og ytringsfrihet ved å være vert for forfulgte forfattere. Da organisasjonen kollapset i 2005, møttes representanter fra byene for å finne løsninger på å fortsette arbeidet. En av nøkkelpersonene var Helge Lunde, som var fribykoordinator i Stavanger og sjef for Kapittel-festivalen. Flere av byene fulgte med inn i ICORN, som ble dannet i 2006 som et prosjekt under Sølvberget. Siden 2010 har ICORN vært en selvstendig organisasjon.

I dag har mer enn 83 byer i verden knyttet seg til nettverket. ICORN og fribyene har siden 2006 brakt omkring 250 forfulgte forfattere, journalister, musikere og kunstnere ut fra trusler og forfølgelse, inn til en trygg havn i en friby hvor de kan fortsette deres arbeide fritt.

Fribyforfattere / kunstnere i Stavanger

2023- Hayat Al-Sharif (Jemen) er en anerkjent fotograf og fotojournalist. Hennes arbeid fremstiller livet til vanlige mennesker i Jemen, spesielt kvinner og barn som lever med borgerkrig og humanitær nød. I Houthi-kontrollerte Sana'a ble Hayat og hennes mann, journalist Redhwan Al-Sharif, regelmessig truet, trakassert og angrepet. Til tross for risikoen fortsatte Hayat sitt arbeid som fotograf til hun og familien ble tvunget til å flykte fra Jemen i desember 2022.

2020-2022 Safaa Khalaf (Irak) - Journalist: Safaa Khalaf (1982) ankom Stavanger i 2020. Khalaf er undersøkende journalist og forfatter fra Basra i Irak. Han har i mange år arbeidet som politisk analytiker, redaktør og frilansjournalist i flere irakiske og internasjonale medier og nyhetsbyråer, og fortsetter dette arbeidet i sin nye hjemby Stavanger.

2017-2019 Ali Dorani (Iran) - Illustratør og tegneserieskaper: Tegneserieskaperen Ali Dorani (1991) ankom Stavanger i 2017. Dorani er en prisvinnende iransk satiretegner som er kjent under pseudonymet Eaten Fish. Han forlot hjemlandet i 2013 og ankom Stavanger i 2017 etter å ha levd fire år i en australsk interneringsleir på Manus Island. Dorani har fortsatt med å lage politiske tegninger og tegner blant annet for Stavanger Aftenblad. Han er også opptatt av å formidle historien sin og reiser på skolebesøk i regionen for å fortelle om den lange reisen til Norge, og om sitt engasjement for å bedre situasjonen til mennesker på flukt verden over. 

2015-2017 Mohammad Habeeb (Syria) - Oversetter, forfatter og aktivist:
Stavanger ønsket velkommen sin tiende fribyforfatter, Mohammad Habeeb (1961) fra Syria i 2015. Habeeb er forfatter, redaktør og en kjent oversetter av litteratur i den arabisktalende verden. Han er utdannet innen litteratur og språk, og har jobbet som lærer og universitetsforeleser i oversetting og skriveteknikk. På grunn av sensur fikk han ikke publisere sine egne tekster i hjemlandet. Hans engasjement som fredsaktivist og kritiker av Assad-regimet førte til at han ble fengslet i ni år før han senere ble satt i kontakt med ICORN og fikk hjelp til å forlate Syria. Habeeb og familien bor i Stavanger, og han jobber på Gausel skole.

2013 -2015 Elahe Rahronia (Iran) - Forfatter, kunstner og filmskaper: Elahe Rahronia, forfatter, kunstner og filmskaper fra Iran og hennes 11 år gamle datter flyktet fra hjemlandet i 2010, og kom til Stavanger i 2013. Rahronias regimekritiske kunstprosjekter førte til at hun ble utsatt for trusler, sensur og avlytting før hun til slutt ble arrestert. Hun og datteren bor i dag i Oslo, og Rahronia arbeider fortsatt innen ulike kunstformer.

2011-2013 Norwan, pseudonym (Afghanistan) - Poet: Norwan (pseudonym) kom til Stavanger som fribyforfatter. Hun er poet og ble født i Afghanistan i 1984. En av hennes kampsaker er at afghanske kvinner skal skrive sin egen historie.

