Hva leter du etter?

Dette ble strømmet fra Kapittel 21

Her er en oversikt over arrangement som ble strømmet fra Kapittel 21.

Kapittel strømmet utvalgte arrangement gratis på nett. Men du kan støtte oss med et valgfritt beløp ved å vippse til #693588 (merkes med "nett").

Onsdag

09.00: Bibliotekseminar: Biblioteket som demokratisk arena. Kan litteratur redde liv?
Del 1: Hvilke styrker og utfordringer har biblioteket som demokratisk arena? Del 2: Shared reading som metode for å lese og snakke om litteratur. I samarbeid med NBF Rogaland, Rogaland fylkesbibliotek og Sølvberget.

09.00: Klasse og katastrofe: Asta Olivia Nordenhof og Atle Berge
Den danske forfatteren Asta Olivia Nordenhof fikk EUs litteraturpris og er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen Penger på lomma, der brannen på Scandinavian Star danner bakteppet. Atle Berge vant LOs litteraturpris for romanen Puslingar, som har Alexander Kielland-ulykken som utgangspunkt. Nordenhof og Berge skriver begge fra et klasseperspektiv, og skildrer de menneskelige omkostningene som fulgte av katastrofene. De møtes til en digital samtale ledet av kritiker Karin Haugen.

16.00: Det norske hjem

Er dagens overopphetede boligmarked i ferd med å knekke velferdsstaten? Hannah Gitmark er aktuell med boka Det norske hjem, og intervjues av journalist Jan Zahl.

18.00: Helga Flatland: Et liv forbi
Helga Flatland er en av våre mest populære samtidsforfattere. Nå er hun aktuell med den prisbelønte romanen Et liv forbi. Flatland samtaler om sin siste roman med psykolog og forfatter Peter F. Strassegger. I samarbeid med Garborgdagar. (ikke lenger tilgjengelig på nett)

19.00: Hva betyr Tyskland i dag?
Hvordan blir Tyskland og den tyske mentaliteten skapt og gjenskapt i den offentlige samtalen? Gjør "Derrick-syndromet" og den mørke historien at det blir vanskelig å få øye på hva den moderne tyske fortellingen egentlig dreier seg om? Utenriksjournalist og forfatter Sten Inge Jørgensen og professor og utvandret tysker Benedikt Jager diskuterer hva Tyskland betyr i dag med forfatter og journalist Erle Marie Sørheim. Arrangeres i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen.

Torsdag

Barnebokbad: Magiprøven
Elin Viktoria Unstad vant årets bok for 3. og 4. klasse med den humoristiske fantasyfortellingen Magiprøven. I dag møter hun klasse 4a fra Vikevåg skole. De stiller spørsmål om vinnerboka og livet som forfatter. Feen Vim prøver å hjelpe Henry med VM i puslespill og en familie som ikke forstår, men gjør bare alt mer komplisert. Anbefalt for 3.-4. klasse.

DEMO: Ungdommens ytringsfrihetsråd
Det har aldri vært lettere å ytre seg, men... Blir stemmene til unge i Norge lyttet til? Hva må til for at flere skal bruke stemmen sin? I løpet 2020-2021 har seksten unge og unge voksne diskutert ytringsfrihetens kår i Norge i dag, gjennom Ungdommens Ytringsfrihetsråd, et prosjekt som er initiert av Norsk PEN og Fritt Ord. Sceneproduksjonen er interaktiv, og vil foregå i dialog mellom rådets leder Nancy Herz og to medlemmer fra Ungdommens Ytringsfrihetsråd. (ikke lenger tilgjengelig på nett)

13.00: Familiefred for enhver pris?
Hva skjer med oss når vi bryter bånd med de menneskene som i utgangspunktet skal være vårt individuelle sikkerhetsnett i møte med omverden? En samtale om menneskets essensielle behov for psykologisk trygghet, brutte bånd og mestringsstrategier. Forfatter Vigdis Hjorth er kjent for sine skarpe skildringer av familierelasjoner, og samtaler om relasjoners betydning med Cecilie Evertsen, forsker ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning.

15.00: Ytringsfrihetsprisen: Hanna Komar og Dmitry Strotsev
Forfatterforeningens ytringsfrihetspris tildeles en norsk eller utenlandsk forfatter som har utmerket seg i arbeidet for ytringsfrihet og toleranse i videste forstand. Hør prisvinnerne Hanna Komar og Dmitry Strotsev fra Hviterussland i samtale med Ane Tusvik Bonde fra Human Rights House Foundation. I samarbeid med Norsk PEN Vestlandet og Den norske Forfatterforening.

16.00: Bærekraftig boligpolitikk
Hvordan kan vi planlegge for en bærekraftig utvikling av byen vår? Paneldebatt med journalist Hannah Gitmark, eiendomsutvikler Anders Ohm og sivilarkitekt Grete Kvinnesland. Programleder: Harald Birkevold. I samarbeid med Byverksted.

