Hva leter du etter?
Foto av Tomas og Nina på Sølvberget

Disse kommer til Sølvberget i vår

Edvard Hoem, Alf van der Hagen, Gáspár Békés og Jo Martin Stigen er noen av de som kommer til Sølvberget.

Sølvberget presenterer en litteraturvår der aktuelle forfattere og gjester står i kø! Vi ferier Alexander Kielland 175 år og Ytringsfrihetsbyen Stavanger fortsetter med å sette søkelys på ytringsfrihetens kår gjennom debatt og foredrag.

I tillegg til dette kommer det spennende gjester og temaer i våre faste programserier som Bokprat, Litteraturkveld, Kiellandsalong, Klassikerlørdag, Filososfikafé og Global morgen.

Bokprat hver torsdag

Hver torsdag kl. 12.00 er det bokprat på Sølvberget. Da kommer spennende og aktuelle foredragsholdere og forfattere.

Foto: Edvard Hoem.

16. mai fikk vi besøk av Edvard Hoem som snakket om Husjomfruer som er avslutninga på Hoems imponerende slektskrønike.

23. mai snakket Alf van der Hagen om Ingvar Ambjørnsen som er tema i hans samtalebok Ønsk meg heller god tur.

30. mai var smakebiter fra Stavanger 2025 tema, 6. juni kommer Sølvbergets Nina Bachke og Tomas Gustafsson og presenterer de nominerte til Bibliotekets litteraturpris. Torsdag 13. juni avsluttes vårens Bokprater med at Kapittelsjef Birk Florian Fischer Magnussen sender oss inn i sommerferien med sine lesetips.

Ytringsfrihetsbyen Stavanger

Stavanger er en by med en stolt tradisjon for å beskytte og fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. Nå bruker vi Stavangers 900-årsjubileum som anledning til å styrke byens posisjon som Norges ytringsfrihetsby, gjennom å legge til rette for dialog, kunnskap, nettverk og kompetanse om ytringsfrihet og demokrati.

Bilde av Even Gran og Gáspár Békés.

Gáspár Békés fra Ungarn er rettsforfulgt av Budapest rådhus for sin sekulære journalistikk og aktivisme. Av samme grunn har han blitt offer for en offentlig svertekampanje støttet av flere aviser og radio- og TV-stasjoner og har mottatt flere drapstrusler. Han er muligens eneste europeer som er regnet som "Humanist at Risk" av Humanists International. Ungarn betegnes som en versting i EU og statsminister Victor Orbán har det siste tiåret tatt landet i en klart autoritær retning.

Møt Gáspár Békés i samtale med Even Gran, seniorrådgiver i Human Etisk Forbund (HEF) tirsdag 4. juni.

Global morgen

Våre populære frokostforedrag, Global morgen, fortsetter utover våren.

Foto: Jo Martin Stigen

Begår Israel folkemord? 15. mai gir jussprofessor og folkerettsekspert Jo Martin Stigen oss en innføring i folkeretten. (dette arrangemenett ble utsatt til høsten pga. sykdom).

Med drøye 1,4 milliarder innbyggere er India verdens mest folkerike land. Hvor er India på vei og hvordan vil det påvirke verden? 12. juni blir det foredrag om dette ved forfatter og historiker Torbjørn Færøvik.

Fire bibliotekarer med bok ved bord

Lesegruppe på Sølvberget

Spa for hjernen / Shared reading

Len deg tilbake og lytt mens ansatte leser en kort tekst høyt. Både under og etter lesingen er det rom for samtale. Vi har tilbud på både norsk, fransk og engelsk. Les mer om tilbudet og bestill gratis plassbilletter.


Kreativ skrivegruppe på Kiellandsenteret

Trenger du et skrivefelleskap? Kreativ skrivegruppe på Kiellandsenteret er en selvgående skrivegruppe som møtes hver tirsdag. Her kan du dele skrivingen din med andre, og det er lov å skrive i den sjangeren du ønsker. Arbeidsspråket er på norsk eller engelsk. Les mer.

Kielland 175 år

Vi feirer at Kielland fyller 175 år i 2024, og det skal feires gjennom hele året. Feiringen av Kielland er en del av byjubileet Stavanger 2025.

Klassikerlørdager i Kiellands ånd

Har du lest klassikeren Middlemarch av George Eliot? Lørdag 4. mai gøv Janne Stigen Drangsholt og Tomas Gustafsson løs på denne store engelske klassikeren.

Kiellandsalonger og litteraturkvelder

23. april gjestet det litterære stjerneskuddet Oliver Lovrenski Sølvberget.

11. april arrangerte Kiellandsenteret Kiellandsalong: Kielland og havet i samarbeid med Stavanger maritime museum. Det ble foredrag ved historiker og kurator ved Stavanger maritime museum, Anne Tove Austbø i museet.

Forstå Jemen

Jemen har en rik historie, og ble av romerne i oldtiden omtalt som “Arabia Felix”, det lykkelige Arabia. I nyere tid har Jemen vært preget av indre strid, militærkupp og borgerkrig som går svært hardt ut over sivilbefolkningen og ikke minst barna.

Fra 4. - 10. mars rettet vi søkelyset mot landet Stavangers fribykunstner, fotograf Hayat Al-Sharif kommer fra. Hvordan ivaretas ytringsfrihet, menneskerettigheter i et land som lider under fattigdom og krig? Eksperter og fribyforfattere deler erfaringer og førstehåndskunnskap om situasjonen i landet. 

Vi fikk også besøk av BBC-journalist Nawal Al-Maghafi, Cecilie Hellestveit, Kadafi Zaman og kunstneren LAZA.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