2009-2011 Selma M. Yonus (Irak) -poet og journalist, fikk status som fribyforfatter da hun ankom Stavanger i 2009. Som journalist i Irak skrev Yonus om temaer som menneskerettigheter og kvinners rettigheter. Artiklene førte til at hun ble truet av islamske fundamentalister, og tilslutt så hun ingen annen mulighet enn å flykte fra hjemlandet. Yonus jobber som forfatter.

2007-2009 Otba Fathalla (Irak) - Poet: Otba Fathalla Mahmoud (1969) kom fra Mosul i Nord-Irak til Stavanger. Før han kom til Norge, arbeidet Mahmoud som journalist og skribent. Etter regimeskiftet i hjemlandet i 2003 virket situasjonen for journalister lysere, og han så dette som en mulighet til å utrykke seg fritt. Da han begynte å motta drapstrusler, innså han at lite var endret og flyktet i 2006 til Syria. Mahmoud er fremdeles bosatt i Stavanger sammen med familien sin. 

2005-2007 Chenjerai Hove (Zimbabwe) - Romanforfatter og poet: Chenjerai Hove (1956-2015) ble tvunget i eksil i 2001 på grunn av sin kritikk mot president Robert Mugabe i hjemlandet Zimbabwe. Hove var en prisbelønt forfatter som publiserte en lang rekke essay, sakprosa, diktsamlinger, noveller og romaner, og tekstene hans er oversatt til flere språk. Han var leder for PEN Zimbabwe og var svært engasjert i arbeidet for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Etter å ha vært fribyforfatter i Stavanger fra 2005-2007 fikk han status som fribyforfatter i Miami i perioden 2010-2012. Hove døde i Stavanger i 2015

2002-2004 Islam Elsanov (Tsjetsjenia) Forfatter og filmskaper: Islam Elsanov (1956), litteraturviter, forfatter og filmskaper fra Tsjetsjenia kom til Stavanger sammen med konen og deres to barn. Han ble først tvunget til å flykte til Russland på grunn av uro og forfølgelse i hjemlandet, og fikk så status som fribykunstner. Viktige temaer for forfatteren har blant annet vært tsjetsjensk historie og identitetsbygging. Elsanov er medlem av den russiske forfatterforeningen og æresmedlem i Russisk PEN-senter. 

2000-2002 Mansour Koushan (Iran) - Forfatter, dramatiker og filmregissør: Mansour Koushan (1948- 2014), poet, forfatter, manusforfatter og regissør fra Iran kom til Stavanger som fribyforfatter. Etter at han flyktet fra hjemlandet og ble fribyforfatter i 2000, var han regissør for frie teatergrupper og ga blant annet ut romanen Mørk måne. I 2010 mottok han Norsk PEN’s Ossietzky-pris for sitt arbeid for ytringsfrihet og menneskerettigheter. Koushan døde som følge av sykdom i 2014.

1998-2000 Mansur Rajih (Jemen) Poeten og aktivisten Mansur Rajih (1958) ankom Stavanger etter 15 år som politisk fange i Jemen. Han var studentaktivist og skrev dikt som kritiserte styresmaktene i hjemlandet. De første årene i fengsel skrev Rajih poesi, om sin kjærlighet til kona og til fedrelandet. Diktene ble smuglet ut og er godt kjent i Jemen og i resten av den arabiske verden. Rajih er fortsatt bosatt i Stavanger sammen med familien sin. 

1996 Araz Elses (Aserbajdsjan) - Musiker og poet: Stavanger blir Norges første friby og mottar sin aller første fribykunstner, musikeren Araz Elses (1971) fra Aserbajdsjan. Elses er i dag bosatt i Sverige, og jobber som musiker.

Skoleformidling

Vi tar imot klasser på Sølvberget og besøker skoler hvor vi tilbyr formidlingsopplegg om temaer knyttet til vårt arbeid med forfulgte forfattere og ytringsfrihet, med en av representantene for Friby Stavanger, ICORN og fribyforfattere i Stavanger. Det kan handle om ytringsfrihet, litteratur, kunst, kultur, politikk og journalistikk i land forfatterne kommer fra. Å ha en fribyforfatter på besøk er ofte en minne- og lærerik opplevelse både for elever og lærere.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