21.00: Simon Stranger: 304 dager
Simons Strangers nye roman 304 dager er basert på virkelige hendelser. En soldat har blitt traumatisert etter å ha vært i Afghanistan, men har lovet moren sin å holde seg i live i 304 dager. Stranger samtaler med psykiater Jone Schanche Olsen. I samarbeid med Bokhuset.

19.00: Arven etter DDR
3. oktober 1990 ble DDR lagt ned og Tyskland samlet. Hva kjennetegnet den østtyske republikken, og hva ble igjen etter DDR-diktaturet? Har Tyskland, i redsel for å ta fokus vekk fra krigsårene, unnlatt å ta et oppgjør med de menneskeundertrykkende maktstrukturene som preget DDR? Journalist Astrid Sverresdotter Dypvik står bak boka Det var DDR, og professor Benedikt Jager har vært redaktør for boka DDR – det det var. De samtaler om arven etter DDR med utenriksjournalist Sten Inge Jørgensen.

18.00: Arven etter antisemittismen
Svenske Elisabeth Åsbrink tar utgangspunkt i sin egen jødiske familiehistorie i sin romandebut Forlattheten. Britiske Bart van Es skriver også om familiens krigshistorie i biografien Jenta med minneboken. Åsbrink og van Es samtaler om arven etter antisemittismen med førstelektor Brita Strand Rangnes. Samtalen skjer på engelsk.

Fredag

11.00: Litteraturens kraft i miljøkrisa
Forfattaren Maja Lunde er tildelt Rachel Carson-prisen 2021. Overrekkinga skjer denne dagen på Universitetsbiblioteket. Høyr prisvinnaren i samtale med professor Dolly Jørgensen.

16.00: Oppgjøret etter 22. juli
Forfatter Stian Bromark, seniorforsker Hallvard Notaker og politiker Tonje Brenna er alle aktuelle med bøker om 22. juli, og møtes til debatt om hva Norge burde og kunne gjort annerledes i oppgjøret etter 22. juli. Moderator: Debattredaktør Solveig G. Sandelson.

Kodenavn Nagasaki (filmen strømmes ikke, men samtalen med regissør Fredrik S. Hana og skuespiller Marius K. Lunde blir lagt ut på et senere tidspunkt)
Filmskaper Fredrik S. Hana og hans makker Marius K. Lunde begir seg ut på et vanskelig oppdrag: Å finne Marius sin japanske mor som forlot Norge og familien sin for 25 år siden. Q&A etter filmen med regissør Fredrik S. Hana, skuespiller Marius K. Lunde og filmjournalist Lars Ole Kristiansen. I samarbeid med Filmkraft Rogaland.

19.00: Høyreekstremisme i Merkels Tyskland

Hvordan har Merkels politiske prosjekt håndtert høyreekstremismen i Tyskland? Har hun lykkes med å bremse de anti-autoritære strømningene, eller har veivalgene hennes snarere styrket polariseringen? Filosof og idehistoriker Eirik Høyer Leivestad står bak boka "Frykt og avsky i demokratiet", og journalist Astrid Sverresdotter Dypvik er aktuell med boka "Det mørke Tyskland". De diskuterer høyreekstremisme i dagens Tyskland med redaktør i Vagant Audun Lindholm. Arrangeres i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen.

Lørdag

16.00: Zeshan Shakar: Heimstaddiktning fra Haugenstua
Zeshan Shakar er oppvokst på Stovner, og brakdebuterte med Tante Ulrikkes vei i 2017. Nå er han aktuell med Gul bok, der han også tematiserer det å vokse opp mellom to kulturer. Shakar samtaler om klasse og tilhørighet med programleder Heidi Marie Vestrheim. (ikke lenger tilgjengelig)

19.00: Åsa Linderborg: Året med tretten måneder
Året med tretten måneder er den svenske journalisten Åsa Linderborgs dagbøker fra høsten 2017 til høsten 2018. #metoo-bevegelsen vokser fram, og Linderborg dras inn i en mediestorm hun mister kontrollen over. Linderborg intervjues av professor Tore Rem.

Søndag

13.00: Tore Rem: Krigeren
Forfatter Tore Rem er aktuell med Krigeren, andre bind i sin store biografi om kong Olav V. Her følger vi kronprinsfamilien under 2. verdenskrig, der de må flykte fra Norge og skape et nytt hjem i eksil. Rem intervjues av journalist Tom Hetland.

17.00: Tove Nilsen: Den eneste broren
Tove Nilsen fikk strålende anmeldelser for sin siste roman Den eneste broren, der hun forteller historien om sin onkel Leif, som frøs i hjel på flukt over fjellet i 1942. Hvordan skriver man en fortiet familiehistorie? Møt Nilsen i samtale med journalist Finn Våga.

Beklager, nå stoppet det litt opp her på nettsiden. Last inn siden på nytt, er du grei 🗙